Zwangerschapsupdate #5: zenuwen, yoga, +9kg

update collageOp dit moment ben 31 weken zwanger en volgens mijn verloskundige is het aftellen nu al echt wel begonnen. Afgelopen week hebben ze voor het eerst gevoeld hoe het kindje lag, en op dit moment ligt smurfje keurig netjes met zijn hoofdje naar beneden en zijn beentjes omhoog. Precies zoals het straks moet voor de bevalling. In de komende zwangerschapsupdate vertel ik jullie nog meer over de huidige stand van zaken! Lees je mee?

Zenuwachtig voor het grote moment

Hoe dichterbij de vermoedelijke datum van de bevalling komt, hoe zenuwachtiger ik word. Sommige vrouwen staan heel relaxed in de eindfase van hun zwangerschap, maar bij mij is het juist het tegenovergestelde. Natuurlijk heb ik er ongelofelijk veel zin in dat die kleine er is, maar desondanks vind ik de weg er naartoe reuzespannend. Er spoken elke avond talloze vragen en onzekerheden door mijn hoofd: hoeveel pijn gaat het doen, hoe snel zal het allemaal gaan, zal de navelstreng niet om zijn nekje draaien, zal ik niet in paniek raken, hoe snel zal ik naar huis mogen? Niemand weet het antwoord, en je erop voorbereiden lukt eigenlijk ook niet echt. Hoeveel boekjes je ook leest, hoeveel fora je ook bezoekt, hoeveel verhalen je ook hoort, iedere bevalling is weer anders en je weet nooit, maar dan ook nooit van te voren hoe de jouwe zal verlopen. Soms word ik ’s nachts wakker met een pijnlijk gevoel in mijn buik en dan denk ik oprecht ‘oh god, geen weeën he, ik ben er nog helemaal niet klaar voor!!’ Maarja, wanneer je er wel klaar voor bent en of je überhaubt ooit helemaal klaar bent voor een bevalling, dat is nog maar de vraag. Toen ik de verloskundige vertelde over mijn angsten stelde ze me gerust. Ze zei dat je in principe vanaf week 37/38 ook echt wel wil dat je kindje eruitkomt, omdat je het tegen die tijd waarschijnlijk helemaal gehad hebt. De druk op je buik, de kwaaltjes, het feit dat je geen slaaphoudingen meer kunt vinden. Op een gegeven moment ben je daar zo klaar mee dat alles in je lichaam het oké vindt als je kindje op dat moment ter wereld komt.

Een hele opgave: scheren

Ik zal er maar meteen heel eerlijk over zijn: ik kan mijn vajayjay al sinds een paar weken niet meer zien. Mijn buik wordt natuurlijk in omvang meer, en als gevolg daarvan het zicht naar beneden alleen maar minder. Door het slechte, of eigenlijk geen zicht, is scheren dus een enorme clumsy bezigheid geworden. Alles gaat een beetje op de tast. Ik ben daar dan ook niet heel consequent meer mee. Eenmaal per week vind ik genoeg. Eigenlijk wordt het ook afgeraden om jezelf nog te scheren als je niks meer kunt zien, vanwege de wondjes die je kunt maken (duh). Toch voel ik me er prettiger bij om mijn haargroei nog enigszins bij te houden. Benen scheren gaat overigens nog prima, dan zet ik mijn voet gewoon lekker tegen een stoel aan en ga ik op mijn gemakje in de woonkamer zitten scheren. Ik ben benieuwd of ik naar verloop van tijd zover ben dat zelfs dat me niet meer uitmaakt.

Zwangerschapsyoga

Om die zenuwen toch nog enigszins in bedwang te houden, doe ik sinds twee weken aan zwangerschapsyoga. Hierbij moet je niet denken aan sportieve of intensieve yogalessen, maar vooral een soort ademhalingstherapie. Ik zit daar met een groepje van 10 vrouwen, die allemaal rond dezelfde tijd zijn uitgerekend en ook allemaal van hun eerste kindje. Ik ben wel vrij jong in de groep; degene boven mij is 26 jaar en daarna begint de leeftijd bij 31. Dit is helemaal niet erg, want je hebt sowieso al één grote bindende factor, en dat is dat je allemaal hetzelfde staat te wachten. Nu moet ik heel eerlijk toegeven dat yoga en ik elkaar nog niet helemaal hebben gevonden. Ik vind het hartstikke leuk en gezellig om met de dames daar wat te kletsen en een beetje te relaxen, maar als ik dan weer in palmboom- of kathouding moet gaat hangen, dan voel ik mee daar niet altijd even comfy bij. Ik voel volgens mij ook niet wat ik hoor te voelen. Oefeningen als ‘aarden met de grond’, of ‘mijn flank openstellen voor mijn ademhaling’, zijn niet helemaal voor mij weggelegd. Gelukkig zijn de yogalessen die ik volg niet heel erg zweverig en gaat het vooral om de ontspanning, maar soms moet ik echt even moeite doen om mijn aandacht erbij te houden. Toch denk ik dat deze cursus wel heel waardevol gaat zijn, aangezien we ook alles te weten komen over weeën, puffen, houdingen, de rol van de partner en noem maar op. De dame die ons lesgeeft doet dat inmiddels al bijna dertig jaar, en dus heb ik er alle vertrouwen in dat zij ons heel wat bij kan leren!

Kleding

Hoewel ik lange tijd best wel zoekende ben geweest naar de juiste zwangerschapskleding, denk ik dat ik nu wel aardig mijn draai gevonden heb. Daarbij moet ik zeggen dat ik echt mijn handjes dicht mag knijpen dat ik in de zomer op mijn ‘rondst’ ben, want ik kan heerlijk rondlopen in lange tanktops en zwierige jurkjes. Vandaag heb ik zelfs al een winterjas aangeschaft voor komende winter. In mijn oude maat, en hij kon zelfs nog prima dicht. Lang leve de oversized mode! Ook zijn leggings nog steeds mijn beste vriend en draag ik graag wijde blouses. Naarmate je langer zwanger bent word je steeds creatiever in het uitzoeken van kleding. Mijn speciale positiekleding zoals dat zo mooi heet, heb ik al een tijdje niet aangeraakt.

+9kg op de weegschaal

Het blijft interessant om te zien hoe (relatief) snel je aankomt tijdens een zwangerschap. In het begin vond ik het allemaal erg langzaam gaan en maakte ik me ook wel eens zorgen of ik überhaubt wel genoeg zou aankomen, maar inmiddels is dat ruimschoots bijgetrokken. Voor mijn zwangerschap was ik 57 kilo (bij 1.75) en in de laatste paar maanden is dat omhoog gegaan naar 66 kilo. Deze toename zit in een aantal factoren: allereerst natuurlijk omdat je iets meer vet opslaat ter voorbereiding op de melkproductie en het voeden van je kind. Daarnaast zorgen de placenta, het vruchtwater en de baby zelf voor een toename in gewicht. Verder maakt je lichaam tijdens de zwangerschap veel meer bloed aan. Volstrekt logisch dus dat je daardoor zwaarder wordt. Gemiddeld zou een vrouw ongeveer tussen de 12 en 15 kilo aankomen. In de laatste weken van je zwangerschap schijnt je gewicht wat te stagneren, dus ik verwacht dat er bij mij nog zo’n 2 à 3 kilo bij komt. Als dat wat meer is, dan is dat natuurlijk ook niet erg. Ik merk het nu vooral aan het gewicht dat mijn voeten ineens moeten dragen. Hele middagen winkelen zit er bij mij echt niet meer in. Ik mag blij zijn als ik het anderhalf uur volhoud, en dan nog moet ik tussendoor op een stoel zitten om mijn voeten even te ontlasten.

Bedankt voor het lezen van de update. Mocht je nog vragen hebben (of tips!), of gewoon een opmerking willen plaatsen, deel het gerust in de comments 🙂

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

 • Reageren
  Wieneke
  10/08/2014

  Spannend meid! Volgens mij doe je het hartstikke goed! Klinkt ook best logisch om op yoga te gaan voor de ademhaling oefeningen. Misschien helpt het tegen de zenuwen dat je er met dames zit die in dezelfde ‘fase’ zit. Iedereen is wel ergens anders bang voor of juist niet. Ik zag je nieuwe jas, heel erg mooi!!

 • Reageren
  Taco
  10/08/2014

  Ha die Sanne, wat leuk om te lezen dat het zo goed gaat met jou en die kleine. Spannend en succes met de laatste weken!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.