Zo maak je zelf (zoete) ijskoffie

Het ideale drankje om tijdens warme zomerdagen aan te nippen! Voor dit recept ben ik geïnspireerd door de heerlijke ijskoffie die ik vorig jaar vele malen in Vietnam heb gedronken.

Ik ben een enorme koffieleut. Ik vind het lekker en gezellig en door de cafeïne word je er goed wakker van. Ik begin ‘s morgens rond een uur of 9 met mijn eerste kopje en ik drink vaak zo tegen vieren mijn laatste. Een dag geen koffie is een dag niet geleefd, ik kan wel zeggen dat dat mijn motto is. Maar nu moet ik toch wel eerlijk bekennen dat het hete bruine goedje mij de afgelopen dagen – toen de mussen dood van het dak vielen – niet helemaal kon bekoren. Zodra ik een paar slokken op had, brak het zweet mij aan alle kanten uit.

Ik kan mij zo voorstellen dat ik niet de enige ben voor wie warme koffie met mooi, zeg maar gerust heet weer, niet het ideale drankje is.

Vorig jaar, toen mijn vriend en ik door Vietnam reisden, hebben wij voor het eerst kennisgemaakt met de traditionele ijskoffie van het land. Een geweldige dorstlesser die al snel ons favoriete drankje werd en ons door de hete dagen heen hielp.

De traditionele Vietnamse ijskoffie, ook wel Ca phe sua da genoemd, wordt op een ‘langzame’ manier gemaakt waarbij de koffie moet trekken met een Vietnamees koffiefilter. Hij wordt gezoet met gecondenseerde melk en koud gemaakt met gecrusht ijs. Maar natuurlijk kun je ook gaan voor een makkelijke en snelle variant.

Ik gebruik hiervoor mijn Nespresso-apparaat (maar je kunt natuurlijk ook gewoon filterkoffie gebruiken), gecondenseerde melk (Friesche Vlag) en ijsblokjes of gecrusht ijs.

Hoe maak je het?

Zet een kopje espresso (60ml). Laat deze enigszins afkoelen. Doe ondertussen ijsblokjes in een groot glas. Giet hierover 2 a 3 eetlepels (net hoe zoet jij het wilt hebben) gecondenseerde melk en voeg daarna de espresso toe. Meer is het niet! Je kunt natuurlijk zelf ook lekker experimenteren met deze koffie. Voeg er eens wat kokos- of karamelsiroop aan toe bijvoorbeeld of een lekkere dot slagroom voor de echte zoetekauwen onder ons. Enjoy!

Foto 1, 2, 3: Rewat Tamlena via Shutterstock, I Am Kulz via Shutterstock, Thomophafan via Shutterstock

Dit vind je misschien ook leuk

3 reacties

 • Reageren
  Marloes
  25/06/2017

  Oh heerlijk ijskoffie! Ik ga je recept binnenkort zeker proberen ?
  Marloes onlangs geplaatst…Hoe word ik weer fit na de tweede bevalling?My Profile

 • Reageren
  Jodi - lief thuis
  25/06/2017

  Ooow jaaaa de ijskoffie uit Vietnam, sinds dien maak ik het ook regelmatig thuis.
  Jodi – lief thuis onlangs geplaatst…Zwangerschapsdagboek video…22 t/m 26 weken; Duowagen jacht, feest en een mijlpaal…My Profile

 • Reageren
  Liset
  25/06/2017

  Zelf drink ik geen koffie (meer), maar ik vond ijskoffie altijd erg lekker!
  Liset onlangs geplaatst…Review | Pupa I’m matt lip fluid en lipstickMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.