Zwangerschap week 19, 20 en 21: babykamer, nu al angst voor bevalling?

Deze week ben ik alweer 22 weken zwanger, tijd voor een nieuwe update!

Vooruitkijken

Na de uitstekende 20-wekenecho van twee weken geleden merk ik dat ik nu echt vooruit durf te kijken. Hoewel ik in het begin natuurlijk wel de nodige kleertjes heb geshopt, zijn we nog helemaal niet bezig geweest met de kinderkamer, je houdt uit zelfbescherming toch een beetje een slag om de arm.

Maar die babykamer, dat is een project opzich. Er hoeft ansich niet heel veel te gebeuren (likje verf op de wanden en meubels erin), maar we zitten wel te dubben over een dakkapel op onze zolder die de plannen voor het klaarmaken van de babykamer even op de ‘langere baan’ schuiven. Afhankelijk van of die dakkapel er wel of niet komt, wordt de babykamer een groot of klein project. Gelukkig hoef ik voor de babyuitzetlijst niet heel veel meer te shoppen omdat ik van James het meeste nog heb liggen en dat scheelt weer tijd. Ik weet nog dat ik destijds tot het laatste moment bezig was om alle nagelknippertjes, badthermometers, kruiken, hydrofielen, voedingsbh’s en lakentjes te verzamelen. Bij zo’n tweede zwangerschap is dat een stuk relaxter.

Een van de belangrijkste items voor de baby hebben we overigens al, namelijk de kinderwagen. We zijn voor de Mutsy Igo Pure Fog gegaan (ter beschikking gesteld door Mutsy), daar zal ik nog uitgebreid over schrijven in een artikel.

Ferme schopjes

Het is zo leuk om te merken dat de schopjes echt met de dag steviger worden. Gisteren voelde ik zelfs een voet tegen mijn buik aan gedrukt en duidelijke draaibewegingen. Waar het drie á vier weken geleden alleen nog maar harde opspattende bellen waren, zijn de bewegingen nu ontzettend duidelijk. Overdag vind ik het beregezellig en ’s avonds nemen mijn vriend en ik echt even te tijd om samen te voelen. Als ik plat op mijn rug lig dan begint ze eigenlijk altijd wel te bewegen. Wel merk ik dat ik daardoor veel vaker naar de wc moet. Ik weet nog dat ik dit bij James een van de vervelendste kwaaltjes vond. Zat ik net weer goed en wel, voelde het alweer alsof mijn blaas op knappen stond. Vooral in openbare ruimtes waar meestal weinig wc’s zijn is dit erg onhandig.

De warmte

Tot voor kort had ik qua lichamelijke gesteldheid nauwelijks door dat ik zwanger was. Mijn buik groeide erg langzaam en de hardcore kwalen zoals misselijkheid en moeheid zijn mij bespaard gebleven. Afgelopen week zat ik met mijn moeder vier dagen voor een citytrip in Wenen waar het 27 graden en felle zon was, en toen begon ik wel te merken dat mijn lichaam het wat zwaarder had. Mijn handen en voeten zwollen behoorlijk op, mijn bekken werkten niet altijd mee en lange stukken lopen waren best intensief omdat ik snel buiten adem raakte. Ik zei al tegen mijn moeder dat we niet vier weken later hadden moeten gaan, dan was er van wandelen weinig terecht gekomen.

Het warme weer in Nederland heeft voor mij zowel voor- als nadelen. Voordelen omdat ik qua kleding lekker makkelijk kan zijn: een jurkje of een t-shirt volstaan. Nadelen omdat de warmte heel afmattend werkt en dingen als boodschappen doen of met James naar de speeltuin gaan wat vermoeiender zijn.

Angst voor de bevalling

Er wordt vaak aan mij gevraagd of ik – met de voorgeschiedenis van een nare eerste ervaring – nu ook angstiger ben ten aanzien van mijn aanstaande bevalling. Ook al is het natuurlijk voorlopig nog niet aan de orde, het is wel iets waar ik geregeld over nadenk. Ik vind bevallen namelijk best ‘een dingetje’. Angst is een groot woord maar er tegenop zien, ja dat doe ik wel. Ten eerste omdat ik het heel lastig vond om met de pijn om te gaan (ik dacht alleen maar dit is zo erg ik overleef dit niet) en ten tweede omdat ik pas na zo’n lange tijd weer op de been was en die zogenaamde nasleep ervoor zorgde dat ik niet heb kunnen genieten. Dit zijn wel dingen die ik natuurlijk ook met mijn verloskundige ga bespreken.

Straks

Omdat ik tot noch toe zo lekker steady en stabiel door de zwangerschap heen vlieg, sta ik nog weinig stil bij hoe het straks zal zijn met nog een kleintje erbij. Ik kan me er werkelijk geen voorstelling van maken. Dat het druk zal zijn, dat is een ding dat zeker is, maar hoe wij daarmee omgaan en hoe James zich zal aanpassen aan de situatie, moeten we maar zien. Ook heb ik nog geen idee hoe ik het ga combineren met thuiswerken. Hoe snel zal ik er bijvoorbeeld klaar voor zijn om de kleine meid naar een opvang of gastouder te brengen?

Ik verslind momenteel de blogs en Instagrampagina’s van Shirley en Manon, omdat zij nu in het schuitje zitten waar ik mij vanaf oktober in zal bevinden.

Tot de volgende update!

Dit vind je misschien ook leuk

6 reacties

 • Reageren
  Frank
  12/06/2017

  Ik vond het een geweldig gevoel wanneer ik mijn hand bij mijn vrouw op haar buik mocht leggen en de schopjes kon voelen. Het eerste beetje contact dat ik maakte…. geweldig. Een dakkapel scheeld heel veel in ruimte en je hebt er voor de rest van je leven plezier van wij zijn het in de toekomst ook van plan.
  Frank onlangs geplaatst…Opa verteltMy Profile

 • Reageren
  Eke
  12/06/2017

  Wat zie je er prachtig uit, Sanne! Blijf vooral nog lekker even genieten in je bubbel. Het komt allemaal goed! ?
  Eke onlangs geplaatst…Weekvlog #12 | Binnen picknicken, tikflow, gouden ananas en concert in Paradiso!My Profile

 • Reageren
  Joyce
  12/06/2017

  Wat ben je mooi zwanger! <3 Ik begin nu met 30 weken er ook wel een beetje tegen op te zien. Opeens ziek ik allemaal dingen waar ik de vorige keren nooit over nagedacht had.
  Joyce onlangs geplaatst…Moments of Joy #23 – Een weekje vakantie My Profile

 • Reageren
  Shirley
  12/06/2017

  Ah, het komt helemaal goed! Ook ik maakte me onwijs druk en ik ga er nu meer fluitend doorheen dan toentertijd alleen met Skyler. Wees relaxt en laat alles over je heen komen, dan komt het echt wel goed. Geniet nog van het zwanger zijn, ik mis mijn buik nu alweer, haha!
  Shirley onlangs geplaatst…Diary: werk & op pad met de jongensMy Profile

 • Reageren
  Jodi - lief thuis
  12/06/2017

  Heeee herkenbaar dat verslinden van hun blogs. Ik ben zoooo benieuwd hoe het is met een tweede erbij. Fijn dat het zo soepel loopt maar logisch dat ke het toch wel begint te merken. Ben benieuwd naar je kamer/ verbouw plannen. Wij zitten midden in een verbouwing.
  Jodi – lief thuis onlangs geplaatst…Dit gaan we doen met de babykamer…babykamer inspiratie…My Profile

 • Reageren
  Angela - Mama met passie
  13/06/2017

  Wat ben je mooi zwanger! Fijn dat alles zo goed verloopt bij je, een zegen! Geniet ervan.
  Angela – Mama met passie onlangs geplaatst…Mijn bevallingsverhaal van DaniëlMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.