Zwangerschap week 16, 17 & 18: schopjes,+3kg en de 20-wekenecho

We zijn alweer bijna op de helft! En dat vraagt om een nieuwe update.

De eerste schopjes

Ik geloof dat het ergens in het midden van week 16 was dat ik ineens allerlei borrels en tikjes in mijn buik voelde. Nu zijn mijn darmen de afgelopen tijd ook nog flink bezig geweest en om eerlijk te zijn vind ik het heel lastig om het verschil te merken tussen werkende darmen en een schoppend kindje, maar naarmate de dagen vorderden werd het gevoel steeds duidelijker. Toen mijn vriend op een gegeven moment zijn hand op mijn buik legde voelde hij het ook. Dat was wel een enorm magisch moment (cliché, kuch, barf). Dan ben je er gewoon getuige van dat er ineens leven in je buik zit. De dagen erna genoot ik van ieder klein beweginkje dat ik voelde in mijn buik. Overdag als ik druk bezig ben dan merk ik er niet zoveel van maar zodra ik ga liggen en mijn hand op mijn (nog steeds vrij platte) buik leg, dan is het duidelijk voelbaar zowel van binnen als van buiten.

Het voelt mij weer echt weer als een nieuwe fase nu haar schopjes zo duidelijk aanwezig zijn. Niet alleen omdat het zo bijzonder is, maar ook omdat het je geruststelling geeft. Ik heb wel het idee dat het er wat rustiger aan toe gaat dan met James, die was echt vanaf moment 1 dat ik hem voelde constant in de weer. Daardoor heb ik even getwijfeld of mijn placenta misschien aan de voorkant lag, maar de echo bevestigde dat hij gewoon aan de achterkant zit.

Lichamelijke gesteldheid: energiek, fit, en emotioneel in balans

Een zwangerschap is niet niks. Er gebeurt veel in je lichaam en dit kan er bij tijd en wijle voor zorgen dat je je ofwel door je hormonen, ofwel door je lichamelijke gesteldheid gewoon wat minder voelt. Tot nu toe ben ik de dans ontsprongen met vervelende kwaaltjes of stemmingswisselingen, ik voel me stabiel en ik vergeet gewoon vaak dat ik zwanger ben omdat ik zo flierefluitend mijn dagen doorkom. Mijn vriend drukt me op het hart dat ik overdag gewoon moet gaan liggen als ik moe ben of als ik daar behoefte aan heb, maar ik bruis juist van de energie en ik vind het heerlijk om volop aan het werk te zijn. Ik wil juist nu het nog kan ‘de dag plukken’. Ik heb straks nog tijd genoeg om mijn werk op een lager pitje te zetten en omdat ik ook ’s nachts prima slaap vind ik het niet nodig om al powernaps in te lassen.

Drie kilo aangekomen!

Afgelopen maandag had ik een reguliere check bij de verloskundige. Alles was in orde en ook werd ik weer even gewogen. De laatste weging (toen was ik 8 weken zwanger) was ik exact 60 kilo en ik had zo’n vermoeden dat er wel weer wat bij was gekomen. Ik let op dit moment niet op de calorieën, ik eet gewoon als ik trek heb en ik weet dat ik dan het risico loop iets in gewicht toe te nemen. Maar gewicht vind ik niet eens zo belangrijk, het gaat erom dat ik lekker in mijn vel zit en tevreden ben als ik in de spiegel kijk. En dat ben ik!

De weegschaal gaf 63 kilo aan, dat betekende dat ik 3 kilo was aangekomen in 11 weken. Niks mis mee vind ik. Ik vermoed dat een deel van dat gewicht in mijn borsten is gaan zitten (man, die groeien als kool), mijn buik en misschien een beetje in mijn heupen.

20-wekenecho

Hoewel veel vrouwen erg nerveus zijn voor de 20-wekenecho, was ik eigenlijk de rust zelve. Ik zag geen reden tot paniek en met een goede NIPT in de pocket had ik zoiets van ‘kom maar op!’ Ik heb er van te voren niet teveel over gelezen en wilde gewoon alles op het moment zelf over me heen laten komen. Heel gek maar nu kon ik echt rust vinden in de gedachte dat we er toch niet zoveel aan konden veranderen. Ik zag het vooral ook als een leuk moment om de kleine dame weer te zien. Als het nog een meisje zou zijn natuurlijk, want dat weet je maar nooit!

De echoscopiste was een vriendelijke mevrouw die haar taak erg serieus nam. Er werd weinig gepraat en weinig gelachen (wat ik wel jammer vond want ik houd wel van een beetje reuring in de tent) en ik had echt het gevoel dat ze puur en alleen met een medische check bezig was en het stukje ‘pretecho’ achterwege liet. Een beetje meer luchtigheid erbij had ik dus wel leuk gevonden, maar goed het gaat er toch uiteindelijk om dat het kindje gezond is. Stapje voor stapje ging ze het lichaampje van het baby’tje bij langs en volgens haar zag alles er goed uit. Even was ik in de veronderstelling dat ik toch een klein balzakje zag, maar dit bleek niet zo te zijn. Alhoewel ze haar beentjes stijf tegen elkaar aan hield vermoedde de echoscopiste ook dat het een meisje was.

Binnen 20 minuten stonden we weer buiten met een USB-stickje met foto’s en een goed gevoel. Dit was ‘m dan, de laatste officiële echo! Rond de 28 weken willen we graag nog een 3D-echo laten maken, maar daarvoor moeten we dus eerst nog even geduld hebben.

Tot de volgende update!

Dit vind je misschien ook leuk

8 reacties

 • Reageren
  Emma
  25/05/2017

  Wat bijzonder dat je al zo vroeg je kindje hebt mogen voelen en dat je vriend het ook kon voelen!
  Super fijn dat je zwangerschap zo goed verloopt!!! Ja die 20weken echo is vaak een serieuze bedoeling. Ik heb twee keer ervaren zoals jij het omschrijf. Jammer!

 • Reageren
  Angela
  25/05/2017

  In de basis is de 20weken echo ook geen pretecho maar een belangrijke check op ernstige aandoeningen. Dat vergeten heel veel mensen nog wel eens, tot het echt mis blijkt te zijn. Dus ik snap dat je een andere benadering prettiger vind, maar ik snap de echoscopiste ook. Juist omdat tegenwoordig zo vaak wordt gedacht dat de 20weken echo alleen maar een pretecho is.

 • Reageren
  Nicole
  25/05/2017

  Drie kilo is heel netjes… Ik kwam m’n eerste zwangerschap meer dan 20 kilo aan en zit nu rond de 10 kilo met 38 weken.. Fijn dat je partner ook al schopjes voelt. Hier voelde mijn man echt pas heel laat de schopjes maar dat komt ook door z’n spasme
  Nicole onlangs geplaatst…Leuke cadeaus voor in een kraammand – mama variantMy Profile

 • Reageren
  Yvonne
  25/05/2017

  Eens met Angela. Heel veel mensen komen met de verkeerde instelling naar zo’n 20-wekenecho. Vaak is voor die mensen het enige wat van belang is, het geslacht en dat ze überhaupt hun kindje weer zien. Ze moesten eens weten hoeveel mensen verschrikkelijk nieuws te horen krijgen bij de 20-wekenecho. Dan zul je zo’n “grappende” mevrouw tegenover je hebben.

  Dat gezegd hebbende: ik ben hartstikke blij voor jullie dat wederom alles goed was! En nu maar hopen dat je straks niet zit met een meisjesnaam en kast vol meisjeskleding en ze het wat dát betreft toch even mis hadden 😉 (en jij het goed met je balzakje!)

 • Reageren
  Yvonne
  25/05/2017

  Bij de eerste zwangerschap duurde het heel lang voor je bij mij wat zag; die toeter kwam pas tegen het eind. De tweede keer groeide mijn buik stukken sneller; jij hebt nog echt zo’n mooi bescheiden buikje! 🙂 Wat gaat het snel trouwens hè! Voor je het weet heb je opeens 2 pubers op de middelbare school, haha.
  Yvonne onlangs geplaatst…Ik weiger mij te schamen voor de overgangMy Profile

 • Reageren
  Liset
  25/05/2017

  Fijn dat alles goed is met jullie meisje! Leuk he, dat je die schopjes alweer voelt. Ik vind dat zo’n bijzonder gevoel!
  Liset onlangs geplaatst…Fashion | Mijn favoriete nachtmode van LASCANAMy Profile

 • Reageren
  Jodi - lief thuis
  25/05/2017

  Heerlijk hè die energie. Ik was het eerste trimesters heel vermoeid maar nu heb ik echt bakken aan energie, heerlijk.
  Mijn buik groeit wel hard en Mn borsten ook, voel me nu nog vooral GROOT en rond. Jouw buikje is echt mooi ?
  Jodi – lief thuis onlangs geplaatst…De perfecte zwangerschaps outfit….Topdag met Kelly Caresse en Noppies…My Profile

 • Reageren
  Rachel
  25/05/2017

  Wat heerlijk dat je (nog) geen kwaaltjes hebt. Ervan genieten lukt dus wel. 3 kilo aangekomen is heel netjes. Volgens mij mag je volgens de richtlijnen best wat meer aankomen, maar als je alles eet wat je wilt, je goed voelt en je kindje mooi groeit maakt het getal niet heel veel uit.
  De cliché momenten kan je niet onderuit he. En al die magische momenten zulle je ok de oren vliegen hihi.
  Rachel onlangs geplaatst…Een nieuw bed. Deel 2My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.