Zwangerschapsupdate week 24 & 25: over mijn voedingskussen, alcohol en emoties

Daar gaan we weer! Tijd voor de tweewekelijks bijpraatsessie over de zwangerschap. Inmiddels zijn we aanbeland bij week 24 en 25.

Ik begin even met een korte resumé van de ontwikkeling van ons dametje.

♥ Ze is ongeveer 33 centimeter
♥ Qua gewicht ongeveer 650 à 700 gram
♥ Haar huidje begint roze te kleuren
♥ Stemmen kan ze nu goed horen

De 24-wekengrens

Een zwangerschap gaat gepaard met heel wat mijlpalen en onlangs was er weer zo eentje: ik passeerde de 24-wekengrens. Dit is de grens van levensvatbaarheid, met andere woorden, als de kleine nu ter wereld zou komen dan wordt er door artsen levensreddend gehandeld. Natuurlijk moet je er niet aan denken dat je kind met deze termijn geboren wordt, het kind blijft immers te jong, te klein en te onrijp, maar het is toch een geruststelling dat als dat wél gebeurt er in ieder geval een kans is dat ze het met medische hulp kan overleven. Inmiddels zijn we al weer een ruime week verder en hebben we ook de 25 weken gehaald. Bij James was de grens voor levensreddend handelen overigens nog 25 weken, maar met het verstrijken van de tijd hebben ze daar inmiddels toch weer een weekje af weten te halen.

Gestart met ZwangerFit

Met 24 weken begon het toch wel te kriebelen om bij een zwangerschapssportclubje te gaan. Het voelde gewoon niet goed om iedere avond op de bank te zitten terwijl ik lichamelijk nog hartstikke fit ben. Ik heb even zitten dubben over wat ik nu precies wilde, immers, de yogalessen die ik volgde tijdens de zwangerschap van James vond ik toch niet helemaal je-van-het, en uiteindelijk kwam ik uit bij ZwangerFit. Actieve bewegingslessen waarbij je zowel je conditie, je houding en je bekkenbodem traint. We gebruiken tijdens de lessen onder andere gewichtjes en een Fitball. Ik moet je zeggen dat het me tot nu toe erg goed bevalt. We zijn écht actief, het is bij tijd en wijle zelfs zwaar haha (maar niet te) en na het sporten is er ook tijd voor ontspanning. Voor een bevalling heb je gewoon een goeie conditie nodig en ik hoop dat door middel van deze lessen een beetje op peil te houden. Daarnaast is het ook leuk om met andere zwangeren uit de buurt in contact te komen.

Voedingskussen

Dé heilige graal tijdens iedere zwangerschap is volgens mij het voedingskussen. Ik schafte er onlangs eentje aan van het merk Snoozzz (op aanraden van Manon) en sindsdien vlei ik me er dag en nacht tegenaan. Overdag om lekker tegenaan te hangen als ik even wil ontspannen en ’s nachts om mijn benen omheen te doen zodat mijn bekken ontlast worden. Je ziet ‘m in de uitgelichte foto trouwens. Hoe fijn ligt dit?!

Vergelijken met eerste zwangerschap

Omdat dit natuurlijk mijn tweede zwangerschap is kan ik ook veel zaken vergelijken met de eerste keer dat ik zwanger was. Ik had van te voren eigenlijk gedacht dat alles wel een beetje hetzelfde zou zijn, maar tot nu toe loopt de zwangerschap behoorlijk anders. Waar ik bij James in het eerste trimester helemaal niet misselijk was, heb nu veel vaker boven de plee gehangen. En had ik toen al bij 15 weken zo’n 20-25 harde buiken per dag, is het er nu heel af en toe eentje. Bij James kreeg ik rond 19 weken al bekkeninstabilieit rondom mijn stuit, nu heb ik nog helemaal nergens last van. Laten we hopen dat ook mijn bevalling deze keer een tikkie anders zal zijn 😉

Tot slot leek het me leuk om een paar onderwerpen onder elkaar te zetten waar ik kort iets over te vertellen heb. Opgedeeld in onderwerpen zoals eten, slapen, outfits en emoties.

Eten: Hoewel ik overdag niet mega veel extra honger heb, merk ik dat ik ’s avonds vaak ‘lekkere trek heb’. Het zou te gemakkelijk (en ongezond) zijn om dan maar naar snoep of ijs te graaien (wat ik in het weekend trouwens wel geregeld doe), dus heb ik daar een andere oplossing voor: fruit. Op dit moment eet ik het liefst kersen. Voordeel van kersen is dat het niet meteen hap-slik-weg is, maar dat je nog wel wat moeite moet doen om die pit eruit te priegelen waardoor je je niet meteen een ongeluk eet. Wat ik ook vaak doe om de trek te stillen ’s avonds is een bordje maken met een paar crackers en wat fruit.

Slapen: ik slaap behoorlijk goed en hoef er wonder boven wonder helemaal niet vaak uit om te plassen. Ik probeer hier nog maar zo lang mogelijk van te genieten, want het zal niet lang meer duren tot de nachten niet meer zo rooskleurig zijn. Die buik gaat op een gegeven moment écht wel in de weg zitten met draaien en ook mijn blaas heeft binnenkort heel wat meer te verduren. Wel mis ik het dat ik niet op mijn buik kan slapen. Dit vond ik altijd een van de lekkerste houdingen.

Outfits: qua kleding maak ik het mezelf niet al te moeilijk en draag ik meestal jurkjes van comfortabel zittende stoffen of ik kies voor zwangerschapsbroeken met een t-shirt erboven. Toen ik net zwanger was had ik tig ideeën over hoe ik mij fashionable zou blijven kleden met een bolle buik maar nu het erop aan komt wint het gemak het toch vaak van de behoefte om er tiptop uit te zien. Als het nodig is doe ik het wel hoor, maar de dagen dat ik thuis ben maak ik me er echt niet druk om. Ik heb bij NIKKIE een aantal mooie jurken besteld waar ik wel erg blij mee ben en waar mijn buikje mooi in uitkomt, maar ik denk dat ik verder niet heel veel meer ga aanschaffen.

Alcohol: heel oppervlakkig misschien, maar ik moet zeggen dat ik mijn wijntje op het terras toch wel vaak heb gemist de laatste tijd. Dat hóórt er voor mij gewoon bij in de zomer. Ik was natuurlijk afgelopen weekend en Brugge en tsja, een wijnbar is nou eenmaal leuker als je er wijn kunt drinken en een bierbrouwerij is ook wat aantrekkelijker als je een biertje kunt proeven. Er staat nog een vakantie voor de deur waarin de mensen om me heen ongetwijfeld ook lekker aan de pimpel gaan en ik kan gewoon niet onder stoelen of banken steken dat ik dat soms wel lastig vind. Daarnaast is alcoholvrije wijn werkelijk niet te pruimen.

Emoties: tot nu toe lijk ik die goed onder controle te hebben. Ik ben niet extra boos, blij, verdrietig of gefrustreerd nu ik zwanger ben en heb nog geen tranen laten lopen tijdens een zielige reclame.

Nou ja en verder.. Verder is het natuurlijk gewoon GENIETON!

Tot de volgende update 🙂

 

Dit vind je misschien ook leuk

5 reacties

 • Reageren
  Jodi - lief thuis
  07/07/2017

  Oooow dat wijntje ?? jaaa zeker hier ook een dingetje. Had ik tijdens mijn vorige zwangerschap helemaal niet en nu baal ik toch regelmatig….

  Heerlijk dat het zo goed gaat en dat jurkje van Nikkie…Love iT
  Jodi – lief thuis onlangs geplaatst…Wij zijn wettig partner… Ons geregistreerde partnerschap…My Profile

 • Reageren
  Joyce
  07/07/2017

  Dat wijntje hé die mis ik stiekem ook wel! haha
  Joyce onlangs geplaatst…De vier handigste apps voor moeders, musthave!My Profile

 • Reageren
  Elisabeth
  07/07/2017

  Ik vond onze yoga juist zo lekker relaxed vorige keer! Ze is er alleen mee gestopt, dus ik heb maar beslotrn geen cursus te doen deze keer. Puffen kan ik toch nog wel, dat is het belangrijkste.
  Elisabeth onlangs geplaatst…Ons fijne (foute) ochtendritueelMy Profile

 • Reageren
  Liset
  07/07/2017

  Zo’n zwangerschapskussen is fijn hè? Ik heb hem ook overal voor gebruikt. Als ik op mijn zijkant in bed wilde liggen, was mijn buik zo zwaar dat ik hem op het kussen legde, ik deed mijn benen er inderdaad overheen en daarna legde ik mijn baby erop om borstvoeding te geven. Ideaal ding!
  Liset onlangs geplaatst…Sans Soucis Perfect Lips Everyday lipstickMy Profile

 • Reageren
  Talitha
  07/07/2017

  Ik zag het nut nooit zo van een voedingskussen, maar ik moet toegeven dat je foto er wel heel relaxed uitziet haha. Misschien toch een kans geven mochten we een tweede kindje krijgen. Hoor er toch wel veel positieve dingen over. En qua outfits is dat blauw gestreepte jurkje van NIKKIE echt heel mooi én comfortabel natuurlijk. Lekker zomers kleurtje ook 🙂 Ik had een zelfde soort in het zwart wit gestreept en ik leefde zowat in dat ding tijdens de zwangerschap. Zulke strepen maken je buik ook (extra)mooi!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.