Zwangerschapsupdate #1: kwaaltjes, groeiende buik, eerste schopjes

foto buik

Vandaag heb ik de allereerste uitgebreide zwangerschapsupdate, ik ben inmiddels op de helft! Ik vertel jullie onder andere iets over zwangerschapskwaaltjes, hoe het nu voelt om zwanger te zijn, en mijn groeiende buik. Van alles en nog wat dus!

Iedere vrouw denkt er vast wel eens over na: hoe zou het voelen om zwanger te zijn en wat komt er allemaal op je af? Ik heb me dat ook vaak afgevraagd voordat ik zwanger werd. Ik zal proberen het zo goed mogelijk uit te leggen. Laat ik beginnen bij het begin.

Eerste drie maanden

De eerste drie maanden heb ik er inmiddels ruimschoots op zitten. In deze periode hebben de meeste vrouwen last van typische zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid, vermoeidheid, zeer vaak moeten plassen, pijnlijke borsten en verstopping. Ik mag me gelukkig prijzen, ik heb namelijk maar van twee dingen last gehad. Ten eerste van extreme vermoeidheid. Een vermoeidheid zoals ik die nog nooit gekend had. Tegen een uur of 10 ’s avonds werd ik zo moe dat ik het soms niet eens kon opbrengen op mijn make-up er af te halen. Ik kon soms wel huilen van de vermoeidheid. Ik ben altijd al een slechte slaper geweest dus voor mij was dit een hele aparte ervaring. Op het moment dat ik in bed lag vielen mijn ogen dicht en gingen ze zo’n 8 uur later weer open. En dan nog was ik ’s ochtends kapot. Ik had echt het idee dat ik me door de vermoeidheid heen moest vechten. Wonder boven wonder kon ik de klok erop gelijk zetten dat deze vermoeidheid na het eerste trimester (vanaf week 13) voorbij was. De tweede klacht was, of eigenlijk is, het veelvuldig plassen. Ik kan geen stap zetten of ik moet wel weer naar de wc. In de eerste drie maanden heeft dit te maken met het hormoon HCG dat in hoge concentraties in je lichaam aanwezig is en naarmate de zwangerschap vordert moet je steeds plassen omdat de baby op de blaas drukt. Soms heb ik een goede dag en ligt de baby niet vervelend op mijn blaas, maar soms heb ik het idee dat ‘ie er bovenop aan het springen is en ren ik om de haverklap naar het toilet.

Wennen om zwanger te zijn

Sowieso is het eerste trimester natuurlijk in veel opzichten wennen. Je moet wennen aan het idee dat je een kind krijgt, het idee dat je voor altijd de verantwoordelijkheid zal dragen voor iets wat je het meest dierbaar gaat zijn. Een verantwoordelijkheid die je in principe nooit meer kwijtraakt. Ook door alle hormoonwisselingen in je lijf kunnen je emoties soms alle kanten opschieten. Ik had hier zeker last van. Zo kon ik me soms ineens heel onzeker voelen over de situatie. Of ik het wel goed genoeg deed en of ik de hele zwangerschap wel aan zou kunnen. Ook vond ik in het begin mijn groeiende buik maar niks. Hoewel alle vrouwen het geweldig vinden om hun buik te zien groeien, vond ik het er niet uitzien. Het paste gewoon niet bij mijn lichaam. Ik voelde me ‘dik’. Voor de buitenwereld was het namelijk niet zichtbaar of ik nu zwanger was of gewoon was aangekomen. Inmiddels heb ik een bescheiden buikje waaraan te zien is dat er een baby’tje in groeit. De onzekerheid over mijn lichaam begint dus af te nemen. Vandaag ga ik zelfs in bikini! Wel heb ik ineens meer haargroei op mijn buik. Schijnt ook zo’n typisch zwangerschapsdingetje te zijn. En oja, ook wordt de bekende zwangerschapsstreep, in officiële termen de ‘linea nigra’, steeds meer zichtbaar. Sindskort draag ik zwangerschapsbroeken met een speciaal ‘buikstuk’ dat over je buik heen valt. Het zit heerlijk en voor de buitenwereld is het niet te zien dat het een speciale broek is. Je shirtje valt over de band heen en verder ziet er eruit als een skinny jeans.

De echo’s

In principe heb je, als alles goed gaat, recht op twee echo’s gedurende de zwangerschap: de termijnecho om te bepalen hoe lang je al zwanger ben en de 20-wekenecho waarbij het kind wordt gecontroleerd op allerlei afwijkingen. Nu heb ik tussendoor wat klachten gehad waardoor ik al vaker een echo heb laten doen, maar het blijft elke keer weer bijzonder om je kindje op beeld te zien. Je ziet handjes en voetjes voorbij komen, je kan je kindje zien draaien, zien bewegen en daarnaast kun je natuurlijk te zijner tijd het geslacht ontdekken. Bij een tussentijdse echo hadden mijn vriend en ik ervoor gekozen om te kijken of het een jongen of een meisje wordt. Een spannend moment. De radioloog hoefde eigenlijk niks te zeggen, ik zag al vrij snel dat er een jongen in mijn buik zat 😉 Komende week heb ik de 20-wekenecho en gaan we onder andere zien of het ruggetje mooi gesloten is, het schedeltje goed gegroeid en of verder alles in orde is. Een 20-wekenecho is overigens geen garantie dat je kind helemaal gezond is.

De eerste schopjes

Zo rond de 18e week begon ik de eerste schopjes te voelen. Het was voor mij niet meteen duidelijk dat dit ook daadwerkelijk de eerste schopjes waren. Het voelt namelijk als een soort plopjes in je buik. Alsof er bellen tegen de binnenkant van je buik aanspatten. Omdat het zo’n natuurlijk gevoel is dacht ik in eerste instantie dat het mijn darmen waren. Totdat het steeds harder werd en ik soms schrok van het gevoel. Toen was het wel duidelijk: dit is gewoon de baby die lekker aan het spartelen is. Vanaf dat moment ben ik de schopjes veel intenser gaat beleven en nu leg ik zo vaak mogelijk mijn hand op mijn buik om te baby te voelen. Hij is het meest actief wanneer ik in bed lig. Overdag slaapt de kleine vaak omdat ik dan bezig ben, veel aan het lopen, staan, zitten, fietsen. Dit schijnt voor de baby een fijn gevoel te zijn en dan gaat ‘ie slapen. ‘S avonds wanneer ik stil in bed lig is het moment dat hij gaat bewegen. Zo schattig!

Cravings

Standaard opmerkingen die ik krijg als ik over mijn zwangerschap vertel is dat ik vast elke dag aan de zuurkool of augurken met slagroom zit. Niets is minder waar. Ik heb gewoon geen enkele craving! Ik probeer zo gezond mogelijk te eten en extra supplementen te slikken om iedere benodigde vitamine binnen te krijgen. Er zijn juist alleen maar dingen die ik niet meer zo lekker vind. Zo had ik in het begin heel veel moeite met koffie. Ik kreeg het gewoon niet meer door mijn keel en de geur stond me ook niet aan. Verder vond ik mijn eigen parfum ineens niet meer lekker. Ook die van mijn vriend niet. Alle Rituals-stokjes die in ons huis stonden heb ik tevens linea recta in de vuilnisbak gegooid. Die synthetische geuren kon ik gewoon niet meer handlen. Op dit moment ebt die weerstand tegen geuren en koffie langzaam weg en probeer ik er weer van te genieten. Overigens heb ik nu meer moeite met de dingen die ik moet laten staan zoals een wijntje, een biertje, een lekker broodje carpaccio of filet american. Ik wil er niet over zeuren maar ik zit gewoon zo graag op het terras met een lekker rosébiertje of een glas droge witte wijn!

Zo, dit was mijn allereerste zwangerschapsupdate. Ik hoop dat jullie het interessant vonden om te lezen, laat vooral een reactie achter!

Dit vind je misschien ook leuk

13 reacties

 • Reageren
  Rachelle
  18/05/2014

  Heel interessant zo’n uitgebreide update, vooral omdat ik er zelf eigenlijk bijna niets van weet is het heel leuk om te lezen! Het zal vast heel spannend voor je zijn of niet?

 • Reageren
  lea
  18/05/2014

  Heel leuk om te lezen! Ben benieuwd naar de volgende opdate! Geniet van je zwangerschap. Het staat je prachtig! X laetitia

 • Reageren
  Janneke
  18/05/2014

  Ik vind zo’n buikje je wel mooi staan hoor! Het is ook duidelijk ‘zwanger’ en niet ‘dik’ 😉 Hopelijk veer je na de geboorte dan ook weer makkelijk terug in je oude vorm. Ga je btw wel nog vóór de bevalling afstuderen, want ik neem aan dat je nu tussen alles door ook nog die masterscriptie moet afronden….

 • Reageren
  Marieke Droog
  18/05/2014

  Leuk blog Sanne!! En je ziet echt dat je zwanger bent! Leuk (en verre van dik ;)) Fijn dat alles goed gaat. Liefs

 • Reageren
  Yvet
  18/05/2014

  Heel leuk! Ben erg benieuwd naar de rest van je verhalen wat betreft je zwangerschap!! Genietse!

 • Reageren
  Connie
  19/05/2014

  Heerlijk te lezen dat het goed met je gaat en dat je er zo lekker van geniet.

 • Reageren
  The Berbs
  19/05/2014

  Leuk! Ben alweer benieuwd naar de volgende update!

 • Reageren
  Beautydagboek
  19/05/2014

  Erg leuk om te lezen en zo herkenbaar! Toen ik 17 weken zwanger was voelde ik ook de eerste echte schopjes, daarvoor voelt het inderdaad alsof er belletjes in je buik ploppen :). Ik was tot aan 5 maanden supermisselijk, echt niet leuk meer. Maar gelukkig heb jij dat gehad. Ik ben heel benieuwd naar de verdere updates. Je bent echt prachtig zwanger meid!

 • Reageren
  Sabien
  19/05/2014

  Oh wat lief allemaal, en je ziet er prachtig en slank uit!

 • Reageren
  Lorana
  19/05/2014

  Je bent echt mooi zwanger!! wat leuk om dit zo te lezen.
  Hoe ervaart je vriend het?
  Geniet er lekker van!!

 • Reageren
  Amber
  24/05/2014

  Ik vind het zo leuk om te lezen dat je zo ‘bewust’ zwanger bent! Dat je op zoveel let en met ons wil delen.. heel bijzonder!

 • Reageren
  Wieneke
  28/05/2014

  dat had ik dus niet gezien vandaag! Geniet van je zwangerschap en bedankt voor de gezelligheid vandaag bij het Blog Society Event!
  Misschien tot een volgende keer! =)

  Groetjes, Wieneke.

 • Reageren
  Lana
  08/09/2014

  Grappig om te lezen hoe het voelt wanneer je baby tegen je buik schopt. Ik heb dat eigenlijk nooit eerder gelezen, dus ik ben weer wat nieuws te weten gekomen 🙂

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.