Zwangerschapsupdate #2: stuitkussen, harde buiken en meer

collage buik

Na de laatste zwangerschapsupdate is er alweer een hoop gebeurd, en dat wil ik jullie graag vertellen! Inmiddels ben ik 23 weken (5,5 maand) zwanger. Vandaag ga ik het onder andere hebben over de ECHTE zwangerschapskwalen zoals harde buiken, bekkeninstabiliteit en plopnavels.

Bekkeninstabiliteit

Terwijl ik zit te typen zit ik op een speciaal kussen, namelijk een stuitkussen. Al weken heb ik ongelofelijke pijn in mijn stuitje bij het zitten en dit wordt ook wel aangeduid met de term ‘bekkeninstabiliteit’. Als je zwanger bent dan wordt het gebied rondom je bekken weker en als gevolg hiervan kun je last krijgen van deze kwaal. Bekkeninstabiliteit kun je voelen in je bekken, bij je schaambeen of laag in je rug. Niet iedere vrouw heeft hier overigens last van. Sinds afgelopen woensdag loop ik bij de fysiotherapeut die mij oefeningen laat doen waardoor ik de pijn minder voel. Ook heb ik dus een speciaal kussen gekregen die ik in principe overal mee naartoe moet nemen. Ja, ook naar de universiteit en ook als ik uiteten ga. Erg vind ik het niet, want de pijn is dusdanig dat ik mijn gène graag overboord gooi.

stuitkussen

Harde buiken

Behalve bekkeninstabiliteit is er nog iets anders waar ik al een tijdje last van heb: harde buiken. Het is misschien voor niet-zwangeren moeilijk voor te stellen, maar in de zwangerschap kan je baarmoeder op sommige momenten aanvoelen als een baksteen zo hard. Dit is opzich niet erg, maar wel als je het zo frequent hebt als ik (zo’n 30 keer per dag). Normaal gesproken krijg je hier pas last van zo vanaf week 28 en dan maximaal tien keer per dag, maar ik ben nu 23 weken zwanger en ik heb er al last van vanaf week 14 en dan tussen de 20 en 30 keer per dag. Voor je baby voelt dit niet per se heel vervelend, maar voor jezelf wel. Bovendien kan het zijn dat als je baarmoederhals ook nog eens verkort is, de baby te vroeg geboren kan worden door deze harde buiken. Daarom moet ik a.s. maandag mijn baarmoederhals laten opmeten om te kijken of deze qua lengte niet te kort is. Het beste advies is om zo rustig mogelijk aan te doen, maar ook dit helpt bij mij helaas niet. Ik draag nu elke dag een buikband die wat ondersteuning biedt en waardoor de harde buiken al minder pijnlijk zijn.

buikfoto 5

Veranderend lichaam

Waar ik nog steeds aan moet wennen is het veranderen van mijn lichaam. Mijn buik groeit best hard nu en elke dag zit ik te klooien met kleding. De ene dag past dat getailleerde jurkje nog wel, en de andere dag is hij weer te klein. In totaal ben ik nu vier kilo aangekomen. Dat is best vreemd als je je bedenkt dat ik al jaren op hetzelfde gewicht zit (57 kilo bij 1.75). Nu staat de teller van de weegschaal ineens op 61 kilo. Het zijn vier pakken suiker die je extra met je meezeult, en dat gaan er nog veel  meer worden! De kilo’s zitten vooral natuurlijk in je buik (vruchtwater, placenta, baby) en een beetje in je borsten. Ik heb zeker niet te klagen, maar toch vind ik het jammer dat ik al mijn mooie kleding niet meer aan kan. Ik heb mijn kast nu ingedeeld op ‘geschikte’ en ‘ongeschikte’ kleding in plaats van op kleur.

buikfoto

Overige kwaaltjes

De warmte van de afgelopen dagen bevalt me erg slecht. Waar ik vroeger uren in de zon kon liggen, houd ik het nu onder een parasol nog niet eens een half uurtje vol. Dit komt ook omdat je kortademiger wordt als je zwanger bent, hierdoor krijg je het sneller benauwd. Het liefst zit ik op hele warme dagen binnen met een koelelement tegen me aangedrukt. Vorige week ging ik met vriendinnen naar Open Air, en daar trok ik de warmte in combinatie met de harde muziek vrijwel niet. Ik werd steeds duizelig, er kwamen flitsen voor mijn ogen en ik kon alleen maar functioneren als er ergens schaduw was. Een ander veranderend iets is mijn hongergevoel. Vaak heb ik tussen 4 en 5, als ik nog twee of drie uurtjes op het avondeten moeten wachten, een vreetuurtje. Over het algemeen grijp ik dan naar fruit zoals kersen, appels, perziken, blauwe bessen of aardbeien, maar soms als dat niet in de buurt is doe ik me tegoed aan crackers met roomboter en hagelslag.

Plopnavel

Omdat je buik dikker wordt en uitzet, kun je als zwangere op een gegeven moment last krijgen van een ‘plopnavel’, een navel die ineens naar buiten komt ploppen. Ik heb hier nog geen last van maar ik ben een beetje gefascineerd door dit fenomeen. Vaak zie je bij zwangere vrouwen met een grote buik de navel door hun shirtje heen. Als ik heel eerlijk ben vind ik dit niet zo mooi.. Ik kijk daarom elke dag heel goed of mijn navel nog strak in z’n holletje ziet en niet zomaar naar buiten is gepiept. Ik houd jullie op de hoogte met betrekking tot mijn navel!

Ontwikkeling van de baby

De baby is nu ongeveer 28 – 30 cm groot en weegt ongeveer 600 gram. Hij zit goed op de groeicurve en op de 20-wekenecho zag alles er perfect uit. Ik heb hem zelfs even bewonderd op de 3D-echo en ik zag er zowaar het gezicht van mijn vriend in. Hij heeft zijn eigen slaap- en waakritme inmiddels gevonden en begint vaak te trappelen als ik ’s avonds rustig in bed lig en als ik ’s ochtends wakker word. Het voelt wel heel gezellig om zo samen met je baby in slaap te vallen en wakker te worden. Geluiden zijn voor de baby nu door het vruchtwater heen waar te nemen dus ik probeer af en toe voor hem te zingen of (klassieke) muziek op te zetten.

Vraag aan jullie

Ik vind het leuk om dingen rondom mijn zwangerschap met jullie te delen. Nu doe ik dat vooral in de vorm van zwangerschapsupdates elke maand, waarbij ik er nu twee geschreven heb. Maar als ik het alleen bij die maandelijkse zwangerschapsupdates houd, dan betekent dat dat ik er nog maar drie zal schrijven aangezien ik nog 3,5 maand zwanger zal zijn. Dit klinkt wel een beetje weinig. Mijn vraag aan jullie is daarom of het interessant zou zijn om nog iets vaker te schrijven over ontwikkelingen die betrekking hebben op mijn zwangerschap of anderszins artikelen die hiermee te maken hebben.

Ik hoor het graag bij de comments! Volg je me trouwens al op Facebook?

Dit vind je misschien ook leuk

8 reacties

 • Reageren
  Yvet
  14/06/2014

  Jaaa doorgaan met de updates 😉 vind het enorm leuk en interessant om te lezen!

 • Reageren
  Quirine
  14/06/2014

  Heel erg interessant dus ik ben helemaal voor meer updates! Ik moest ook lachen om het feit dat je kijkt of je navel niet al stiekem naar boven is gepiept. Vervelend van je bekken zeg, collega op mijn stage heeft ook soort gelijke klachten en die is veel te laat geweest met naar de fysio gegaan dus die moet nu elke 2 uur eigenlijk liggen en niet langer dan 20 minuten stilzitten. Ze loopt nog steeds op hakken want platte schoenen vindt ze niks haha. Succes sannie xx

 • Reageren
  Lorana
  14/06/2014

  Juist meer updates!!! Erg leuk om te lezen hoe jij het ervaart!! Ik had nog nooit gehoord van een plopnavel

 • Reageren
  Janneke
  14/06/2014

  Ja, doorgaan hoor 🙂 Lijkt me ook leuk om later voor jezelf als herinnering te hebben toch?

 • Reageren
  Carmen
  14/06/2014

  Haai!

  Wat leuk weer een zwangerschapsupdate! Ik vind het altijd interessant om te lezen hoe je zwangerschap verloopt. Het is wel vervelend al die kwaaltjes, maar dat hoort er helaas ook bij. Ik kijk uit naar de volgende update!

  X

  P.S. Je bent echt prachtig zwanger meid dus maak je geen zorgen over die extra kilo’s! 🙂

 • Reageren
  Vera
  14/06/2014

  Vind het heel erg leuk om te lezen hoe jij je zwangerschap ervaart en hoe jij er mee omgaat! Je buikje is prachtig!
  Vera onlangs geplaatst…Nars Albatross HighlighterMy Profile

 • Reageren
  laetitia
  14/06/2014

  Ja super leuk! Ik vind juist je stukjes over je zwangerschap leuk om te lezen! Hopelijk krijg je niet meer last van je stuitje. X laetitia

 • Reageren
  Sabien
  14/06/2014

  Sanne,

  Wat een prachtige buik, daar zijn vast veel mede aanstaande mama’s jaloers op 😉 Leuk om het zo te kunnen volgen, en je schrijft ook erg vermakelijk!

  Liefs!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.