We moeten bezuinigen

De hand moet op de knip. Zo kan het niet langer. Onze uitgaven moeten drastisch worden verminderd en vanaf nu af aan is het gedaan met het ondoordachte gesmijt met geld.

Mijn vriend is onlangs dertig geworden en zoals hij het zelf zegt heeft hij nu eindelijk het licht gezien. Waar ik altijd vrij zuinig om ging met ons boodschappengeld, was hij degene die lachend de allerduurste producten bij de supermarkt haalde en werkelijk geen idee had wat een normale prijs was voor een pak melk of een pot jam. Zijn inkoopbeleid ging volgens het motto ‘de duurste producten zijn vast het beste’, en zo kwam het vaak genoeg voor dat onze kosten de pan uit rezen als het ging om boodschappen.

Nu moet ik natuurlijk niet alleen met het vingertje naar mijn vriend gaan wijzen, want ook ik heb heus mijn momenten dat ik onnodig veel geld uitgaf. Ik kon gerust voor tientallen euro’s allerlei prullaria bij HEMA of Blokker kopen, zonder achteraf te weten waar ik het nou eigenlijk voor nodig had. Het was geen uitzondering wanneer ik weer eens met mijn vijfde paar sloffen thuiskwam onder het mom van ‘ze zagen er zo fluffy uit’ en ook als het om kleding kopen voor de kinderen ging, dan zat er soms echt geen rem op bij mij. Doodzonde, denk ik nu achteraf.

Nog zo’n leuk voorbeeld: vorig jaar november besloten we op een koude zaterdagmiddag een rondje kerstinkopen te gaan doen. Nou, ik zeg het je, als je één stap in de Intratuin zet rond die tijd, dan brandt het geld je in de zak. 400 euro armer kwamen we de winkel uit…. (MAAR DAN HEB JE OOK VERSIERSELS JONGE).

We vonden dat dit uitgeefgedrag niet langer zo kon. Nu hebben we voor onszelf een aantal doelen opgesteld. 1. Minder consumeren (behalve beter voor je portemonnee ook beter voor het milieu). En 2. Meer geld overhouden en opzij zetten voor de studie van de kinderen, spaargeld voor onszelf, verduurzaming van het huis, etc.

De reden voor deze nieuwe mindset is natuurlijk niet alleen omdat mijn vriend dertig is geworden, het komt ook en vooral doordat hij stuitte op de website Mr. Moneymustache. In mijn vriend zijn woorden: “Het heeft mijn hele kijk op geld veranderd. Was geld vroeger puur om te spenderen, nu begrijp ik dat het vrijheid en zekerheid inhoudt, en dat consumeren niet gelijk staat aan geluk.”

Ook ik heb me natuurlijk inmiddels een beetje in Mr. Moneymustache verdiept. In het begin was ik nog vrij koppig omdat ik het lastig vond ik me ineens zo te moeten bezighouden met alles wat ik uitgaf. (Onnodige) ritjes met de auto die ik maakte. Kopjes koffie die ik buiten de deur kocht. Tijdschriftjes voor op een druilerige zondagmiddag. Maar ik besef me nu ook dat het kopen van materiële zaken eigenlijk vooral geluk geeft op de korte termijn. Nu gebiedt de eerlijkheid ook te zeggen dat ik natuurlijk een hoop producten opgestuurd krijg voor mijn blog en dat dat het ook wel iets makkelijker maakt om zelf minder impulsieve aankopen te doen.

Toch blijft er nog een hoop ruimte voor verbetering, ondanks dat ik al een aardige stap in de goede richting heb gezet. Ik merk bijvoorbeeld dat ik het best lastig vind om de auto vaker te laten staan en om geld dat we bijvoorbeeld verdienen door oud babyspul te verkopen niet direct in iets nieuws te pompen maar apart te zetten.

Hoe gaan jullie thuis om met geld?

Dit vind je misschien ook leuk

30 reacties

 • Reageren
  Marloes
  28/10/2018

  Sinds kort ook verstandiger. We hebben nu zelf een spaardoel opgesteld en dat helpt enorm om geen onnodige onkosten te hebben. Voor mijn bedrijf heb ik ook een podcast opgenomen, komt woensdag online, over geld sparen.
  Marloes onlangs geplaatst…Hoe bereik je je doel?My Profile

  • Reageren
   La Vie Sanne
   28/10/2018

   Goed om te weten! Ik ga zeker even luisteren!

 • Reageren
  Emma
  28/10/2018

  Wij geven ook veel geld uit aan onzinnige dingen.
  Ik ben niet van de dure kleding bijvoorbeeld maar wel vd prullaria en wanneer ik tussendoor naar de winkel ga voor een dingetje kom ik met min 5 dingen thuis.

  Wie weet laten wij ons wel door jullie inspireren haha

  Liefs Emma

  • Reageren
   La Vie Sanne
   28/10/2018

   Ja die prullaria dat was ook mijn probleem. Nu ik het niet meer koop mis ik het ook helemaal niet.

 • Reageren
  Tineke
  28/10/2018

  Ik probeer de laatste tijd ook minder geld uit te geven. Ik geef mijn geld nu liever uit aan ervaringen. Een leuke vakantie of dagje weg (liefst ook niet te duur) heeft veel meer waarde dan het zoveelste speelgoed of overbodige kleren.
  Liefs

  • Reageren
   La Vie Sanne
   28/10/2018

   Precies Tineke! Ben ik helemaal met je eens.

 • Reageren
  Eke
  28/10/2018

  Heel herkenbaar dit! Hier is ook de knop om. We willen wil graag een ander huis kopen en daar willen we flink war geld voor opzij zetten. Normaal kochten we raak, nu denken we 6x na over een aankoop en heel vaak mis je het ook niet als je iets besluit niet re kopen.

  • Reageren
   La Vie Sanne
   28/10/2018

   Inderdaad, je mist het niet als je het niet doet. Het is alleen maar korte termijn geluk. Spannend dat jullie een ander huis willen kopen!

 • Reageren
  Anna
  28/10/2018

  Afgelopen zomer heb ik voor het eerst een ‘no buy month’ geprobeerd: een maand lang niks kopen wat niet noodzakelijk is. Niet dat ik nornaal gesproken veel koop maar het leek me interessant om te kijken hoe veel geld ik zou besparen. Dit is zo goed bevallen dat ik nu drie maanden geen onnodige/impulsaankopen wil doen. De eerste maand ben ik goed doorgekomen, ik merk dat ik me nu veel bewuster afvraag of ik iets nodig heb (zoals een nieuwe regenbroek omdat de oude kapot is gegaan) of dat ik het eigenlijk alleen maar wil hebben (bijv mooie nieuwe sportkleding terwijl mijn huidige outfit prima voldoet en alleen niet meer zo flitsend is). Ook merk ik dat ik beter voorbereid de deur uitga en van te voren bedenk of ik zelf iets te eten of drinken meeneem of dat ik het onderweg koop (iets wat ik regelmatig deed). Mijn allergrootste bespaarpost is fietsen naar mijn werk ipv de bus te nemen. Dit levert me per week zo’n 25 euro op.
  Succes met besparen, ik zou het leuk vinden om tzt een vervolgartikel te lezen!
  Liefs, Anna

  • Reageren
   La Vie Sanne
   28/10/2018

   Wat een goeie, een no buy month! Dat zou ik nu lastig vinden met de feestdagen in het vooruitzicht, maar zeker iets om eens te doen en dan ook mijn ervaringen te delen. Super dat je nu vaker de fiets pakt ipv de bus. Scheelt zeker veel! Ov is duur.

 • Reageren
  Veerle
  28/10/2018

  Sinds ik fulltime moeder ben en we dus een inkomen hebben hebben we ook moeten budgetteren. Ik hou aanbiedingen in de gaten. Doe boodschappen bij de Lidl. Kleding koop ik in de uitverkoop (het liefst minimaal 50% korting). Voor de kinderen ook een of twee maten vooruit nu ze nog klein zijn. Probeer te kijken of we iets echt nodig hebben voor we een dure aankoop doen. Spullen die we niet meer gebruiken verkopen we. Spullen waarbij het kan kopen we tweedehands.

  Sparen voor ons is nog lastig. Luiers etc zijn duur ondanks alleen in aanbiedingen kopen.
  We sparen de kinderbijslag op een rekening voor de kinderen voor later.

  • Reageren
   La Vie Sanne
   28/10/2018

   Kinderbijslag sparen wij idd ook voor de kinderen en verder zetten we nu elke maand veel meer opzij voor ze, ook omdat we dus nu op andere uitgaven korten. Geeft een fijn gevoel!

 • Reageren
  Dominique
  28/10/2018

  Wij zijn heel wat bewuster met geld gaan omspringen sinds onze zoon geboren is. Mr Money Mustache ken ik inderdaad ook. Hij is vrij radicaal in zijn gedachtegoed, maar heeft ergens wel gelijk. Wat voor ons echt inzicht heeft gegeven is You Need A Budget (YNAB). Het is een webbased software die vanuit een bepaalde gedachte werkt. Dit heeft ons heel erg geholpen. Het kost $80 per jaar, maar als je googelt kan je ook een 3 maanden gratis trial krijgen. En dan altijd nog besluiten of het bij je past of niet. YNAB in combinatie met anders denken over geld heeft onze situatie drastisch verandert.

  • Reageren
   La Vie Sanne
   28/10/2018

   Dank voor de tip! Ga het zeker bekijken! X

 • Reageren
  Beau
  28/10/2018

  Wij eten elke week 5 dagen hellofresh. Dan hoef ik nog maar 1 keer in de week boodschappen te halen zoals drinken, brood en beleg. Die overige 2 dagen eten we dan ook altijd iets simpels. Hierdoor hoeven we niet meer elke dag naar de supermarkt wat ons súper veel geld scheelt!

  • Reageren
   La Vie Sanne
   28/10/2018

   HelloFresh is inderdaad een goeie. En met een lijstje naar de supermarkt gaan helpt ook al veel, zodat je geen impulsaankopen doet.

 • Reageren
  Nicole
  28/10/2018

  Ik kan er alleen maar van dromen om eens niet na te denken als ik geld uit geef.. Toen mijn ex man nog het gezin compleet maakte was het ook wel regelmatig dat we zeiden nou dit was eigenlijk totale onzin om dit te kopen. Momenteel ben ik juist heel trots op mezelf dat ik het al ruim een jaar red met alleen mijn parttime salaris maar wel alle kosten moeten dekken. Alleen een heel huishouden betalen en 3 monden te voeden en te kleden! Tis soms echt heel zwaar maar het lukt me wel! ?

 • Reageren
  Jessica
  28/10/2018

  Oeh ook ik had deze omslag toen ik 30 werd hahaha! Sparen voor de kinderen en voor onvoorziene uitgaven deden we al. Maar inmiddels heb ik ook ons pensioenplan geregeld (we zijn allebei ondernemers) en willen we meer aflossen op onze hypotheek. We hebben wat doelen: 3x maandlasten sparen voor onvoorzien (gelukt!), op ons 50e hypotheekvrij (gaat ook lukken met onze nieuwe manier), voldoende pensioen voor allebei (loopt dus nu yessss), een x bedrag per kind als ze 18 zijn (loopt nu ook) en daarnaast extra sparen voor de ‘leuke maar dure’ dingen des levens. Denk aan vakanties, een andere auto, zwemlessen, opleidingen voor onszelf etc. Het was even omschakelen maar nu alles loopt geeft het zoveel rust! Zeker als ondernemer is het eea soms onzeker en ik vind het heel fijn dat ik weet dat we ook eventuele mindere maanden goed door kunnen komen. Succes met plannen en uitvoeren!

 • Reageren
  Liset - Beautydagboek
  28/10/2018

  Als je echt bewust gaat kijken naar wat voor impulsaankopen je doet, dan zul je verstelt staan van wat je kunt besparen. Voor de boodschappen hebben we eens een vast bedrag aangehouden en dat laat je wel even goed nadenken wat je nu echt nodig hebt om gewoon normaal de week door te komen. Daarin kun je soms al honderden euro’s besparen, puur omdat je niet afgaat om iets waar je op dat moment zin in hebt. Het is een goede bewustwording van wat je echt nodig hebt en dat heel veel dingen pure onzin zijn ;).

 • Reageren
  Yvonne
  28/10/2018

  Ik doe dit ook al een paar jaar en het scheelt inderdaad honderden euro’s per maand (dat is erg, maar waar).
  En het geeft echt een kick als je tot dat besef komt en het ziet op je bankrekening.
  Vooral op boodschappen, kleding en prullaria (heb ik sowieso een hekel aan) kun je veel besparen.
  Tip: ik zag je laatst van die voorverpakte trostomaten gebruiken bij het avondeten. Losse tomaten zijn veel goedkoper en smaken hetzelfde (er was laatst een uitzending over bij Keuringsdienst van Waarde). Maar dit is maar iets kleins natuurlijk 😉

  • Reageren
   La Vie Sanne
   28/10/2018

   Je hebt gelijk Yvonne, losse tomaten zijn inderdaad goedkoper. Zo zie je dat ik soms toch nog voor gemak ga in plaats van prijs.

 • Reageren
  Martina
  28/10/2018

  Leuk! Ik ken mr. mm ook via mijn vriend haha! Ik kan me helemaal in jullie doelen vinden!
  Martina onlangs geplaatst…28 Oktober 2018 – Uit eten, een goed gelukt familieplaatje en taart!My Profile

  • Reageren
   La Vie Sanne
   28/10/2018

   Wat grappig! Het is een inspirerend man. Maar zou nooit helemaal zo kunnen leven.

 • Reageren
  Naima
  28/10/2018

  Heeel herkenbaar, waar ik vroeger met 10 zakken thuis kwam, kom ik nu met eentje, als ik iets zie dan pak ik het vast en bedenk dan heel goed of ik het nodig heb, ga ik het werkelijk gebruiken en hie harder ik erover nadenk hoe eerder ik het neerzet. En supermarkt. Maak ik lijstjes en een budget, ik mag er niet overheen. Dan ga je gauw zoeken naar goedkopere dingen zodat je wel binnen je budget blijft. Want opengegeven moment heb je zoveel spullen thuis dat je elke keer maar automatisch naar hetzelfde grijpt, bijv sloffen i.p.v dat er nog 4 nieuwe hebt liggen bijv.

  • Reageren
   La Vie Sanne
   28/10/2018

   Wat goed dat je er zo bewust mee bezig bent!

 • Reageren
  Bianca
  28/10/2018

  Ik ben echt het tegenovergestelde, we sparen iedere maand genoeg. Voor onze zoon, voor onvoorziene uitgaven en voor zomaar. Verder geven we alles heerlijk uit, tuurlijk soms denk ik weleens zo dat was best prijzig maar zolang we het makkelijk kunnen doen zou ik niet weten waarom niet. ?

 • Reageren
  Kirsten
  28/10/2018

  Ik merk dat ik me er de laatste tijd wel bewust van ben wat ik uitgeef maar soms is het in de supermarkt ook nog wel lastig.. Ik krijg het altijd voor elkaar om met trek die kant op te gaan of rond lunchtijd.. Elke keer weer.. Met de kleine opkomst in januari ben ik me wel bewust van hoeveel dingen kosten en dat het soms tweedehands nog leuker is dan nieuw.. Ik ga me eens verdiepen in die website, misschien werkt het! X
  Kirsten onlangs geplaatst…Comfortabel slapen met een groeiende buik tijdens de zwangerschapMy Profile

  • Reageren
   La Vie Sanne
   28/10/2018

   Dat is een valkuil he, met trek boodschappen doen. Gaat bij mij ook vaak verkeerd!

 • Reageren
  Nicole
  29/10/2018

  Wij hebben dus precies hetzelfde. En zagen eind september het licht. Afgelopen maand was no buy oftewel nadenken voor je iets koopt. Is het echt nodig? Nee dan mochten we t niet kopen..

 • Reageren
  Manouk
  29/10/2018

  Ik wil ook echt gaan opletten, mijn vriend en ik doen zoveel impulsaankopen en daar gaat gewoon onnodig veel geld inzitten. Zo zonde eigenlijk. Ik wil eigenlijk voorgaan gewoon €100 per week apart zetten voor de boodschappen (ik weet dat we het daarop nog kunnen redden) en dat bijhouden in een kasboek oid.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.