Wel of niet wegen tijdens de zwangerschap?

Bij mijn zwangerschapsupdate die een paar dagen geleden online kwam, merkte ik dat er toch wat reacties kwamen waaruit bleek dat niet iedereen het noodzakelijk vindt om zich te (laten) wegen tijdens de zwangerschap.

Ik heb er eigenlijk nooit over nagedacht, over het wel of niet relevant zijn van je gewicht tijdens je zwangerschap. Ik bedoel, afvallen kun je toch niet als je zwanger bent en als ze het idee hebben dat je te mager bent dan zien ze dat ook wel zonder dat je op de weegschaal gaat staan. Natuurlijk kan ik mij wel voorstellen dat als je met bepaalde klachten kampt al voor je zwangerschap, zoals overgewicht of ondergewicht, dat ze dat in de gaten willen houden om te zorgen dat de baby niet gevaar zal lopen. En ook bij bepaalde verschijnselen zoals veelvuldig overgeven of andere redenen waardoor je niet kunt eten lijken mij genoeg aanleiding om er toch voor te kiezen het gewicht van de zwangere te monitoren. Maar in de meeste gezonde zwangerschappen, is het dan relevant voor de verloskundige om het gewicht in de gaten te houden?

De eerste keer dat ik bij de verloskundige kwam voor een reguliere check – ik geloof dat ik toen 8 weken was – werd ik opgemeten en werd mij tevens verzocht om op de weegschaal te staan. Ik vond daar verder niets van en deed gewoon wat mij gevraagd werd. Zodoende is er vanaf die eerste keer tot nu toe bij iedere check een weegmoment geweest. De laatste keer bleek dat ik ruim 67 kilo woog, oftewel een gewichtstoename van bijna 8 kg ten opzichte van mijn eerste weging en 4 kilo ten opzichte van mijn laatste weging een maand daarvoor. De verloskundige noteerde dit en had verder geen commentaar.

Toegegeven, ik zelf keek hier wel een beetje van op omdat ik helemaal niet het idee had dat er ‘veel’ kilo’s waren bij gekomen. Aan de andere kant, ik bekijk mezelf niet dagelijks van top tot teen in de spiegel en ik sta zeker niet dagelijks of wekelijks op de weegschaal. Ik eet normaal en natuurlijk heb ik af en toe eens een uitschietertje, maar er zit over het algemeen weinig gekkigheid bij.

Toch weet ik ook dat ik niet bijster veel beweeg en dat ik nog altijd liever de auto pak dan dat ik de fiets neem. Dus het is nou ook weer niet zo dat ik echt moeite doe om de kilo’s ‘binnen de perken’ te houden.

Het blijkt trouwens dat het zeker niet bij iedere verloskundigenpraktijk de gang van zaken is om het gewicht van de zwangere bij te houden. Gewicht zegt natuurlijk ook niet altijd iets over de gezondheid van de zwangere. Bovendien reageert ieder lijf anders op de zwangerschap. Diëten is sowieso niet verstandig als je zwanger bent dus als je al te maken hebt met kilo’s die eraan vliegen, dan is er op dat moment niet zo heel veel aan te doen.

Bij James ben ik uiteindelijk 16 kilo aangekomen. Niet erg, want uiteindelijk is het meeste er allemaal weer af gegaan trouwens en ik heb er een wolk van een zoon voor terug. Het ‘gezonde’ gemiddelde is volgens de meeste sites tussen de 12 en 15 kg.

Hoe denken jullie over wegen tijdens de zwangerschap?

Dit vind je misschien ook leuk

10 reacties

 • Reageren
  Wilma
  28/06/2017

  Bij mijn verloskundige werd ik ook niet standaard gewogen. Ze vroeg soms wel eens of ik veel aangekomen was maar het was voor hun niet belangrijk. Ik vondt het zelf wel belangrijk, ik ben in het verleden vaak op en neer geweest met m’n gewicht dus vond het gewoon spannend om aan te komen. Ik heb verder absoluut niet mij ingehouden met eten ofzo en kwam uiteindelijk 13,5 kg aan dus dikke prima!!

 • Reageren
  Brigitte
  28/06/2017

  Hier nooit gewogen.werd me bij de intake gevraagd wat mn gewicht was, daarna nooit meer.

 • Reageren
  Eke
  28/06/2017

  Tijdens de zwangerschap van Max wilde ik zelf gewogen worden, was niet de standaard. Vond ik best bijzonder omdat ik toch een maatje meer heb. Dit schijnt dus ook per praktijk te verschillen.

  Overigens las ik een tijdje terug dat het afvallen tijdens de zwangerschap helemaal niet zo dramatisch is, vooral niet in de gewichtscategorie waarin ik zit. Dit moet dan natuurlijk wel een normaal dieet zijn en geen crashdieet met enkel shakes ofzo. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat de concentratie gifstoffen op producten die we eten vele malen hoger is dan de stoffen die vrijkomen als je gaat lijnen.

  Nou ja. Het beste is dus gewoon normaal eten en bewegen. Maar goed, dat weet iedereen en toch kan het knap lastig zijn. Moraal van het verhaal: ga met een een gezond gewicht je zwangerschap in en als het beter is voor je gezondheid is het echt geen drama als je iets aan kilo’s verliest, als het maar op een normale manier gaat.

  Wat een epistel op de vroege morgen ?
  Eke onlangs geplaatst…Het oog wil ook watMy Profile

 • Reageren
  Natasja keizer wesseling
  28/06/2017

  Ik moest vanwege een hoger bmi naar het zkh iedere x voor controle en later kwam daar bij beide keren enorme HG & zw diabetes bij maar ik ben nooit gewogen ik weet dus ook niet beter.. ik had het niet erg gevonden als dat wel het geval was.

 • Reageren
  Joyce
  28/06/2017

  Hier ‘moet’ ik mij elke keer wegen en op zich vind ik dit wel prima. Ik ben nu rond de 10 kg aangekomen deze zwangerschap nog het meest van alle drie haha!
  Joyce onlangs geplaatst…Recept | Zelfgemaakte TzatzikiMy Profile

 • Reageren
  Luana
  28/06/2017

  Ik weeg mezelf eens in de zoveel tijd thuis. Vooral omdat de weegschaal bij de verloskundige de eerste keer 3kg meer aangaf dan thuis! Bij de verloskundige heb ik 3 weegmomenten. Bij 10, 24 en 36 weken. Wat me nog meevalt, gezien ik onder het BMI protocol val. Ik ben nu (34+3) 14kg aangekomen, wat ik persoonlijk netjes vind, gezien het gewicht van de baby, placenta, het vruchtwater, m’n borsten and so on. Als je het zo bekijkt valt het allemaal wel mee 😉

 • Reageren
  Elisabeth
  28/06/2017

  Bij mijn verloskundige deden ze het ook iedere afspraak, maar nu bij het ziekenhuis niet. Ik wil het zelf echter gewoon goed in de gaten houden. Zo merk je toch het snelste dat je je teveel laat gaan en kan je een beetje ingrijpen door minder te snoepen. Ze hebben in de gang wel een weegcshaal staan, dus daar weeg ik memzelf gewoon elke afspraak. Het totaal dat ik aangekomen ben weet ik trouwens niet, want ik weeg mezelf juist niet als ik niet zwanger ben, haha.
  Elisabeth onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate week 31 & 32My Profile

 • Reageren
  Meike
  28/06/2017

  De verloskundige heeft mijn startgewicht genoteerd en bij elk bezoek vraagt ze naar mijn gewicht. Het is vooral om in de gaten te houden of er geen complicaties kunnen zijn. Aangezien ik zelf altijd wel bezig ben met mijn gewicht vind ik het wel fijn on te weten of het aankomen binnen het acceptabele zit. Nu met 32 weken (31+6) zit ik op bijna 10 kilo en dat is heel netjes. En dan houd ik me niet eens in qua eten.

 • Reageren
  Lisanne
  28/06/2017

  Hier wegen ze eigk niet, alleen omdat ik een HG zwangerschap had en uiteindelijk erg mager was (48 kilo bij 22 weken zwangerschap) overgedragen aan t ziekenhuis en elke week infussen had, toch maar elke week gewogen… uiteindelijk bij 39.5 week bevallen en woog toen 50 kilo… ons dochtertje Lily was een lekker spekje van ruim 3.5 kilo!

 • Reageren
  Jodi - lief thuis
  28/06/2017

  Ik denk dat ik een van die reacties was. Ik heb tijdens mijn vorige zwangerschap aangegeven dat ik me gewoon echt heel ongelukkig voor op die weegschaal, dat getal zorgde ervoor dat ik op zag tegen vk bezoekjes. Toen ik dit aangaf was her geen probleem. Ik heb een normaal postuur en zolang het kan hoef ik niet op de weegschaal. Bij deze zwangerschap stond het nog in het systeem, dus ben ik niet eens gestart op de weegschaal. Ik vind het eigenlijk heel stom van mezelf dat ik er zo mee bezig ben blijkbaar, maar ik voel me goed en gelukkig zonder die weegschaal (al 15 jaar denk ik) en had verwacht als ik volwassen genoeg was om zwanger te worden dat ik die weegschaal ook aan kon ?? Nope blijkbaar niet,l. Maar ach, zo gaat het goed.
  Jodi – lief thuis onlangs geplaatst…Mijn bekken problemen tijdens de zwangerschap….hoe gaat het nu???My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.