Zwangerschapsupdate #8: laatste twee weken, slecht nieuws

gouden jurkje

Ik weet niet zo goed hoe ik dit artikel  moet beginnen. Normaal houd ik jullie met liefde op de hoogte van alle ins en outs rondom mijn zwangerschap, maar afgelopen week heb ik binnen de familie zulk vervelend nieuws gehad dat ik een reguliere update niet getypt krijg.

38 weken zwanger

Afgelopen zaterdag was ik 38 weken zwanger. Lichamelijk voel ik me goed, ik ben zelfs nog niet in de fase beland waarin ik denk ‘haal dat kind er alsjeblieft uit’. Smurfje zit nog lekker op zijn plek en ik merk dat hij steeds minder ruimte krijgt om zich te bewegen, hoewel hij erg zijn best doet om nog te draaien. Zijn voorkeurspositie is overigens aan de linkerkant van mijn buik, heel vaak verplaatst hij zich naar de linkerkant van mijn zij waardoor mijn buik helemaal scheef staat. Het zou mooi zijn als hij nog twee weken blijft zitten. Wekelijks word ik nu gecheckt door de verloskundige, zij houdt nauwlettend in de gaten hoe de laatste weken van de zwangerschap verlopen. Mijn bloeddruk wordt gecheckt, er wordt naar het hartje geluisterd en er wordt gevoeld hoe de kleine man precies ligt. Ik heb wel het gevoel dat het al een beetje ‘rommelt’ in die zin dat ik soms menstratie-achtige krampen heb die waarschijnlijk duiden op voorweeën. Dit zegt overigens nog niks hoor, het hoeft niet te betekenen dat de baby er snel aankomt. Ik schrik er ’s nachts alleen wel eens wakker van.

Ik zei het al, ik zou graag een update willen schrijven zoals ik dat normaal ook doe. Over de zwangerschap, de laatste loodjes en de ontwikkelingen van afgelopen twee weken. De titel van het artikel had ik zelfs al klaar. Maar door iets wat er deze week gebeurd is, is de behoefte om de huidige stand van zaken met betrekking tot mijn lichaam te delen een beetje naar de achtergrond verdwenen.

Slecht nieuws

Hoewel mijn plan was om de laatste twee weken vooral in mijn eigen woonplaats te vertoeven en min of meer een beetje de bevalling af te wachten, werden mijn familie en ik afgelopen week opgeschrikt door verdrietig en vooral heftig nieuws. Mijn zusje van 15 kreeg namelijk een keiharde diagnose gesteld: lymfeklierkanker. Al twee jaar kwakkelde ze met haar gezondheid en ditmaal was het een raar kuchje waarvoor ze naar de dokter ging. Binnen een uur lag ze deze keer echter op de intensive care in het academisch ziekenhuis in Groningen. Zodra ik het hoorde ben ik meteen naar mijn familie geracet, die zo’n 150 km verderop woont. Wat er in zo’n situatie voor emoties naar boven komen is niet te beschrijven. Ongeloof, verdriet en spanning wisselen elkaar in rap tempo af en binnen no-time komt je lichaam in de overlevingsstand te staan. Vanaf donderdag ben ik veel bij haar geweest. Ze krijgt gelukkig veel bezoek wat haar erg vrolijk maakt.  Inmiddels ben ik weer naar mijn eigen woonplaats gegaan en is het even afwachten hoe de komende weken eruit gaan zien.

Onzekere periode

We gaan nu een onzekere periode tegemoet waarin er allerlei onderzoeken gedaan worden en aan de hand waarvan het behandelplan wordt vastgesteld. Maar we kijken er positief tegenaan. Mijn zusje is de grootste topper die er is. Hoe zij zich staande houdt in de huidige situatie daar kan ik alleen maar ontzettend veel bewondering voor hebben. Ze is zo ongelofelijk sterk! In het ziekenhuis hebben we gelachen, gehuild en ook heel veel gepraat. We maken er gewoon elke keer iets leuks van als ik er ben. Inmiddels is haar kamer opgeleukt met talloze kaarten, ballonnen, posters, tijdschriften, cadeaus en zelfs een stiekeme snoepvoorraad.

Laatste twee weken

Het worden dus vooral hele rare, laatste weken. Aan de ene kant moet ik me natuurlijk langzamerhand voorbereiden op de bevalling, aan de andere kant heb ik zoveel dingen aan mijn hoofd die dat soms gewoon niet mogelijk maken en is mijn aandacht bovendien elders nodig. Beide situaties, zowel die van mijn aanstaande bevalling als die van de ziekte van mijn zusje, bekijken we per dag. Lichamelijk voel ik mij verder goed, dus daar mag ik mijn handjes voor dichtknijpen.

Ik hoop dat jullie begrijpen dat ik niks kan beloven met betrekking tot het plaatsen van artikelen. Ik heb het dan vooral over de frequentie ervan, ik weet namelijk gewoon niet hoe de komende dagen/weken eruit gaan zien. Maar ik heb de liefste lezers en weet dat jullie me dat vast niet kwalijk zullen nemen.

Onderstaand gedicht schreef mijn moeder over de situatie.

Schermafbeelding 2014-09-30 om 09.47.14

Bedankt voor het lezen allemaal.

Dit vind je misschien ook leuk

43 reacties

 • Reageren
  Malou
  29/09/2014

  Ach lieverd toch! Wat een slecht nieuws zeg, kippenvel kroop over m’n hele lichaam heen. Ik denk aan jullie, super veel sterkte! Denk goed aan jezelf, en samen staan jullie sterk. Dikke kus!
  Malou onlangs geplaatst…Personal: photodiary week 39My Profile

 • Reageren
  Tine
  29/09/2014

  Heel veel beterschap, moed en sterkte voor jou, je zusje en je familie.
  Tine onlangs geplaatst…Winnaar winactie 100 likesMy Profile

 • Reageren
  Michelle
  29/09/2014

  Jezus wat een klap in je gezicht, zulk nieuws! Heel veel succes en sterkte de komende weken ik hoop dat omdat jullie er waarschijnlijk vroeg achter zijn gekomen er een snelle genezing mogelijk is. In gedachten ben ik bij je. Veel sterkte! X

 • Reageren
  Amy
  29/09/2014

  Verschrikkelijk nieuws! 🙁 ik ga heel veel positieve energie jullie kant opsturen! <3
  Amy onlangs geplaatst…HAIR | Soulmade Cosmetics Americana Hair MasqueMy Profile

 • Reageren
  Janneke
  29/09/2014

  O nee, dat is echt schrikken dan. Wat een moeilijke tijd, aan de ene kant zo’n rotziekte en aan de andere kant je kindje. Heel veel sterkte!!

 • Reageren
  Kirsten
  29/09/2014

  Jeetje.. wat heftig zeg!! Heeel veel sterkte de komende tijd!
  Kirsten onlangs geplaatst…Video: Review Primark kwastenMy Profile

 • Reageren
  Lisanne
  29/09/2014

  Oh Sanne, wat een ontzettend naar nieuws. Ik kan me niet eens voorstellen hoe hard zoiets aankomt… Probeer goed naar je eigen lichaam te blijven luisteren, hoe moeilijk dat nu ook is. M’n gedachten gaan uit naar je hele familie; heel veel positieve energie voor jullie.
  Veel sterkte jullie kant op meis.

 • Reageren
  laetitia
  29/09/2014

  Wat heftig san! Ik denk aan jou en je zus. Heel veeeel sterkte! Laetitia

 • Reageren
  Andrea
  29/09/2014

  ik zei het al op instagram, ik zeg het nu weer: ik stuur je niets anders da positieve vibes toe. verschrikkelijk nieuws, maar ik visualiseer een goede afloop, vooral omdat ze jong is.
  nog een beetje en dan bevallen, ik ben benieuwd! 🙂
  maak je niet zo zorgen om de site, we begrijpen allemaal wel hoe het is om andere dingen aan je hoofd te hebben, bij mij was de kleine een tijdje zien er was het ook weer stil op de site, maar dat komt altijd wel weer goed!

  Sterkte en succes!

  x
  Andrea onlangs geplaatst…The Body Shop’s – Tea Tree Flawless BB CreamMy Profile

 • Reageren
  Anoniem
  29/09/2014

  Sjeetje, dat is heftig nieuws. Ik wens jullie heel veel kracht toe in deze situatie. En ik wens jouw zusje genezing toe. Xx

 • Reageren
  Melanie
  29/09/2014

  Wat een verschrikkelijk nieuws!! Heel erg veel sterkte gewenst!

 • Reageren
  Marije - BakingBeautyNL
  29/09/2014

  Bah.. Wat een verschrikkelijk nieuws! Ik wens jou, je familie en je zusje in het bijzonder ontzettend veel kracht en beterschap toe. Heel veel liefs uit Den Haag.
  Marije – BakingBeautyNL onlangs geplaatst…BakingBeautyNL gaat minderenMy Profile

 • Reageren
  Christa
  29/09/2014

  Och meid toch, wat verschrikkelijk voor jullie! Ik kan je alleen maar heel veel sterkte toewensen en alles wat jullie nodig hebben om hier doorheen te komen. Neem de tijd en laat je geen druk opleggen door deadlines en dergelijke, je hebt wel belangrijkere dingen aan je hoofd…

 • Reageren
  Lorana
  29/09/2014

  Jeetje wat heftig! Ik wil je heel veel sterkte wensen! Laat alle verplichtingen voor wat het is en richt je op je zusje, je familie en jezelf! Heel veel liefs.

 • Reageren
  Manon
  29/09/2014

  Ah wat een *@&#^ nieuws om te lezen 🙁 Ik weet niet zo goed wat ik hier op moet zeggen, maar ik wilde toch even een berichtje achterlaten… Ik wens jou, je familie en vooral je zusje heel veel sterkte toe de komende tijd… Liefs!
  Manon onlangs geplaatst…Kiekjes! #2My Profile

 • Reageren
  Lilly
  29/09/2014

  Ah nee dit was wat ik al dacht toen ik je foto zag, wat heftig 🙁
  Vind het zo eng, ben chronisch verkouden, ben altijd bang dat ik denk het is niks en dat ik dan te laat ben ofzo.
  Hoop dat ze het behandelplan snel krijgt en jullie weten wat jullie te wachten staat. Succes en hè veel sterkte.
  Ook sterkte met de bevalling.

 • Reageren
  Amy
  29/09/2014

  Ohhh wat heftig zeg.. Heel, heel vervelend nieuws.. Ik wens je natuurlijk heel veel sterkte, neem je tijd voor alles, en geniet van de laatste weken – hoewel dat vast moeilijk klinkt, maar een zwangerschap blijft iets bijzonders! Natuurlijk ook heel veel sterkte voor je familie en zusje.
  Amy onlangs geplaatst…Mijn schoenen verzameling / September 2014My Profile

 • Reageren
  Marloes
  29/09/2014

  Ach jeetje… Wat ontzettend heftig allemaal! Heel veel sterkte voor jou en je familie meid. Rustig aan en succes met de laatste twee weken ondanks dat je nu veel aan je hoofd hebt. Hopelijk komt er snel een behandelplan voor je zusje! X
  Marloes onlangs geplaatst…Outfit: My New Zara CoatMy Profile

 • Reageren
  Jennifer
  29/09/2014

  Op dat soort momenten is iedere afstand te groot en wil je het liefst dicht bij je familie zijn. Verschrikkelijk dat zo’n jong meisje zoveel voor haar kiezen krijgt. Hopelijk krijg jij voldoende rust zodat jij je ook goed kunt voorbereiden op de bevalling. Veel sterkte voor jou, je zusje en je familie.

  (Gelukkig hebben ze in het umcg ook prima verloskamers hoor 😉 😉 )
  Jennifer onlangs geplaatst…Diary: 19My Profile

 • Reageren
  Daniël Bolt
  29/09/2014

  Sanne,

  Sterkte met dit nieuws. We hopen dat het allemaal goed gaat komen.

  Daniël

 • Reageren
  Ceetje
  29/09/2014

  Ben er stil van. Veel sterkte en liefs toegewenst <3
  Ceetje onlangs geplaatst…Review Wilkinson Sword Hydro 5 (written by boyfriend)My Profile

 • Reageren
  Iris
  29/09/2014

  Heftig, wens je heel veel sterkte en je zusje! Dat ze maar snel beter mag worden.

 • Reageren
  Dionne
  29/09/2014

  Wauw! Wat ontzettend heftig. Zeker ook omdat ze 150 km verderop wonen. Heel veel sterkte!

 • Reageren
  Bianca
  29/09/2014

  jeetje, wat een verschrikkelijk nieuws… Heel veel sterkte en probeer zeker die “geniet”‘-momentjes nog even te pakken in de laatste loodjes van je zwangerschap!
  Bianca onlangs geplaatst…ModeMusthaves: The Weekly WishlistMy Profile

 • Reageren
  Anneleen
  29/09/2014

  Wat een vreselijk nieuws, ik ben er stil van geworden… Ik wens jou, je zusje en je familie heel veel sterkte en moed toe! Je zusje en je zwangerschap komen nu op nummer 1. Als je nu wat minder artikels plaatst, is dat geen probleem. Ik blijf je blog met veel plezier in de gaten houden! Liefs!

 • Reageren
  Esmee
  29/09/2014

  Wat een verschrikkelijk nieuws! Ontzettend veel sterkte toegewenst! De onzekerheid is gewoon het ergste, ik hoop dat er snel duidelijkheid komt voor je zusje. Mijn vriend heeft helaas ook op jonge leeftijd (21) lymfeklierkanker gehad en is gelukkig helemaal genezen! Ik hoop dat het lukt om positief te blijven! En iedereen heeft er het volste begrip voor dat het wat rustiger wordt op je website. Nu is de tijd om aan jezelf en je familie te denken en daar draait het allemaal om in het leven!!!!!! Veel sterkte nogmaals!

 • Reageren
  Nadia
  29/09/2014

  Jeetje, verschrikkelijk nieuws… Dubbele laatste weken dan ja! Succes met alles.

 • Reageren
  Melissa
  29/09/2014

  Wow wat heftig zeg van je zusje. Zoiets is natuurlijk altijd heftig en vooral oneerlijk, maar nu al helemaal omdat ze nog zo jong is. Heel veel sterkte gewenst voor jou en je familie. Gelukkig voel je je lichamelijk nog vrij goed. Succes met de laatste loodjes.
  Melissa onlangs geplaatst…NOTD: sparkly silverMy Profile

 • Reageren
  Myrna
  29/09/2014

  Wat een vreselijk nieuws! Ik wil jullie heel erg veel sterkte wensen in deze moeilijk periode!
  Myrna onlangs geplaatst…Win! Kiko Eyeshadow Palette & Blush DuoMy Profile

 • Reageren
  Odile
  29/09/2014

  Jeetje, wat ongelofelijk heftig zeg! Zo te horen is je zusje super dapper. Ik hoop dat je ondanks dit nieuws toch nog een beetje van de laatste weken van je zwangerschap kunt genieten. Sterkte!!
  Odile onlangs geplaatst…Wist je dat… #5 – Gewicht na je zwangerschapMy Profile

 • Reageren
  Channa
  29/09/2014

  Jee, wat een heftig en naar nieuws. Blijf goed voor je zelf zorgen, zonder dat kun je ook niet voor iemand anders zorgen. Heel veel sterkte voor jou en je familie.

 • Reageren
  Robin
  29/09/2014

  Jemig wat verschrikkelijk heftig nieuws. Heel veel sterkte en zorg goed voor jezelf!

 • Reageren
  Anneleen
  29/09/2014

  Oh, wat erg! Hoop dat alles goed mag gaan. Heel veel sterkte!! XX

 • Reageren
  Marloes
  29/09/2014

  Sanne, heel erg veel sterkte voor jou, je familie maar vooral voor je zusje!
  Maak je alsjeblieft niet druk om je blog, iedereen heeft hier begrip voor! Knuffel voor jou!

 • Reageren
  wieneke
  29/09/2014

  Meis, wat heftig!! Neem je tijd en denk vooral aan hoe je je voelt. Sterk zijn voor je zusje, maar ook echt aan jezelf denken! Je site is even niet zo belangrijk ;). Wij blijven wel plakken en leven met je mee!
  wieneke onlangs geplaatst…September | InstagramMy Profile

 • Reageren
  Valerie | More Than Squats
  29/09/2014

  Jeetje meis, wat heftig. Veel sterkte!
  Valerie | More Than Squats onlangs geplaatst…Zumba sunday: El BatazoMy Profile

 • Reageren
  Liz
  29/09/2014

  Wat een rot nieuws!! Jeetje. Heel erg veel sterkte voor jou en je familie gewenst

 • Reageren
  Bertine
  29/09/2014

  jeetje wat heftig! heel veel sterkte!

 • Reageren
  Donna Luisa
  30/09/2014

  Wow wat heftig van je zusje! Ik wens jullie heel veel sterkte toe! x

 • Reageren
  Remy | BakingBeautyNL
  30/09/2014

  Wat vervelend nieuws! Heel veel sterkte allemaal!!
  Remy | BakingBeautyNL onlangs geplaatst…Mijn nieuwste luxe parfum: Salvatore Ferragamo – SignorinaMy Profile

 • Reageren
  Saskia
  02/10/2014

  Och ik krijg kippenvel van je verhaal. Wat een afschuwelijk nieuws. Ik wens jou en je familie heel erg veel sterkte toe!
  Saskia onlangs geplaatst…Mac Paint Pot Let’s Skate!My Profile

 • Reageren
  kim
  03/10/2014

  Wat een vreselijk nieuws! Lieve Sanne, ik wens je veel sterkte in deze moeilijke tijd. Ook voor je familie! En maak je niet druk om je blog, dit is nu veel belangrijker. Je bent een topper, sterkte. X

 • Reageren
  Jill
  03/10/2014

  Jeetje wat verschrikkelijk! Ik wens jou en je familie heeeeeeel veel sterkte toe! Ik denk aan je!
  Jill onlangs geplaatst…Vandaag even niksMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.