Wat niemand je vertelt over de geboorte van een papa

handjes papa James

Gastartikel van de papa van James

In huis hebben we 3 hobby’s: Laviesagista, mijn werk en James. Al pratend over deze hobby’s kwam ik met het idee eens op papier te zetten wat een vader meemaakt voor, tijdens en na de geboorte van een kind.

Niet getalenteerd met Sanne haar enthousiaste en meeslepende schrijfstijl voelde dit aanbod al snel alsof ik mijzelf in de voet had geschoten. Omdat Sanne Laviesagista bloedserieus neemt en er ook een militair-precieuze planning op nahoudt, voelde ik mij al snel als Youp van het Hek met een writers-block op de avond van de oudejaarsconference.

Machteloos

De zwangerschap zelf kan ik het best beschrijven als machteloos. Wij mannen houden niet van het praten over problemen maar willen zaken oplossen, en dat kan dus niet. Het probleem is: vanaf het moment dat je hoort dat je jongens blijkbaar in de juiste richting zwemmen, ben je veroordeeld tot aanmoedigend roepen vanaf de reservebank. Je taak zit er op, neem een biertje..

Vanaf het plassen over het staafje tot de checks bij de verloskundige, je zit er bij als opvulling. Voor je lief ongetwijfeld van groot belang, maar iets toevoegen doe je niet. Het gevoel van nutteloze opvulling had zijn hoogtepunt toen, na mijn vraag of mijn bloed ook getest diende te worden, de verloskundige fijntjes opmerkte dat lang niet alle mannen die mee kwamen ook de biologische vader waren. Daar zat ik dan..

Ook de ongemakken van de zwangerschap kan je niet verzachten. Ze zeult dagelijks 5 kilo aardappelen extra mee, normaal droeg jij de tassen met de boodschappen. Nu niet, en dat neemt ze je stiekem best wel kwalijk. Ze slaapt slecht want ze ligt niet lekker, heeft het warm want haar bloeddruk is constant te hoog, moet 5x per nacht plassen want de baby drukt op haar blaas en ze heeft de meest heftige dromen want ook dat is iets wat bij een zwangerschap schijnt te horen. Erg vervelend, maar je kan er niks aan doen. Waag het vervolgens niet op de bank te gaan liggen om zelf nog wat te slapen, want dan doe je alsof jij het ook zwaar hebt. Dat is sowieso een tip: vermijd iedere zinsopbouw of zelfs gedachte waar je lief een hint van jouw zelfmedelijden in zou kunnen lezen. Alhoewel, dat gaat je toch niet lukken.

Ben je er ooit klaar voor? Nee. Kan je je voorstellen hoe het leven zal zijn met een baby? Nee, ik in ieder geval niet. Is de onwetendheid erg? Nee want anders begin je er niet aan.. Kunnen het internet en boeken je er op voorbereiden? Nee. Besteed de vrije uren die je hebt aan het genieten van jullie rust. De zwangerschapsbijbel is leuk om te weten hoe jullie doperwt zich in de buik ontwikkelt, maar aan de hoofdstukken over de geboorte en de periode daarna heb je geen zak. Behalve dan om je wederhelft laten zien hoe druk je er mee bezig bent. Erg belangrijk, dus lees toch maar gewoon die boekjes.

De laatste maanden keek ik enorm uit naar de komst van smurf (onze werktitel). Ik vond het wel leuk het getrappel te voelen in de buik, maar kon niet wachten die kleine ook echt vast te houden. Ik keek ook uit naar mijn drie weken verlof die op de planning stonden… achteraf wel schattig dat ik dacht dat het ook als verlof zou voelen. Ik dacht dat ik zou slapen als de baby ook zou slapen, succes daarmee.

Toen Sanne belde dat het zover was (net het ene moment dat ik even met mijn baas stond te praten en ik dus weg was van mijn telefoon) raakte ik, na San te hebben gekalmeerd, in een zeer euforische bui. Al bellend met mijn ouders en broers knalde ik naar het ziekenhuis. Zo snel, dat ik uiteindelijk eerder in het ziekenhuis was dan San, nog meer adrenaline! Nog steeds een wonder dat ik geen boete heb ontvangen.

San had bij aankomst in het ziekenhuis 4cm ontsluiting. Vier van de tien centimeter dacht ik, dan zijn we bijna op de helft. Fout, mannenlogica, zet dat overboord. En aangezien ze van die eerste centimeters niet denderend veel gevoeld had, dacht ik, nou dan moet de rest ook wel gaan… wrong you rookie! Dat mijn moeder 4 jongens – naar de verhalen te oordelen – moeiteloos heeft uitgepoept, zorgde ook voor extreem verkeerde verwachtingen.

Nog een mannenfout. Ik tegen mijn broers die in Groningen studeren: “San heeft al 4 cm dus het zal er binnen een paar uur wel zijn”. De stumperds (ook mijn vader was inmiddels gearriveerd) waren om 11uur ‘s avonds in het ziekenhuis en ik heb ze na 4 uur wachten maar naar familie gestuurd om wat te gaan pitten. Sorry guys.

Machteloos en nutteloos

Het eerste half uur in het ziekenhuis ging soepel, je eet wat, je maakt wat grapjes, San deed nog wat aan social-media (zie foto) en ik dacht dit is best te doen. San had honger maar werd geadviseerd om niet teveel te eten, dat schijn je tijdens de bevalling anders weer uit te kotsen.

mobiel

Even voelen hoeveel ontsluiting ze heeft klinkt onschuldig, tot ze met 3 man je vrouw moeten vasthouden die het uitgilt als een kalf op de slachtbank. Ze bleek een extreem gevoelige baarmoedermond te hebben. Ook dat nog.

Toen de zuster na de eerste paar touches (en bijbehorende gilpartijen) mij vroeg of het wel ging ben ik maar even boos op mezelf geworden, je zal die vent zijn die flauw valt tijdens je vrouw d’r bevalling.. Het zien van zoveel leed vond ik zwaarder dan het zien van de fysieke toestand van d’r onderkantje na de bevalling. Ja ik heb gekeken en nee dat houdt me niet tegen het oefenen voor een volgende weer op te pakken 😉

Na enige tijd bleek dat de ontsluiting niet op schoot, dan maar de vliezen breken. Een herhaling van het scenario hierboven. Mijn hand laten breken door San was het minste wat ik kan bijdragen dacht ik. Het enige wat San me vroeg was wanneer haar moeder nou arriveerde.

Het deppen van koude doekjes gaf me nog het idee dat ik het leed iets verzachtte. Ook dat bleek niet het geval. San: “De doekjes zijn te warm!” Ik weg om ze onder de kraan te houden, vervolgens San: “niet weglopen!!!”. San: “op m’n buik deppen!!” San: “nieeeet op m’n buik gek!!!”.

Dan het moment-suprême. Buiten onweert het, je vrouw gilt het uit, dokters in witte schorten, bloedspetters op je schoenen en tussen San d’r benen een tuinslang en een metalen ketting (de vacuümpomp) waar een volwassen man met alle macht aan trekt. Een onwerkelijk horrorscenario en op dat moment vreesde ik voor breekbare lichaampje van mijn zoon en het gestel van mijn vrouw.

Waar de mens in staat is een robot op mars te laten landen met ongekende precisie leek deze geboorte en de ingrepen mij van een middeleeuwse bruutheid.

Heb je een functie tijdens de bevalling? Na 11 uur aanmoedigen, door elkaar geschud worden tijdens het puffen (San had een nogal speciale manier van puffen..) en heen en weer rennen met koude doekjes zei San: “mama wat was ik blij dat je er was”. Dus ik had net zo goed met een biertje in de kroeg kunnen zitten. Ik troostte me met het feit dat ik in ieder geval nuttig was geweest voor één ding: het afreageren..

(Gelukkig) verandert vanaf dat moment alles. Hierover in een later stuk meer.

De papa van James.

Lees deel II hier

Sanne: Laat je in de comments weten wat je van het artikel vindt? Moet de papa van James vaker een artikel schrijven?

Dit vind je misschien ook leuk

52 reacties

 • Reageren
  Kelly
  21/12/2014

  Haha, heel leuk! Geweldig beschreven 😀

 • Reageren
  kim
  21/12/2014

  Wauw, wat een geweldig goed en leuk stuk!!! Papa van James; please vaker zo’n leuk, eerlijk, scherp en humoristisch geschreven artikel! 🙂

 • Reageren
  JoycevdB
  21/12/2014

  Wat een super goed stuk! Ik ben (nog) niet zwanger, maar voor nu is dit al een must read voor mijn wederhelft.

 • Reageren
  Kelly Caresse
  21/12/2014

  Hahah wat een geweldig artikel! Echt een aanrader voor alle papa’s en papa to be’s om te lezen! Je mag trots op jezelf zijn hoor papa! Prachtige zoon hebben jullie 🙂
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…Recept: Kruidenkaas dipMy Profile

 • Reageren
  Lilly
  21/12/2014

  ik reageer normaal nooit, maar dit was zeker een comment waard.
  Wat een geweldig artikel, hier wil ik zeker meer van lezen!

 • Reageren
  Cora
  21/12/2014

  Super stuk. Zo voelde mijn man zich ook al was hij zeker wel nuttig en was ik hem heel dankbaar voor zijn onvetwaardelijkr steun.

 • Reageren
  Colinda
  21/12/2014

  Moest vaak lachen :D.
  Erg leuk om te lezen voor zwangere vrouwen en de mannen :).

 • Reageren
  Eva
  21/12/2014

  Wat heb ik hiervan genoten! Je doet qua schrijfstijl echt niet onder voor Sanne. Zo treffend en tegelijk ook grappig. Ik kijk uit naar jouw volgende stuk!

 • Reageren
  Femke Bakker
  21/12/2014

  Wat ontzettend herkenbaar en super tof omschreven. Wij zijn in september ook papa en mama geworden van een kleine man en ik herken elke letter vooral mijn man die het ook zo kan omschrijven hihi. Ik vind dat je alles fantastisch omschrijft over de zwangerschap en het moederschap. Elk kleine dingetje is herkenbaar. Ga vooral zo door. Erg leuk!

 • Reageren
  Dionne
  21/12/2014

  Wat een leuke en grappige schrijftstijl. Ik heb het mijn vriend ook laten lezen en hij moest er ook om lachen!
  Dionne onlangs geplaatst…Happy Moments | Winkelen in Arnhem, Laatste schooldag & Kerstcadeautjes kopenMy Profile

 • Reageren
  judith
  21/12/2014

  Hahaha hoezo niet getalenteerd met een enthousiaste meeslepende schrijfstijl? Ik zat er helemaal in. Geweldig geschreven. Mocht ik ooit zwanger zijn en dus moeten bevallen dan zal ik jou verhaal hopelijk in mijn achterhoofd houden, zodat ik misschien een heel klein beetje begrip heb voor de situarie waar mijn vriend dan in verkeert!
  Ongetwijfeld heb je veel voor Sanne betekent ook al voelde je het niet altijd zo. Degene die het meest dichtbij staat heeft de meest harde klappen op te vangen. Getuigt ook wel weer van veel liefde ook al voelt het zo niet op dat moment!
  Een nuchtere man komt soms misschien wat ongeinteresseerd over, maar als jij je net zo druk had gemaakt over alles rondom de zwangerschap en bevalling dan had het uiteindelijk op een thriller uitgedraaid i.p.v. horror 😉

 • Reageren
  Sanne
  21/12/2014

  Zó leuk geschreven! Ik ben nu al benieuwd naar het volgende artikel.

 • Reageren
  Petra
  21/12/2014

  Applaus mooi geschreven en heel herkenbaar !!!

 • Reageren
  Anneleen
  21/12/2014

  Haha wat grappig maar tegelijkertijd ook heel mooi en eerlijk om te lezen! Ik ben benieuwd naar het volgende artikeltje!
  Anneleen onlangs geplaatst…Babbelmomentje: school, kaarsjes en veel thee #4My Profile

 • Reageren
  laetitia
  21/12/2014

  Erg leuk om te lezen! Ben benieuwd naar het volgende stuk.

 • Reageren
  Kim
  21/12/2014

  Hahaha geweldig! Dit is zo veel leuker dan al die grappig bedoelde ‘dit vertelt niemand je over zwanger zijn en bevallen’ verhalen. Die vind ik altijd behoorlijk overdreven, misschien omdat ik zelf een erg fijne (ook wel pijnlijk ;)) bevalling heb gehad.

 • Reageren
  Nesrin Daily Cup of Bla Bla Bla
  21/12/2014

  Heerlijk om te lezen. Heel herkenbaar. Misschien moet ik mijn man ook maar aan het woord laten, want believe me tijdens de eerste bevalling/keizersnede in de OK was het hilarisch.
  Nesrin Daily Cup of Bla Bla Bla onlangs geplaatst…Sunday Sell: te koop iPhone 5sMy Profile

 • Reageren
  jeanette
  21/12/2014

  Geweldig om het ook van de andere kant te lezen .
  Denk dat zowel aanstaande mama’s en papa’s hier wat aan hebben .

  Misschien een idee om het over een paar jaar te bundelen , wat een heerlijk leesvoer zeg!

  Ga zo Door .

 • Reageren
  Connie Schouten
  21/12/2014

  Wat een heerlijke schrijf stijl heeft papa… Hard gelachen en met weemoed aan mijn eigen bevallingen gedacht. Zoals hij verteld gaat het echt.
  Top en petje af. Je mag vaker schrijven.

 • Reageren
  Marjoleine
  21/12/2014

  Dit is super goed geschreven, heel meeslepend. Echt top! Ik wil wel vaker zulke artikelen lezen 🙂
  Marjoleine onlangs geplaatst…All I Want For Christmas..My Profile

 • Reageren
  Isabel Cristina
  21/12/2014

  Heel leuk om te lezen! De papa van James schrijft op een hele leuke manier en ben nu erg benieuwd naar de rest!
  Isabel Cristina onlangs geplaatst…Giveaway #4 Logo & HeaderMy Profile

 • Reageren
  Chantal
  21/12/2014

  Super leuk geschreven! Ben een lurker, maar moest dit wel even melden’

 • Reageren
  Ltbam
  21/12/2014

  Papa van james, you made my day. Ik heb me krom gelachen samen met mijn vriend. En wat een herkenning! Mijn vriend kon bijna de woorden invullen. Voor ons ook niet zo heel lang geleden namelijk.
  Erg benieuwd naar het volgende stuk.

 • Reageren
  karin
  21/12/2014

  Echt genieten dit, met een brede lach gelezen. Leuk om ook eens wat over sanne te horen vanuit jouw perspectief

 • Reageren
  anke
  21/12/2014

  Hahahaha nice!
  Ik heb me echt rot gelachen, schrijf alsjeblieft vaker stukjes!

 • Reageren
  Whitney
  21/12/2014

  Leuk geschreven zeg, het is wat hoor voor de vaders. Voor mijn gevoel ging de bevalling vrij snel (6 uurtjes ongeveer) maar voor mijn vriend leek het wel uren te duren.
  Whitney onlangs geplaatst…Must Read #6 – Famme editieMy Profile

 • Reageren
  Odile
  22/12/2014

  Wat een geweldig leuk artikel haha! Ik zeg: regelmatig wat schrijven!
  Odile onlangs geplaatst…En de winnaar is… Speenkoord Bebi AmsterdamMy Profile

 • Reageren
  Annick @ MinnieMie
  22/12/2014

  Geweldig!!! Ik ben een maand geleden bevallen en dit is zó herkenbaar! Laat die artikels maar komen, papa van James!

 • Reageren
  Kim
  22/12/2014

  Wat een super super super artikel!!! Geweldig om te lezen!

 • Reageren
  Ianthe
  22/12/2014

  Ik en mijn collega’s van de gynaecologie hebben zo hard om dit stukje gelachen! Lekker herkenbaar ook hoe de rest van de mannen hier reageren. Ik weet niet of Sanne je erbij heeft geholpen maar ik wil echt even een compliment maken over je super leuke schrijfstijl!

 • Reageren
  Marisca Kenter
  22/12/2014

  Wat een geweldige blog! Ik heb dubbel gelegen en inderdaad een must-read voor alle papa’s to be!

 • Reageren
  Maai
  22/12/2014

  Super speciaal om te lezen. Bevallen is horror maar toekijken ook. Dat besef ik me achteraf en na dit verhaal. Benieuwd of ik daar dalijk weer rekening mee zal houden. Nu in elke geval nog niet. Wat nou jij hebt het ook zwaar, pfff 😉
  Maai onlangs geplaatst…Ik ben er nog hoorMy Profile

 • Reageren
  vintageandbeauty
  22/12/2014

  Wat geniaal omschreven! Zelfs mijn vriend -die zenuwachtig wordt van alles met het woord baby erin – bleef luisteren. Klink stuk realistischer als je vergeet alles…
  vintageandbeauty onlangs geplaatst…Tweedehands sieraden van FashionhoaxMy Profile

 • Reageren
  alexa
  22/12/2014

  Wat heerlijk en geweldig geschreven, kan het me zo goed voorstellen. Voor een man is dit totaal anders, pakkend geschreven. Ik zeg vaker doen!
  alexa onlangs geplaatst…Primark kaarsMy Profile

 • Reageren
  Manon
  22/12/2014

  Jaaa, meer, meer! Heel leuk stuk heb je geschreven!
  Manon onlangs geplaatst…Kiekje #10! Een middag met de jongensmama’sMy Profile

 • Reageren
  Kim
  22/12/2014

  Jaaa, hilarisch geschreven! Ook zo’n beetje de verwoording van mijn vriend die als hij over de bevalling vertelt niet verder raakt dan: “Ik hield haar hoofd in mijn hand en moedigde haar wat aan.”
  Kim onlangs geplaatst…Kleine Hoekjes ~ Hoe de winterdip overlevenMy Profile

 • Reageren
  Lindsay | lindsayvallen.nl
  22/12/2014

  Heerlijk geschreven, ik heb de tablet direct onder de neus van mijn vent geduwd en gezegd: lees dit 😉
  Lindsay | lindsayvallen.nl onlangs geplaatst…Lief dagboek: week 51My Profile

 • Reageren
  Paulien
  22/12/2014

  Ik geloof dat ik een nieuwe avondinvulling heb. Wat ontzettend leuk geschreven.
  En wat een heeeerlijke blog. Dat ik dit niet eerder heb ontdekt.. Goh..

 • Reageren
  Noa
  22/12/2014

  Wat een ontzettend leuk stuk om te lezen. Geweldig geschreven! Zeker vaker dit doen

 • Reageren
  Kirsten
  23/12/2014

  Wat een ontzettend goed stuk zeg! Echt heel leuk om ook een eens zijn kant van het verhaal te lezen. Wat kan hij goed schrijven!!
  Kirsten onlangs geplaatst…Video: shoplog Hema & klein beetje KruidvatMy Profile

 • Reageren
  Joëlle
  23/12/2014

  Ja leuk!

 • Reageren
  Emily
  24/12/2014

  Mijn God! Nu wil ik NOOIT meer zwanger worden!
  Wel heel leuk geschreven door je vriend. Ben benieuwd naar een vervolg. Maar die details hebben me de griebels gegeven, haha.

 • Reageren
  Karolina
  29/12/2014

  Leuk geschreven. Die comment over biologische vaders heeft mijn man ook gekregen 🙂 dus ook zeer herkenbaar.
  Karolina onlangs geplaatst…Mijn verhaal – hoe Kim moeder werdMy Profile

 • Reageren
  Christel
  30/12/2014

  wauw geweldig!! Hillarisch om te lezen en zoveel dingen die herkenbaar klinken!

 • Reageren
  lotte
  01/01/2015

  Hehe eindelijk een papa die wel leuk schrijft en zonder taalfouten!
  Helaas zie ik maar al te vaak op mama/beautyblogs dat de man ook mee probeert te doen, maar dat het het net niet is.
  Dus ik ben voor meer papa van James! (Foto zou ook leuk zijn, dat maakt het iets persoonlijker)

 • Reageren
  Milou
  03/01/2015

  Wauw! Wat een artikel! Heb verschrikkelijk geboeid zitten lezen. Wat kan hij dit mooi op digitaal papier zetten zeg! (Sorry, ik reageer een beetje laat, paar dagen niet op blogs gekeken en die ben ik nu aan het terug lezen.) We moeten zéker meer van deze vader lezen. En Sanne: hij lijkt wel een beetje dezelfde droge, zelfspottende humor te hebben als jij. Heerlijk om te lezen.
  Milou onlangs geplaatst…De (on)zin van schoonmaken voor bezoekMy Profile

 • Reageren
  Serena
  03/01/2015

  Erg benieuwd naar het volgende artikel van de papa van James! Heel leuk!

 • Reageren
  Renee
  06/01/2015

  Dit stuk is echt super leuk geschreven. De humor die erin zit is erg grappig. Benieuwd naar de volgende post van de papa van James!
  Renee onlangs geplaatst…A Pug’s Guide To Dating Gemma CorrelMy Profile

 • Reageren
  Serena
  07/04/2015

  Su-per-leuk! Ik geloof dat dit stiekem mijn favo artikel is! Sinds de dag dat het geschreven is al met smacht aan het wachten op de volgende van de papa van James (erg leuke naam ook trouwens). Ben benieuwd :)!

  • Reageren
   La VieSagista
   07/04/2015

   Haha leuk om te horen! Volgende artikel komt er deze week aan!

 • Reageren
  Carmen
  20/04/2015

  Aplaus! Heel goed geschreven, ik herken zo veel dingen. Vanuit oogpunt man en zowel vrouw. Mijn vriend deed ook zo zijn best en ik schreeuwde ook om mijn moeder. Ze was er pas toen dochterlief geboren was. Dat omdat het heel snel ging. Mijn vriend heeft ook mee genoten van deze stukjes. We hebben er samen erg om moeten lachen!
  (Beetje laat maar, lees het nu pas. Het geluk is wel dat ik ze nu achterelkaar kan lezen)
  Dus zet je man weer aan het werk!

 • Reageren
  Eline
  27/10/2015

  Wat geweldig geschreven. Goed gevoel voor humor. Ookal zag je toen de humor er waarschijnlijk niet van in.. 🙂

  Kijk uit naar het vervolg!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.