Zoals het klokje thuis tikt.. Een jaar in een grotemensenhuis

Na drie jaar in verschillende steden in verschillende appartementen te hebben gewoond, betrokken wij vorig jaar december dan eindelijk ons gedroomde ‘grotemensenhuis’. Deze was een stukje verder bij de stad vandaan, in een wijk waarvan ik nooit had verwacht daar al op mijn 25ste terecht te komen.

Stadswoning

In de zomer van 2016 besloten we dat onze gezinssamenstelling niet langer geschikt was voor een appartement van 80m2 in de stad. Hoezeer ik altijd ook genoot van de wandelingetjes met de kinderwagen naar het centrum van Arnhem, ik heb altijd al wel geweten dat we hier niet voor eeuwig de voordelen van in konden blijven zien. Toen James minder graag in de buggy wilde – dat kwam toen hij een jaar of 2 was – waren die wandelingetjes naar de stad ineens niet zo ideaal meer. Een supermarkt had ik bovendien niet direct in de buurt. Daarvoor moest ik een behoorlijk eind fietsen en ook dat bleek later met een peuter van twee niet zo handig te zijn, zeker niet als er weekboodschappen gedaan moeten worden (met de auto kon ook wel, maar dat was minstens 10 minuten omrijden, iets met een ongelukkige stadsring).

Parkeerplek

Ook parkeerplek was altijd een dingetje bij onze appartementen, zowel in Haarlem als in Arnhem. Zelf beschikten we over 1 parkeerplek ondergronds, maar niet zelden moest bezoek hun auto kwijt in de parkeergarage van de stad á €2,85 per uur of ze moesten een half uur rondjes rijden in de hoop dat iemand uit onze straat – die slechts drie niet-vergunninghouders plekken bevatte – zou vertrekken.

Woonwijk

Als plussend en minnend kwamen we erachter dat een woning buiten de stad in een kindvriendelijke woonwijk meer bij onze levensfase en bij ons gezin zou passen. Hoewel ik in eerste instantie een beetje weerstand voelde tegen het idee van een nieuwbouwwijk, ging ik uiteindelijk toch overstag. Na heel wat bezichtigingen vielen we voor een woning uit 2005, in een plaats vlakbij Arnhem.

Wennen

In het begin moest ik best even wennen, dat geef ik toe. Als je de reuring van de stad gewend bent dan is het een behoorlijke overgang wanneer je ineens in een woonwijk zit waar het overdag gewoonweg stil is omdat iedereen naar zijn werk is. En eerlijk is eerlijk, ik miste de korte afstand tot het centrum toch wel. Mijn vriend en ik konden altijd lopend naar ons favoriete restaurant of even een ijsje halen en natuurlijk is het – behalve voor je portemonnee – ideaal als je binnen tien minuten middenin de Zara stad staat.

Waarderen

Na enkele weken ging ik onze rustige en kindvriendelijke woonwijk steeds meer waarderen. Bovendien zit alles binnen handbereik. Het bos is hier slechts vijf minuten vandaan, de speeltuin zit op 100 meter loopafstand, een groot medisch centrum zit praktisch naast mijn huis en de peuterspeelzaal is al eveneens op steenworpafstand.

Ruimte

Niet alleen de buurt, maar ook ons huis vind ik bijzonder fijn. 140m2 als je 80m2 gewend bent is een behoorlijke vooruitgang! Ik heb een fijne plek om te werken, de was te doen, we hebben ruime slaapkamers en ook de woonkamer is lekker breed. Op zolder hebben we bovendien enorme schotten waar we veel meuk van onszelf en van de kinderen achter kwijt kunnen.

Keuken

Ik heb een open keuken met ‘barretje’ die ik altijd zo graag wilde en het is een verademing om veel afzetruimte te hebben en vanaf iedere hoek de kinderen in de gaten te kunnen houden. Wel denken we er over na om de keuken te zijner tijd aan te passen gezien de kleur en de materialen niet helemaal onze stijl zijn en het geheel een beetje gedateerd aandoet. Ik ben me al een beetje aan het oriënteren en heb mijn oog laten vallen op deze keukenstijl met betonlook. Misschien in combinatie met hout zodat het geheel nog steeds wel warm aandoet.

Tuin

Een tuin is eveneens iets wat ik in mijn appartementen altijd gemist heb. Nu heb er eentje met loungeset en al (gekocht vorig jaar bij Intratuin), waar we in de zomer hele dagen op doorbrengen. Nu liggen de kussens nog even achter slot en grendel, maar zodra de temperatuur weer boven de 15 graden komt dan ben ik de eerste die ze weer in positie brengt!

Heimwee

Heel af en toe, als ik een vriendinnetje van de trein moet halen en ik langs mijn oude appartement rijd dat aan het station grenst, dan heb ik nog wel eens heimwee. Want wat was het een fijne stek en wat hebben we daar ook een leuke tijd gehad.

Maar nu ik dan weer zo om me heen kijk in mijn grotemensenhuis, dan weet ik weer dat dit de allerbeste keuze is geweest.

Woon jij in een woonwijk of in de stad?

Bevat betaalde content

Dit vind je misschien ook leuk

12 reacties

 • Reageren
  Marloes
  09/02/2018

  Hi!

  Zo grappig, ik herken de buurt zo waar jij woont, want ik heb er zelf ook gewoond! Altijd als jij filmpjes hebt van buiten is dat zo leuk om te zien want ik herken alles!
  Wij zijn terug naar Rotterdam verhuisd omdat ik teveel heimwee had.. al met al 8 jaar in jou buurtje gewoond! ☺️

 • Reageren
  Dita
  09/02/2018

  Leuk om te lezen. Ik woon in een dorp dat grenst aan Heerenveen. Binnen 10min rijden sta ik in het centrum en op de fiets 20 min. Heerlijk om de ruimte te hebben maar toch niet afgelegen wonen. We wonen in een leuk en actief dorp en gezellige buurt. Kdv op loopafstand en school straks ook. Heerlijk!
  Dita onlangs geplaatst…DIY: Ikea Duktig keukentje pimpenMy Profile

 • Reageren
  Larissa
  09/02/2018

  De afgelopen 4 jaar heb ik in Den haag en in Leiden gewoond. Heerlijk in een appartement van 50 m2 ! Rond de kerst hebben mijn vriend en ik ook ons eigen grotemensenhuis gekocht in een dorp vlakbij Leiden. In mei krijgen we de sleutel. Ik ben ook wel erg benieuwd of ik de stad erg ga missen. Ik had nooit verwacht op mijn 22ste al een grotemensenhuis te kopen in een dorp, maar het voelt nu goed.
  Larissa onlangs geplaatst…Zes maanden met Invasalign – update 2My Profile

 • Reageren
  Carlijn
  09/02/2018

  Je hebt een geweldig huis! Snap dat je soms moet slikken als je jullie oude appartement ziet, want dat gevoel dichtbij de stad te zitten, herken ik. Het is de reden dat wij op de stadsrand van Tilburg wonen. Niet midden het centrum, maar we lopen er wel zo naartoe. Veel vrienden trekken naar de buitenwijk (nieuwbouwwijk) maar wij hebben een grotemensenhuis op een ideale plek dus voel die behoefte niet.

 • Reageren
  Didi
  09/02/2018

  Wij hebben ook overwogen verder van het centrum van Arnhem te verhuizen, maar de locatie is zo fijn dat we er nog even mee wachten. Wij hebben het voordeel dat ons appartement ruim 100 m2 en onze tuin nog groter en parkeren is meestal geen probleem. De ruimte houdt niet over maar enige dat we echt missen zijn andere kinderen in de straat, dus we moeten veel halen en brengen. Maar ach dat is ook 5 minuten fietsen.

 • Reageren
  Karen
  09/02/2018

  Oh dit herken ik heel erg hoor, maar ik ben zo blij dat ik niet meer in de stad woon.
  Karen onlangs geplaatst…Het gebroken hart en het meisje (over die keer dat ik een pubermeisje gedumpt zag worden)My Profile

 • Reageren
  Wilma
  09/02/2018

  Nu mag je niet lachen, maar ik woon ik een oudemensenhuis 😉 Ben 4 jaar geleden van een groot appartement in Deventer naar een laagbouw seniorenwoning in Doesburg verhuisd. Het flatgebouw had geen lift en ik zat 4 hoog, dus wilde ook niet te lang wachten met verhuizen.
  Was ook erg wennen, had in Deventer een groot winkelcentrum voor de deur, dus ik herken je verhaal. Nu een parkje met vijver voor de deur, en een tuintje, heerlijk!

 • Reageren
  Lisa
  09/02/2018

  Hoi Sanne. Wat een herkenbare post. Ook wij woonden in een appartementje in het centrum van een grote stad, maar zijn verhuisd naar een grote mensen huis. Nieuwbouw, tuintje op het zuiden, eigen parkeerplaats, allemaal jonge gezinnen om ons heen……en oh wat waren we ongelukkig. We konden er totaal niet aarden, deden ook niks om het huis gezellig te maken. We wisten simpelweg niet waar te beginnen (waren de eerste bewoners dus alles was kaal). Uiteindelijk zijn we zelfs even uit elkaar geweest, onder andere doordat we ons totaal niet meer thuis voelden bij elkaar. Letterlijk.
  Na enkele tijd en goede gesprekken hebben we elkaar weer gevonden. We besloten het huis radicaal aan te pakken en gezellig te maken. En alle voordelen te omarmen. De ruimte, rust, de speeltuinen voor de kinderen, de scholen op loopafstand. We vinden het nu prima hier, maar zullen altijd met een heerlijk gevoel terugkijken op ons oude stekkie en vooral het gevoel van de levensfase waarin je toen zat.

  Liefs Lisa

 • Reageren
  Susanne
  10/02/2018

  Ik woon in het centrum van de stad maar wel in een eengezinswoning met tuin en vlakbij een natuurgebied, best of both 🙂 super blij mee! Wonen hier ook veel kinderen. Leuk artikel! Zou je ooit terug willen naar de randstad?

 • Reageren
  Jennifer
  10/02/2018

  Onlangs zijn wij verhuisd van Groningen naar Assen. Van loopafstand naar het centrum in Groningen naar een echte Drentse stad waar ik enkele winkels moet missen. Dat was wel even wennen, maar ons nieuwe appartement was zo’n vooruitgang dat het gemis van Groningen compleet weggevaagd werd door het fijne gevoel van thuiszijn wat we nu nog veel meer hebben dan in ons oude stadse huisje. Vanuit hier kijken we verder rond naar de volgende stap naar dezelfde burgerlijke woonwijk uit jouw omschrijving. Kan niet wachten! De stap uit de stadse reuring hebben we immers al gemaakt.
  Jennifer onlangs geplaatst…Prénatal Sweet Petit Sweet EscapeMy Profile

 • Reageren
  Nicky
  12/02/2018

  Ik snap je helemaal! Wij zijn afgelopen jaar ook verhuisd van een appartement in de stad naar een ‘echt’ huis in een dorp. Met een mega tuin! Ik vind het heeeeerlijk!
  Nicky onlangs geplaatst…Yes, na een jaar gebroken nachten geen nachtvoedingen meer!My Profile

 • Reageren
  Sophie
  14/02/2018

  Herkenbaar. Althans wij wonen nu nog midden in de stad (net een huis gekocht in Amsterdam de Pijp) super leuke buurt met boordevol cafeetjes restaurantjes winkels supermarkten om de hoek, Leidseplein e.d. 10 min lopen. Werk om de hoek. Voor nu bij deze levensfase (26) nog heel leuk maar met de tijd willen we wle kinderen, dan wordt 60m2 op 3 hoog denk ik nog wel een dingetje.. met 1 (jong) kindje misschien nog wel te doen maar daarna…
  we hebben wel een groot dakterras.
  Ook qua parkeren natuurlijk drama; €4 p uur voor bezoek en zelf wel vergunning maar geen plek en altijd blokjes rijden. Toch zou ik nu de stad echt nog niet willen missen, zon burgerlijk huis in een burgerlijk wijkje komt later wel haha

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.