Yes, mijn kind eet hartig op brood!

We zijn van ver gekomen maar inmiddels is het eindelijk zo ver: James eet zijn broodje grillworst met smaak op.

Tot een paar weken geleden hoefde ik het niet te proberen om met iets anders dan appelstroop, jam, hagelslag of pindakaas aan te komen, want meneer piekerde er niet over om dan zijn brood op te eten. Tot onze frustratie aan toe, want we hebben werkelijk alles geprobeerd. Op een gegeven moment at meneer dan ook bijna iedere dag tosti..

Een tijdje geleden was mijn zoet beleg bijna allemaal op en had ik alleen nog maar smeerkaas en grillworst in de koelkast liggen. Op de verpakking van de smeerkaas stond een schattige Woezel en Piptekening dus ik had gehoopt dat ik hem hiermee zou overhalen om toch een broodje smeerkaas te eten. Maar ik had mijn mes nog in de lucht of ik kreeg alweer gemopper. “Mama ik wil geen smeerkaas”, “mama dat vind ik niet lekker”, “mama ik wil hagelslag”. Ik liet me niet kennen en ging stoïcijns door met het smeren van de boterham. Ik sneed het in stukjes en pakte een vorkje voor James. Maar er gebeurde niks. Hij wilde niet. En een strijd, daar had ik geen zin in.

Dus ik gaf hem nog één andere optie. Grillworst. Ik belegde een boterham en sneed ook deze in stukjes. Ik gaf bij James aan dat dit zijn laatste kans was om te eten. Met een gezicht dat op onweer stond prikte hij een stukje boterham en stopte hij ‘m in zijn mond. Ik wachtte op een kokhalsreflex en veel gejammer maar dat bleef beide uit. Hij kauwde en kauwde en nadat hij het stukje boterham zonder te zeuren had doorgeslikt kreeg ik ineens de opmerking “grillworst is lekker mama!” BINGO.

Ik liet James duidelijk weten heel erg blij te zijn dat hij zo lekker aan het eten was en hij nam mijn enthousiasme over. Voor ik het wist had hij zijn hele boterham op. Het voelde alsof er een revolutie had plaatsgevonden.

Inmiddels zijn we een paar weken verder en krijgt meneer iedere middag op zijn minst 1 boterham met grillworst. Daarnaast mag hij een broodje kiezen met beleg dat hij wil.

Ik merk sowieso dat we nu in een steeds makkelijkere eetfase komen. Waar James eerst nog maar een handjevol gerechten lekker vond, is hij nu veel aan het proberen en ging zelfs de andijviestamppot er laatst met smaak in. Nou, ik kan je vertellen, niets is zo dankbaar en leuk als koken voor je peuter die alles opeet. Ook eet hij nu bijna alle soorten fruit.

James is soms een beetje vreemd met smaken. Waar ieder kind zijn of haar vingers opeet bij knakworstjes, moet hij daar niks van hebben. Net als blokjes kaas of een lapje boterhamworst. Dat is gewoon niet zijn ding.

De kunst met eten is echt volhouden en je kind zoveel mogelijk laten proeven. Het is bijna onmogelijk dat ze een vreemde smaak meteen lekker vinden. Kinderen hebben een natuurlijke voorkeur voor zoet en de rest van de smaken moet echt aangeleerd worden.

Het eten van James gaat dus de goede kant op en hoewel hij nog steeds niet zomaar vrijwillig een wortel zal knagen, ben ik al ongelofelijk trots dat hij wél van alles uitprobeert.

Zijn jullie kindjes makkelijke eters?

Dit vind je misschien ook leuk

11 reacties

 • Reageren
  Nicole
  12/04/2017

  Ons zoontje is gek op brood en het beleg. Die eet alles op dat gebied. Wij hebben hier meer een groente probleem. Dat weigert hij meestal. Het moet echt niet te herleiden zijn tot groente.
  Nicole onlangs geplaatst…Geld verdienen met je blog? Probeer LinkPizza!My Profile

 • Reageren
  Channa
  12/04/2017

  Hier is het altikd geweest broodje hartig en dan broodje zoet, dat eten ze gelukkig dan ook. Fruit is hier noet aan te slepen, maar groente gaat steeds lastiger. Toch is het gewoon eten wat de pot schaft.
  Channa onlangs geplaatst…Play-Doh Touch: wanneer klei tot leven komt!My Profile

 • Reageren
  Lifesabout
  12/04/2017

  Hier wisselen we ook af en zit Saar nu in een zoete fase. Maar zoet of hartig heeft natuurlijk allebei zijn voor en tegens, dus zolang er afwisseling is vind ik het wel best. Pindakaas en Sandwich spread blijven hier favoriet!
  Lifesabout onlangs geplaatst…7 dingen die leuker zijn geworden nu ik mama ben!My Profile

 • Reageren
  Leonie
  12/04/2017

  Wij zijn net een beetje begonnen met het geven van een boterham (sinds ze ongeveer 7mnd is). Ze doet er erg lang over, maar gister heeft ze maar liefst een halve boterham op! Trotse mama hier, haha.
  Leonie onlangs geplaatst…Mamaupdate 33 – Nieuw speelgoed, tongetje en tuitbekerMy Profile

 • Reageren
  Sylvia ..
  12/04/2017

  Mijn dochtertje ‘vr’eet echt alles wat los en vast zit haha. Ik ben daar zo blij mee.
  Sylvia .. onlangs geplaatst…Ergernissen op het strand!My Profile

 • Reageren
  Yvonne
  12/04/2017

  Wat is je site prachtig geworden! Echt overzichtelijk en past helemaal bij je volgens mij.

  Mijn zoontje eet bijna alles, behalve kaas en asperges. En met broodbeleg is hij ook niet zo makkelijk. Maar wat je zegt over de natuurlijke voorkeur voor zoet (wat betreft kinderen), dat klopt niet altijd. Mijn zoontje houdt juist veel meer van hartig. Groenten, fruit, boterhammen: daar doe je hem een plezier mee. Snoepjes hij grotendeels niet. Op de boterham alleen maar chocopasta en vlees.
  Probeer James eens olijven te geven, mijn zoontje eet ze al sinds hij 1 jaar is elke dag. Heel gezond! Veel kinderen vinden ze lekker maar ouders verwachten het niet dus ze proberen het niet. Vaak lusten ze alleen de zwarte. Mijn zoontje eet ook de groene.

 • Reageren
  martina
  12/04/2017

  melle heeft ook al een periode gehad dat hij letterlijk alles afwees. Nu lijkt dat ineens weer over te zijn en eet hij in de avond met smaak zijn bordje leeg. alleen sommige structuren is hij niet dol op, bijvoorbeeld druiven
  martina onlangs geplaatst…9 april 2017 – Zon, een puberende peuter en relaxen!My Profile

 • Reageren
  Marloes
  12/04/2017

  Laten proeven is al heel wat, mijn dochter kijkt naar het eten alsof het al verteerd is terwijl het een overheerlijke maaltijd is. Jammer, maar hopelijk een fase! Brood met hartig eet ze gelukkig wel, net als fruit en kwark maar warm eten ho maar. Behalve frietjes met een “del” en “nejse” (frikandel met mayonaise) dat lust ze altijd wel. Gelukkig is het een dunne spriet ?
  Marloes onlangs geplaatst…Wij gaan scheiden!My Profile

 • Reageren
  Jodi - liefthuis
  12/04/2017

  Oooow wat lekker dat hij het eet. Wij hebben tot nu toe een makkelijke eter, hopelijk blijft dat zo
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Bumpdate week 15 & 16: Boysmom, ik heb je gevoeld en voel me beter…My Profile

 • Reageren
  Nicole
  12/04/2017

  Hier gelukkig een hele makkelijke eter. Hij lust bijna alles. Ik ben wel selectief in wat ik hem geef. Zoveel mogelijk gezonde keuzes.

 • Reageren
  Olga // Daar Was Eens
  13/04/2017

  Ja en nee, mijn zoon eet en lust veel, maar het hangt van de dag en stemming af of hij iets wil of niet. Ik vind wel dat hij makkelijk is qua smaken, want ook de wat scherpere dingen als zelfgemaakte nasi en bami of chili con carne eet en lust hij wel. Maar ja, kaas vindt hij bijvoorbeeld superlekker als hij het bij oma krijgt en als ik dan met mijn goede gedrag een zak kaasblokjes koop, worden ze na het aanbieden allemaaluitgespuugd en is het “vies”. Kan ik die tjak weer opruimen terwijl ik kaas al zo vreselijk vies vind :’)

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.