Zwanger? Vier dingen om je zorgverzekering te vragen

Met een baby op komst heb je een aardig to do-lijstje. Los nog van het kiezen van een verloskundigenpraktijk, de aanschaf van allerhande zaken van de babyuitzetlijst, het regelen van eventueel kinderopvang en het inschrijven voor een pufcursus, zijn er ook een aantal zorggerelateerde zaken waar je je even in moet verdiepen. In dit artikel help ik je een eindje op weg.

De zorgverzekering is de belangrijkste verzekering die je nodig hebt tijdens je zwangerschap en daarna. Het is verstandig om al op tijd na te denken over welke je kiest.

Het overstappen naar een andere zorgverzekeraar of het wijzigen van je pakket is elk jaar mogelijk in november en december. Indien je op dat moment zwanger bent of zwanger wilt worden, is het verstandig om eens goed te kijken naar de verschillende pakketten die worden aangeboden. Besluit voor jezelf welke zorgkosten je tijdens je zwangerschap graag vergoed wilt krijgen en pas je verzekering daar op aan.

Als ik terugkijk dan heb ik het bij mijn zwangerschappen beide keren helemaal niet zo slim aangepakt. Ik was minimaal verzekerd – natuurlijk ook om de kosten te drukken – en kreeg daardoor een hoop niet vergoed. Als ik het beter had uitgezocht, dan had ik ongetwijfeld kunnen besparen.

De zorgverzekering van HEMA is ideaal voor jonge vrouwen en gezinnen. Uiterst voordelig, makkelijk af te sluiten en gewoon lekker vertrouwd. Leuk extraatje is dat als je bij HEMA verzekerd bent, je 10% korting krijgt op bijna al je HEMA aankopen. Ga maar eens na hoeveel dat scheelt op je babyuitzetlijst ūüėČ

Voor de zwangeren onder ons heb ik een aantal vragen onder elkaar gezet die je aan je zorgverzekering kunt stellen. Ook leg ik uit hoe dat bij de HEMA zorgverzekering zit.

 • Kan ik een kraampakket aanvragen? Een kraampakket zal je zeker nodig hebben, of je nou in het ziekenhuis of thuis gaat bevallen. Check bij je zorgverzekering of je deze vergoed krijgt. Ik weet nog dat ik met mijn eigenwijze hoofd de eerste keer geen kraampakket had aangevraagd, nou dat heb ik geweten. De kraamzorg moest om de haverklap naar de dichtstbijzijnde drogist om spullen te halen. Bij de aanvullende verzekering 3 van HEMA ontvang je een kraampakket, zonder te hoeven bij betalen.
 • Wordt een borstkolf vergoed of deels vergoed? Indien je borstvoeding gaat geven is een kolf zeker geen overbodige luxe. Onthoud dat je hierbij vaak deels of geheel een vergoeding kunt krijgen. Vaak krijg je een vergoeding voor een specifiek merk of specifiek type kolf, check dit van te voren dus even. Bij HEMA krijg je ‚ā¨200 vergoed voor borstvoedingsgerelateerde zaken als je aanvullend 3 verzekerd bent.
 • Wat is de vergoeding voor de kraamzorg?¬†Iedere vrouw heeft recht op kraamzorg en het hangt van je verzekering af of je hiervoor een eigen bijdrage betaalt of dat je deze volledig vergoed krijgt.¬†Bij HEMA Zorgverzekering heb je recht op kraamzorg tot maximaal 10 dagen vanaf de dag van je bevalling. Heb je alleen een basisverzekering, dan betaal je hiervoor een eigen bijdrage. Heb je een aanvullende verzekering 3, dan wordt de kraamzorg volledig vergoed.
 • Hoe schrijf ik mijn kind bij? Over het algemeen is dit een kleine handeling, maar het moet wel even gebeuren. Voordat je kindje 4 maanden is, moet je hem hebben aangemeld bij de zorgverzekeraar.¬†Je kind heeft naast een basisverzekering dezelfde aanvullende verzekering als de ouder bij wie het kind op de verzekeringspolis wordt bijgeschreven. Het is dus verstandig om je kind bij de best verzekerde ouder mee te verzekeren. Bij HEMA geef je zo snel mogelijk aan dat je kindje geboren is. Houd er rekening mee dat als je kindje niet op de verzekering staat het ook niet verzekerd is.¬†Zodra je jouw kind hebt aangemeld, geldt de verzekering overigens wel met terugwerkende kracht vanaf de geboortedatum.

Heb jij je toen je zwanger werd goed verdiept in de verzekeringen?

Samenwerking

Uitgelichte afbeelding: ©Kletr via Shutterstock.

Dit vind je misschien ook leuk

1 reactie

 • Reageren
  Larissa
  31/05/2018

  Wat zijn er eigenlijk een hoop dingen die je moet regelen als je eenmaal een kinderwens hebt! Wel heb je een mooi overzicht gemaakt zo. Voorlopig is het hier nog niet aan de orde, maar toch handig om elk jaar in november/december hierover na te denken. Sowieso is het goed kijken naar je verzekering helemaal zo slecht niet.
  Larissa onlangs geplaatst…Onze reisplannen voor dit jaarMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.