Wel of geen traphekje?

James heeft tot zijn tweede altijd met ons in gelijkvloerse appartementen gewoond, zonder trappen of verdiepingen.

Wij hebben ons dus nooit druk hoeven maken over valpartijen van boven naar beneden. Ook bij alle opa’s en oma’s die trappen in huis hebben is het nog nooit fout gegaan.

Toen we in november in ons huidige huis kwamen te wonen, besloten we het eerst even aan te kijken alvorens we meteen alle trappen zouden verzekeren met hekjes. We hebben James vrijwel direct geleerd zelf veilig de trap op en af te klimmen (altijd op de brede kant en dan op de knietjes leunen tussendoor) en hij brengt dat tot op de dag van vandaag netjes in praktijk. Ook luistert hij keurig naar ons als we niet willen dat hij de trap op gaat, bijvoorbeeld als hij teveel spul in zijn handen heeft, alleen sokken draagt of als we denken dat ‘ie te moe is. In die zin zijn traphekjes tot dusver niet echt nodig geweest.

Inmiddels gaat hij ook de zoldertrap – waar we destijds wel een hekje hebben geplaatst maar die we daarna eigenlijk zelden gebruikt hebben – moeiteloos zonder hulp af. Natuurlijk kijken we wel altijd even mee als ‘ie naar boven of naar beneden klimt, het komt namelijk geregeld voor dat ‘ie ineens is afgeleid door een vliegje op de muur en dat ‘ie niet meer zo stabiel staat, maar dat heeft natuurlijk niet zoveel met het traphekje te maken – meer met het traplopen zelf.

Wat we wel hebben gedaan is de klink van zijn slaapkamerdeur omhoog gezet zodat hij niet zelf uit zijn kamer kan komen ’s nachts. Ik zou niet willen dat hij met zijn slaaphoofd richting het trapgat loopt.

Nu de tweede er echter aankomt hebben we onszelf wederom de vraag gesteld of we het nodig vinden om op termijn overal hekjes te plaatsen. Misschien dat ik me wel kritiek op de hals haal, maar wij vinden dit dus in eerste instantie niet per se noodzakelijk. Ten eerste denk ik dat het echt niet fout hoeft te gaan als je er zelf altijd bij bent, alert bent en de deuren dicht houdt (ik snap dat het wellicht anders is als de trap zich in de woonkamer bevindt). Ten tweede vind ik ook dat kinderen moeten leren dat het niet de bedoeling is dat ze zonder toestemming of zonder toezicht de trap op en af gaan. James had al vrij snel door dat hij dat niet mocht en hij heeft daarin ook altijd naar ons geluisterd. Daarnaast heeft hij vrij snel geleerd om helemaal zelf de trap op te gaan en dit draagt toch weer bij aan een stukje zelfstandigheid.

Natuurlijk is dit wel allemaal onder voorbehoud. We hebben nu James als voorbeeld die van zichzelf vrij rustig en beheerst is, maar als blijkt dat we een kleine Speedy Gonzalez krijgen die binnen no time de hele overloop overkruipt en we dat simpelweg niet kunnen bijsloffen, dan is het wellicht tijd om onze stelling te heroverwegen. Als we er al een zullen plaatsen, dan zal dit waarschijnlijk alleen boven zijn.

Vind jij traphekjes noodzakelijk?

Afbeelding via Shutterstock.

Dit vind je misschien ook leuk

25 reacties

 • Reageren
  Monique
  22/08/2017

  Onze oudste heeft ook tot 2 jaar in appartementen gewoond dus het was ook niet nodig. In het nieuwe huis wel gezet maar alleen boven : bovenaan de trap en onderaan de zoldertrap. Beneden zit een deur dus die hield ik eerst dicht. Onze oudste is echter een berekend mannetje wat snel bang is dus hij kwam er niet eens i de buurt. Nu kan hij er goed op en af en sluiten we ze zelden nog. Zijn klink staat ook omhoog al is hij ook bog zo netjes ons te roepen als hij z’n bed uit wil.

  Nu sinds 4 weken nimmer 2 en heel benieuwd hoe hij is. We laten ze er nog wel op maar bij de eerste was het, voornamelijk door z’n karakter niet nodig!

  • Reageren
   La Vie Sanne
   22/08/2017

   Haha hier inderdaad ook even afwachten wat het karakter van de tweede wordt! Op zolder hebben wij ook een traphekje maar die hebben we zoals gezegd zelden gebruikt.

  • Reageren
   Ron Tuinder
   27/11/2020

   geen traphekje vind ik onverantwoord! Waarschijnlijk moderne ouders, die zonder willen…sorry

 • Reageren
  zebrazonderstrepen
  22/08/2017

  Wij hebben het nooit gehad. De kids wisten dat ze niet naar beneden mochten. Bovendien leerden ze wel snel zelfstandig trappen nemen, ook niet onbelangrijk aangezien er bij de oma’s ook geen hekje was.
  zebrazonderstrepen onlangs geplaatst…Waarom 2 maanden schoolvakantie te lang isMy Profile

  • Reageren
   La Vie Sanne
   22/08/2017

   Haha altijd fijn om te horen dat er mensen zijn die er hetzelfde over denken!

 • Reageren
  Yvonne
  22/08/2017

  Kinderen weten al heel snel hoe ze voorzichtig trap moeten lopen, dat is het probleem meestal niet.

  Maar als ze heel klein zijn, alleen kunnen kruipen, dan kukelen ze het trapgat in voordat je het in de gaten hebt. 1 seconde is genoeg. Vooral als je 2 kinderen hebt is, is dat allemaal anders. Ogen te kort.
  Ik zou sowieso ’s nachts ook niet kunnen slapen als wij geen traphekje hadden en mijn zoon is al een stuk ouder. Maar inderdaad, met een slaaphoofd…

  Maar ik zou er nooit kritiek op hebben als je het niet doet. Je maakt het jezelf gewoon wat lastiger 😉

  • Reageren
   La Vie Sanne
   22/08/2017

   Haha we gaan het zien! Wij hebben dus wel de doorklink omhoog gezet zodat hij ’s nachts niet zelf uit zijn kamer kan komen.

 • Reageren
  Inez
  22/08/2017

  Ik vraag me vooral af: waarom die extra veiligheid niet toevoegen aan je huis? Het is zo’n kleine moeite. Als James of jullie dochtertje er wel afvalt zijn de gevolgen zo groot, dat staat toch niet in verhouding met het plaatsen van een hekje?
  Ik heb hier een druktemaker van 2 jaar in huis die ook goed luistert maar ook soms over de bovenverdieping rent, ik zou me er echt niet prettig bij voelen om geen hekje te hebben.

  • Reageren
   La Vie Sanne
   22/08/2017

   Klopt, en daarom zeg ik ook in het artikel dat het nog niet 100% besloten is. We zullen het eerst even aankijken!

 • Reageren
  Dita
  22/08/2017

  Wij hebben wel een traphekje. Onze trap bevindt zich dan wel in de hal, Mila is toen ze rond de 1 was alleen de trap opgelopen. Gelukkig was mijn vriend boven maar dit kwam omdat ik de deur vergeten was dicht te doen. Onze trap is ook nog eens best steil. Voor ons was het geen discussie na dat moment van niet opletten.

  • Reageren
   La Vie Sanne
   22/08/2017

   Oei dan kan ik het me voorstellen ja! Toch even schrikken!

 • Reageren
  Lisette
  22/08/2017

  Wij wonen in een oud huis met een steile trap, en wij hebben een Speedy Gonzales in huis. Ik vind het zelf prettig dat als ik boven ben met Niel ik niet bang hoef te zijn dat hij valt en naar beneden stort. Daarnaast vind ik het ook prettig voor alle andere kindjes die over de vloer komen. Vriendin van mij heeft ze ook niet, haar kinderen gingen eerst ook niet zo maar. Maar als mijn kind daar was was het rennen geblazen voor der want die klom juist steeds de trap op. Dus ze leren het in mijn idee wel sneller als je ze niet heb. Toch ben ik blij dat ik ze wel heb!
  Lisette onlangs geplaatst…Wat eet ik, nu ik zwanger ben?My Profile

 • Reageren
  Linda
  22/08/2017

  Hoi Hoi,
  Wij hebben en een trap in de woonkamer en 2 keer speedyconzales! 😐 wij hebben het zicht op de trap ten alle tijden. En hebben ze van begin aan de trap op laten lopen (zodra ze het konden) de spanning is er vanaf dus zelf de trap opgaan deden ze bijna nooit en ze leren het op de goede manier! Het is een open trap dus bij deze trap kunnen ze zich goed vasthouden achter de traptreden.
  Boven hebben we gelijk een deur, hier hebben we de klink wel naar boven gezet omdat we snachts/sochtende evt bang waren idd dat ze er met een slaaphoofd af zouden lopen. Al konden ze die klink ook vrij snel zelf naar beneden krijgen. Beneden kunnen we geen traphekje ivm de gekke vorm van de trap. Ook heb ik echt 2 aapjes dus ik denk dat ze erover heen zouden klimmen en dat zou nog gevaarlijkere situaties opleveren! Tsja voor mij waren de tegens groter dan de voors

  • Reageren
   La Vie Sanne
   22/08/2017

   Grappig he, dat traplopen veel minder spannend voor ze is als ze het vanaf het begin af aan goed leren. Daar hoop ik hier ook een beetje op!

 • Reageren
  martina
  22/08/2017

  wij hebben ook geen traphekjes in huis, wel twee trappen. soms vond ik het erg spannend, vooral het kruipende tijdperk en als ik dan met hem boven was. De trap zit bij ons in de gang, wat een voordeel was om hem in het begin af te sluiten. Nu ga ik er ook echt niet meer aan beginnen, al mag hij nog niet zonder ons naar beneden en boven. Nog een puntje is de open trap, kan ik mij wel weer druk over maken….. Dat slaperig de trap af lopen begrijp ik helemaal, zou ook mijn angst zijn als hij zelf uit bed kan. (melle ligt nu nog in een ledikant)
  martina onlangs geplaatst…20 Augustus 2017 – Vijf favorietenMy Profile

 • Reageren
  Rachel
  22/08/2017

  Wij zijn in een huis met trappen komen wonen toen de oudste 1 jaar was en ik hoog zwanger. Trap lopen kon hij wel, maar met mijn dikkebuik kon ik er niet altijd bij zijn. We hebben alleen hekjes op de eerste verdieping. ‘S nachts niet met een slaaphoofd naar beneden geldt hier ook, dus hekje zit dicht. Zolder hoeven de kids niet te komen zonder mama. De oudste kan nu super goed trappen lopen. Zelfs met een graagmachine in zijn handen loopt hij voorzichtog de trap af. Ik vind het wel spnnend met de tweede. Beneden kan niet echt een traphek en de deur naar de gang dichtdoen gaat wat lastiger, omdat grote broer deze wel voor hem open doet. Heel snel een traploopcursus denk ik dan maar.
  Rachel onlangs geplaatst…10 dingen die ik NIET mis aan zwanger zijnMy Profile

 • Reageren
  Marijke
  22/08/2017

  Wij hebben ook nooit een traphekje gehad. Het paste gewoon niet bij ons in huis. En een open trap in de woonkamer, daar kunnen ze dan onder de treden door als nog de trap op.
  Wij kregen dus wel heel veel commentaar toen de oudste een keer in het ziekenhuis kwam nadat ze van de trap viel. Ehh ja, ze was dus met mij op de trap. daar helpt ook geen traphekje tegen, precies wat jij ook zegt.
  Marijke onlangs geplaatst…Musical.ly slotje of niet?My Profile

 • Reageren
  Anna
  22/08/2017

  Wij hebben wel overal traphekjes. We hebben 3 “roltraphekjes”en 1 gewone. Als die roltraphekjes open zijn heb je er dus geen last van. Vind ik ideaal!
  Mijn oudste luistert prima wat betreft de trap, maar mijn jongste is echt een draak en heel onvoorzichtig.
  Ik ben vaak alleen met mn 2 jongens en bijvoorbeeld met naar bed brengen vind ij het heel fijn dat ik de traphekjes dicht kan doen.

 • Reageren
  Jodi - lief thuis
  22/08/2017

  Onze spruit vloog altijd naar de trap als hij zag dat de deur open was. Omdat hij dat leuk vond, dus daarvoor hebben we een hekje genomen. Kon ik iets rustiger zitten. In ons nieuwe huis weet ik nog niet of we voor een traphekje gaan. Maar eens zien hoe hij daar de trap op en af gaat.
  Jodi – lief thuis onlangs geplaatst…Zwangerschapsdagboek video week 30 t/m 34: Ziek, huis verkocht, babyshoppen en strand…My Profile

 • Reageren
  Sara
  22/08/2017

  Ik kan me voorstellen dat het met 1 kind wellicht niet perse nodig is.
  Maar met 2 kinderen zijn traphekjes zeker handig. Vooral als je met beide kinderen boven bent. Stel dat je James aan het aankleden bent boven, dan kan je jongste rustig rondkruipen.

  Als ik beide kinderen alleen in bad doe, droog ik altijd als eerste mijn jongste af. Hij kan daarna rustig zijn ding doen terwijl ik in alle rust mijn oudste uit bad kan halen en kan afdrogen. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden waar je nu bijvoorbeeld nog niet bij stil staat omdat je maar 1 kind hebt.

  Succes met je keuze 🙂

  Zo zijn er nog veel meer

 • Reageren
  Sanne
  22/08/2017

  Ik denk inderdaad voor jullie tweede kleintje dat die snel zal oppikken dat de trap geen speelplek is. James zal vast wel het goede voorbeeld geven.
  Wij hebben lang gewacht met een traphekje. Levi was 1,5 toen we het hebben geïntroduceerd. Hij luisterde namelijk niet zo flink en ik wou soms gewoon even kunnen douchen of m’n make-up doen zonder dat hij de badkamer op stelten zette.
  Ondertussen kan hij heel flink de trap op en af, maar onlangs is hij er toch nog afgevallen door langs de smalle kant in de draai te gaan, in plaats van langs de buitenkant.
  Sindsdien durft hij ook niet goed meer zelf naar beneden.
  Wij hebben enkel onderaan een traphekje staan. Zodra hij in een groot bed slaapt en de deur van zijn kamer kan opendoen, wil ik dat hekje naar boven verplaatsen.
  Onze kamer grenst namelijk net aan het trapgat en als hij een keer een nachtmerrie heeft en zich mistrapt… Ik mag er niet aan denken.
  Sanne onlangs geplaatst…Het leed dat zomervakantie heetMy Profile

 • Reageren
  Stephanie
  22/08/2017

  Haha ik heb zon kind waarbij een dubbel traphekje op elkaar nog niet genoeg zou zijn 😉 wij hebben ze dus overal.. alleen durf ik hem nog geen seconde uit het oog te verliezen.l met traphekje, want hij klimt en duikelt er zo overheen (misschien ook meer mijn angst met mijn stuntpiloot) ook zijn deurklink staat omhoog..

 • Reageren
  Benay
  22/08/2017

  Mijn vriend en ik vinden het zelf ook niet nodig.
  Vroeger heb ik dat thuis nooit gehad en ben nooit van de trap gevallen. Mijn ouders hebben ons altijd geleerd nooit zomaar de trap op of af te mogen zonder het of iemand mee te vragen.
  Gewoon goed in de gaten houden en aanleren is mijn mening.
  Benay onlangs geplaatst…GI-YU baby huidverzorging – reviewMy Profile

 • Reageren
  Bella
  22/08/2017

  Ik heb er eigenlijk ook altijd net zo over gedacht en het goed in de gaten gehouden en aangeleerd en dat ging altijd goed. Onze dochter is rustig berekenend en deed eigenlijk nooit iets gevaarlijks of ondeugends. Maar fouten blijven menselijk en op een zondagochtend een paar weken terug hadden we haar even 2 seconden niet in de gaten en dachten we van elkaar dat de ander bij onze dochter van 1,5 was niet dus. Vanuit instinct rende ik direct naar de trap en daar stond mevrouw trots halverwege ze was via de smalle kant omhoog aan het klimmen… de schrik zat er daarna goed in en wij hebben nu dus echt traphekjes !

 • Reageren
  Fraukje
  24/08/2017

  Volmondig JA! Ik zweer bij die hekjes, zéker zodra je er twee hebt. Even op zolder de was ophangen zonder bang te zijn dat één toch stiekempjes naar boven gaat terwijl jij dat niet wil. Maar ook nu nog, mijn oudste is 5,5 en de jongste bijna drie. Boven is onze overloop niet heel breed en onze kinderen houden van donderjagen. Ik hou mooi nog even het hekje boven, beneden is ie inmiddels weg. Enne, ook ideaal om je dekbedovertrekken overheen te hangen tijdens het drogen 😀
  Ik vind zelf, we willen van alles het beste (autostoel, kinderwagen) en dan ga je ‘bezuinigen’ op veiligheid in de ruimte waar je het meeste bent en de meeste ongelukken gebeuren. Kleine moeite. Leren traplopen leren ze allemaal 🙂

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.