Zwangerschapsupdate #3: treinfrustraties en Fred voedingskussen

collage update

De afgelopen weken is het zeker niet stil geweest rondom mijn zwangerschap. Mijn buik groeit nog steeds goed door en langzaamaan wordt alles toch wel ietsje zwaarder. In deze update vertel ik jullie meer over mijn dagelijkse treinfrustratie, 3D echo’s en mijn onmisbare Fred, het voedingskussen.

4D echo

Laat ik beginnen bij te zeggen dat het met de zwangerschap prima verloopt. Het ventje is nu inmiddels rond de 800 gram en hij is al rond de 35 cm. Ze zeggen dat het kindje nu voor 80% levensvatbaar is als het geboren wordt. Vorige week heb hem voor de tweede keer op een 4D echo gezien omdat ik proefpersoon ben van de echoscopiste. Een 4D-echo is een 3D-echo met bewegend beeld. Het principe zegt het al, je ziet je kindje driedimensionaal. Hierdoor kun je al echt goed de vormen van het gezicht zien en zelfs gezichtsuitdrukkingen en je ziet ook de bewegingen vrij precies. Zo zag je de pulserende bewegingen van de navelstreng die hem voedt en ook zag je hem soms fronsen. Ons kereltje was erg vaak met zijn handen bezig, duim in zijn mond, sabbelen op zijn handje. Hij hield jammer genoeg erg vaak zijn armen voor zijn hoofd waardoor we hem maar een paar keer goed konden zien. Op onderstaande foto laat ‘ie redelijk goed zijn gezichtje zien.

3D echo

De babykamer

Inmiddels ben ik alweer zes maanden zwanger en kan ik zeggen dat de tijd toch wel heel snel gaat. Aan de babykamer is nog niks gedaan. Ik wilde hier bewust mee wachten totdat het kindje een grootte had bereikt dat het echt levensvatbaar zou zijn. Het plan is om eind juli met de kamer te beginnen. Later moet ook niet want je moet er toch een beetje ‘in groeien’. Wennen aan het idee dat er straks een persoontje bij komt. Dit is een proces dat ik stukje bij beetje aanpak. Ik heb al heel wat spulletjes op het oog en ik hoop dat we die snel in huis kunnen halen. Dan heb ik het over grote dingen zoals een ledikant, een commode en een box. De rest wordt allemaal thuisbezorgd. Ik hoop dat ik tegen die tijd nog een beetje hulp kan bieden met het in elkaar zetten van de kasten en dergelijke, maar zo niet, dat vind ik dat helemaal niet erg 😉 Schoenen strikken gaat steeds lastiger en ook schoenen met ingewikkelde gespjes laat ik voor het gemak maar even staan. Ik kan alleen nog goed bukken als ik mijn voeten wat wijder uit elkaar zet, zodat mijn buik als het ware er tussenin valt. Dan voel je je toch opeens wel heel zwanger hoor! Ik wacht nu nog op vocht in mijn kuiten en het moment dat ik ga ‘waggelen’.

Fatsoen in het openbaar vervoer

Waar ik me afgelopen weken steeds meer over verbaas is het weinige fatsoen dat mensen opbrengen voor de zwangere vrouw in het openbaar vervoer. Ik heb misschien niet de grootste, meest opvallende buik, maar toch zeker wel goed zichtbaar. Keer op keer wanneer ik in de spits met de trein reis, weigeren mensen voor me op te staan. Ik krijg de meest vriendelijke opmerkingen van ‘goh, mooi buikje’ of ‘wat draag je mooi laag’, waardoor ik echt wel weet dat mensen zien dat ik in verwachting ben, maar zodra ik een trein binnenstap doen mensen alsof ze me niet gezien hebben. Ze kijken snel naar buiten of op hun telefoon. Het toppunt was dat iemand me vanuit haar stoel aankeek en vroeg ‘gaat het?’. Ik weet niet meer wat ik terugstamelde want ik was te overdonderd. Het zal iets zijn geweest in de trant van ‘Ehh.. Ja… I guess?’ Een plekje afstaan voor een zwangere dame, dat gaat veel mensen blijkbaar net iets ver. Hoewel er grote borden in de trein hangen met daarop een plaatje van een dikke buik en daarbij het woord ‘priority’, lijken mensen zich daar niets van aan te trekken. Het probleem is, ik wil best blijven staan in de trein, maar door mijn bekkeninstabiliteit is dit behoorlijk ongemakkelijk in een trein die van links naar rechts schommelt. En wanneer er iets tegen mijn buik stoot, doet dat gewoon pijn. Er staat spanning op. En ik ga mezelf hier absoluut niet ophemelen, maar ik ben de eerste die in de tram, trein of bus opstaat voor een ouder iemand of iemand die zwanger of anderszins invalide is. Dit vind ik gewoon niet meer dan normaal. Ik ben zelfs vorige week van een bankje bij de bushalte weggejaagd door een rokende dame van een jaar of 50 toen er een invalide vrouw tussen haar en mij in wilde zitten. Er was net niet genoeg plek dus 1 van ons moest weg. De rokende dame wees naar mij ‘Want ik was veel jonger dan zij dus ik kon beter gaan staan’…

priority

Mijn slaapmaatje Fred

Dan mijn nieuwe slaapmaatje, ik noem hem ‘Fred het voedingskussen’. Vanwege mijn groeiende buik is het steeds lastiger om prettige slaaphoudingen te vinden. Op mijn buik kan natuurlijk sowieso al niet meer en op mijn rug ligt niet prettig omdat dit harde buiken stimuleert. Dan blijven er dus alleen nog maar je linker- en je rechterzij over, waarbij het beter is om op je linkerzij te liggen omdat op je rechterzij bepaalde bloedvaten afknelt. Het probleem met een zijligging is dat door de zwaartekracht je buik ook heel erg opzij gaat ‘hangen’. Dit voelt zeer onprettig. Een tijdje heb ik met een gewoon hoofdkussen onder mijn buik geslapen ter ondersteuning, maar een vriendin van mij had een beter idee: een voedingskussen dat ik van haar mocht lenen. Dit is een slangvormig kussen waar je normaal gesproken je baby op kunt leggen om hem te voeden, maar je kunt hem ook gebruiken om mee te slapen. Lekker met je ene been eroverheen en prettig ter ondersteuning van je buik. Je kunt je buik er als het ware een beetje op leggen. Ook schijnt zo’n kussen beter te zijn voor de stand van je bekken. Het nadeel is dat het best wel veel ruimte inneemt in bed, maar ik slaap sindsdien wel een stuk beter. Voor zover ik nog ‘goed’ kan slapen dan, want gemiddeld ga ik er zo’n vier keer per nacht uit om te plassen en dit is niet bepaald bevorderend voor je rust.

fred

Dit was de update van deze keer! Nu zijn jullie weer helemaal op de hoogte. Volgen jullie me al op Facebook?

 

Dit vind je misschien ook leuk

5 reacties

 • Reageren
  Lotte
  01/07/2014

  Ik kan het verhaal over asociaal volk in de trein niet lezen gewoon. Ik had die sigaret nog net iets dieper in dr keel geduwd als ik jou was. Jemig! Volgende keer gewoon zeggen dat je zwanger bent en voor mag hoor! Als mensen zo schaamteloos kunnen zeggen dat je jong genoeg bent om te staan, mag jij net zo schaamteloos zijn om dr even over dr eigen voeten te laten struikelen als ze opstaat!

 • Reageren
  Donna Luisa
  01/07/2014

  Leuke update! En wat raar dat mensen niet gewoon hun plek afstaan als ze een zwangere vrouw zien. Ik vind het niet meer dan normaal om even te gaan staan als zo iemand de trein of metro binnenkomt! x

 • Reageren
  Janneke
  01/07/2014

  Ja, dat treinverhaal klinkt wel typisch helaas 🙁
  Wel een gek idee dat je nog maar drie maanden hoeft! Hopelijk valt het met verdere kwaaltjes mee in de laatste periode 🙂

 • Reageren
  Martina
  01/07/2014

  Onbeschoft dat mensen zich zo gedragen in het openbaar vervoer!
  Martina onlangs geplaatst…1 juli 2014 – Beauty favorieten juniMy Profile

 • Reageren
  Beautydagboek
  05/07/2014

  Jee, ik schrik ervan dat mensen niet meer voor zwangeren opstaan in de bus/tram. Waar is het fatsoen gebleven? Het voedingskussen is zeker handig, ook na je zwangerschap om mee te slapen. Heb ik nog lang gedaan en het is natuurlijk lekker om je kindje op te leggen met het voeden! Pff..en het vele plassen is heel herkenbaar, haha.
  Beautydagboek onlangs geplaatst…Victoria’s Secret Fragrance Mist Midnight Exotics & Hydrating Body Lotion Aqua KissMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.