Wintersurf voor surfchicks

surf Collage

Vandaag is het tijd voor een gastartikel! Berber van sofemme vertelt jullie meer over haar allergrootste hobby, namelijk surfen. Berber woont op Gran Canaria en is daarom meer dan geschikt om jullie tips te geven over deze sportieve aangelegenheid. Ik vind het een eer dat ze dit voor La VieSagista wilde doen en ik deel met enthousiasme haar artikel.

Winter surf voor surfchicks

Mijn eerste surfavonturen begonnen in het koude Nederland, inmiddels surf ik alweer een aantal jaren vanuit mijn tropische thuisbasis op Gran Canaria. Toch deel ik graag een aantal tips met de surfchicks die nog steeds in Nederland vertoeven. Of je nu een beginnend surfer bent of al eens op een board hebt gestaan, ook deze winter kun je de golven rocken!

Back in the days in Nederland had ik altijd de neiging om meer en meer te surfen in de winter. Het grotendeel van mijn familie en vrienden die niet surfen dachten dat ik gek was, er op uit in zulk koud weer? Waarom zou ik zoiets doen als ik naast het haardvuur kan zitten met een kopje thee?

Nou, dat zal ik je vertellen! Het surfen in Nederland in de wintermaanden heeft twee grote voordelen:

 1. Een stuk minder mensen in het water, zo dat je vrij bent overal te surfen. Niemand surft je voor je voeten..euh plank.
 2. De surfcondities zijn veel en veel beter.

En het grootste nadeel? Ja, je raadt het al: it’s bloody cold! Brrr! Er zijn echter 5 eenvoudige stappen die je kunnen helpen een goede surfsessie tijdens de wintermaanden te hebben. Probeer het, het is echt de moeite waard!

Ken je surfspot

Zoek van te voren een goede surfspot uit. In de winter heb je geen zin om tijden rond te rijden en overal de surfcondities te checken. Internet biedt hier uitkomst. Goede winter surfspots zijn o.a.: Scheveningen, Wijk aan Zee, Domburg en Zandvoort.

Wordt weervrouw

Je belangrijkste vijand in de winter is de wind, deze kan heel snel veranderen. Meestal is de swell van de golven goed in de winter, maar check de avond van te voren nog even wat de verwachtingen zijn.

Je winter surf uitrusting

Zorg dat je een dikke, sneldrogende wetsuit draagt. Dit samen met handschoentjes en booties zorgt ervoor dat je het geen moment koud hebt. Ik gebruikte altijd een 4 of 5 mm dik pak. Heb je zelf geen een? Ook in de winter kun je alles huren op de meest bekende surflocaties.

Eet goed

Voordat ik van huis ging nam ik altijd een enorme kop Brinta. Pap geeft je energie en houdt je warm! Vergeet ook niet wat pepermuntjes mee te nemen, de smaak van zout water in zijn mond wil niemand toch.

Lees meer over surfen, andere work-outs, health en nog veel meer op sofemme.nl. Het online magazine voor vrouwen! Ik, Berber Fierstra, ben de founder & owner en samen met mijn team van bloggers voorzie ik je dagelijks van het leukste nieuws voor vrouwen.

Laat je in de reacties weten wat je van het artikel vond?

Dit vind je misschien ook leuk

3 reacties

 • Reageren
  Nesrin Daily Cup of Bla Bla Bla
  17/12/2014

  Ik vind het zo knap dat mensen op de plank kunnen staan. Leuk artikel!
  Aangezien ik grof motorisch niet altijd goed in orde ben heb ik dit nooit gedaan. Zou het wel een keer willen proberen.
  Nesrin Daily Cup of Bla Bla Bla onlangs geplaatst…Coco C & Ray B op je neusMy Profile

 • Reageren
  Berber
  18/12/2014

  Thanks! Surfen kan iedereen leren. Wanneer je eenmaal door het moeilijke begin heen bent, dan gaat de vooruitgang hard. Het belangrijkste van surfen is het opstaan – de Take Off – op het surfboard. De juiste houding, dus niet te ver naar voren maar ook niet te ver naar achteren, is erg belangrijk. Probeer het eens 🙂
  Berber onlangs geplaatst…Digitale nomaden: werken vanaf een palmstrandMy Profile

 • Reageren
  Kirsten
  18/12/2014

  Ik heb het een keer in mijn leven geprobeerd. Niet voor herhaling vatbaar helaas. Ik houd het wel bij films kijken waarin ze surfen!
  Kirsten onlangs geplaatst…Twaalf jaar, middelbare school en jongensMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.