Zwanger terwijl je al een peuter hebt rondlopen

In heel veel opzichten is deze zwangerschap anders, met name omdat ik nu al een peuter van bijna drie om me heen heb. Ik vertel je waarom het zo anders is als er al een bloedje rondloopt.

Het is fysiek zwaarder. Dit heeft vooral te maken met het feit dat je met een peuter gewoon de hele dag druk in de weer bent. Ook James heeft zijn aandacht en entertainment nodig en wil af en toe worden opgetild. Hij kan zichzelf nog niet aankleden, hij heeft hulp nodig bij het naar de wc gaan, hij moet in het boodschappenkarretje worden getild, hij wil vaak op schoot, het strikken van zijn schoenen is een rotklusje geworden en dingen van de grond rapen tijdens het opruimen gaat al helemaal niet meer van een leien dakje.

Het gaat sneller voorbij. Omdat ik zo druk in de weer ben met mijn peuter heb ik eigenlijk helemaal niet echt de tijd om zoveel stil te staan bij de zwangerschap. Natuurlijk ben ik er wel mee bezig – mede omdat ik er veel artikelen over schrijf – maar bij mijn eerste zwangerschap leek de tijd veel langzamer te gaan omdat alles nieuw was en ik overdag veel aan het fantaseren was over hoe het zou zijn.

Ik ben minder moe. Misschien ook wel omdat ik weinig tijd heb daaraan toe te geven. De zorg voor een peuter is inspannend en tijdrovend en bovendien moet ik te allen tijde alert zijn. Tijd voor middagdutjes is er zelden. Niet erg, want ik heb juist het idee dat ik best fit ben, juist doordat ik een peuter om me heen heb.

Er komt schuldgevoel bij kijken. Kelly schreef hier al een mooi artikel over waar ik me wel in kon vinden. Omdat je lichamelijk natuurlijk een stuk beperkter bent, kun je niet altijd de aandacht aan je kindje geven die je zou willen. Ging ik voorheen geregeld met James naar de speeltuin, fietsen, of anderszins lekker op pad, laat ik dat nu vaak overgaan omdat ik weet dat ik van teveel lichamelijke inspanning ’s avonds last ga krijgen. Gelukkig weet ik dat James het ook heerlijk vindt om thuis wat te keutelen en kan ik in huis genoeg leuke dingen met hem doen.

Ik ben minder nerveus voor wat komen gaat. Hoewel ik niet per se naar de bevalling uitkijk, kan ik wel min of meer rust vinden in het idee dat ik enigszins weet wat me te wachten staat. De pijn die uiteindelijk wel weer overgaat, de slapeloze nachten de eerste tijd, het wennen aan een nieuwe gezinssituatie.

Hoe beleef(de) jij jouw zwangerschap met of zonder peuter?

Dit vind je misschien ook leuk

5 reacties

 • Reageren
  Yvonne
  17/08/2017

  Ik was (gelukkig! ) lichamelijk niet beperkter door de zwangerschap – integendeel: ik voel mij juist slechter als ik niet zwanger ben -, dus ik heb ik heb die dingen allemaal niet ervaren. Wat dat betreft zou ik wel altijd zwanger willen zijn….

 • Reageren
  Elisabeth
  17/08/2017

  Ik ervaarde hem juist als minder zwaar. Niet omdat ik minder medische dingetjes had, juist niet, maar gewoon omdat ik niet hoefde te werken.
  Elisabeth onlangs geplaatst…Eindelijk een Stokke Tripp TrappMy Profile

 • Reageren
  Jodi - lief thuis
  17/08/2017

  Alles herkenbaar…ik vind voora het schuldgevoel lastig. Ik vond onwetendheid overigens ook wel fijn, juist dat ik het nu al een beetje wert maakt het spannend.
  Jodi – lief thuis onlangs geplaatst…Wishlist voor ons nieuwe huis…Ik wil een boomhut…My Profile

 • Reageren
  Amanda
  17/08/2017

  Dani was 2 toen Nola geboren werd.
  De zwangerschap van Nola is echt voorbij gevlogen!
  Bij Dani zn zwangerschap kon ik alles lekker op mn eigen gemak doen zoals het huishouden wanneer mij dat uitkwam of even een rust momentje pakken.
  Toen ik zwanger was van Nola was dit heel anders, er liep immers al een kleintje.
  Je kan het dan niet maken om smiddags pas te beginnen met stofzuigen bijv. (Wij hebben 2 honden dus er moet gewoon 2x per dag gezogen worden)
  Als ik savonds op de bank zat merkte ik pas hoe moe ik was.
  Ik heb wel heel erg op gezien tegen de bevalling,
  Dani zijn bevalling heeft meer als 18 uur geduurd en ik heb daar heel lang last van gehad.
  Nola haar bevalling duurde maar 2 uurtjes dus dat viel reuze mee!

 • Reageren
  Lisette
  14/09/2017

  Mijn zoontje is 3 en ik ben nu 15 zwanger en ik vind een dag thuis soms zwaarder dan een dag werken! Vind hem super leuk, maar hij slaapt ook niet meer overdag dus ik hollen van 7 uur sochtends tot 7 uur savonds. Maar ik vind het ook super leuk dat hij dit allemaal gaat meemaken! En mama gaat savonds maar een beetje (en soms heeeeel vroeg) naar bed, haha!
  Lisette onlangs geplaatst…Horrormonen My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.