Zwangerschapsupdate #4: pijnbestrijding, babyuitzet, warmte

sanne strand

De tijd vliegt voorbij en voor mij betekent dat dat mijn 29ste zwangerschapsweek is aangebroken. Nog precies 10 weken op de teller! Dit betekent ook dat ik me serieus moet gaan bezighouden met alles wat nodig is voor de baby, de zogenaamde babyuitzet. Verder ga ik het hebben over pijnbestrijding tijdens de bevalling en het warme weer. Lees je mee met mijn zwangerschapsupdate?

Babyuitzetlijst

Vorige week werd ik gebeld door de kraamzorg; of we een afspraak konden inplannen zodat gecheckt kon worden of ik alles in huis heb wat nodig is voor de bevalling en voor de eerste weken van de baby. Slik… Om eerlijk te zijn was ik nog niet verder gekomen dan een geleend badje en wat hydrofiele washandjes. Gelukkig stelde de dame me gerust en zei dat ik daar nog wel heel even de tijd voor had. Op 28 augustus komt ze langs om met mij alle benodigdheden door te nemen en dan moet ik dus het meeste in huis hebben. Ze stuurde me een speciale babyuitzetlijst op waar precies instond wat er allemaal nodig is. Jemig wat een boel is dat! Ik moest echt even drie keer kijken toen ik de lijst doornam. Van nagelknipper tot haarborstel, van babyolie tot wasgel, van onderlakens tot moltons, van kruikenzakken tot bedzeiltjes, en van melkpoedertorens tot flessenspenen. En dat allemaal in 2 of 3-voud! Ik ben dus eerst maar eens op internet gaan kijken waar ik het allemaal kon krijgen en wat het allemaal kost. En bij deze is de Hema echt uitgeroepen tot mijn meest favoriete winkel van het moment, want zij hebben werkelijk alles wat ik nodig heb. Het geluk wil ook nog eens dat er een Hema bij mij aan het einde van de straat zit dus ik kan er zowat elke dag heen om wat spullen van de lijst te halen. Verder ga ik komend weekend naar de Ikea om daar een commode en een box te halen en een hoop bedtextiel. Van een collega van mijn vriend kunnen we een mooie ledikant overnemen. Ook een kinderwagen hebben we al op het oog, maar we wachten daar iets langer mee omdat we ook nog wat ruimte in huis moeten creëren.

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Naarmate de bevalling dichterbij komt zijn er heel wat zaken waar je over na moet denken zoals wie je bij de bevalling wilt hebben, of je thuis wilt bevallen of in het ziekenhuis en in het geval van het ziekenhuis, of je dan ook pijnbestrijding in de vorm van een ruggenprik wil bijvoorbeeld. Eén ding voor mij is zeker en dat is dat ik in het ziekenhuis wil bevallen. Dat wist ik al vanaf moment één. Het is me een te groot risico om thuis met het hele circus te beginnen en dan vervolgens alsnog naar het ziekenhuis te moeten als er wat misgaat. Bovendien was de eerste bevalling van mijn moeder zo heftig, dat het flink mis was gegaan als zij niet op dat moment al in een ziekenhuis aanwezig was. Pijnbestrijding wil ik in eerste instantie niet en dan bedoel ik vooral geen ruggenprik. Er kleven namelijk veel nadelen aan voor zowel moeder als kind. Een van de belangrijkste nadelen vind ik dat de kans groot is dat het kind via de placenta de medicatie binnenkrijgt. Een vertraging van de hartslag kan het gevolg zijn. Bovendien is de lever van het kindje nog niet volgroeid en kan het langer duren voor het medicijn uit zijn lichaam is. Desalniettemin heb ik wel met mezelf afgesproken dat wanneer de bevalling extreem lang duurt of de pijn ondragelijk is ik dan eventueel kies voor pijnbestrijding. Het kind heeft er namelijk ook niks aan als de moeder oververmoeid met de bevalling begint en het voor geen meter opschiet. Bovendien zijn er vele andere soorten pijnbestrijding waar je uit kunt kiezen die voor de baby niet schadelijk zijn.

Het warme weer

Ik had niet gedacht dat ik ooit zou zeggen dat de zon mij tegenstaat en dat het me te warm is. Andere jaren lag ik rustig met 35+ graden te bakken met een olietje factor 10, maar dit jaar hekel ik de zon. Het is me gewoon TE WARM. Ik word duizelig, vermoeid en ik kan gewoon amper mezelf van A naar B verplaatsen. Het is zelfs zo erg dat ik in staat ben om rondjes te rijden in de auto met de airco aan, gewoon voor de koelte. Het is alsof ik mezelf niet meer ken. Normaal werd ik blij van het weerbericht met een zonnetje en 27 graden, maar nu slaat de angst me toe wanneer ik dat zie. Het voelt alsof ik opgesloten zit in de warmte. Het enige wat helpt is een koelelement tegen mijn lichaam aan te houden en mijn voeten in een teiltje met koud water te stoppen. Deuren en ramen houd ik angstvallig dicht zodat de warmte van buiten niet naar binnen trekt. En bij een regenbui sta ik te dansen van blijdschap in de verkoelende druppels. Aan de andere kant ben ik blij dat ik in de zomer en niet in de winter zwanger ben, want nu kan ik tenminste wijde en luchtige kleding aan waar ik niet zo lang over hoef na te denken. In de winter had ik vast allerlei extra dingen moeten aanschaffen, om mezelf goed warm te houden. Ik heb gisteren bij de Action een ventilator met usb-kabel gekocht, zodat ik in ieder geval wat koelte heb als ik achter mijn laptop zit te werken.

De baby

Het kleintje is op dit moment bijna 37cm lang en weegt iets meer dan 1100 gram. Vanaf nu gaat ‘ie vooral in vet toenemen en niet zoveel meer in lengte. Uiteindelijk zal hij zo rond de 50cm worden en 3900 gram. Kun je nagaan hoeveel gewicht hij er nog bij krijgt! Dit betekent ook dat ik nog wel een paar kilo zal aankomen. In het derde trimester is het misschien wel het belangrijkst om goed en gevarieerd te eten, aangezien zijn voedingsbehoefte nu het grootst is. Ook kan hij inmiddels goed geluiden en smaken onderscheiden. Het vruchtwater krijgt namelijk de smaak van wat ik eet, en de baby neemt af en toe slokjes van het vruchtwater. Ze geven daarom ook wel de tip om zoveel mogelijk dingen met uiteenlopende smaken te eten, zodat de smaakzinnen van de baby des te gevarieerd worden. Het kleintje is erg actief met schoppen, vooral op moment dat ik wil slapen: ’s avonds en ’s ochtends dus. Waar ik eerst alleen nog maar schopbewegingen voelde, is dat nu uitgebreid met flinke draaibewegingen. Ik denk dattie nog even van z’n ruimte profiteert, want hij draait soms helemaal van de linker- naar mijn rechterkant van mijn buik. Niet echt een fijn gevoel. Vooral omdat mijn baarmoeder overgevoelig is en meteen hard wordt zodra ik een harde trap krijg of een draaibeweging voel. Vanaf week 32 zou de baby op zijn plek moeten gaan liggen, dat wil zeggen met zijn hoofdje naar beneden en met zijn beentjes omhoog. Het kan ook goed zijn dat je ribben dan een beetje beurs worden van het getrap ertegenaan.

De eeuwige kwaaltjes

Mijn kwaaltjes, die zijn uiteraard niet minder geworden. Hoewel ik wel steeds beter een manier vind om ermee om te gaan, komen er ook steeds meer kwaaltjes bij die het zwanger zijn af en toe heel ongemakkelijk maken. Zo heb ik nu ineens last van spontane bloedneuzen en ook kan ik soms midden in de nacht wakker worden van kuitkramp. Iets waar ik daarvoor nooit last van had. En kuitkramp, dat is me toch een partij vervelend kan ik je vertellen! De dag erna heb ik er meestal nog spierpijn van, zo heftig is het. Kuitkramp is overigens een veelvoorkomende kwaal bij zwangeren; zo’n 50% heeft er last van, vooral ’s nachts. Het heeft weer te maken met hormonen, die voor een verstoring van de elektrolytenbalans kunnen zorgen. Met elektroden bedoel ik zouten zoals magnesium, kalium, natrium en calcium. Onder invloed van hormonen kan deze balans dus verstoord raken. Het enige wat je hiertegen kunt doen is zorgen dat je genoeg voedsel binnenkrijgt waar deze stoffen in zitten. Verder is de doorbloeding van de benen vaak verstoord tijdens een zwangerschap, wat ook krampen kan veroorzaken. Eigenlijk denk ik alleen maar elke keer: het hoort er allemaal bij! En zo erg is het nou ook allemaal weer niet.

Bedankt voor het lezen van mijn zwangerschapsupdate. Als je vragen hebt op opmerkingen, stel ze in de comments!

Dit vind je misschien ook leuk

5 reacties

 • Reageren
  Beautydagboek
  24/07/2014

  Leuk om te lezen hoe de zwangerschap je vergaat! Ik weet ook nog dat ik zo’n last van kuitkrampen had, verschrikkelijk was dat zeg. En ik was ook zwanger in de zomer, ik hield zoveel vocht vast dat ik het idee had dat ik voor altijd slippers moest dragen. Lekker rustig aan doen voor zover dat kan en succes met de uitzet :).
  Beautydagboek onlangs geplaatst…Personal | Verhuisstatus: is het einde al in zicht?My Profile

 • Reageren
  Janneke
  24/07/2014

  Wauw, het komt echt wel heel dichtbij nu. Ik zou echt vre-se-lijk opzien tegen de bevalling. Hopelijk gaat alles wel nog goed tot die tijd 🙂

 • Reageren
  esmee
  24/07/2014

  Kan niet wachten tot de kleine man er is.

  Heel leuk om dit artikel te lezen en je lezers ervan op te hoogte houdt.

  Succes de laatste weekjes

 • Reageren
  lorana
  24/07/2014

  Jeetje wat er allemaal wel niet bij komt kijken he! Ik wens je heel veel succes met de laatste loodjes! Laat je lekker verwennen!

 • Reageren
  saskia
  24/07/2014

  Erg leuk om een update te lezen. Ooh en de kuitkrampen komen mij opeens weer heel helder voor de geest, inderdaad echt vreselijk!
  saskia onlangs geplaatst…Win een Trind Perfect System Set!My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.