Zwangerschapsupdate #6: gynaecoloog, naam baby, 33 wkn

update 6

Het is weer tijd om jullie bij te praten over de zwangerschap! Ik update jullie nu ongeveer 1x in de twee weken, maar misschien dat het de laatste weken wel wat vaker wordt omdat er natuurlijk steeds meer gaat gebeuren. Veel leesplezier!

Bezoekje aan de gynaecoloog

Vorige week heb ik een bezoekje aan de gynaecoloog gebracht. Niet omdat er iets ernstigs aan de hand was, maar omdat ik via nieuw project kosteloos eenmalig bij een medisch expert langs mocht gaan. Dat vond ik erg fijn, want ik had nog best wel wat vragen die ik graag bij haar wilde neerleggen. Deze vragen hadden vooral te maken met pijnbestrijding en het verloop van een poliklinische bevalling. Met poliklinisch bedoel ik dat de bevalling in het ziekenhuis plaatsvindt. Ik zal eerst nog iets meer uitwijden over het verschil tussen een verloskundige en een gynaecoloog voordat ik het over mijn vragen zal hebben. Normaal gesproken sta je onder begeleiding van een verloskundige, ook wanneer je in het ziekenhuis bevalt. Zij zal je de hele bevalling bijstaan en als het ware samen met jou je kind ter wereld brengen. Ze helpt je puffen, rustig te blijven, houdingtips te geven, etc. Dit is het geval wanneer er niks ernstigs aan de hand is en je gewoon op een normale manier en via de natuurlijke weg je kind ter wereld gaat brengen. Wanneer echter vóór 37 weken je baby al geboren dreigt te worden en het dus prematuur ter wereld zal komen, dan heb je een zogenaamde ‘medische indicatie’ en wordt de verloskundige zorg uit handen gegeven aan een gynaecoloog. Zij heeft immers de medische kennis in huis die nodig is bij een afwijkende bevalling. Niet alleen bij een vroegtijdige bevalling, maar ook bij complicaties tijdens een zwangerschap treedt de gynaecoloog op in plaats van de verloskundige. Bij mij is er tot nu toe niks aan de hand (*klopt af*) en daarom zal ik in principe de bevalling samen met de verloskundige doen. Ik heb gekozen voor het ziekenhuis omdat ongeveer de helft van alle thuisbevallingen alsnog eindigt in het ziekenhuis. Dan ben ik er liever meteen 🙂

Mijn baby

Toen ik bij de gynaecoloog was is er goed aan mijn buik gevoeld hoe de baby er op dit moment bij ligt. Het is namelijk wel tijd dat hij inmiddels met zijn hoofdje naar beneden ligt en met zijn beentjes omhoog. Vorige keer lag hij al een beetje in de goede positie, maar toen had hij nog wel genoeg ruimte om eventueel te draaien. Gelukkig was er weinig veranderd aan de manier waarop hij lag. Zijn hoofdje ligt naar beneden en zijn beentjes omhoog langs mijn linkerzij. Dit had ik ook wel gedacht, want de voeten van de baby zitten maar wat graag in mijn zij te porren en mijn ribben weg te drukken. Christemezielen wat is dat soms ongemakkelijk! Heel vaak steekt er ook een knobbel uit mijn zij op de plek waar hij zijn voetjes heeft. Die moet ik dan echt even wegduwen omdat het zeer vervelend kan aanvoelen. Verder wist de gynaecoloog mij te vertellen dat de baby al een stukje is ingedaald. Hij is dus al een beetje naar beneden richting het baarkanaal (vies woord, sorry) geschoven. Een goed teken, maar dit betekent wel dat ik nóg vaker moet plassen aangezien Henkie enorm op mijn blaas drukt. Ook heeft mijn kleine mannetje de laatste tijd enorm veel de hik. Zo vaak, dat ik even bang was dat het niet meer gezond zou zijn. Volgens de gynaecoloog betekent dit verder niks en heeft hij er zelf ook geen last van. Voor degenen die zich afvragen hoe het voelt als een baby in je de hik heeft: het zijn ritmische tikjes tegen de binnenkant van je buik. Hierdoor is het gemakkelijk te herkennen. Het kan soms wel een kwartier aanhouden.

Ruggenprik en Remifentanil

Zoals ik als zei had ik een aantal vragen die ik graag bij de gynaecoloog neer wilde leggen. Ik was namelijk erg benieuwd naar haar informatie over de verschillende soorten pijnbestrijding. Op voorhand leg ik geen enkele pijnbestrijding vast, maar ik wil wel de mogelijkheid hebben om dit te krijgen wanneer om wat voor reden dan ook de pijn niet meer handelbaar is. Ze begon eerst te vertellen over de ruggenprik. De meest ingrijpende maar meteen ook de meest effectieve manier van pijnbestrijding. Deze wordt tussen je ruggenwervels ingespoten via een slangetje, waardoor je volledig vanaf je middel ‘verlamd’ bent. Deze verdoving wordt eruit gehaald op het moment dat je moet gaan persen, want anders zou je de aandrang missen om te persen en dat maakt het heel lastig. De ruggenprik is dus puur om de pijn van de weëen te bestrijden. Mijn gynaecoloog was daar niet echt een voorstander van aangezien je baby een risico op zuurstoftekort loopt, en je gevoel in je onderlichaam soms niet op tijd terug komt waardoor je je persweëen niet voelt. Waar zij wel voorstander van is, is de nieuwste vorm van pijnbestrijding genaamd Remifentanil. Dit krijg je toegediend doormiddel van een infuus en je kunt met een pompje zelf bepalen wanneer er weer een nieuwe dosis van deze pijnstiller in je lichaam komt. Remifentanil haalt niet alle pijn weg, maar de scherpste randjes van de weëen. Je kunt hier wel dusdanig ‘high’ van worden dat je vergeet te ademen, dus mijn gynaecoloog wees me erop dat mijn vriend (of de verloskundige) dan tegen me moet blijven praten om te zorgen dat ik mijn ademhaling niet verlies. Klinkt best eng allemaal he? In het ziekenhuis waar ik zal bevallen is het in ieder geval mogelijk om Remifentanil te krijgen dus het is heel goed mogelijk dat ik hier tijdens de bevalling om zal vragen wanneer de pijn mij teveel wordt.

schoentjes

Een naam kiezen

Het is misschien wel een van de leukste en spannendste dingen om te doen als je zwanger bent: het bepalen van de naam. Maar oh wat hebben mijn vriend en ik er lang over gedaan om er eentje uit te kiezen! Het is een bevalling opzich. Ik heb werkelijk alle sites afgestruind en alle namenboeken doorgelezen om inspiratie te krijgen. Ik bedoel, hallo, het is geen hamster die je eventjes voorziet van een grappig koosnaampje. Het is iets wat de allerbelangrijkste persoon in jouw leven de rest van zíjn leven bij zich draagt. Behalve het kiezen van een naam moet je ook nog bepalen hoeveel namen je je kind geeft. Worden het 1, 2 of 3 namen? Daarnaast moet je natuurlijk met een aantal factoren rekening houden: erop letten dat de initialen van de naam niks raars voorstellen (B.H. of W.C. zou een beetje jammer zijn), dat de voornaam ook bij de achternaam van het kind past, dat het niet een onmogelijke naam is om te spellen, dat er niets raars rijmt op de naam en ga zo maar even door. Tig lijstjes en top 10-en verder zijn we er inmiddels redelijk uit wat de naam van onze kleine man gaat worden. Ik laat er niks over los, maar ik kan wel stellen dat het een naam is die ontzettend past bij ons en ik weet ook zeker dat iedereen het daar mee eens is.

Hoe mijn dagen er nu uitzien

Nu de zwangerschap steeds meer op zijn einde loopt probeer ik in de tijd die ik over heb nog te doen wat ik kan. Dat betekent de laatste verjaardagen bijwonen, de laatste afspraken rondom mijn site afronden, de laatste bezoeken aan de uni brengen. En alles wat ik doe, doe ik zo rustig mogelijk. Dat betekent niet meer in Speedy Gonzales tempo naar de trein sprinten en ook geen gehaast en gevlieg als ik te laat dreig te komen op een afspraak. Dat is lichamelijk gewoon niet meer mogelijk. Mijn nachten zijn over het algemeen niet meer echt prettig te noemen. Dat wil zeggen, zo’n 5x per nacht eruit om te plassen, heftige dromen en veel harde buiken. Dit is helaas allemaal kenmerkend voor een zwangerschap. ‘S ochtends probeer ik daarom ook wat langer te blijven liggen, omdat ik anders de rest van de dag niks waard ben. Ik slaap meestal rond 00.00 en ik blijf minimaal tot 8.00 liggen. Effectief slaap ik denk ik zo’n 6 uur per nacht. Overdag ben ik vooral bezig met het schrijven van mijn scriptie en het werken aan mijn website. Eigenlijk moet ik vast vooruitwerken voor de periode na de bevalling, wanneer ik waarschijnlijk niet in deze frequentie door kan gaan met schrijven. Ik ben nog even aan het bekijken hoe ik dat te zijner tijd ga doen.

Zo, dat was een hele lap tekst van maar liefst 1500 woorden! Zo zie je maar hoeveel er te vertellen valt over zwanger-zijn. Ik hoop dat de update ook deze keer weer helder en interessant was. Voor vragen of opmerkingen, reageer bij de comments. Dat vind ik heel leuk!

Volg je me al op Facebook en/of Instagram?

Dit vind je misschien ook leuk

17 reacties

 • Reageren
  Angela
  26/08/2014

  Ohh wat fijn dat hij is gedraaid en ingedaald! Ben zelf in een stuipligging (dus dwars) geboren, en volgens mijn moeder was dat erg pijnlijk. Ben erg benieuwd naar de naam van je kleine man!
  Angela onlangs geplaatst…Tumblr Tuesday #10My Profile

  • Reageren
   La VieSagista
   26/08/2014

   Mijn broer is er ook in stuitligging uit gekomen, en mijn moeder heeft nog steeds trauma’s aan die bevalling.. Hoop dus dat die van mij lekker blijft liggen zoals ‘ie ligt!

 • Reageren
  Janneke
  26/08/2014

  Superspannend Sanne! Ik hoop dat alles goed blijft gaan. Ik ben zelf probleemloos thuis geboren maar ik weet dat dat vaak inderdaad niet goed gaat. Lijkt me wel zo prettig om de zekerheid van het ziekenhuis te hebben 🙂
  Succes nog met je scriptie ook!

 • Reageren
  Madelon
  26/08/2014

  Fijn dat je kindje alsnog is gedraaid! Mijn zoontje bleef in onvolkomen stuitligging liggen ook na een versiepoging. Dus werd het een keizersnee…
  Madelon onlangs geplaatst…Nom Nom TagMy Profile

  • Reageren
   La VieSagista
   26/08/2014

   Ai, dat is echt heel zuur zeg:( Volgens mij is iedere vrouw daar bang voor, dat haar kindje niet op tijd draait.

 • Reageren
  Marloes
  26/08/2014

  Wat een mooi buikje heb je toch! Gelukkig dat de kleine is ingedaald. Succes met de laatste loodjes!
  Marloes onlangs geplaatst…Recept: Raw Carrot CakejesMy Profile

 • Reageren
  Jennifer
  26/08/2014

  Oh ja, pijnbestrijding .. nog zo’n onderwerp waar ik ook nog wel heel wat over te vragen heb! Iedereen weet dat ik best wel kleinzerig kan zijn en roept dus als grapje wanneer we het over de bevalling hebben dat ik vast een ruggenprik ga nemen. Maar ik ben eigenlijk nog banger voor dat stomme naaldje dan voor de pijn zelf. Dus daar moet ik denk ik ook nog maar eens over gaan babbelen, ik heb eigenlijk geen idee nog wat ik wel/niet wil. Maar het als optie open houden en de mogelijkheid om pijnbestrijding te krijgen en niet nu al roepen dat ik zeker zo’n ruggenprik wil vind ik ook wel een goed idee. Je bevalling wordt toch niet zoals je zelf altijd had gewild (niet inscheuren, niet poepen, niet ingeknipt worden, niet naakt hoeven liggen met -tig mensen om je heen die allemaal naar je poes lopen te staren, … etc.) ja, wat is dan wel te plannen hè? 😛
  Jennifer onlangs geplaatst…Dingen om naar uit te kijkenMy Profile

  • Reageren
   La VieSagista
   26/08/2014

   Je voelt echt weinig van de ruggenprik want je huid wordt eerst verdoofd:) Dus bang voor die pijn zou ik niet zijn! Het enige is dat je stil moet blijven zitten terwijl je weeen hebt, dat maakt het wat lastiger. En wat je zegt: iedere bevalling is weer anders!

 • Reageren
  Lola
  27/08/2014

  Echt heel boeiend en haast spannend om te lezen, deze vorderingen! Het feit dat je een zwangerschap meemaakt en daar openlijk over schrijft, maakt je beautyblog werkelijk 100 keer leuker! Ik hoop dan ook van harte dat je posts blijft maken over hoe het jonge moederschap je bevalt en andere “moederdingen” als je baby er eenmaal is. Volgens mij is zijn dat prima combineerbare onderwerpen, zie ook bijvoorbeeld http://www.mothermag.com/. Zet hem op met de laatste loodjes!

  • Reageren
   La VieSagista
   27/08/2014

   Super bedankt voor je leuke reactie! Ik hoop ook dat de combinatie beauty/mommy-to-be interessant is voor mensen. Want ondanks dat ik zwanger ben, houd ik er heel erg van om er nog steeds mooi uit te zien! Ook bedankt voor je website-tip!

 • Reageren
  Lilly
  27/08/2014

  Wat ben ik blij met jouw website, wat een vrolijke vrouw ben jij, en wat een gave artikelen! Je kunt zien dat je ‘taal’ studeert! 🙂
  Wat spannend zeg, zelfs ik krijg zenuwen als ik het lees, maar dat komt vast helemaal goed!
  Wat ben je prachtig zwanger trouwens, de meeste vrouwen hebben een flinke buik (niet dat, dat niet mooi is), maar jouw buik is eciht prachtig!
  Ben heel benieuwd naar je kleine man, en de naam. Weet je al of je het kindje op internet plaatst, ik vind dat altijd zo dubbel hihi, weet niet wat ik zelf zou doen! ^^
  Succes nog deze weken! x

  • Reageren
   La VieSagista
   27/08/2014

   Hoi Lilly, je maakt me erg blij met je reactie! Wat fijn dat je mijn website ontdekt hebt:D Ik denk wel dat ik mijn kindje op internet plaats, maar het is zeker een moeilijke afweging. Toch ben ik straks vast te enthousiast om het niet te doen!

 • Reageren
  Marloes
  29/08/2014

  Misschien een rare vraag, maar kun je dan gewoon een ruggenprik “nemen”? Kun je als het je teveel wordt gewoon zeggen: ok ik wil nu die ruggenprik en snel een beetje? Ik dacht altijd dat er in Nederland heel erg moeilijk over werd gedaan.

  Complimenten voor je blog trouwens!

 • Reageren
  Britt
  29/08/2014

  Hahahaha ik moet er enorm om lachen met die van de initialen omdat ik zelf de initialen BH heb en dat vind ik echt vreselijk !

 • Reageren
  Judith - myfoodblog.nl
  30/08/2014

  Leuk om te lezen en wst knap dat je je zwangerschap combineert met je scriptie en blog! Succes met de laatste loodjes 🙂

 • Reageren
  Dani
  31/08/2014

  Hey Sanne, ik ben zelf bevallen met remifentanil en vond het echt fijn toen het infuus erin zat en het ging werken! Ik kon weer een beetje ontspannen en de pijn ebte wat weg, tot ongeveer 8 cm want dan is het middel niet sterk genoeg meer voor de pijn in die fase merkte ik.. Ik heb een foto waarop ik half high mn duim op steek tijdens de weeen haha. Je ligt aan en monitor en hebt ‘draadjes’ in je neus voor extra zuurstof mocht je ‘vergeten’ adem te halen 🙂 je bloeddruk kan er ook wat door dalen dus dat wordt ook constant bijgehouden, maar ik had een medische indicatie vanwege te hoge bloeddruk dus in mijn geval was dat wel gunstig! Ik zou de volgende keer hier weer voor kiezen!

 • Reageren
  Rian
  02/09/2014

  Met de ruggenprik ben je trouwens niet verlamd zoals een ruggenprik tijdens bijvoorbeeld een keizersnede. Je kan bij zo’n ruggenprik de pijn niet voelen maar wel gewoon je benen nog bewegen 😉

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.