Wie wil je bij de bevalling hebben?

Een bevalling is een intieme gebeurtenis is waar je maar één kans voor krijgt. Je moet dus omstandigheden creëren waar jij je het meest relaxt onder voelt.

Een bevalling is hard werken. Iedere vrouw zal haar bevalling anders doorstaan. Sommige vrouwen zijn helemaal in zichzelf gekeerd, anderen kunnen gewoon praten tussen de weeën door, en weer anderen die schreeuwen het uit (ondergetekende bijvoorbeeld). Hier wil je idealiter mensen bij hebben die zich volledig op jouw zullen focussen. Geen mensen die op een stoel zitten en gaan kijken naar de weeën die op de monitor verschijnen, maar mensen die alles zullen doen om het voor jou zo soepel mogelijk te laten verlopen. Misschien ben je er al ver van te voren van overtuigd dat je enkel je partner erbij wilt hebben, maar misschien twijfel je nog over eventuele andere aanwezigen. Voordat je gaat kiezen wie je bij je bevalling wilt hebben denk ik dat het belangrijk is om jezelf in ieder geval de volgende vragen te stellen:

– Hoe is je relatie met deze persoon?
– Kan deze persoon de steun geven die nodig is tijdens de bevalling?
– Kan je partner goed opschieten met deze persoon?

Zelf koos ik ervoor om mijn vriend en mijn moeder bij de bevalling te hebben. Over de aanwezigheid van mijn vriend bestond geen twijfel. Ik wilde met hem vanzelfsprekend die eerste kennismaking delen, het eerste huiltje horen en voor de eerste keer zijn geur opsnuiven. Ik heb hem verder vrij gelaten in de keuze waar hij wilde staan tijdens het moment suprème, want dat is natuurlijk ook nog een dingetje. Hoe graag sommige mannen ook hun kind geboren willen zien worden, sommige partners kunnen het bloederige geheel gewoon niet aan. Mijn vriend heeft bij het voeteneind gestaan (dit wilde hij zelf heel graag) maar gaf later wel aan dat hij het een vrij traumatiserend beeld vond. Niet het moment dat onze kleine smurf eruit kwam, maar wel het moment ervoor waarbij er grof geweld aan te pas kwam en de vacuümpomp erbij werd gehaald.

Daarnaast koos ik er voor om mijn moeder erbij te hebben. Omdat het mijn eerste bevalling was wist ik natuurlijk helemaal niet wat ik moest verwachten. Misschien werd ik wel een monster die iedereen de tent uit zou jagen of misschien schold ik iedereen de huid wel vol. Ik besloot daarom voor een klein en intiem gezelschap te gaan waarbij ik zeker wist dat ik mezelf helemaal zou kunnen laten gaan zonder dat dat tot scheve gezichten zou leiden.

Eigenlijk heb ik ook nooit getwijfeld over de aanwezigheid van mijn moeder bij de bevalling. Zij kent mij natuurlijk door en door en heeft bovendien zelf drie kinderen in totaal verschillende omstandigheden ter wereld gebracht. Het voelde voor mij fijn om haar – naast het feit dat ze gewoon mijn moeder is – als ervaringsdeskundige erbij te hebben. Voor mij was dat echt de beste keuze die ik gemaakt heb. Het is heel prettig om tijdens je bevalling op iemand te kunnen focussen en voor mij was dat mijn moeder. Zij heeft mij er echt doorheen geholpen. Ze pufte met me mee, moedigde me aan met persen en was streng waar nodig.

Verder is er in de meeste gevallen natuurlijk een ook verloskundige bij, tenzij je bevalling, net zoals bij mij, medisch wordt. Dan draagt de verloskundige het over aan het ziekenhuispersoneel.

Tijdens een bevalling moet je, zo zie ik het, zo egoïstisch zijn als het maar kan. Het is van wereldbelang dat de omstandigheden voor jou optimaal zijn en dat jij je door niks of niemand laat afleiden op het moment suprême.

Wie had jij bij de bevalling?

 

Dit vind je misschien ook leuk

8 reacties

 • Reageren
  Yvonne
  03/10/2016

  Ik wilde alleen mijn vriend erbij hebben. Geen twijfel over mogelijk. Verder geen pottenkijkers 🙂

 • Reageren
  Channa
  03/10/2016

  Vriend, moeder en schoonmoeder. Al heb ik er niks van meegekregen. Zat toch alleen maar in mijn eigen wereld.
  Channa onlangs geplaatst…Persoonlijk: diagnose hyperthyreoïdieMy Profile

 • Reageren
  Nicole @ Everyday-Life.nl
  03/10/2016

  Mijn moeder is helaas overleden anders had ik haar graag erbij gehad. Mijn man is als enige bij de bevalling geweest.
  Nicole @ Everyday-Life.nl onlangs geplaatst…WINACTIE: Win een kaartspel van Squla!My Profile

 • Reageren
  Carlijn
  03/10/2016

  Ja logisch dat je even egoïstisch moet zijn. Het is jouw bevalling, die van niemand anders. Als je je niet prettig voelt, lijkt het me lastig bevallen worden. Al zeggen ze ook altijd dat je toch alles en iedereen om je heen vergeet, toch? Ik ben bevallen met een keizersnede en daar mocht alleen mijn partner bij zijn. Hij heeft als eerste de kindjes vastgehouden, beide tegelijk. Tot hij pijn aan zijn armen kreeg hahaha…
  Carlijn onlangs geplaatst…Review: 100% pure premium arganolie van ArganWinkel.nlMy Profile

 • Reageren
  Liset - Beautydagboek
  03/10/2016

  Bij beide bevallingen heb ik alleen mijn vriend er bij gehad, dat vond ik het meest prettige. Gewoon lekker met z’n tweetjes zodat je het echt samen deelt. Dat werkte prima en we waren samen goed in balans :).
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…Striae weg en egale huid met NIVEA Q10 verstevigende Body Oil?My Profile

 • Reageren
  Angela - Mama met passie
  03/10/2016

  Je moet absoluut egoïstisch zijn. Ik was het type dat alles meekreeg en ook best veel aan het praten was. Iets wat sowieso altijd al doe haha. Mijn man was erbij en dat had ik niet anders gewild. Ook bij een tweede wil ik graag alleen hem erbij hebben. Ook al is mijn band met mijn moeder fantastisch en ook met mijn schoonmoeder, ik wil dit gewoon echt samen doen.
  Angela – Mama met passie onlangs geplaatst…Ik ben niet de moeder die ik dacht te zijnMy Profile

 • Reageren
  Jolanda
  03/10/2016

  Ik lag al 2 dagen in het ziekenhuis ivm hoge bloeddruk die niet omlaag wilde en ik bijna 38 weken was, is besloten in te grijpen. Ze lag in een stuit en werd erg klein geschat. De gynaecoloog besloot dat een keizersnede de veiligste manier voor ons beider welzijn was. Een uur na het besluit lag ik op de OK. Gelukkig was het nog niet levensbedreigend dus een ruggenprik ging nog, waardoor mijn vriend er bij kon blijven. En inderdaad het was een ukki van net 2 kg en ondanks de goede scores moest ze direct de couveuse in en vriendlief bleef bij haar. En ik heb me bij het dichthechten en op de recovery zo leeg en alleen gevoeld… had ik mijn moeder daar maar bij me gehad. Alleen die wist nog van niets…

 • Reageren
  Jodi - liefthuis
  03/10/2016

  Ik heb ooit ook getwijfeld aan een vriendin langs m’n bed. Omdat het me ook bijzonder leek dit moment te delen met iemand die heel belangrijk voor me was. Zij zal een bevalling nooit zien gebeuren op die manier als je er bij staat. Het leek me bijzonder dat te delen. Hrt was overigens een vriendin waarvan ik wist dat zr het aan kon en heel vertrouwd was. Uiteindelijk niet gedaan. Onze eerste spruit was ik alleen met mijn lief en de vk
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…8 Random favorieten; mascara, uitjes, drinken en …My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.