Zo maak je trampolinespringen veilig

In onze voortuin prijkt sinds vorig jaar een trampoline en onder alle buurtkinderen is het een populair speeltoestel. Het biedt uitstekend vermaak, máár er schuilt natuurlijk ook wel een beetje gevaar in het trampolinespringen. Hoe beperk je de kans op ongelukken? In dit artikel deel ik een lijstje met tips, want veiligheid voor alles.

 • Een trampoline met veiligheidsnet. Dit zorgt ervoor dat je kind niet zomaar van de trampoline kan vallen. Als ik zie wat voor capriolen er soms op dat ding worden uitgehaald… Zo’n net is ook wel makkelijk zodat je er zelf niet constant bij hoeft te zijn. Bovendien is het een aanrader als je trampoline niet ingegraven is.
 • Rubberen tegels om de trampoline heen. Hierop landen kinderen een stuk minder hard dan op stenen tegels.
 • Kunstgras rondom de trampoline. Hier hebben wij voor gekozen. Ook dit biedt een zachtere landing dan een stenen ondergrond.
 • Niet met meer dan twee kinderen tegelijk springen. Ze lanceren elkaar al gauw de lucht in als er met meer dan twee gesprongen wordt. Kinderen kunnen hun sprongen dan bovendien een stuk minder goed coördineren met als gevolg dat ze sneller naast de trampoline belanden. Ik weet het nog van vroeger, als we met z’n drieën tegelijk sprongen was ik vaak degene die ernaast duvelde.
 • Een trampolinerand om de veren te bedekken. Een ontbrekende trampolinerand waarbij de veren blootliggen is zeer gevaarlijk omdat kindervoetjes hier tussen kunnen raken. Eén verkeerde sprong en je bent de sjaak. Let goed op de kwaliteit van de trampolinerand, want sommige stoffen verweren heel snel. Weerbestendig foam is het beste.
 • Het is ook zeker raadzaam om de springmat van de trampoline regelmatig te controleren op gaten, te kijken of de schroeven nog wel goed vastgedraaid zitten, of de trampolinerand nog juist over de veren heen zit, etc. Met een beschermhoes houd je je trampoline langer mooi en veilig.
 • Misschien voor de hand liggend maar niet overbodig om te zeggen denk ik: springen als het net geregend heeft is echt niet veilig. De springmat is dan glad waardoor je kind gemakkelijk kan uitglijden. Ook James is een keer hard ten val gekomen toen de trampoline vochtig was en een laagje natte bladeren bevatte.

Hebben jullie een trampoline in de tuin? Zie jij er gevaar in?

Uitgelichte afbeelding: Illystrissima via Shutterstock.

Dit vind je misschien ook leuk

4 reacties

 • Reageren
  Eke
  27/02/2019

  Wij hebben er anderhalve week geleden een van Marktplaats gehaald, maar het veiligheidsnet moet nog geplaatst worden. Vandaag meteen maar even doen!

 • Reageren
  Tineke
  27/02/2019

  Mijn zoontje is nu nog 2, ik zit wel eens aan zo’n mini trampoline te denken. Maar zoveel ruimte hebben wij ook niet. En gras of zachte tegels eromheen is inderdaad het meest veilig.

 • Reageren
  Yvonne
  27/02/2019

  Die van ons is én niet ingegraven en we hebben geen net. En ze staan er vaak met z’n 5-en op (het is een grote).
  Willen we allemaal echt zo’n curlingmoeder zijn…?

 • Reageren
  Liset - Beautydagboek
  27/02/2019

  Ja, hier wordt veelvuldig gebruik gemaakt van de trampo (zoals zij dat noemen haha)! Wij hebben er een veiligheidsnet omheen en ze mogen ook niet meer dan met twee kinderen tegelijk erop springen. Gelukkig staat hij helemaal veilig en is hij ook nog maar een half jaartje oud. Maar wat hebben ze er een plezier van zeg!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.