Zo bedachten wij de naam Isé

Een naam is zó definitief, dat moet voor 1000% goed voelen. Ik vertel je hoe wij op de naam Isé kwamen.

Nog voordat de geslachtsbepalende echo was geweest waren mijn vriend en ik er al over uit: als ons toekomstige kindje een meisje zou zijn, zouden we dezelfde naam aanhouden als die we drie jaar geleden voor een meisje hadden bedacht. De opluchting was in dat opzicht dan ook groot toen we te horen kregen dat er inderdaad een meisje in mijn buik groeide. Dat scheelde in ieder geval een hoop discussies over hoe ze zou gaan heten.

Dan natuurlijk de hamvraag: hoe kwamen we op DE naam? Het idee van Isé (spreek uit als Izee) kwam in ieder geval van mij. Mijn vriend had al eens geopperd dat hij Ise wel een zoete naam vond, maar we vonden ‘m toch een beetje te populair. In vele toplijstjes komt deze naam al voor en eigenlijk wilden we dit een beetje vermijden, hoewel we dit dus wel een hele leuke naam vinden. Hetzelfde geldt voor Isa trouwens.

En toen ineens floepte ik het er zo uit: “wat vind je van Isé dan?” Mijn vriend was meteen enthousiast. JA! Dit was ‘m. Net even anders dan anders, maar ook weer niet té anders. En nog eens met een beetje een Franse touch, waar ik altijd wel van houd. Over de spelling kun je nog twisten, maar ook hier waren we het direct over eens. Geen ‘Izé’ of ‘Izee’, maar gewoon de versie met de ‘S’.

Dit was dus allemaal drie jaar geleden. Toen James een jongen bleek, ging deze naam de koelkast in.

Enfin, de geslachtsbepalende echo was geweest en diezelfde avond besloten we definitief voor de naam Isé te gaan. Maar dan ben je er nog niet natuurlijk. Althans, niet in ons geval want wij wilden ook graag een tweede naam voor onze dochter. Onze eerste voorkeur ging uit naar de naam ‘Jolie’. Hier hebben we nog een tijdje aan vastgehouden. Toen we het er echter op een gegeven weer over hadden en we onszelf afvroegen of we Jolie écht leuk genoeg vonden sloegen ineens de twijfels toe. De klank samen met Isé vonden we perfect, maar op de een of andere manier waren we nog niet helemaal overtuigd. Ook deze keer kwam ik met de definitieve suggestie, namelijk Julie. De klank is hetzelfde, maar die ene letter verschil maakte toch dat we deze naam mooier en beter vonden passen.

De betekenis

Op zich ben ik nooit zo heel erg bezig met de betekenis de namen van mijn kinderen, tenzij ik erachter kom dat het iets heel raars betekent natuurlijk. Ise is een afgeleide van Isabelle, wat weer een afgeleide is van Elisabeth. Dit is een Bijbelse naam die betekent: toegewijd aan God. Hier hebben wij verder nooit bij stilgestaan, wij zijn puur en alleen gegaan voor de charme van de naam Isé. De naam Julie is afgeleid van Julius en betekent jong of de jeugdige.

Het grappige en ook wel het leuke vind ik dat we het helemaal zonder lijstjes of namenboeken hebben bedacht. En stiekem vind ik het ook erg leuk dat door onze eigen schwung eraan het ineens een naam is geworden die je zelden (of nooit?!) hoort.

Vonden jullie het kiezen van een naam moeilijk?

Dit vind je misschien ook leuk

14 reacties

 • Reageren
  Eke
  23/10/2017

  Ooit maakte je een video over namen (geloof toen James geboren was) en toen had je het over de naam van je dochter. Ik had toen meteen Jolie in mijn hoofd, zo gek! Ik vind de namen echt prachtig! Klassiek met een hippe touch!
  Eke onlangs geplaatst…Styletone Unboxing oktober 2017My Profile

  • Reageren
   Isé Damhuis
   03/02/2021

   hoi ik heet ook Isé! echt leuk want die naam kom je niet snel tegen! 🙂🥰

 • Reageren
  Channa
  23/10/2017

  Prachtige naam! Had hier ook echt een optie kunne zijn.

 • Reageren
  Yasmin
  23/10/2017

  Hele mooie namen! Past ook mooi bij James. Grappig hè dat het zoeken naar een naam ook zo simpel kan zijn. Bij Indy gebruikte wij ook het namenlijstje wat we hadden voor Dion. Stond in mn telefoon. Ik haalde het in de auto tevoorschijn en noemde 2 favo namen. Indy & Yara. Binnen 5 min hadden we definitief besloten. En zonder spijt!

 • Reageren
  Liset
  23/10/2017

  Grappig dat jullie dat meisjesnaam al bij James zijn zwangerschap hadden bedacht. Zo hadden wij de naam Winne ook al bedacht toen ik zwanger was van mijn dochter. Die naam is altijd blijven hangen. Maar spreek je Jolie dan ook op zijn Frans uit? Als in: ‘Sjolie’?
  Liset onlangs geplaatst…Fotodagboek week #42 | Fotoshoot, in de uitzending bij Omrôp Fryslân en een workshop Bloggen gevenMy Profile

 • Reageren
  Anneleen
  23/10/2017

  Heel mooie naam! Past heel leuk bij jullie gezinnetje! 🙂
  Anneleen onlangs geplaatst…Uit mijn winterslaapMy Profile

 • Reageren
  Lindsey Beljaars
  23/10/2017

  Mooi hoor!!
  Lindsey Beljaars onlangs geplaatst…Bobbi Brown Crushed Lip Color in LilacMy Profile

 • Reageren
  Yvonne
  23/10/2017

  Ik vind de naam echt zo mooi…Ik hou sowieso niet van namen die in de top 20 staan. Met deze zit je daarmee safe 🙂

 • Reageren
  Rachel
  23/10/2017

  Wat een mooie naam. Ik heb hem nooit eerder gehoord. In je instastorie hoorde ik de uitspraak. Niet verwacht, maar ooh zo mooi.
  Namen uitzoeken vond ik echt een drama. Vele boekjes doorgespit en uiteindelijk twee engelse namen gekozen.
  Rachel onlangs geplaatst…Weekly Diary #8 – Wassen, snijden en mama gaat tekenenMy Profile

 • Reageren
  Fraukje
  23/10/2017

  Heel erg mooi en ik heb de naam nog nooit gehoord. Hier ook een dochtertje met Franse naam maar op eigen manier geschreven: Fieve. Afgeleid van Vive. Ik vond de naam Fiene leuk en Lieve, maar niet leuk genoeg. En toen zaten we in Frankrijk en verzuchtte ik (zwanger en wel) “ahhh vive la vie..” en toen keken we elkaar aan, zal het nooit meer vergeten!

 • Reageren
  Josine
  23/10/2017

  Wat een mooie naam en wat leuk om de achterliggende gedachte te lezen.
  Wij hebben geen kindjes maar hebben wel al heel lang een leuke naam. Helaas is het sinds enkele jaren een top 10 naam 🙁 dus wat een mazzel dat jullie dat niet hadden!

 • Reageren
  Eefje
  23/10/2017

  Hier ook een Isé! Wel als tweede naam, haar eerste naam is Jule (spreek uit als Juuluh), wat dan weer lijkt op de tweede naam van jullie meisje. Ik was dan ook oprecht verrast toen ik jullie naam las, zo toevallig! Ik heb Isé maar één keer eerder gehoord en de naam is altijd blijven hangen. Bovendien is het een verbastering van mijn moeders naam, extra bijzonder dus.
  Veel geluk gewenst met jullie dochter!

 • Reageren
  Jorinde
  24/10/2017

  Ik vind het echt prachtige namen en ze passen ook zo mooi bij elkaar! Isé had ik nog niet eerder gehoord, eigenlijk!
  Jorinde onlangs geplaatst…5x aanraders op NetflixMy Profile

 • Reageren
  Daniek
  24/10/2017

  De naam voor onze zoon kwam van mijn vriend. Hij had ooit een collega die Jonathan heette en hij heeft die naam altijd onthouden. Wij hebben de ‘h’ weggehaald en er Jonatan van gemaakt.
  De naam van onze dochter is door onze zoon ‘bedacht’ hij keek in die tijd vaak naar de Lion King en zei toen hij hoorde dat hij een zusje zou krijgen: dan weet ik een mooie naam! En zo werd het Nahla. De ‘h’ die we bij Jonatan weg hebben gehaald hebben we er bij haar tussen geplakt. Ook geen gebruik gemaakt dus van boekjes en lijstjes.

  Prachtige namen hebben jullie gekozen!! Echt te gek! Heel veel geluk samen.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.