Zwangerschap week 28, 29 & 30: sneak peek babykamer, extra groeiecho, problemen vliegreis

We zijn alweer in week 30 beland O-M-G! De laatste 10 weken gaan in en ik praat je bij over de afgelopen drie.

30 weken onderweg dus alweer, deze broedmachine. Als ik dat iemand over haar zwangerschap hoor zeggen dan heb ik het gevoel alsof het einde al in zicht is. En nu ben ik zelf gewoon zo ver!

Kun je het je voorstellen dat deze zwangerschap tot nu toe zo voorspoedig voorloopt dat het soms gewoon lastig is om er een pagina over vol te schrijven? Ha, maar het is toch echt zo! Al moet ik zeggen dat de klachtenmolen de afgelopen tijd wel ietsje is aangezwengeld. Laten we dus maar beginnen met mijn huidige lichamelijke toestand.

Lees ook >> “Vreemde handen op je zwangere buik? Ik vind dat niet erg!”

Lichamelijk

Vanaf een week of 20 merkte ik dat ik af en toe last had van het gebied rondom mijn schaamstreek (bekkenpijn), met name als ik veel had gestaan of veel had gelopen. Het was echter zo sporadisch aanwezig dat het niet bepaald noemenswaardig was. Nou, dat is de afgelopen tijd wel anders. Bij hooguit 10 minuten lopen of staan begint me daar toch een duwende (of trekkende? Kan het nog steeds niet goed omschrijven) pijn op te spelen! Dit maakt dat ik eigenlijk het liefst zo min mogelijk sta en zo veel mogelijk zit. Maar man, wat vind ik dat moeilijk. Natuurlijk snap ik dat ik als zwangere best mag aangeven als het niet meer gaat of als ik pijn heb, maar ik merk dat ik dat toch niet 1, 2, 3 doe. Helaas krijg ik daar achteraf vaak spijt van, omdat dan ’s avonds alles beurs en stijf aanvoelt.

Rustige baby

Als ik het getrappel van James voor de geest haal, dan was dat toch behoorlijk meer aanwezig dan het getrappel van spruit nr. 2. Deze dame is vrij rustig en ik merk haar overdag amper. ‘S avonds wanneer ik in bed lig heeft ze wel de neiging lekker actief te zijn, maar verder zijn de bewegingen vrij klein en heb ik er absoluut geen last van. Wel is het vervelend als ze op mijn blaas drukt, want dan ren ik werkelijk iedere 10 minuten naar de wc.

De babykamer

Eindelijk zijn er met behulp van familie vorderingen gemaakt met de babykamer! Er is geverfd, er zijn plinten gelegd, het bedje staat in elkaar en het kamertje is van top tot teen gesopt.

Nu moet de commode nog geplaatst en ingeruimd en er moeten nog wat lampjes opgehangen worden. Verder heb ik alle oude kleertjes van James uitgezocht en gesorteerd en het bleek dat ik qua basics vrijwel niks meer hoef bij te kopen. Plenty sokken, rompers en pyjama’s nog.

Check bij de verloskundige

Gisteren had ik een extra check bij de verloskundige omdat ik aankomende week op vakantie naar Italië ga. Ze was dit keer echter niet helemaal tevreden over de hoogte van mijn baarmoeder en daarom heeft ze de dag voor mijn vakantie nog een extra groeiecho gepland. Waarschijnlijk zit mijn baarmoeder nog niet zo hoog omdat het kindje overdwars ligt, maar omdat ze ook nog eens heel diep in mijn buik ligt kon de verloskundige de grootte van de baby niet voelen. Dus om het zekere voor onzekere te nemen wordt er nog even een echo gemaakt (om te checken of mijn baarmoeder nog niet zo hoog zit door de ligging van de baby of doordat ze te klein is). Daarnaast moest er een verklaring getekend worden waarbij mijn verloskundige aangaf dat ik een gezonde zwangerschap heb (anders neemt de vliegtuigmaatschappij me niet aan), maar dit had nogal wat voeten in aarde. Ze kon het formulier grotendeels invullen maar mocht simpelweg geen kruisje zetten bij het vakje dat ik een ‘fitte zwangerschap’ zou hebben (iets met aansprakelijkheid), dus god zegen de greep dat ik zaterdag mag vliegen.. Wordt vervolgd.

Verder..

 • Heb ik nog geen echte nesteldrang gemerkt. Natuurlijk heb ik wel zin om het een en ander af te hebben, maar ik heb tot nu toe nog niet de behoefte gevoeld om als een dolle stier te gaan schoonmaken oid.
 • Heb ik het gevoel alsof mijn buik nu met de dag groter wordt. Ik merk het aan bepaalde bewegingen die ik maak zoals bukken, dat me dat iedere dag een stukje slechter af gaat.
 • Slaap ik nog steeds vrij goed (op de nachtelijke wc-tripjes na). Wel word ik ’s ochtends vaak vermoeid wakker.
 • Moet ik toegeven dat het scheren van mijn bikinilijn er soms bij inschiet omdat ik dat gedeelte niet meer zie en er daardoor automatisch minder op let.
 • Dagdroom ik steeds vaker over hoe ons meisje eruit zal zien. Zal ze op James lijken? Zal ze de lange wimpers van haar vader geërfd hebben? En zijn grote ogen?
 • Voel ik me soms heel aantrekkelijk en soms heel onaantrekkelijk met mijn buik.
 • Wil ik binnenkort gaan beginnen met wat literatuur over borstvoeding (dus eh, als je tips hebt).
 • Heb ik nog geen plopnavel.
 • Is mijn korte termijngeheugen een dra-ma.

Dat was ‘m weer! Tot de volgende update 🙂

Dit vind je misschien ook leuk

10 reacties

 • Reageren
  Frank
  10/08/2017

  Fijn dat je nog geen nesteldrang hebt gehad en nog redelijk kan slapen. Mijn vrouw wordt ook elke dag vermoeid wakker. Heel mooi dat bedje en vooral de kleur van de babykamer ?
  Frank onlangs geplaatst…Boy or Girl ?My Profile

 • Reageren
  Anne
  10/08/2017

  Leuk geschreven! Niet te veel inlezen over borstvoeding hihi gewoon doen wat je gevoel aangeeft, lekker zonder stress genieten en na de bevalling is er altijd meteen iemand om t je in real life uit te leggen. Maar 10% van de vrouwen is lichamelijk niet in staat borstvoeding te geven dus dat gaat je lukken 🙂 ik heb mijn meisje 16 maanden borstvoeding gegeven wat gezellig en heerlijk was dat. De beste en enige tip is dat je na t voeden wat melk over je tepels kan smeren en laten drogen scheelt heel veel gedoe, verkoeld en hersteld! Een hele fijne zwangerschap verder!!

 • Reageren
  Femke
  10/08/2017

  Dat wordt nog wel even spannend voor zaterdag, hopelijk kom je gewoon lekker dat vliegtuig in :-). De kleur op de muur van de babykamer vind ik een mooi kleurtje. Ohja, dat korte termijn geheugen van mijn zwangere vriendinnen is ook zo ruk. Gelukkig ben ik daar als personal assistant om te regelmatig te herinneren aan dingetjes haha.
  Femke onlangs geplaatst…Oproep: Deelname ‘Mijn totaal niet realistische wishlist’!My Profile

 • Reageren
  Carlijn
  10/08/2017

  Leuk om een beetje mee te leven via zo’n update. Je moet echt wel op tijd aan de bel trekken als je pijntjes hebt hoor. Je hebt alleen jezelf er maar mee als je ’s avonds niets meer kan en overal pijn hebt. Wat Anne hierboven zegt zou ik ook doen: niet te veel lezen over borstvoeding. Wat zou je precies willen weten dan? De ‘basics’ ken je waarschijnlijk wel, heb je met James ook gedaan. Verder gewoon vertrouwen op je gevoel en de kraamhulp. O en voor het scheren van je bikinilijn: is een brazilian vlak voor de bevalling geen idee? Heb je er geen omkijken naar, i-de-aal!

 • Reageren
  Michelle
  10/08/2017

  Jeetje, dat is spannend. Ik hoop dat je mag gaan vliegen!
  Ik zou ook niet teveel lezen over borstvoeding. Tijdens de borstvoeding had ik soms wel wat behoefte aan meer informatie, meestal kon ik alles wat ik wilde weten dan wel op de site van La Leche League vinden. Het meeste omtrent de bv heb ik van mijn kraamverzorgster geleerd.
  Michelle onlangs geplaatst…Make-over IKEA keukentjeMy Profile

 • Reageren
  Jodi - lief thuis
  10/08/2017

  Neee wat een spanning nog rondom je vliegreis. Heb je geen fitte zwangerschap doordat ze je baarmoeder niet kan voelen?? Ik vond een borstvoedings avond heel fijn, heb verder niet teveel ingelezen, had wel een mega fijne kv
  Jodi – lief thuis onlangs geplaatst…Ons huis is verkocht….ontkurk de champagne (0,0)My Profile

 • Reageren
  Renske
  10/08/2017

  Zo leuk om te lezen, omdat wij precies gelijk lopen. En ook nog eens heel herkenbaar allemaal!

 • Reageren
  El
  10/08/2017

  De melkfabriek. Geweldig boek!!!! Zou iedere zwangere moeten lezen

 • Reageren
  Anne
  11/08/2017

  Ik was zelf erg blij om al een voorlichtingsavond bij te hebben gewoond van een lactatiekundige. Ik moest een paar dagen in het ziekenhuis blijven en daar zijn ze vaak toch niet zo borstvoeding minded… Plus je hebt elke 8 uur iemand anders aan je bed met dus andere tips.

 • Reageren
  Lieke
  11/08/2017

  Wat vervelend dat je zo’n last hebt van bekkenpijn. Hopelijk kan je vakantie alsnog doorgaan en kun je nog even ontspannen voordat je moet bevallen.
  Lieke onlangs geplaatst…Wat heb ik gekregen voor echte post is cool 4.0 ?My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.