Zwangerschap & autorijden: hoe zit dat?

Hoewel je natuurlijk prima kunt blijven autorijden als je zwanger bent, is het wel handig om een paar dingen in het achterhoofd te houden.

Ik rijd veel auto. Zeker toen ik hoogzwanger was liet ik de fiets lekker staan en pakte ik extra vaak mijn bolide. Autorijden is echter niet altijd comfortabel met zo’n dikke buik en bovendien zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Lange stukken rijden

Lange stukken autorijden is niet verstandig als je hoogzwanger bent. Vanaf een week of 34 kun je dit beter zoveel mogelijk beperken, niet in de laatste plaats omdat je aan het einde van je zwangerschap minder vruchtwater hebt en je baby dus minder goed beschermd is bij een botsing. Daarnaast is het gewoonweg oncomfortabel om zo lang stil te zitten. Ik werd zelf zo stijf als een plank als ik anderhalf uur in de auto had gezeten en probeerde lange stukken rijden dan ook enigszins vermijden. Stop ook wat vaker tijdens het rijden, zodat je even je benen kunt strekken en bij kunt komen. Hoewel ik mezelf toch het liefst van A naar B verplaats via de auto, koos ik aan het einde van mijn zwangerschap vaker het OV omdat bijvoorbeeld filerijden veel te vermoeiend was.

De gordel

Iets wat ook ongemakkelijk is met een steeds groter wordende buik is de gordel. Deze zit eigenlijk nooit helemaal lekker, maar hij is natuurlijk wel hartstikke verplicht om te dragen. Het is van belang de gordel correct te dragen, dat betekent dat je de heupgordel niet over je buik moet laten lopen, maar over je heupen. Gelukkig blijft dat met een dikke buik prima zitten. De borstgordel moet langs je schouder lopen (dus niet in je nek), tussen je borsten door en langs de zijkant van je buik. Er zijn ook speciale zwangerschapsgordels te koop, zoals die van BeSafe (heb ‘m zelf nooit uitgeprobeerd maar als ik eerder van dit ding had afgeweten dan had ik ‘m zeker aangeschaft).

De airbag

Als het gaat om rijveiligheid, zijn airbags echt lifesavers, óók als je zwanger bent. De airbag hoeft niet, wat zeg ik, mag niet worden uitgeschakeld als je zwanger bent. Airbags zijn ervoor gemaakt om samen te werken met de gordel, dus voor een optimale veiligheid moet deze gewoon zijn ingeschakeld. Een airbag blaast zeer snel op met een aanzienlijke hoeveelheid kracht, dus je kunt beter zo ver mogelijk bij je stuur vandaan te zitten (minimaal 25 cm) zodat je buik niet de volle kracht van de airbag hoeft te doorstaan.

Het is overigens een ander verhaal als je het hebt over airbags en baby’s in maxi-cosi’s. De klap van een airbag kan voor een achterwaarts kinderzitje funest zijn. De druk van de airbag is zo hard dat het zitje naar de achterkant van de auto kan worden geslingerd. Schakel de airbag dus wel uit als je de maxi-cost op de passagiersstoel vervoert.

Vond jij die dikke buik ook zo in de weg zitten tijdens het autorijden?

Foto: ©Africa Studio Shutterstock.

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.