We gaan verbouwen: dit zijn de plannen

Toen we zo’n vier jaar geleden ons huis kochten, wisten we dat we te zijner tijd een andere vloer en keuken wilden. Het was niet helemaal onze smaak, te oranje, en doordat het niet de beste kwaliteit was begint de slijtage na 15 jaar al flink te tonen. In de loop der jaren waren er verschillende mogelijkheden om de keuken te upgraden de revue gepasseerd: van simpele renovaties zoals het coaten van het aanrechtblad en het vernieuwen van de kastjes, tot een hele andere indeling en alles ertussenin. Hieronder enkele beelden van de huidige situatie:

De afgelopen maanden werden onze plannen steeds serieuzer en zijn we kritisch gaan kijken naar wat we precies anders wilden op de benedenverdieping. Want als je eenmaal begint met de vloer en de keuken, dan is het toch ook wel erg aantrekkelijk om gelijk de muren te laten stucen. En zo’n lichtkoepel in de kamer zou toch ook wel erg mooi zijn. En dan zo’n gezellig openhaardje, dat maakt een woonkamer wel echt af. Als je eenmaal begint met dromen…

Kortom, we hadden ideeën te over, maar hoe dat precies vorm moest gaan krijgen bleek nog best lastig te zijn. Avond aan avond zaten mijn vriend en ik op Pinterest te kijken en de ene woonkamer was nog mooier dan de andere. Het was ook wel duidelijk dat mijn vriend en ik niet altijd op 1 lijn zaten met onze smaak; waar hij houdt van een minimalistische en lichte stijl, gaat mijn hart sneller kloppen van een warm, klassiek interieur. We wisten ook dat de echte kunst was om naast alle aanpassingen te zorgen dat alles qua stijl en kleur bij elkaar ging passen, en we beseften dat daar onze kracht niet lag. Behalve het gebrek aan ervaring als het gaat om het verbouwen van een huis, hadden we dus ook nog die belemmeringen. Maar toen we besloten dat we externe hulp wilden inschakelen, wisten we niet welke hulp we dan nodig hadden. Een interieurstylist? Een aannemer? Een architect?

Nadat ik op Stories had gedeeld dat wij verbouwplannen hadden, maar dat we nog niet zo goed wisten waar we moesten beginnen en hoe we onze stijlen konden verenigen, kwam ik in contact met architectenbureau 78ways. Taika en Marieke wisten ons met hun visie, verhaal en verbouwervaring gelijk te overtuigen. Het was me ook al snel duidelijk dat wanneer je ervoor kiest om alles zelf te bedenken en de touwtjes in handen te houden, er een hoop op je schouders terecht komt. Mijn vriend en ik waren het er al gauw over eens dat we deze verbouwing écht goed en professioneel wilden aanpakken en dat daarbij de hulp van een interieurarchitect een uitkomst zou zijn.

De voordelen van een interieurarchitectenbureau, in het bijzonder 78ways:

 • Zij helpen bij het verenigen van onze stijlen.
 • Ze kijken naar de ruimte en hoe deze optimaal in te richten, afgestemd op onze wensen.
 • Ze denken meer out of the box dan wij.
 • Ze letten op meer details dan wij.
 • Ze maken 3D-schetsen waardoor wij al een concreet beeld hebben van wat het ongeveer gaat worden.
 • Zij kennen veel vakmensen.
 • Ze hebben verstand van kleuren, indeling, licht, materialen.
 • Ze hebben simpelweg veel ervaring.

Voordat Taika en Marieke voor ons aan de slag gingen, maakten mijn vriend en ik een gezamenlijk moodboard (zie de foto hierboven van 1 van onze slides) met daarop alles wat we mooi vonden. Van keukens, tot vloeren, kleuren verf, lampen, kastjes, decoratie, deuren, eigenlijk alles wat onze smaak was.

We hebben wel telkens benadrukt dat Taika en Marieke bij het uitwerken van een concept ook vooral hun eigen ideeën de vrije loopt mochten laten, want ik vind het juist leuk als iemand mij een beetje uit mijn comfortzone haalt qua stijl en kleurkeuze. De huizen waar we tot nu toe in hebben gewoond zijn qua interieur eigenlijk een samenraapsel geweest van impulsaankopen, gekregen meubels, overgenomen meubels en meubels die we voor ons eerste huis hadden gekocht en waarvan we het zonde vonden om er afstand van te doen. We waren de laatste jaren wel goed op weg met een mooie eettafel, sierlijke eettafellampen en her en der wat decoratie waar we echt over na hadden gedacht, maar het was bij lange na nog niet een geheel. Een stijlvol en consistent interieur heeft trouwens ook nooit heel erg op mijn prioriteitenlijstje gestaan; ik was er gewoon nooit echt mee bezig en het is ook geen hobby van me.

Na het inleveren van de moodboards was de volgende stap dat Taika en Marieke meerdere indelingen bedachten voor de keuken en woonkamer. We kregen de schetsen vervolgens in 2D toegestuurd en hierop mochten wij dan weer feedback geven. We hebben ruim de tijd genomen om de schetsen te beoordelen en te bedenken wat voor ons écht wenselijk was, wat we mooi vonden en wat ook op de lange termijn praktisch is. Zo hadden ze een aantal indelingen gemaakt met een doorkijkhaard en hoewel we dat er prachtig uit vonden zien, wisten we dat we de keuken toch liever helemaal open hadden. De openhaard verplaatste dus naar de woonkamer.

Overigens is het ook nog wel relevant om te vermelden dat Taika en Marieke bij de uitgebreidere trajecten – zoals ook die van ons – aan huis langs komen om de boel op te nemen, in te meten, ligging/daglicht te bekijken, de wensen door te spreken en uiteindelijk het plan te presenteren.

Toen we het over de indeling eens waren, was het tijd voor de 3D-schetsen waarin aandacht was voor al het andere, namelijk de kleuren, indeling, materialen, licht, meubels etc. Ik heb me vaak verwonderd over wat Taika en Marieke allemaal bedacht hadden en hoe secuur ze werkelijk ieder detail op elkaar hadden afgestemd. Ze kwamen echt met ideeën die nooit in onszelf op gekomen waren, zoals een mooi behang in de woonkamer, bepaalde maatkasten, positie van meubels, het verplaatsen van de kamerdeur, maar ook bepaalde materialen en stoffen. Zelfs de lichtinval in het huis hadden ze volledig meegenomen in de 3D-tekeningen om een super gedetailleerd beeld van het samenspel te krijgen.

Ook onderbouwden ze iedere keuze die ze hadden gemaakt. Waar wij dachten dat we namelijk het meest blij zouden worden van een witte wandkast en een zwart kookeiland, lieten ze ons zien dat je met wat warmere, donkerdere tinten een veel mooier geheel krijgt.

Wat ik verder nog een voordeel vond van de 3D-tekeningen was dat het vaak ook weer leidt tot nieuwe inzichten, omdat je zo’n helder beeld van het geheel voor je hebt. Ik zelf had soms wat moeite om met de 2D-tekeningen al te visualiseren hoe het er uiteindelijk uit zou komen te zien, 3D-tekeningen zijn natuurlijk veel sprekender.

Het leuke van de 3D-tekeningen is dat je het ook aan vrienden en familie kunt laten zien om ze een beeld te geven van jullie plannen.

Tot slot is het natuurlijk ook heel fijn dat de 3D-tekeningen en de technische tekeningen straks met een aannemer gedeeld kunnen worden, zodat hij daarmee gelijk aan de slag kan.

Ik gaf jullie op Instagram de mogelijkheid om via een reactiesticker je vraag achter te laten die te maken heeft met onze verbouwing en de hulp die we daarbij krijgen. Veel heb ik verwerkt in de stukken hierboven. Daarnaast waren er vooral ook veel vragen over de kosten.

Het is moeilijk om hier een eenduidig antwoord op te geven. Wat het kost om een architectenbureau in de arm te nemen heeft natuurlijk ook te maken met wat voor hulp je verlangt van het bureau. Wil je alleen even sparren, wil je dat het bureau 2D-tekeningen maakt, wil je er een lichtplan bij, wens je ook 3D-tekeningen, moet de architect ook meedenken op budgettechnisch vlak, zou je een shoplijst willen? Goed om te weten is dat 78ways in ieder geval verschillende pakketten aanbiedt, dus dat je zelf kunt bepalen wat bij je past. Dit gaat echt om vriendelijke prijzen, en dus ook om ‘klein advies’ als je wat handvatten nodig hebt om zelf aan te slag te kunnen.

Wij hebben ervoor gekozen om optimaal ondersteund te worden, simpelweg omdat we willen dat het goed en nauwkeurig gebeurt en omdat we zelf de creativiteit, kennis en ervaring missen om er zelf iets gaafs van te maken. Qua prijs moet je hierbij denken aan rond de 5000 euro. Dit zou vallen onder pakket 5, een ontwerp op maat. Hier zitten ook technische tekeningen en uitgebreide 3D’s in waar een aannemer direct mee aan de slag kan. Verder zijn ze voor ons ook langsgegaan bij een vloerverwarmingsspecialist waardoor het toepassen van vloerverwarming toch mogelijk werd.

Relevant is te vermelden dat een interieurarchitect je ook geld kan besparen. 78ways raadde ons bijvoorbeeld aan om naar een maatwerk keuken te kijken, dat klinkt duur, maar door gebruik te maken van standaard kastjes (Ikea, Kvik etc.) met eigen frontjes kan je veel geld besparen en toch een prachtige en goed afgewerkte keuken krijgen. Ook houden zij rekening met je budget tijdens het ontwerpen en kunnen zij met hun ervaring aangeven wanneer jouw wensen en budget niet meer op een lijn liggen. Daarbij schelen de technische tekeningen weer uren van de aannemer waardoor die minder zal kosten.

Wil je op de hoogte blijven van onze verbouwing, volg mij dan op Instagram (@laviesanne). En vergeet ook 78ways niet te volgen voor een hoop inspiratie!

Dit vind je misschien ook leuk

10 reacties

 • Reageren
  J.
  08/01/2021

  Wauw, wat ziet het ontwerp er nu al prachtig uit! Krijg helemaal de kriebels om zelf ook te gaan verbouwen. Wanneer gaat het allemaal gebeuren? Nu al zin in je ‘rommel-bouwval-renovatie’ stories. 😆

  • Reageren
   Paula
   08/01/2021

   Ziet er supermooi uit!
   Goed dat jr alles doorlicht ook qua techniek en je goed laat informeren! Zo dat ik met vloerverwarming dat je huis in de zomer ook koeler zou zijn. Blijkt dat dat niet standaard is maar je hier wel het juiste systeem/ warmte pomp voor nodig hebt 😩Welke kookplaat nemen jullie want zie geen afzuiger op de tekeningen? Wij hebben een afzuiger in de kookplaat van Bora, super tevreden mee!
   Succes met Lles en ben zeer benieuwd naar alles!
   Groetjes Paula

 • Reageren
  Roos
  08/01/2021

  Wat is de afmeting van je keuken

 • Reageren
  Nathalie
  08/01/2021

  Mijn tip: laat je nieuwe bank behandelen! Wij hebben na een jaar nog geen enkele vlek op de bank, zelfs ‘ingetrokken chocola’ (denk aan hagelslag waar je op gaat zitten enzo) krijg je er makkelijk af met een simpel vochtig doekje!

  • Reageren
   Nora
   08/01/2021

   Hoe en bij wie heb je de bank laten behandelen? Heeft deze behandeling ook een naam? Lijkt mij namelijk een geweldig idee!

 • Reageren
  Joyce
  08/01/2021

  Ziet er fantastisch uit. Hoe lang geleden heb je de interieurarchitect ingeschakeld en wanneer gaat de verbouwing beginnen?

 • Reageren
  Tamara
  08/01/2021

  Waaauw, dat ziet er echt prachtig uit! Zo’n 3D tekening laat meteen zien hoe de sfeer wordt, het zegt veel meer dan een simpele plattegrond. Ik ben benieuwd naar het eindresultaat.
  Tamara onlangs geplaatst…12x waarom zwart jouw happy colour isMy Profile

 • Reageren
  Kirsten Mamagisch
  13/01/2021

  Ik ben echt heel benieuw hoe het er uiteindelijk uit gaat zien. Ik ben wel een beetje ‘bang’ voor de keuken. Het lijkt alsof je door dat eiland (wat overigens wel echt heel gaaf is) best wel veel optische ruimte verliest in je keuken/kamer.. Ik vind het altijd lastig om vanaf tekeningen te bedenken hoe het er in het echt uit moet komen te zien, of nou ja, iets ‘voelt’.
  Kirsten Mamagisch onlangs geplaatst…Een ochtendje meedraaien op de noodopvangMy Profile

 • Reageren
  Mirjam Hart
  06/04/2021

  Ik vind het nu al prachtig! En wat heerlijk om het zo al een beetje voor je te kunnen zien zodat je precies weet waar je naartoe werkt. En de kans op een verkeerde keuze maken is zo minimaal. Ik ben soms iets te enthousiast en kies daarom weleens voor dingen die niet praktisch zijn.
  Mirjam Hart onlangs geplaatst…Een dankbaarheidsdagboek bijhouden. Waarom eigenlijk?My Profile

 • Reageren
  Luxe keramische tegels
  25/06/2021

  Ziet er echt heel mooi uit! Complimenten! Wij zijn ook bezig met verbouwen. Volgende week gaat de keramische vloer erin. Spannend!

  Met vriendelijke groet,

  Anne
  Luxe keramische tegels onlangs geplaatst…Rovereto – Steenlook – 80×80 – GrijsMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.