Zakgeld. Is het al tijd om daarmee te beginnen?

Hoe ouder James wordt, hoe meer onderwerpen de revue passeren waarvan ik denk ‘oja’, daar moet natuurlijk ook over nagedacht worden. Dit keer was dat het onderwerp zakgeld.

Alles kost geld

Al op jonge leeftijd heb ik James aan zijn verstand gepeuterd dat je niet klakkeloos dingen kunt kopen. Dat alles geld kost en dat je daarom ook goed moet nadenken voordat je iets koopt. Geld kun je namelijk maar één keer uitgeven en op = op. We zijn zelfs al zo ver dat we hem hebben uitgelegd dat ons huis ook iedere maand geld kost, en dat papa en mama daar hard voor werken.

Spaarpot

Zo af en toe krijgt James van opa en oma wat geld om in zijn ING spaarkassa te stoppen en natuurlijk wordt hem ook wel eens wat toegestopt voor een ijsje of een kleinigheidje tijdens de vakantie. Wanneer hij zoet is geweest wil ik ook nog wel eens met hem naar de stad gaan voor wat nieuwe knutselspulletjes of een stuiterbal. Ook dan leg ik hem uit wat het kost dat ik voor hem koop.

Met cijfers bezig

Het scheelt dat hij op school al veel met cijfers bezig is en dat hij die inmiddels ook kan lezen. Hij vindt het leuk om om het navigatiesysteem het aantal kilometers voor te lezen en ook prijzen in de winkel zijn voor hem geen abracadabra meer. Ik merk dat hij het nog wat lastig te begrijpen vindt dat bijvoorbeeld vier muntjes van 50 cent hetzelfde is als een muntstuk van 2 euro. Met vier keer 50 cent denkt hij dat ‘ie meer in handen heeft dan slechts met een twee euro muntstuk. Opzich ook logisch natuurlijk.

Het onderwerp zakgeld

Nu hij naar de basisschool gaat, is zakgeld zeker een onderwerp waar ik al over nadenk. James wordt straks in oktober 5 jaar en dat is een leeftijd waarop sommige ouders al beginnen met wat zakgeld. Dat kan bijvoorbeeld 50 cent per week zijn, of 2 euro per maand. Over het algemeen geldt het advies om met zakgeld te beginnen wanneer je kind ook echt de waarde van geld kan inschatten. Als ze nog zo jong zijn dan denken ze bijvoorbeeld dat een voetbal even duur is als een nieuwe iPad.

Ik denk dat ik het over een tijdje weer ga bekijken en ik zal ook eens om me heen vragen hoe andere ouders dat doen.

Ik ben heel benieuwd hoe jullie denken over het onderwerp zakgeld. Wat vind jij een goede leeftijd om daar mee te starten?

Uitgelichten afbeelding: A3pfamily via shutterstock

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

 • Reageren
  Anna
  03/08/2019

  Toevallig hadden mijn man en ik het hier gisteren ook over. Onze oudste is in juni 5 geworden en ook veel met cijfers bezig. Beetje zoals James. “Km voorlezen, dit kost zoveel mama”. Hij wil graag iets van lego maar dat gaan we natuurlijk niet zomaar kopen voor hem. En toen kwamen we op het onderwerp zakgeld.
  Lastig vind ik wel. Want waarde inschatten is nog moeilijk. Wij hebben dan ook nog de kwestie van een broertje die maar 1,5 jaar jonger is en alles wil wat zijn grote broer krijgt. Nibud zegt vanaf 6 jaar zakgeld.. Ik denk er nog even over na..

 • Reageren
  Yvonne
  04/08/2019

  Wij zijn met 6 jaar begonnen met zakgeld. €0,50 per week.
  Soms vergeten we het en dan denkt hij er zelf ook niet aan haha! Het maakt dus nog niet heel veel indruk.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.