Wordt mijn kind teveel verwend?

Toen ik met mijn zoontje laatst in de speelgoedwinkel was en hij van mij een stuk of tien nieuwe autootjes mocht uitzoeken omdat hij er op vakantie een paar was verloren, zat een ander kindje hem met open mond aan te kijken. ‘Mag jij zoveel auto’s?!’ riep ze verschrikt uit.

James deed op zijn beurt alsof het de normaalste zaak van de wereld was en gooide een voor een een paar Hot Wheels in zijn mandje. En ik, tsja, ik had het hem beloofd.. Later besefte ik me dat het niet voor ieder kind vanzelfsprekend is dat je met je moeder naar de winkel gaat en mag uitzoeken wat je wilt. Althans, zo was dat bij mij vroeger absoluut niet.

Ik weet nog dat in mijn tijd de Pokemonkaarten helemaal ‘in’ waren. Hoe meer je er had, hoe stoerder je werd gevonden. Ik geloof dat ik twee keer een pakje van tien stuks heb gekregen en daar bleef het bij. Idem dito met knikkers, mijn ouders piekerden er niet over om mij aan de lopende band nieuwe zakjes met glimmende ronde stenen te geven, hoewel ze het heus konden betalen.

Bij James denk ik er eerlijk gezegd nooit heel diep over na voordat hij iets krijgt. Ik vind het leuk om te zien als hij in zijn hum is en ja, hij wordt nu eenmaal erg blij van nieuwe auto’s (welke jongen niet..) Dus zwicht ik misschien iets te vaak als hij weer eens een nieuw Cars-exemplaar in de winkel heeft gespot en daar laaiend enthousiast van wordt of als hij zo graag dat toetje wil met die schattige konijnentekeningetjes erop.

Daar komt bij dat James het enige kleinkind is in de familie en daardoor niet alleen HEEL VEEL aandacht, maar ook vaak cadeautjes krijgt. Een nieuwe graafmachine hier, een boek over monstertrucks daar, een ijsje, een kindersuperprise-ei en ga zo maar even door.

Dat mijn kind in mijn ogen best verwend wordt heeft overigens niets te maken met dat mijn kind zich ook verwend gedraagt. Hij zal nooit vragen om cadeaus, nooit jammeren als hij géén nieuwe auto krijgt en hij heeft er ook absoluut geen moeite mee om zijn speelgoed te delen met andere kinderen. ‘Nee’ omdat hij geen snoepje mag accepteert hij prima. Als ik zou merken dat het gedrag van James in negatieve zin verandert en dat dit te maken zou kunnen hebben met de mate van verwenning, dan ben ik de eerste die aan de bel trekt.

Wat ik wel belangrijk vind om in het achterhoofd te houden – en dat was ook de eye opener die ik kreeg na de opmerking van het meisje in de speelgoedwinkel – is dat kinderen zich de waarde van spullen nog steeds moeten beseffen. Ondanks dat James geregeld cadeautjes krijgt en dingen mag uitzoeken in de speelgoedwinkel weet hij heel goed dat alles geld kost en dat je geld ook maar 1x kunt uitgeven. Toch heb ik besloten voorlopig even niks ‘zomaar’ voor hem te kopen, zeker niet omdat zijn verjaardag binnenkort alweer voor de deur staat..

Verwennen jullie je kinderen veel met cadeautjes?

Dit vind je misschien ook leuk

10 reacties

 • Reageren
  Joyce
  01/09/2017

  Ik deed dit bij Aron ook, maar nu hij ouder An het worden is moet hij zelf voor een pakje Pokémon kaarten sparen (ja de hype is er nog steeds). En af en toe verwen ik hem wel hoor, maar dan het liefst uit het niets als verrassing.
  Joyce onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate #33 – Week 40My Profile

 • Reageren
  Martina
  01/09/2017

  ik herken dit wel, ik heb ook gewoon veel plezier in het geven van leuke en mooie dingen. Ik hoor vaak dat ik hem veel te veel verwen, maar ik wil heb straks wel bewust maken van de waarde van geld!

 • Reageren
  msevairene
  01/09/2017

  Zo herkenbaar ! Mijn kleintje kent het concept cadeautjes nog niet maar ik maak me er zelf schuldig aan om vaak nieuw speelgoed te kopen. Ondertussen heeft ze echt wel eventjes genoeg speelgoed en heb ik beslist om niets meer te kopen tot het Sinterklaas is en zelfs dan nog is ze net iets te klein om dat concept te begrijpen maar goed, ik hou zo van cadeautjes kopen :p

 • Reageren
  Sylvia
  01/09/2017

  Jahoor. Niet in de zin van cadeautjes maar wel surprise eitjes en anders lekkers. Ook geef ik Zoë af en toe een euro voor in dr spaarpotje. Zo kan ze zelf beslissen wat ze hiermee wil. Sparen voor een peppa pig poppetje (tuurlijk leg ik dan wat geld bij) of voor een ritje in een mickeymuis auto.. is de portomonee leeg.. Dan weet ze zelf dat ze weer een week of langer moet wachten. Ze zeurt niet / huilt niet en maakt geen scène ter plaatse als het geld op is. Dus prima zo
  Sylvia onlangs geplaatst…Lanzarote van plaats tot plaats – Puerto del Carmen 2My Profile

 • Reageren
  Jodi - lief thuis
  01/09/2017

  Heel herkenbaar. Als ik weet dat hij ergens blij van wordt en ik kom iets tegen dan neem ik het mee. Wat me nu wel tegen houdt is dat ik alles ergens moet laten…zoveeeel ruimte neemt het in beslag.
  Jodi – lief thuis onlangs geplaatst…Het derde trimester….dit was ik compleet vergeten…My Profile

 • Reageren
  Jolanda
  01/09/2017

  Mijn dochter is 7 en enig kind. Ze wordt sowieso verwend omdat ze dingen niet hoeft te delen. En dat is ook met geld. Ik kan haar rustig een vakantieboek van 5-6 euro en nog een leesboek kopen dat ze graag voor haar rapport wilde. Ik heb er maar 1 nodig en niet 2 of 3 waardoor het aantikt tot een bedrag waar je het misschien niet meer leuk vindt. Dus ik denk dat als je tweede er is, je ook gaat redeneren dat wat James krijgt, ook aan zijn zusje besteed moet worden. En je daar dus niet altijd het geld voor over hebt en het dus maar 1 auto wordt en geen 10. Maar goed, dochterlief krijgt nu zakgeld en het Playmobiltijdschrift kost haar 8 weken sparen IPV dat ik het bij de boodschappen er bij gooi. Dus het verwende valt hier ook wel mee. Ze is geen stampende drama queen bij nee, nooit geweest ook.

 • Reageren
  Shirley
  01/09/2017

  Heel herkenbaar. Ik koop veel te snel iets voor Skyler, laat me veel te gauw leiden door al dat mooie spul en opa en oma hebben er ook een handje van… Gelukkig ga ik ook wel met een kritische blik door zijn spullen om ook weer dingetjes weg te doen, maar het is wel een feit dat Skyler behoorlijk veel heeft en soms niet helemaal de waarde van iets beseft. Echt een leermoment voor de komende tijd, voor zowel hem als voor ons.
  Shirley onlangs geplaatst…Mijn ontbijtjes van vorige weekMy Profile

 • Reageren
  Carmen
  02/09/2017

  Ik verwen mijn kind bewust niet met materiële zaken. Wel met aandacht geven/leuke dingen doen. Maar het is mijn doel om hem van jongs af aan te leren dat geluk niet zit in materiele zaken, en hij begrijpt dat. Of tenminste, precies dat natuurlijk niet, maar wel dat we als we een speelgoedwinkel ingaan zelden iets gaan kopen (of het is een kadootje voor iemand anders). Hij accepteert dat prima. Ik vraag me wel af: Als je James 10 autootjes laat uitzoeken, waarom dan niet bijvoorbeeld 2? Maken die extra 8 hem echt zoveel blijer? Dit is geen kritiek hoor, iedere moeder moet doen wat ze wil, maar ik ben gewoon benieuwd 🙂

 • Reageren
  Nathalie
  03/09/2017

  Inderdaad herkenbaar. Ik ben me er wel van bewust maar de kinderen inderdaad niet…. Voor hen wordt het al snel vanzelfsprekend natuurlijk… Maar ik ga ze sowieso de waarde van geld wel aanleren en dat niet iedereen dit geluk heeft. Ook wil ik hen mee laten denken over goede doelen en schenken aan anderen.

 • Reageren
  Bianca
  03/09/2017

  Ik wil mijn dochter bijbrengen zuinig te zijn op haar spulletjes. Ergens mee lopen rammen, slaan, kapot maken in een woede aanval? Helaas pindakaas. Iets verliezen kan gebeuren uiteraard. Maar ik zou haar dan één nieuw stuk speelgoed laten uitzoeken. Maar da’s persoonlijk.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.