Zwangerschapsupdate week 22 & 23: lage bloeddruk, pijnlijk (knip)litteken en hoe zit dat nu met die kilo’s?

We schieten alweer ruim over de helft van mijn zwangerschap en aan de ene kant zou ik willen zeggen dat het voorbij raast maar aan de andere kant voelt het idee dat ik nog 17 weken moet ook wel weer heel lang. Ik praat jullie bij!

Omgaan met de hitte

Ondanks de hitte moet ik zeggen dat ik daar als zwangere helemaal niet zoveel last van heb. Zolang ik niet in de volle zon ga zitten en af en toe in een koud zwembadje stap dan is het prima uit te houden. Voordeel van dit weer is dat ik thuis lekker in mijn bikini kan lopen en me niet druk hoef te maken over in welk shirt ik mijn pens nou weer moet proppen 😉 Ik draag eigenlijk nu vooral losse jurkjes want verder zit alles me te strak en ik ben even te lui om zwangerschapskleding aan te schaffen. Sowieso vind ik het best moeilijk hoor, om leuke items te shoppen die babybellyproof zijn en die er niet al te suffig uitzien.. Ik ben nog op zoek naar wat korte broekjes die geschikt zijn voor zwangeren, dus als iemand tips heeft?

Een lage bloeddruk

Mijn bloeddruk is steeds al aan de lage kant geweest en dat werd de laatste keer bij de verloskundige wederom bevestigd. Een lage bloeddruk is niet erg en het hoort ook een beetje bij de zwangerschap, maar het kan er wel voor zorgen dat je sneller duizelig wordt en een licht gevoel in je hoofd krijgt. Dit moet ik dus een beetje in de gaten houden en op tijd gaan zitten als ik de duizeligheid aan voel komen. Een lage bloeddruk tijdens de zwangerschap kan veroorzaakt worden door twee dingen. Als eerste door een steeds groter wordende baarmoeder. Door het groeien van de baarmoeder kan deze gaan drukken op de aorta en op de holle aders wanneer op je rug ligt bijvoorbeeld. Op mijn rug slapen is dus niet zo’n verstandig idee. Ook kun je het merken als je te snel omhoog komt vanuit een liggende of hurkende positie. Door de zwaartekracht stroomt je bloed snel weg uit de hersenen.

Bekkenpijn en last van het (knip)litteken

Toen ik met mijn moeder in Wenen was en relatief veel moest lopen, merkte ik hier en daar wat pijntjes rondom mijn bekkengebied en dan vooral bij mijn schaamheuvel. Ook dit is normaal in je zwangerschap en kan verklaard worden als bekkenpijn, simpelweg door het weker worden van je bekkengestel. Bij James bevond de pijn zich vooral bij mijn stuit, maar nu merkte ik juist dat het bot aan de voorkant mij pijn deed. Ik kon de pijn eerst niet goed thuisbrengen, dacht steeds dat het irritatie was van het scheren, maar later realiseerde ik mij dat het simpelweg bekkenpijn was omdat het echt vanuit een bot leek te komen.

Maar dat was niet de enige klacht die ineens kwam opspelen, ook merkte ik druk en pijn op mijn ‘kniplitteken’. Yep, dat is het litteken dat gekomen is na het inknippen bij de bevalling van James. Aan de buiten is er vrijwel niks meer te voelen (enkel een streepje) maar aan de binnenkant is het dik littekenweefsel en door de druk van mijn buik begint me dat pijn te doen als ik lange afstanden loop. Hier is niet zoveel aan te doen, je kan wel wat smeren en masseren met perineumolie maar dat vind ik eerlijk gezegd ook weer zo’n gedoetje.

Ben ik echt al 7 kilo aangekomen?

Bij elke check word ik even gewogen door de verloskundige. Hoewel mijn buik nu wel steeds harder begint te groeien had ik verder niet het idee dat mijn gewicht nu heel erg is toegenomen. Toch gaf de weegschaal de laatste keer bij de verloskundige 67 nogwat kilo aan. HUH?! Toevallig had ik op internet net een weegschaal besteld en nu moest ik toch eens even kijken hoe het zat met die gewichtstoename, ik kon me gewoon niet voorstellen dat er al zoveel was bijgekomen.

Mijn eigen weegschaal gaf 65,3 aan. Hmm. Nou ja, ik heb besloten me maar niet al te druk te maken om mijn gewicht en vooral blij te zijn dat ik me gewoon goed voel. Het kan natuurlijk ook deels vocht zijn dat ik door de warmte vasthoud.

Tot de volgende update!

Dit vind je misschien ook leuk

10 reacties

 • Reageren
  Marloes
  23/06/2017

  Tijdens je zwangerschap moet je je niet druk maken om je gewicht, zolang het niet de spuigaten uitloopt ? dat je opeens niet meer in een stoel met leuning kunt zitten omdat dat niet meer past ofzo haha
  Marloes onlangs geplaatst…Hoe word ik weer fit na de tweede bevalling?My Profile

 • Reageren
  Liset
  23/06/2017

  Vervelend dat je zo’n last hebt van je litteken, kan me voorstellen dat dat nu inderdaad gevoeliger en daardoor pijnlijker wordt. Fijn dat het verder goed gaat. Lekker zo doorgaan 🙂
  Liset onlangs geplaatst…Festival ready | Beauty musthaves voor naar een festivalMy Profile

 • Reageren
  Willeke van Es
  23/06/2017

  Misschien een tip voor de shorts, ik heb van die stoffen shorts van Primark of H&M heeft ze volgens mij ook, die hebben een zachte elastieke band die dus niet gaat knellen! koop ze een maatje of 2 groter en ze gaan je hele zwangerschap mee:)

 • Reageren
  Shirley
  23/06/2017

  7 kilo is toch netjes? Niet te druk om maken! Wat betreft kleding: H&M heeft leuk zomerspul voor de zwangere vrouwen: http://www2.hm.com/nl_nl/dames/shop-by-product/mama.html 🙂
  Shirley onlangs geplaatst…Maddox is twee maandenMy Profile

 • Reageren
  Frank
  23/06/2017

  Lijkt me niet bepaald prettig, er zijn wel middelen tegen de pijn van een litteken, maar of het voor die streek gemaakt is weet ik niet. Verder hoef je je niet druk te maken over de kilo’s. Het is eerder een tijd om extra lekker te eten ?
  Frank onlangs geplaatst…SimplicityMy Profile

 • Reageren
  Anneleen
  23/06/2017

  Vervelend dat je wat pijn hebt aan je litteken. Gelukkig kon je de hitte goed verdragen 😉
  Anneleen onlangs geplaatst…Uit mijn winterslaapMy Profile

 • Reageren
  Jodi - lief thuis
  23/06/2017

  Ik heb bij vk heel bewust aangegeven dat ik niet oo de weegschaal wil. Ik maak me daar anders heel druk om. In het ziekenhuis wegen ze ook niet.
  Jodi – lief thuis onlangs geplaatst…PLOG: De 2e verjaardag van onze spruit…My Profile

 • Reageren
  Esther
  23/06/2017

  Leuke broekjes kun je inderdaad kopen bij o.a. de H&M. Ze hebben o.a. fijne linnen shorts (niet speciaal voor zwangeren) die ik gewoon in mijn eigen maat koop (ben inmiddels 26 weken zwanger), kun je ze mooi volgend zomer ook weer aan:-).

  Veel shopplezier!

 • Reageren
  Luana
  23/06/2017

  Bekkenpijn zuigt!! Ik kan door de pijn aan m’n schaambeen geen afstanden meer lopen. Boodschappen doen is al teveel 🙁 Nu dus veel rust houden, want fysio helpt ook niet. Verder ben ik qua positiekleding goed geslaagd bij BonPrix.

 • Reageren
  Yvonne
  23/06/2017

  Waarom in vredesnaam wegen ze je bij de verloskundige? Who cares? Zolang je niet ongezond dik bent en gezond eet…
  In het ziekenhuis wegen ze ook niet inderdaad, hebben ze bij mij nooit gedaan in ieder geval.
  Je ziet er hartstikke goed uit!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.