Zoonlief liep een zondagsarmpje op door ‘jonassen’

Het was Eerste Kerstdag, James was toen twee jaar oud. Zoals ‘ie altijd doet was hij ook deze keer weer druk aan het spelen met zijn ooms, tantes, opa’s en oma’s.

Soms gaat dat spelen me wat te wild, maar mijn vriend is er altijd voorstander van dat je een kind niet teveel moet afremmen. Sommige spelletjes zag ik dan ook maar door de vingers. Zoals het jonassen, waarbij hij door twee mensen aan zijn armen heen en weer werd geslingerd. Geen fan van dat spelletje, maar ik stond het toch toe.

Op een gegeven moment zag ik James na het spelen met een bleek gezicht op de bank zitten. Ik weet het aan de drukke feestdagen die we al achter de rug hadden en dacht dat hij op dat moment gewoon even een inkakker had. Wel viel het me op dat hij begon te jammeren als we aan hem zaten en hij had ook zijn ene armpje wel heel slap naast zich hangen.

Die nacht huilde hij veel. Nog steeds bewoog hij zijn ene armpje niet.

De volgende ochtend vond ik het tijd om naar de dokter te gaan. Het zinde me niet dat James nog steeds zijn armpje niet leek te gebruiken. Ik dacht terug aan de spelletjes die hij de avond daarvoor had gespeeld en of het daar misschien fout kon zijn gegaan. Ineens realiseerde ik me het ‘jonasmoment’ en zag ik James aan zijn armen heen en weer geslingerd worden. Ik besefte me dat dat wel eens de boosdoener kon zijn geweest, maar wat er precies mankeerde, dat wist ik niet.

De dokter zag het al snel. Het was een zondagsarmpje, oftewel zijn elleboogje was uit de kom geschoten. Zoiets wordt vaak gezien bij jonge kinderen, bij hen zijn de banden rondom de ellebogen nog zeer flexibel en daardoor kan het bot makkelijk uit de kom schieten. Het gebeurt ook wel eens tijdens het hangen aan een klimrek, of wanneer het kind tussen de ouders in aan de armen slingert.

Gelukkig is het ook snel op te lossen. Eén ruk aan zijn arm en het stond weer goed. De opluchting was direct van James zijn gezicht af te lezen en hij begon meteen weer met het bewegen van zijn arm.

Jonassen doen we inmiddels niet meer. En tussen ons in slingeren ook niet.

Was jij bekend met het fenomeen ‘zondagsarmpje’?

Dit vind je misschien ook leuk

8 reacties

 • Reageren
  Natasja Keizer wesseling
  04/01/2019

  Ik heb er wel van gehoord idd!! Wij doen het idd ook niet bij onze dames❤

 • Reageren
  Lieke
  04/01/2019

  Mijn moeder deed een keer de zwembandjes om bij mijn nichtje en toen was het ook gebeurd zo bleek later..

  Ik hou ook niet van die spelletjes met dat getrek aan de armen sowieso niet. Kan niet goed zijn. Opa trok de kinderen nog wel eens op aan de armen tot ze staan. Ook niet fijn.

 • Reageren
  Tineke
  04/01/2019

  Ja ik ben er bekend mee! Zelf doen wij dit nooit, maar wanneer wij op visite zijn gebeurd het ook wel eens. Ik vind het altijd moeilijk om er wat van te zeggen omdat ik niet als een overbezorgde moeder over wil komen en een moment van lol niet wil verstoren, maar het gebeurd dus echt wel regelmatig dat het wel fout gaat.
  Liefs

 • Reageren
  Yvonne
  04/01/2019

  Wij doen dit altijd als we gaan wandelen. Dan wil ons zoontje dat we hem zo tussen ons in jonassen. Werd bij ons vroeger ook gedaan.
  Ach ja, zo zijn er ook mensen die geen trampolines/schommels/klimrekken in de tuin willen.
  En bij wie de kinderen een helm en kniebeschermers op moeten als ze gaan fietsen. Waar houdt het dan op? Moeten we ook pleisters plakken vóórdat ze vallen?

 • Reageren
  Marina Korink
  04/01/2019

  Onze zoon heeft dat vroeger 2 keer gehad. Ook door slingeren aan zijn armpjes. Een keer waren we op vakantie en dat was echt een lieve dokter. Ook even aan zijn armpje voelen en draaien en het stond weer goed. Hij is inmiddels al 17. Maar het blijft je altijd bij?

 • Reageren
  Daniëlle
  04/01/2019

  Ja ik heb er zeker van gehoord mijn broertje heeft dat vroeger gehad.Zelf ben ik bekend met EDS hierdoor gaan bijna al mijn gewrichten heel snel uit de kom vooral mijn schouders.Mijn banden en pezen zijn uitgelubberd als het ware,ook ben ik erg lenig maar helaas niet op een goede manier.Bij mijn dochter waren slinger spelletjes aan de armen dan ook ten strengste verboden.Goed dat je hier bekendheid aan geeft,zou niemand met z’n kind moeten (laten) doen hoe leuk het ook lijkt.

 • Reageren
  Lindsay vab Gils
  04/01/2019

  Ja bij onze dochter gehad toen ze een maand of 7 was. Oma had haar op de tafel liggen en trok haar voorzichtig aan beiden armpjes wat omhoog en toen begon het gekrijs. Ik zag al snel dat er iets niet klopte door haar gedrag, idd het huilen bij aanraking van t armpje en het niet gebruiken van het armpje. Na heel wat uurtjes in het ziekenhuis kwam er een ervaren arts die het meteen zag. Plop en t was weer goed. Toch blijf je voorzichtig met haar en nu sinds we dit weten ook met haar broer. Kan tot een jaar of 6 voorkomen begreep ik.

 • Reageren
  Nathalie
  04/01/2019

  Zeker! Toen Amélie 4 maanden was heeft ze tot 3 keer toe 1 op een dan en de volgende dag 2 keer, tijdens het omrollen een zondagsarmpje gekregen. Leuk 3 ziekenhuis bezoeken in 2 dagen. Gelukkig daarna nier meer gebeurd.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.