Zwanger maar HELP, ik heb geen kwaaltjes!

Ja je leest het goed. Ik vond het vervelend dat ik in het begin van mijn zwangerschap geen kwaaltjes had. Het maakte me onzeker.

Hoewel er veel vrouwen zijn die de kwaaltjes in het eerste begin van de zwangerschap bloedvervelend vinden, zat ik met smart te wachten op misselijke ochtenden, gevoelige borsten en rommelende darmen. Ik voelde in het begin namelijk niks en dat maakte me behoorlijk onzeker. Ik wilde gewoon ergens bevestiging uit halen.

De neuroot (en ziektevrezer) in mij googelde wat af op termen als ‘geen kwaaltjes zwangerschap’, ‘nog geen gevoelige borsten zwangerschap’ en al dat soort dingen meer. Ik moest en zou gerustgesteld worden door verhalen van dames die eveneens geen kwaaltjes hadden.

Het punt is dat de afwezigheid van de typische zwangerschapskwalen er voor zorgden dat ik me niet echt zwanger voelde. Anders dan het uitblijven van mijn menstruatie kon ik aan niks van mijn lichaam merken dat er iets in mij groeide.

Daarbij kwam dat ik natuurlijk bij James pas met 7 weken wist dat ik verwachting was en dat ik toen dus al een stukje verder in mijn zwangerschap was, waardoor ik ook meer kwalen had. Zo was ik extreem moe, moest ik heel vaak plassen en waren er een hoop etenswaren die ik ineens verafschuwde.

Nu weet ik ook wel dat geen enkele zwangerschap hetzelfde is, maar toch was ik er niet helemaal gerust op. Het uitblijven van kwalen kan er ook op duiden dat je een miskraam te wachten staat. En die gedachten bleven, hoe graag ik ze ook wilde onderdrukken, toch wel bij mij hangen.

Inmiddels weet ik dat het niet hebben van kwaaltjes helemaal niks hoeft te betekenen. Sterker nog, als je tijdens of voor je menstruatie ook geen gevoelige borsten hebt, dan bestaat een grote kans dat je dit ook niet hebt in het begin van je zwangerschap. Daarnaast is ieder lichaam anders en heeft het dus ook geen zin om dat van jou te vergelijken met andere (zwangere) dames, je wordt er vaak alleen maar onzeker van.

Nu ik ruim 10 weken zwanger ben zijn de kwaaltjes nog steeds minimaal. Wel heb ik gedurende de dag vaak een weeïg gevoel, alsof ik toch tegen een misselijkheid aan hang. Doorzetten doet het echter niet. Koffie lust ik niet meer en mijn borsten zijn iets gevoeliger. Ook heb ik regelmatig hoofdpijn die komt opzetten vanaf een uur of 16.00. De extreme moeheid waar ik bij James zo’n last van had in het begin, heb ik helemaal niet. Misschien ook omdat ik er nu ’te druk’ voor ben om het te voelen. In de avonduren moet er vaak een hoop gebeuren: er moet gekookt, opgeruimd, James moet in bad en naar bed, ik moet mijn werk afronden, etc. Echt stilzitten doe ik dus niet.

Moraal van dit verhaal: het wel of niet hebben van symptomen zegt helemaal niks over de zwangerschap. Ik denk dat ik me eerder gelukkig mag prijzen.

Wat waren jullie kwaaltjes tijdens de zwangerschap?

*de foto is trouwens gemaakt in de wachtkamer van de verloskundige

Dit vind je misschien ook leuk

22 reacties

 • Reageren
  Elisabeth
  20/03/2017

  Ah joh, ik snap dat je er n btje onzeker van wordt, maar ik zou zeggen: geniet ervan!! Zelf was ik s ochtends heel moe en misselijk. Echt nergens zin in, btje depri. Maar das nu alweer lang over, dus helemaal prima. Lekker zo doorgaan toch?
  Elisabeth onlangs geplaatst…10 weken zwanger – de termijnechoMy Profile

  • Reageren
   Merel
   21/12/2020

   Pfff nou hier hetzelfde, 0 kwaaltjes. Naast heel moe zijn, maar verzin ik dit of is dit echt zo? Google me suf net als jij deed. Maar wordt er niet beter op 😉 M’n eerste echo staat gepland, hier kijk ik met smart naar uit. Dan gaat het misschien wat echter voelen. Blijft zo bizar, zwanger(!!!!!!). We zijn super blij, maar ook een beetje angstig. Voel me verder goed, kalm. Had tijdens menstruatie ook nooit last ergens van. Wellicht was dat een voorteken. Bedankt voor je verhaal, dat helpt!!

 • Reageren
  Nicole
  20/03/2017

  Hier hetzelfde dus. Voelde ook niks dus was best onzeker daardoor. Pas vanaf een week of 10 begon de misselijkheid en de moeheid. Al is die moeheid niet zo erg geweest als bij Fay.
  Nicole onlangs geplaatst…5 redenen waarom Echte Post Is Cool de leukste swap isMy Profile

 • Reageren
  Simone
  20/03/2017

  Hier ook de hele zwangerschap geen kwaaltjes gehad. Ik werd daar precies zoals jij ook erg onzeker van en heb me suf gegoogled. Ik hoorde toch ziek zwak en misselijk te zijn?! Maar niks was minder waar. Behalve vermoeidheid heb ik mijn eerste zwangerschap geen kwaaltjes ervaren en dat werd door de verloskundigen als een zegen gezien, haha. Nu ligt er echt een gezonde zoon de boel op stelten te zetten in zn slaapkamer, dus het kan écht lieve Sanne! Probeer er echt van te genieten.

 • Reageren
  Eke
  20/03/2017

  Ik denk dat het best kan komen doordat je al een druk leven hebt met James, minder tijd om er bij stil te staan? Ik was de eerste tijd onwijs moe en weeig. Niet overgegeven, maar sterke geuren maakte me insane. Daarna een tijdje vet happy en toen kwam de bekkenshizzle en later zwangerschapsvergiftiging. Maar zou het zo weer doen!
  Eke onlangs geplaatst…Weekvlog #2: eindelijk goed horen, stemmen en een kakdagMy Profile

 • Reageren
  Channa
  20/03/2017

  Ohhh ik snap dat je er onzeker van kan worden, maar toch had ik het liefst geen kwaaltjes gehad. Hing elke ochtend biven de wcpot, wat een hel was dat!
  Channa onlangs geplaatst…Hier kan ik nou echt van genieten!My Profile

 • Reageren
  Dionne
  20/03/2017

  Begrijpelijk. Je wilt natuurlijk wel weten of je echt zwanger bent en alles voelen voor de bevestiging.
  Dionne onlangs geplaatst…Fashion Friday | Een nieuwe baan, een nieuwe outfitMy Profile

 • Reageren
  Carlijn
  20/03/2017

  En ja… ook deze snap ik volledig. Weet je hoe blij ik was toen ik voor het eerst de hele wc onder spuugde? Eindelijk, een teken van leven in mijn buik, dacht ik toen. Daar is het overigens ook bij gebleven want ik had echt een topzwangerschap. Hoop voor jou dat je nog een paar maanden mag genieten van je bolle buik zonder vervelende kwaaltjes. Eigenlijk is het luxe en het zegt idd niks 🙂

 • Reageren
  Marloes
  20/03/2017

  Oh die onzekerheid snap ik wel! Ik was bij de eerste extreem misselijk en bij de tweede totaal niet. Daar kreeg ik in week 15 een niersteen bij (niet door de zwangerschap) en die kon dus niet worden verwijderd. Mijn grootste kwaal werd toen de katheter en die verdrukt al het andere wel..
  Marloes onlangs geplaatst…Waarom het zo leuk is om een peuter dochter te hebbenMy Profile

 • Reageren
  Nicole
  20/03/2017

  Bij ons zoontje had ik helemaal geen kwalen daardoor was ik vaak bang dat het mis was. Bij onze dochter had ik zo ongeveer alle kwalen. Geen pretje ook.
  Nicole onlangs geplaatst…Vijf dingen waar ik niet meer aan toe kom sinds ik moeder benMy Profile

 • Reageren
  Yvonne
  20/03/2017

  Dit klinkt misschien raar maar…: zwangerschap is geen ziekte 😉 (quote van mijn huisarts overigens en ik vind ‘m geweldig).
  Ik vind het juist altijd zo vreemd dat mensen vragen (en vroegen tijdens mijn zwangerschap) “En? Hoe voel je je?!”
  Mijn reactie was altijd: hoezo? Fantastisch natuurlijk! Ik ben zwanger!
  Kortom: uitgangspunt bij zwangerschap is dat je je goed voelt.

 • Reageren
  Liset
  20/03/2017

  Ach meis, wat vervelend dat je je zoveel zorgen maakt over het niet hebben van kwaaltjes. Gelukkig is alles goed en geniet lekker dat je juist niet in de lappenmand ligt :). Iedere zwangerschap (en bevalling, haha) is anders, dus zolang de verloskundig zegt dat het goed is, hoop ik dat je gerust gesteld bent.
  Liset onlangs geplaatst…Review | Action Shape & Blush paletteMy Profile

 • Reageren
  Odile
  20/03/2017

  Oh het lijkt me heerlijk om geen kwaaltjes te hebben, ondanks de onzekerheid die dan kunt hebben. Hopelijk kom ik wel op dat punt rond de 20 weken!
  Odile onlangs geplaatst…Zwanger! – Week 4 t/m 8: Zwangerschapsmisselijkheid en ziekenhuisopnameMy Profile

 • Reageren
  Rachel
  20/03/2017

  Ik had bij de 2e ook een stuk minder kwalen. Vooral dat ik geen gram aankwam maakte me onzeker. Maar zolang de menstruatie uitblijft zou het toch goed moeten zijn, vertelde iemand mij. Dit had me een beetje geholpen. Pas toen ik een buikje kreeg zakte de onzekerheid
  Rachel onlangs geplaatst…Liefde op Saint Patricks dayMy Profile

 • Reageren
  Martina
  20/03/2017

  Ik snap wel dat t heel gek kan zijn als je nog niet echt bewijs hebt dat je zwanger bent. Dan wil je toch graag weten dat het daadwerkelijk zo is. Ik was ontzettend beroerd, ook weer niet fijn 😉
  Martina onlangs geplaatst…20 Maart 2017 – Zonnestralen, vriendinnen en knuffels van mijn kindMy Profile

 • Reageren
  Dita
  20/03/2017

  Zelf had ik ook bijna geen kwaaltjes, op alleen zere borsten na. Dit was overigens alleen in het begin. Verder 9 maanden lang nergens last van gehad.
  Dita onlangs geplaatst…Een kijkje in mijn leven – Maart 2017 #1My Profile

 • Reageren
  Angela - Mama met passie
  20/03/2017

  Niet herkenbaar, maar snap wel dat je er onzeker van werd. Ik gaf 6-12 keer over op een dag. Het werd zelfs zo erg dat de kilo’s er af vlogen en ik aan de medicijnen moest. Ik hield namelijk niets binnen. Bij mijn dochter was ik ook misselijk en gaf ik 1 keer op een dag over. Deze zwangerschap is het dus totaaaaaal anders.
  Angela – Mama met passie onlangs geplaatst…Ik biecht op, deze zwangerschap ben ik een emotionele heksMy Profile

  • Reageren
   Yvonne
   20/03/2017

   Kijk, op die manier (6-12 x per dag overgeven) is een zwangerschap helemáál niet genieten natuurlijk. Dat is niet het uitgangspunt waarover ik het had. Gelukkig maak je nu wel een fijne zwangerschap door.

 • Reageren
  Rianka
  20/03/2017

  Ik had ook geen kwaaltjes en voelde me de hele periode hartstikke goed! Ik maakte me geen zorgen, maar vond het juist heel fijn!

 • Reageren
  Jodi - liefthuis
  20/03/2017

  Bij mij was het andersom. Bij onze spruit niks gemerkt Evht 0,0 kwaaltjes tot 20 weken. Maar nu….moe moeier moeist idd zon weeïg gevoel de hele dag. Kortademig, droog haar, puisten, stemmingswisselingen ?
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…De bekendmaking van mijn zwangerschap…My Profile

 • Reageren
  Nynke
  21/03/2017

  Ik hoop eigenlijk heel erg dat het zo blijft, weinig kwaaltjes!
  Ergens snap ik wel dat het daardoor misschien wat minder ‘echt’ voelt, maar probeer er toch van te genieten waar kan!
  Ik heb de hele zwangerschap eigenlijk maar 1 kwaal gehad: misselijk!! Tot uitdroging aan toe over gegeven.. Gelukkig blijft dat de meeste mensen bespaard.

 • Reageren
  Beauty Treasures
  08/04/2017

  Ik was ook 7 weken toen ik ontdekte dat ik zwanger was. Ik had een zeer onregelmatige menstruatiecyclus en ik sloeg regelmatig een maand of twee maanden over dat ik geen menstruatie had. Zeer vervelend. Daarnaast gingen we in oktober over van het zomer naar winteruur. Ik dacht dat ik last had van een serieus herfstdipje tot ik een zwangerschapstest deed. Tadaaaa zwanger :-). Super blij natuurlijk, maar buiten moeheid had ik ook geen last van kwaaltjes (geen misselijkheid, geen gekke trekjes, geen pijnlijke borsten, geen darmklachten, …).
  Beauty Treasures onlangs geplaatst…VIDEO BEAUTY TRASH & EMPTIES MAART 2017My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.