Elke zwangerschap kost je een tand

Follow my blog with Bloglovin

Ik ben zeer zuinig op mijn gebit. In 26 jaar heb ik nog nooit een gaatje gehad en het voelt elke keer weer als een overwinning wanneer mijn tandarts wederom zegt dat mijn gebit er goed uitziet.

Eigenlijk vind ik het een wonder dat ik nog steeds gaatjesvrij rondloop, want ik ben niet de minste snoeperd. Wel heb ik altijd erg secuur gepoetst en sla ik vrijwel nooit een poetsbeurt over.

Maar nu is er dus een volkswijsheid die vertelt dat iedere zwangerschap je een tand kost. Is dat nou een feit of een fabel? Nadat ik al een paar dagen een wat pijnlijk gevoel in mijn kies had besloot ik toch eens op internet te speuren naar wat meer achtergrondinformatie over deze ‘fabel’. Het blijkt dat het inderdaad een bakerpraatje is, maar dat er ook zeker wel een kern van waarheid in zit.

LEES OOK >>>> Oja, zó was dat eerste trimster van de zwangerschap

Een zwangerschap heeft wel degelijk consequenties voor je mondgezondheid en dit heeft verschillende redenen.

Zo kunnen veranderingen in hormonen gedurende je zwangerschap leiden tot meer ontstekingen in je mond. Daarnaast is er wanneer je zwanger bent sprake van een betere doorbloeding van het lichaam, en dit kan weer tot gevolg hebben dat je tandvlees sneller gaat bloeden en tevens gevoeliger is wanneer je het niet voldoende schoonhoudt.

Gaatjes kunnen natuurlijk ook ontstaan door een veranderd eetpatroon. Wat denk je van al die zoete cravings die je ineens hebt, niet bepaald bevorderlijk voor gezonde tanden. Ook wanneer je moet spugen door de zwangerschapsmisselijkheid, kan het zuur je gebit aantasten. Het is overigens geen goed idee om meteen te gaan poetsen wanneer je net hebt overgegeven, ook al is dat nog zo verleidelijk. Door het poetsen schuur je de tanden en als daar nog maagzuur op zit dan loop je het risico je tandglazuur weg te poetsen. Je dient minimaal een half uur te wachten nadat je hebt overgegeven.

Ik ga twee keer per jaar naar de tandarts en ben een maand geleden nog geweest om alles goed te laten nakijken. Het zag er gelukkig nog allemaal goed uit. Ik ben me er zeker van bewust dat ik nu nog beter moet poetsen dan normaal, want ik eet stukken meer op een dag (en ja, daar zit ook veel zoet spul bij) en helaas is dat spugen ook geen ideale treatment voor mijn gebit geweest.

Wat houdt het goed verzorgen van je gebit precies in? Zorg dat je twee keer per dag poetst. Elektrisch werkt nog net even iets beter dan handmatig. Flos/stoker geregeld. Ik vind zelf van die ‘ragertjes’ altijd wel fijn die ik echt tussen mijn tanden door kan steken. Komt toch altijd nog best wat troep mee. En tot slot is het echt belangrijk om twee keer per jaar je tandarts te bezoeken.

Hoe secuur verzorg jij je gebit?

Foto ©: Mintybear via Shutterstock

Dit vind je misschien ook leuk

3 reacties

 • Reageren
  Bernadette
  04/05/2017

  Ik heb tijdens mijn eerste trimester ook veel gespuugd, was ook bang dat dit mijn gebit zou aantasten. Maar ben vorige week geweest en het zag het gelukkig nog allemaal gezond uit.

 • Reageren
  Sjanien
  04/05/2017

  Helaas ben ik dus zo iemand bij wie het is mis gegaan met mijn gebit na mijn zwangerschap. Nooit had ik gaatjes en na mijn zwangerschap ineens 10! Heb me er echt wel even rot over gevoel maarja, je krijgt er zoveel moois voor terug haha

 • Reageren
  TTH tandheelkunde
  07/03/2022

  Interessant artikel! Ik heb geluk gehad dat de kwaliteit van mijn gebit hetzelfde is gebleven na de zwangerschap. Ik ben ook mijn mond beter gaan verzorgen door vaker te poetsen en bij klachten eerder contact op te nemen met de tandarts.

  Met vriendelijke groet,

  Carla
  TTH tandheelkunde onlangs geplaatst…Is elektrisch poetsen beter dan met de hand?My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.