Wat niemand je vertelt over bevallen

bevalling niet weten CollageBevallen, het is me wat. Ik ben blij dat ik het nu een keer meegemaakt heb maar het is niet zo dat ik alweer sta te springen om de volgende. Het is gewoon een ongelofelijk zware klus en hoewel je er als vrouw voor gemaakt bent, begrijp ik nog steeds niet waarom het moet voelen alsof je een sinaasappel door je neusgat perst.

Als je voor de eerste keer gaat bevallen, dan heb je werkelijk geen idee wat je allemaal te wachten staat. 1 ding is zeker en dat is dat het pijn doet, maar meer weet je eigenlijk ook niet. Je weet niet hoe lang het gaat duren, hoe weeën aanvoelen, hoe je er na die tijd aan toe bent, of het allemaal wel door de uitgang past en ga zo maar even door. Het leek mij leuk om op een rijtje te zetten wat niemand je van te voren over bevallen vertelt. De titel suggereert misschien dat deze punten voor iedereen die gaat bevallen gelden, maar dat is natuurlijk niet zo. Dit is mijn eigen ervaring. Stel jezelf voor het lezen van dit artikel weer even de vraag WIL JE DIT ECHT WETEN? Zo ja, lees dan vooral verder.

1. De gedachten die er in je opkomen als je het kind eenmaal door je gaatje hebt geperst (“Naai de hele santenkraam maar dicht daar beneden, ik ga het nóóóóóóóóóóit meer doen, stop mij maar in een klooster!”)

2. Dat je dagen na je bevalling, of eigenlijk weken als je boekjes mag geloven, nog bloedt als een rund en dat dit niet de meest smakelijke geur is. (Oh god, heb ik dit detail echt met jullie gedeeld..)

3. Dat je, naast dat je ineens borsten als Lola Ferrari hebt, het hele huis inclusief inboedel onder lekt met je melk. En dat je borsten over een ’toeschietreflex’ beschikken wat betekent dat als je kind begint te huilen jouw borsten spontaan melk beginnen te spuiten.

4. Over die grote borsten gesproken; dat je denkt dat je na je bevalling weer op je buik kunt slapen, maar dat die joekels van memmen je ongeveer boven de lakens laten zweven dus dat buikslapen nog steeds geen optie is.

5. Dat je niet kan zitten vanwege de hechtingen en dat je dan denkt ik ga maar niet zitten en dat de dokter vindt dat je wel moet zitten en dat je het dan toch doet en dat je dan zowaar nog harder schreeuwt dan tijdens de bevalling zelf.

6. Dat je al je gêne overboord gooit. Je kunt ook niet anders als er zo’n 12 verschillende mensen met hun handen in je doos hebben zitten te wroeten. Dan  maakt echt niks je meer uit.

7. Dat je bevalling geweest is en dat je dan denkt dat je alles gehad hebt en dat het volgende dan nog moet gebeuren: je moet nog een keer bevallen van je ‘nageboorte’, inclusief persen. Je moet gehecht worden. En dit is dan niet een kwestie van vijf hechtinkjes, maar meer een kwestie van dertig hechtingen door verschillende spierlagen heen. Je kunt niet goed plassen omdat je bekkenbodem naar de filistijnen is en daarom moet er nog een blaaskatheter gezet worden. Je kunt niet lopen en niet zitten en durft niet te lachen en te hoesten vanwege de druk op je onderkantje. Je hebt ineens ‘persangst’ als je voor de eerste keer weer ontlasting moet krijgen en ‘plasangst’ omdat urine in je wond brandt. AUW! Oja, en als je dan eindelijk thuis bent en je goed en wel in je eigen bed ligt de naweeën beginnen die zowaar per wee nog langer duren dan je echte weeën.

8. Dat je onderkantje er niet meer uitziet na een bevalling, dat moge duidelijk zijn. Maar dat je jezelf niet meer herkent als je in de spiegel kijkt, dat was me even ontgaan. Ik heb de eerste paar dagen alle spiegels vermeden als ik eentje tegenkwam. Ik zag er serieus uit als een verlepte junk die al met één been in zijn graf lag. Ik had koolzwarte wallen, kon mijn ogen niet openhouden van vermoeidheid en liep als een bijzettafeltje zo krom.

9. Dat je door het harde persen, waarbij je tevens heel veel druk op je darmen en je blaas zet, aambeien krijgt.

>> Volg mij ook op Instagram, om mijn tweede zwangerschap te volgen: laviesanne

10. Dat zeurende pijn, in vergelijking met menstruatiekrampen, weeën kunnen zijn. Als ik dat van te voren had geweten dan was ik er niet pas met 4 centimeter achter gekomen dat mijn bevalling al lang en breed begonnen was. En dan had ik niet nog de hele dag met een koffer door Amsterdam city lopen sjouwen.

11. Dat de verwarming op 23 graden wordt gezet en dat je het dus BLOEDJE BLOEDJE heet hebt tijdens je bevalling. Ik heb me op een gegeven moment uit mijn shirt laten knippen omdat ik dacht dat ik in de Sahara aan het wegschroeien was.

12. Dat je nog een verrekte joekel van een spuit krijgt om je placenta los te maken.

…..maar dat alle pijn tijdens en na de bevalling in het niet vallen bij het gevoel dat je krijgt wanneer je kleine wondertje op je borst gelegd wordt..

LEES OOK >> Wat niemand je vertelt over de geboorte van een papa

Dit vind je misschien ook leuk

173 reacties

 • Reageren
  Malou
  23/10/2014

  Hahahaha ik heb gelachen!! Leuk!!
  Malou onlangs geplaatst…Beauty: Guerlain Champs-Élysées 165 – swatchMy Profile

 • Reageren
  Michelle
  23/10/2014

  Dat laatste zeggen ze altijd maar na alle gruwels uit de lijst erboven kan ik me het zo moeilijk voorstellen. Veel sterkte met de pijn de komende tijd, ik hoop dat je je snel beter voelt!

  • Reageren
   sabrina
   25/10/2014

   dat is echt zo … alles verdwijnt als je eigen wonder mag vasthouden..

   • Reageren
    ilse
    27/10/2014

    Het is echt waar de pijn is weg zodra je je wonder op je buik hebt. Vond ik echt waar.

    • Reageren
     Naomi
     30/10/2014

     ze zegt wel pijn maar ik had totaal geen pijn bij de bevalling van mijn 1ste kindje

   • Reageren
    sarina
    30/10/2014

    dit is niet altijd waar!!!

  • Reageren
   Petra
   26/10/2014

   En toch is het echt zo.

  • Reageren
   wendy
   13/11/2014

   Ik heb geen pijn gehad bij de bevalling van mijn zoontje, natuurlijke bevalling. En ik ben alsde dood voor spuiten en naalden, maar als je naar je kind kijkt dan voel je get bijna noet eens. Je lichaam maakt, als je het goed doet, een eigen pijnstilling aan.
   Je leest vaak alleen de nare dungen van een bevalling maar een bevalling kan dus ook pijnloos zijn.
   En ik weet zeker dat dat komt omdat ik het en op mij af heb laten komen maar mij welgoed heb voorbereid met een zwangerschapscursus samen met mijn man.

 • Reageren
  Wieneke
  23/10/2014

  vooral je laatste zin 🙂
  Wieneke onlangs geplaatst…September | InstagramMy Profile

 • Reageren
  Loes
  23/10/2014

  Haha wat een verhaal, heerlijk hoe je het beschrijft! Maar wat een ellende ook…

 • Reageren
  kim
  23/10/2014

  Hahahaha ik zit hardop te lachen in een stiltecoupe in de trein. Elke keer denk ik: ‘oke nu stoppen met lachen’, maar dan volgt er weer een overtreffend punt over je onderkantje. Lachen, tot de laatste zin, want toen kreeg ik een brok in mn keel. Beterschap!

 • Reageren
  Sandra
  23/10/2014

  Ohjee, wou ik dit echt weten? Ik lees ALTIJD door, ookal weet ik dat ik het eigenlijk niet wil weten. Maar wat een ellende! Alles voor ons kleintje… x)

  • Reageren
   Martine
   30/10/2014

   Het is niet altijd zo! Mijn bevalling was goed te doen. Tuurlijk deed het pijn maar dat is steeds een minuut dan trekt het weer weg en heb je even om bij te komen en anders is er altijd nog pijnbestrijding. Laat het over je heen komen. Iedere bevalling is toch anders.

   En de dagen er na…. hechtingen trokken wel iets en ik was vermoeid maar ik heb 3 dagen gerust maar daarna voelde ik me al 10 keer beter! Die dagen in bed vond ik heerlijk (terwijl ik normaal niet stil kan zitten) lekker alleen op de baby focussen rn de kraamzorg helpt met alles!

   natuurlijk zeg ik niet dat bovenstaande tekst onzin is want zoals ik al vertelde:”iedere bevalling is anders” en iedereen beleefd het anders. Ik wil dit slleen even zeggen omdat ik enorm bang was om te gaan bevallen en ik me achteraf niet zo druk had hoeven maken.

  • Reageren
   Joëlle
   30/10/2014

   Ik heb helemaal geen hechtingen gehad hoor dus dat verschilt heel erg per persoon, gelukkig maar.
   T komt allemaal goed… Laat het gewoon over je heen komen.. Lekker ontspannen.. En voor je t weet heb je t mooiste baby’tje van de wereld in je armen.

 • Reageren
  Sabien
  23/10/2014

  Hahahaha.. geweldig wat heb ik gelachen..

  “1. De gedachten die er in je opkomen als je het kind eenmaal door je gaatje hebt geperst (“Naai de hele santenkraam maar dicht daar beneden, ik ga het nóóóóóóóóóóit meer doen, stop mij maar in een klooster!”)”

 • Reageren
  Manon
  23/10/2014

  Woehoeeeee, ik heb er zin in!!!!!! HAHA, mijn god.
  Betty had laatst ook al 10 punten opgeschreven, nou plus deze 12 van jou. Waar ben ik aan begonnen!?
  Ach, het is het allemaal waard, toch?
  Manon onlangs geplaatst…Zwangerschapsfotoshoot: BijElisaMy Profile

 • Reageren
  Anneleen
  23/10/2014

  Haha leuk om te lezen! Lijkt me best wel heftig maar het lijkt me het waard!
  Anneleen onlangs geplaatst…Babbelmomentje: ik ben terugMy Profile

 • Reageren
  ira
  23/10/2014

  Al deze punten, min aambeien maar plus jezelf helemaal onderkotsen (y)…

  • Reageren
   ceej
   29/10/2014

   Ooohja, het komt allemaal weer boven. Tijdens een wee boven een emmer hangen…

 • Reageren
  mandy
  23/10/2014

  Haha, brilliant geschreven!

 • Reageren
  Paulien
  23/10/2014

  Wat voor mij heel herkenbaar is, zijn de lekkende borsten!
  Ik lekte het hele huis onder! Hahahaha!

 • Reageren
  Eva
  23/10/2014

  Dankje!! En dat meen ik oprecht. Haha. Ik heb echt gezeurd bij mijn schoonzusje om dit soort dingen alsjeblieft te vertellen zodat ik er maar op voorbereid ben. Ze zegt zo geschrokken te zijn dat ze vrijwel niets meer kan herinneren. Ben trouwens heel benieuwd hoe je vriend dit alles (en de eerste dagen na de bevalling) heeft ervaren.

 • Reageren
  Ilse
  23/10/2014

  Haha, dat laatste zeggen ze inderdaad maar ik kan het me bijna niet voorstellen als ik de rest lees. Word er bijna bang van om kinderen te krijgen, ooit op een dag haha.
  Ilse onlangs geplaatst…How the jetlag kicked in.. Or not.My Profile

 • Reageren
  Monique
  23/10/2014

  Heel erg bekend verhaal en op de pijn van de stuwing na had de grootte best willen houden want het leed dat “lichaam na de geboorte” had heb ik geen voorgevel meer over.. meet pickwick en lipton!

 • Reageren
  Joyce
  23/10/2014

  Haha geweldig, ik was het allemaal vergeten, maar ik weet het inmiddels weer haha!
  Joyce onlangs geplaatst…Tips voor het kopen van kinderschoenenMy Profile

 • Reageren
  wendy
  23/10/2014

  🙂 toen mijn zoon op mn buik werd gelegd snauwde ik tegen de arts ” Hij is eruit hoor! Je mag nu wel ophouden met wroeten! ” Hij lacht en zei “Sorry, maar de placenta moet er ook uit. En daarna nog hechten. Dus ik moet nog wel even verder wroeten.”.
  Ik had daar echt niet bij stil gestaan!

  • Reageren
   hayley
   23/10/2014

   Ik ga helemaal stuk!! Alle verhalen gelezen! Ik heb op de verloskunde gewerkt en herken alles..
   Ik zelf heb (nog) geen kind.
   Maar ik snap nu, en destijds ook wel een beetje, dat het voor ons veel makkelijker praten is..
   Als ik een ijszakje aan een moeder gaf om op te zitten tegen de pijn dan probeerde ik me altijd voor te stellen wat zij voelde.. ik had wel een idee maar wat ik nu allemaal lees dan denk ik, wat had ik makkelijke praatjes zeg!!! Voor ons is het natuurlijk ons werk en kan je niet gaan zitten ‘meevoelen’ met alles wat de moeder aanvoelt..
   Ik heb echt respect voor elke moeder! Elke moeder maakt het op haar eigen manier mee en geen enkel is pijnloos of makkelijk.. Ze komen zo sterk over (wat ze ook zijn natuurlijk) maar als de visite of dergelijke weg is dan zie je pas hoe vermoeid of pijn ze werkelijk hebben.. En dit duurt tot dat zij een ritme hebben opgebouwd en vertrouwd zijn met hun kind/situatie!

 • Reageren
  leyla
  23/10/2014

  voel me zo goed als ik dit soort dingen lees ^_^ ik.ben volgens mij 1 van de weinige die niet is ingeknipt of uitgescheurd!! en me babys waren tussen de 4.500 a 5 kilo hhaha dus geen hechtingen voor mij.. alleen Hoe bagger je je na je bevalling kan voelen is onwijs k*t!!

 • Reageren
  Joyce
  23/10/2014

  Hahaha, heel herkenbaar!
  En vergeet ook niet dat je, als het tegen zit. Je hele bed vol kunt schijten als je niet MAG persen, maar wel MOET 😉

  Ach ja. Gelukkig krijgen we er allemaal knappe koters voor terug.
  Joyce onlangs geplaatst…Mama Challenge – Maak een voorleesboekjeMy Profile

 • Reageren
  iris
  23/10/2014

  GENIAAL. T is zoooooo herkenbaar en super leuk geschreven.

 • Reageren
  Martina
  23/10/2014

  Wat een briljant verhaal! Haha goed geschreven!
  Martina onlangs geplaatst…22 Oktober 2014 – Review Viseart paletteMy Profile

 • Reageren
  Madelon
  23/10/2014

  Fantastisch !!!! Lig in een deuk!!!
  Bij mij zou er nog bij staan, geen roze wolk te herkennen maar een donderwolk door heftige bloed transfusie nodig te zijn en daardoor de eerste maand van je kind kwijt te zijn omdat jezelf aan het bijkomen bent!! En bij de tweede bevalling dat de navelstreng van de placenta scheurt en dat er nog meer mensen wroeten en dreigen met een operatie als het er binnen 5 min niet uit is!!!
  Leuk zo’n bevalling, het is een hele vecht partij in het breedste zin van het woord!!

 • Reageren
  petra
  23/10/2014

  Tja en na deze hele lijst dan bedenken oja ik ben zwanger van een tweeling…….

 • Reageren
  anneke
  23/10/2014

  Hahahhahhahahaahhahhah ik heb zo gelachen echt ge-wel-dig

 • Reageren
  M
  23/10/2014

  En dan de kraamvisite… Wie heeft ooit bedacht dat het leuk is iedereen net na het slagveld van hierboven langs te
  Laten komen om de newborn incl verlepte moeder te bewonderen… Geloof me ook al heb ik de visite mondjesmaat laten komen…. Zelfs dat was veel te
  Veel blehhh afschaffen die visite de eerste twee weken… Tip kraamborrel na vier weken!!

  • Reageren
   S
   25/10/2014

   Helemaal met je eens en dan nog lang blijven hangen ook

  • Reageren
   Inksane
   26/10/2014

   Whahaha yes so true, miste inderdaad nog aant verhaal! Maar er achter komen(nadat je een paar uur ervoor bevallen bent en een nacht slaap hebt overgeslagen die de eerst komende halfjaar niet kan inhalen) een mensje extra mee naar huis neemt dat je hele huis tjok vol zit en ze niet snappen na twee uur in je huis te bivakkeren dat je
   op het randje zit van instorten staat !whahaha

 • Reageren
  Sab
  23/10/2014

  Serieus een spuit om je placenta los te maken???? Is dat echt? Of alleen als ie niet los komt?! Inderdaad alles wat je niet wist…. En ik moet nog :s

  • Reageren
   Lauren Eden
   23/10/2014

   Ik heb die nooit gehad….dus is niet standaard.

  • Reageren
   maaike
   24/10/2014

   Mijn placenta kwam er zelfs na een spuit niet uit. Moest onder narcose gehaald worden. Na een bevalling van 3 volle dagen. Vond het niet erg dus

  • Reageren
   S
   25/10/2014

   Ik had dit niet en hoefde ook niet te persen, verloskundige drukte op me buik en een kwam een warme pudding uit hahah.(zo voelde het)

 • Reageren
  Sab
  23/10/2014

  .

 • Reageren
  Miranda
  23/10/2014

  hahahhaa je hebt gelijk en toch heb ik het 8 x gedaan. Niet liegen 7 x zo en 1 keizersnee hahaha maar wat je beschrijft klopt wel
  Maar iedere bevalling is anders de 1 duurt 18 uur de ander 13 min. Bij de ene ga je na de ok voor de placenta. De ander gaat te snel en moet blijven zitten even in het geboortekanaal. Bij de ander zei de vk mooi 10 cm maar geen pers weeën en hij had in het vruchtwater gepoept maar bij nader onderzoek gynaecoloog toch pas 5 cm en dan hoge dosis opwekkers en Ff ko zijn hahaha
  Echt alle bevalling zijn anders en niet iedereen heeft overal last van.
  Maar ondanks al mijn dingetjes was het iedere keer een super blij gevoel als de kleine op mijn buik lag en was het alles waard. Zou ik het nog een keer doen neeeeeeeee
  Veel succes iedereen die nog moet

 • Reageren
  Daphne Haeck
  23/10/2014

  Hahaha, heeeel herkenbaar! Heel leuk geschreven, heb erg gelachen..

 • Reageren
  Willeke
  23/10/2014

  Wat dacht je van tijdens je persweeën naar de OK worden gereden over de gang waar gewoon andere mensen liepen. Benen in mn nek en een lakentje over de hele santemekraam. En maar doorpersen terwijl de verpleegsters roepen dat je niet mag persen. Dan de anesthesist die zegt dat je nu echt stil moet zitten… die even duidelijk vertellen dat hij als man zijnde echt niet weet hoe een perswee voelt! En dat stilzitten geen optie is!

 • Reageren
  Lauren Eden
  23/10/2014

  Gelukkig zijn al deze dingen niet bij iedereen van toepassing haha. Ik heb nooit een spuit gehad voor het loslaten van de placenta en ook is de verwarming niet op 23 graden gezet en ik ben bij de eerste gehecht maar geen last van gehad! Het hechten zelf daarin tegen…..wat een hel.

  • Reageren
   Lauren Eden
   23/10/2014

   Ooh en aambeien ook niet gehad gelukkig!!

 • Reageren
  Diedel
  23/10/2014

  Haha

 • Reageren
  Kim
  23/10/2014

  Heel herkenbaar! Maar ik heb ook nog in bed geplast tijdens het persen en de allergrootste verrassing: na het hechten moest de gynaecoloog ook nog even in “het andere gaatje” voelen!

 • Reageren
  Diedel
  23/10/2014

  Haha

 • Reageren
  Diedel
  23/10/2014

  Echt hilarisch!!
  T is maar goed dat je Vantevoren waarschuwt. Wat een horror.
  Niet dat kind, maar dat laatste zinnetje valt in het niet bij de rest van je verhaal! 🙂

  Sterkte!

 • Reageren
  Marlies
  23/10/2014

  Oh herkenbaar!
  Nog een paar: dat je kraamverband (categorie surfplank) moet dragen. Daaaagenlang. En niet één…. MAAR TWEE! My god!
  Dat fietsen na een bevalling nog maanden ongemakkelijk is. Dat ongesteld zijn na een bevalling meer pijn doet omdat je baarmoeder sindsdien ruimte heeft.
  Dat je een ‘wat moet dat moet’ moeke wordt en dus je borst tevoorschijn tovert, kraamvisite of geen kraamvisite.
  Dat je er niets anders van kan maken dan ‘melkkoe’ als je 8x per dag 20 minuten moet kolven en dat je je ook echt zo voelt.
  Dat inleiden betekent dat je per direct elke 2 à 3 minuten weeën hebt (daaaag opbouw, rustig wennen aan het gevoel)
  (Ook allemaal persoonlijke ervaringen hoor, geldt natuurlijk niet voor iedereen).

  • Reageren
   Heppygirl
   31/10/2014

   Grappig, bij mijn moeder werd de menstruatie juist minder na haar bevallingen… Zo zie je maar weer, ieder mens verschilt 😉

 • Reageren
  Lycette
  23/10/2014

  Ja je vergeet alles als je kindje in je armen word gelegd. Tot je volgende zwangerschap dan weet je alles weer elke seconde en je herleeft het… Ik mag spreken over ervaring na 4 kinderen haha

 • Reageren
  Sheila
  23/10/2014

  Geweldig! Heerlijk om te lezen, wat heb ik gelachen. Maar tegelijkertijd ook pijnlijk herkenbaar…. Maar het is de moeite waard. Ik heb er inmiddels twee, een jongen en een meisje.

 • Reageren
  Zola
  24/10/2014

  Als het zoooo erg is, waarom zijn er dan mensen met meerdere kinderen?
  Dan stop je toch bij 1?

  • Reageren
   tatjana
   25/10/2014

   Logische verklaring voor de pijn die je hebt gevoeld tijdens de bevalling die zul je niet vergeten maar het word in je gedachten minder erg dus zeg maar alsof je de pijn een beetje vergeten bent.. dit is zo geregeld door moeder natuur omdat anders niemand meer kinderen wilt na 1 kind.. ik heb bij alle kinderen gezegd NOOIT MEER maar ik heb er 3 🙂

 • Reageren
  steinie
  24/10/2014

  Wat een overdreven gedoe zeg. Zo erg is het allemaal niet!

  • Reageren
   iertje
   27/10/2014

   Kan per bevalling echt heel verschillend zijn hoor. Wellicht heb jij mazzel gehad, maar mijn bevalling en de complicaties daarna heb ik echt als traumatisch ervaren. Heeft voor mij het eerste half jaar na de bevalling echt verziekt. Ga alsjeblieft niet voor een ander bepalen of het overdreven is of niet….

 • Reageren
  Lisa
  24/10/2014

  2 keer bevallen….maar zeker niet zo ervaren, maar heb denk ik mazzel met mijn bevallingen van 1 uur en bij mijn eerste had ik al 7 cm ontsluiting waar ik niks van gemerkt heb dus het kan ook anders!
  Ik stond ook gelijk op mijn benen en was super fit en had maar 3 hechtingen dus ook geen last verder! Jeetje maar als ik dit zo lees besef ik dat het dus ook anders kan gaan! Soms zijn dingen oneerlijk een vriendin van mij heeft ook bevalling van 34 uur gehad OMG ik moet er niet aan denken!
  1 ding is een feit zodra je kleintje er is vergeet je ook weer alles!!!

 • Reageren
  TR
  24/10/2014

  Ik wou dat mijne zo verlopen was, want geloof me als ik zeg dat het erger kan en bij mij ook was.
  Korte samenvatting: anderhalve dag op ic ivm nabloedingen mijn organen lagen op mijn hersenen en hart na allemaal stil.
  en ik lag in kunstmatige komen voor 24uur.

 • Reageren
  Margriet
  24/10/2014

  Ik heb 4 kinderen, dus genoeg ervaring, maar ik herken me er niet echt in. Natuurlijk ook een keer hechtingen gehad, een keer maar, maar nee. Bevallen is pittig en je hebt allemaal een moment dat je het niet meer zo leuk vindt, maar al met al viel het wel mee. Zelfs momenten dat je lol hebt, dat er iets geks gebeurt en dat zijn ook vaak de dingen die mij bijbleven.

 • Reageren
  Petra
  24/10/2014

  Wat een verhaal. …en het klopt bij de eerste denk je zal vast wel meevallen…..Dus niet een hel van 20 uur…..bij de tweede bevalling denk je Ohhh ja deze pijn afschuwelijk Hoe kon ik die vergeten en bij de derde bevalling denk je Ohhhhhhh nee zeg dit is echt de laatste
  Petra onlangs geplaatst…v2.91 CommentLuv (free) updateMy Profile

 • Reageren
  Angela
  24/10/2014

  De bevalling… Sja… Dan roept menig man: ach, in Afrika gaan ze tijdens het werk even tegen een boom zitten, binden dat kind op hun rug en werken verder…
  Mijn geweldige ervaring was lang zat om goed te genieten; 38 uur waarvan een uur en 45 min persweeën. De klinklare onzin dat je alle pijn bent vergeten als het kindje op je buik ligt maakte me gewoon een beetje pissed. Verwacht je een soort wonderbaarlijke genezing als je kindje op je buik gelegd word, nee hoor! Tuurlijk heerlijk om je kindje vast te houden maar zeker geen pijnstiller!
  Nageboorte, hechten en dan weken bloeden en dagenlang vergaan van de pijn, met je “onderkantje” (wat een vreselijke term) in een teil sodawater, tot ze je he hechtingen eruit knippen… Pijnlijk moment maar das echt heerlijk!

 • Reageren
  Rowdy Groothedde
  24/10/2014

  Zelf onlangs ook vader geworden, en heel veel respect voor al deze klussen!;)
  Rowdy Groothedde onlangs geplaatst…Blogtips: praktische tips voor (startende) bloggersMy Profile

 • Reageren
  Anita
  24/10/2014

  Gelukkig had ik maar weinig klachten tijden de bevalling, maar alles zo herkenbaar. Na 4 kinderen is het wel klaar, masr ik zou het zo weer doen.

 • Reageren
  prulleke
  24/10/2014

  Whahaha… hilarisch! Maar wat je bij die nabloedingen ook nog wel kunt zeggen, zijn die stolsels die je verliest. Damn… ik dacht dat het mn lever was! Whahaha…

 • Reageren
  Nicole
  24/10/2014

  Als ik dit lees heb ik echt medelijden. Ik heb zelf twee kinderen. Eerste bevalling duurde nog geen anderhalf uur vanaf de eerste wee en de tweede nog geen half uur vanaf de eerste wee! Geen hechting, geen pijn. Alleen bij het naar de wc gaan. Met een kan water er over tijdens t plassen hahaha. Maar als ik jouw verhaal lees pfffff. Ik heb echt mazzel gehad. Iig veel beterschap en veel geluk met je kleintje

 • Reageren
  Mariska
  24/10/2014

  haha, zit hier bij de apotheek te lachen naar m’n telefoon alsof ik niet helemaal goed ben

 • Reageren
  melissa
  24/10/2014

  Whahaha mijn hoor je niet klagen eerste 40min 2e inc. Aan de pomp aansluiten 30min waarvan 3 min persen!
  Alleen het uitscheuren en hechten AUWWWW erger als bevallen maar niet piepen gewoon veel op harde ondergrond zitten is dat met 5 dagen ook genezen!
  Tja… die borsten ik slikte gelijk van die pillen die de borstvoeding direct stopte dus nooit last van gehad! Van de spuiten nooit wat gemerkt ook niet van de geboorte van de placenta! Na weeën bij de 2e was een nachtje HEL lang leven de pijnstillers!

 • Reageren
  Manon
  24/10/2014

  soms voel ik wel eens de behoefte om een gezin te stichten, ookal is t daar nog veelste vroeg voor. Bedankt voor deze post, ik hoef voorlopig niets!! Hahaha

 • Reageren
  Melany
  24/10/2014

  ahahahahahah! Ik heb echt zo gelachen! Op de manier hoe je het allemaal omschreef daar kon ik mij helemaal in vinden!

 • Reageren
  anita
  24/10/2014

  Oooh dit komt me echt zo bekend. Voor haha alsof je over mijn bevalling praat geweldig

 • Reageren
  jane
  24/10/2014

  Het schijnt dat er een stofje in je lichaam loskomt op het moment dat je je baby hebt. dat zorgt er voor dat je meteen van je baby houdt en “blokkeerd” de ellendige ervaringen. Vandaar dat alles het echt waard is.

 • Reageren
  Femke
  24/10/2014

  Ja het kan echt horror zijn een bevalling.. het blijft me verbazen de verschillen tussen vrouwen; de 1 een snelle bevalling en het bij de ander de hel op aarde is zoals ook bij mij haha. Moest met 9 cm ontsluiting met ambulance naar het ziekenhuis omdat de weeën afnamen maar had al wel persweeën. Nou probeer die maar eens weg te puffen 4 uur lang..zolang deed ik over die laatste cm ontsluiting. En toen ik eindelijk mocht persen had ik geen krachtige persweeën meer.. maar het deed me een pijn.. en ik was totaal uitgeput. Na 2.5 uur persen en een knip kwam daar eindelijk mijn dochter. Mijn vriend huilde van blijdschap over haar geboorte, ik huilde van blijdschap dat de bevalling klaar was. Maar had het nooit gedacht maar ik zou het toch weer doen…mijn dochter van 10 weken is geweldig. Dat zeg ik zelfs terwijl ik die pijn nooooit zou vergeten en kwaad werd op mensen die beweerden dat de pijn zou slijten… dus goede hoop voor degenen die nog moeten!

 • Reageren
  inwoner buurmalsen
  24/10/2014

  Heb zelf diverse bevallingen gehad, viel echt mee. in 4 1/2 uur een kind, opstaan en verder gaan. de kraamzusters lagen onderhand in bed en ik deed het werk

 • Reageren
  lieke
  24/10/2014

  Ik heb er echt niks over te zeuren. Ik heb echt een ideale zwangerschap en bevalling gehad. Ik heb bijna niks van die punten gehad:-) ik heb geen naweeen gehad, had maar 3 hechtingen, en had ook maar 2/3 weken bloedverlies en echt maar een klein beetje. Ben in totaal 12.5 uur bezig geweest. Maar zoals je in je laatste punt zei, wanneer ze de kleine op je borst leggen is alles over! Ik weet dat het pijn deed maar kan het me nog geen eens meer voorstellen. Kortom ik heb zo geluk gehad. Ik zou er zo nog 1 nemen:-). Succes voor de vrouwen die dit niet hebben:-(

 • Reageren
  Whitley Drenth
  24/10/2014

  Ben blij dat ik geen hechtingen over Heb gehouden van een kind die 8 pond Was dat ik alleen maar 2 Kleine schaafwondjes had en dat ik ingeleid ben vanmijn zoon van nu 7 maanden… En ben blij dat ik om een ruggeprik Heb gevraagd… Met al die rug weeen

 • Reageren
  Mies
  24/10/2014

  Dit is zo overdreven.. T valt allemaal reuze mee .. En de 1 is de ander niet .. Voor jou heeft het dan toevallig verkeerd uitgepakt ..

  • Reageren
   Lovemylife
   24/10/2014

   Helemaal mee eens,,!!!

  • Reageren
   anne
   25/10/2014

   Je spreekt jezelf ontzettend tegen, als het voor iedereen anders is, hoe kun je dan zeggen dat het reuze meevalt? In jou geval is alles dus goed gegaan, fijn voor jou maar dan moet je niet zeggen dat bij iemand bij wie het minder goed is gegaan overdrijft.

   • Reageren
    Mies
    28/10/2014

    Nou Anne, heb jij dan alles mee gemaakt wat er geschreven staat .. ?? Ben ik namelijk wel benieuwd naar .. En als je geen kids hebt…ssssttttt

    • Reageren
     anne
     28/10/2014

     Dus omdat jij kinderen hebt heb je recht van spreken en ik niet? Ik heb godzijdank geen kinderen maar zie ook niet in waarom dat hier relevant zou zijn. Ik snap gewoon niet waar jij het gore lef vandaan haalt om te zeggen dat Sanne overdrijft, walgelijk!

 • Reageren
  Lovemylife
  24/10/2014

  Elke bevalling is anders
  Ik heb 1 dochtertje van 15 maand,
  En zoals ik bevallen ben van haar wil ik er
  wel 10, en heb na die tijd niet veel problemen gehad,
  Kwa slapen en lekker enz,
  Daarom iedereen heeft zijn eigen ervaring
  en gelukkig is niet elke bevalling het zelfde

  • Reageren
   Mies
   28/10/2014

   Ben ik echt met je eens .. Bij mij ging het gelukkig ook goed.. Want wat die vrouw beschrijft zullen er nu misschien heel wat vrouwen zijn die geen eens meer kinderen willen ..

 • Reageren
  Casandra
  24/10/2014

  Hahaha ik heb me smakelijk vermaakt! En ondertussen ook erg met je te doen gehad. Wat een zware bevalling moet dat zijn geweest…

  • Reageren
   Maaike
   24/10/2014

   Ha ha ha ha, erg grappig beschreven en zo waar. Keizersnede viel mij 10 x zwaarder dan de normale bevalling van mijn tweeling . Vooral het herstel. Overigens bevalling wel met riggenprik na flinke weeenstorm waarbij ik de boel flink onderkotste. Ik vond het werkelijk fantastisch. Ondanks volledige inscheuring . Na de bavalling voelde ik me kiplekker. Alle energie weer terug. Succes allemaal! 🙂

 • Reageren
  kelly
  24/10/2014

  hahaha ik vind het super omschreven gelukkig mag ik tot 3 keer toe in me handen klappen 3 makkelijke bevallingen gehad nooit hechtingen moeten krijgen omdat mijn onderkantje het niet hield en heb meteen toen mijn eerste dochter geboren was geroepen ooh was dit echt alles dat doe ik nog wel een keer ik moest toen zo lang me persweeën tegen houden dat me lichaam het vanzelf deed we lagen met 6 vrouwen te gelijk te bevallen de gynaecoloog kreeg het niet meer geregeld en was zich nog aan het ontsmetten van de vorige bevalling ze zei je mag pressen als.ik zeg persen en puffen als ik zeg je moet puffen nou ze zegt haal maar diep adem en pers maar een keer goed en dan puffen toen ze riep je moet puffen was ze al geboren nou dat viel mee zei ik die weeën sla ik wel over maar bevallen is net of je zo erg moet poepen dat je het niet meer op kunt houden bij me 2e dochter zei ik het zelfde dit doe ik nog wel een keer bij me 3e me zoontje zei ik wie heeft mij ooit verteld dat kinderen krijgen leuk is ik heb echt geen zin meer niet omdat de bevalling zo erg was of omdat het zo lang duurde maar meneer had genoeg ruimte en lag nog gezellig rondjes te draaien leuk joh z’n schopjes tijdens je weeën en dan verplicht blijven liggen omdat de ctg hem niet kon volgen omdat hij niet rustig bleef liggen dus dan maar alles via het geboorte kanaal een draadje op zijn hoofd dan duurt wachten lang maar dat bezoek na je bevalling nee daar sta je echt niet op te wachten de eerste 2 weken mocht van mij iedereen weg blijven het is dan echt je zelfgeregisseerde aflevering van the walking dead maar het is het wel waard aan het einde van je aflevering hoor hahaha

 • Reageren
  hanna
  24/10/2014

  Sorry hoor maar zoiets zet je toch niet op Internet? Het is echt iets wat je voor jezelf zou moeten houden dat is privé. En ik vind het vreselijk onsmakelijk. Heb maar een aantal regeltjes gelezen want het is echt goor.

  En nee, ik wil geen kinderen.

  • Reageren
   Carmen Alvarez Garrido
   25/10/2014

   Is inderdaad beter dat je geen kinderen krijgt, wat nou goor en vies!!! preutse muts!

  • Reageren
   anne
   25/10/2014

   En wat voor verhaal had jij precies verwacht toen je klikte op een artikel met de titel ” alles wat niemand je vertelt over bevallen”?

 • Reageren
  Jacquelina Fortes
  24/10/2014

  whahahahaha ik ga stuk maar dit is zo de dikke waarheid.
  Ik kom niet meer tot zelden bij de slager, want die geur van vers vlees ruik ik nog steeds en wordt er spontaan spats van whahahahahahaha.
  Leuk hoe je het overbrengt maar het is nou eenmaal de waarheid achter de Bevalling.

 • Reageren
  Femke
  24/10/2014

  Nou het kan ook anders hoor! Geen knip, niet gescheurd, geen hechtingen, geen aambeien! Na 4 dagen mn eigen kleding weer aan, na 2 weken kon ik weer alles. Mijn meisje is nu 5 weken, ik fiets weer, bloed niet meer en geniet me lijp maar denk al wel aan een tweede! Heb me nog nooit zo lekker en compleet gevoelt als nu! Heb wel kei hard gelachen om je tekst :p !

 • Reageren
  jewel
  24/10/2014

  Gelukkig ben ik een van de vrouwen die kan zeggen dat ik liever beval als naar de tandarts ga. 3 uurtjes en zonder knippen of scheuren, dus geen hechtingen.. Mijn mooie zoon in mijn armen.maar echt enorm gelachen om je collum

 • Reageren
  Morato
  24/10/2014

  Heb dus respect voor je moeder, want ze heeft geleden.

 • Reageren
  kimberley
  24/10/2014

  De ene bevalling is de andere niet! Een doet er 3 dagen over en ik bij allebei me kindjes 1.5 uur! Heb zitten lachen om je verhaal. En wat je zegt de pijn is verdwenen als je je kindje in je armen mag sluiten!!

 • Reageren
  Miekes
  24/10/2014

  Bij mijn eerste gingen het meer van pers.. Pers.. Klaar.. 2 hechtinkjes… Geen last verder. Kan dus ook…

 • Reageren
  Nag Nag
  24/10/2014

  Dat je naast een jammerend schaap loopt mee te puffen terwijl je liever met een kratje een voetbalwedstrijd kijkt.. daar heeft niemand het over.

  Arme jij.. *lol*

 • Reageren
  Nina
  24/10/2014

  Oooh geweldig! Ik herken mezelf erin, erg moeten lachen en het is zo waar!

 • Reageren
  Stefanie
  24/10/2014

  Poehh, Wat heb ik een geluk gehad als ik dit zo lees.
  Ik zou ingeleid worden omdat ik geen vruchtwater meer had, 1 uur van te voren toch vanzelf begonnen.
  Weeën vielen opzicht wel mee, had het erger verwacht, geen pijnstilling gehad. 20 minuten persweeën, wou dat mens me inknippen! Heb liggen schreeuwen, ”CHRIS, TREK DIE SCHAAR UIT DE KLAUWEN VAN DAT MENS!”
  Ze legde de schaar snel weg, 1 pers later was ie er! Geen scheurtje niets. Gelukkig!
  2,5 uur later was ik al thuis, ze hadden de kamer nodig voor de volgende, ging allemaal heel snel.
  Bloedingen waren na 10 dagen al helemaal weg, enigste waar ik last van had was stuwing, melk liep zo snel dat ik kolfde en met de andere hand de fles moest geven. De kleine verslikte zich erin!

  Zou wel bang zijn voor nr 2. Ik weet zeker dat er dan een horrorbevalling op me zit te wachten. Moet toch wel! hahaha

 • Reageren
  Natasja
  24/10/2014

  Haha, erg grappig. Ik was als de dood voor bevallen en was heel bang dat ik verloskundige te vroeg zou bellen en dat ze zou zeggen dat ik nog maar 4 cm ontsluiting had en dat ze dan weer zou gaan. Ik heb dus beide bevallingen zo lang mogelijk volgehouden en dan ook echt zo lang mogelijk. Timer erbij om te kijken hoe lang een wee duurde. Verdorie, weeën duurden te kort, dus mocht verloskundige niet bellen. Toen ze uiteindelijk kwam, bleek ik beide keren allang zo ver te zijn. Grote paniek. Twee keer was kraamhulp te laat en moest mijn man assisteren.

  Wat hechten betreft: je voelt je als een vis aan de haak. Hechtingen verwijderen: moet de verloskundige niet in je vel knippen. Au!!! Geen last van hechtingen gehad gelukkig. Heb de eerste dagen wel liters water gedronken om urine te verdunnen zodat het niet zou branden. Tip: plassen terwijl je doucht.

 • Reageren
  mazale
  24/10/2014

  Dit is er ook nog een:

  Dat je niet alleen aambeien rond je anus kunt krijgen maar dat ook je flamoes versierd kan worden met deze aambeien….

  Hoewel het voor mij niet helemaal herkenbaar is (ik had verschrikkelijke zwangerschappen maar makkelijke bevallingen). Vind ik het wel leuk geschreven. En het bewijst maar weer eens wat een topprestatie wij vrouwen leveren.

 • Reageren
  Conny
  24/10/2014

  Als het pijnloos zou verlopen dan bleven we kinderen werpen.Dan krijg je uiteraard overbevolking.

 • Reageren
  tamara
  24/10/2014

  Hahahaha jaaaaaaaa super grappig sommige dingen zijn ook echt herkenbaar

 • Reageren
  Pauline Veenendaal
  24/10/2014

  Oh oh wat moest ik lachen zeg godsamme…..zo herkenbaar allemaal al is t al 29 en 25 jaar geleden hahaha als de dag van gister!!! GEWELDIG VERTAALT heerlijk dit ik bleef erin v t lachen!!! LOLOLOLOL

 • Reageren
  miriam coolen
  24/10/2014

  Bijna alles zonder persen maar wel een keizersnede erachter aan nou ik kan je zeggen dat valt vies tegen

 • Reageren
  miriam
  24/10/2014

  Tja wat moet ik hierop zeggen… Nooit gehad
  De mijne was te vroeg.
  Paniek bij iedereen want zijn voeten kwamen als eerst…
  Geen tijd had binnen een uur 10 centimeter
  Me placenta kwam er niet uit….
  Mijn kraamtijd was in het ziekenhuis…
  En nog steeds na abderhalf jaar krijgt mijn kind nog een aantal operaties….niemand zag iets op echo’s

  Ben een super trotse mama die graag een normaler bevalling zou willen…

 • Reageren
  Melanie
  24/10/2014

  Ik heb hard gelachen! En dat 4 weken na de bevalling van mijn zoon die echt niet van een leien dakje ging. Veel erg herkenbaar! Maar achteraf is alles relatief (maar moge duidelijk zijn dat bevallen echt niet fijn is hoor). Voor de dames die het nog niet meegemaakt hebben: alle vrouwen kunnen dit! Jij ook!

 • Reageren
  monica
  24/10/2014

  Het Is net of je mijn verhaal zit te vertellen alleen kwam daar nog 9 maanden kotsen bij, lig je te persen dan komt ook poep mee als je niet uitkijkt zetten ze de wee opwekkens te hoog dat je je weeën niet weg kan puffen en vinden ze het gek dat je gaat snauwen als ze vragen of het nog gaat en dan na de 30 hechtingen je nog in je broek poept omdat je het niet aan voelt komen de eerste weken Ohhhh maar het is en blijft het mooiste als je je kindje op je buik hebt en je met de mooiste oogjes aankijkt en dan ben je mama

 • Reageren
  niet zo zeuren
  25/10/2014

  wat een aanstellerij. er is in de afgelopen 70 jaar minimaal zo’n 7 miljard keer iemand bevallen, dus zo uniek ben je niet.

  • Reageren
   anne
   25/10/2014

   En waar precies lees jij dat ze denkt dat ze uniek is? Ze deelt haar ervaring, vreemd he, op haar eigen blog.

 • Reageren
  jaja
  25/10/2014

  Het gaat er lachend in en komt huilend uit

 • Reageren
  Suzanne
  25/10/2014

  Heerlijk geschreven. Geniet van jouw zoon!
  Suzanne onlangs geplaatst…Eetdagboek van Suzanne #10My Profile

 • Reageren
  Coby
  25/10/2014

  En het mooie van dit alles: na al die gedachtes en belevingen ( waarom?? En nooit weer) vervaagt dit alles. Gelukkig maar, anders deden we het maar 1 keer, ikzelf heb 6 geweldige kids!

 • Reageren
  Lili
  25/10/2014

  Mooie opsomming. Zeer herkenbaar. De spuit om de placenta los te maken heb ik dan weer niet gehad. Hij kwam zo mee toen de verloskundige aan de navelstreng trok. Eitje! Kon niet anders want toen ons menneke er bijna uit was gaf mijn baarmoeder het op door de duur van de bevalling. Geen contracties meer! Dus had de placenta er ook niet meer uit kunnen persen. Wel 2 spuiten gekregen (toch wel) na de geboorte want ik had nog 1 contractie nodig om het leeglopen te stoppen. Bloedde als een rund….

  Een litertje missen is niet goed voor de looks. Hoi kraamvisite! 😉 en ja…..het is het waard!

  Moeilijkste is nog je nieuwe ritme vinden en herstel.

 • Reageren
  Reinier Hasper
  25/10/2014

  Pff, wat ben ik blij dat ik een man ben zeg. Mijn deel van het hele kinderen maken is tenminste leuk 😉

 • Reageren
  Linda
  25/10/2014

  Geweldig, hoe je zo’n pijnlijke ervaring die je het liefste maar weer zo snel mogelijk vergeet kunt ombuigen in iets waar je toch wel een beetje om kan lachen.
  Linda onlangs geplaatst…Wintertijd blogjeMy Profile

 • Reageren
  Liënne
  25/10/2014

  Hahahahaha…. Zoooooo herkenbaar!!!!
  En idd: Bij de 1e denk je noooooooooit meer!!!
  Wat heb ik een respect gekregen voor mijn moeder die 6 meiden heeft!!!
  Inmiddels heb ik 3 kindjes… en ja… je bent na elke bevalling ‘vergeten’ hoe het allemaal precies voelde… en bij de 1e wee weet je het gelijk weer…. en dat het ook nog veeeeeeeel erger gaat worden!!!
  Maar met zo’n wondertje op je buik (en een paar dagen later) vindt je het het toch wel allemaal waard

 • Reageren
  pal bakker
  25/10/2014

  Respect! Voor jullie vrouwen hadie er vaak nog over nagedacht bij de bevalling eigen dochter en vrouwtje dus! Geweldig omschreven, nogmaals respect!

 • Reageren
  Yasmin
  25/10/2014

  O ik heb zo gelachen om je stuk! Ik herken aardig wat van je lijstje, maar idd nummertje 2!!!! Wtf waarom vertellen ze dat niet van te voren zodat je je erop kunt voorbereiden. Incl. De brokken die eruit komen waarvan je denkt ‘huh zijn dat losse embryo’s ofzo’??? Echt walgelijk en dat duurt gewoon weken. Bij mij duurde het 9w %#$£?! Vieze bende.

  Respect dat je het hebt geschreven en dat je je jouw ervaring hebt gedeelt met ons. Heel veel succes en sterkte met het verdere herstel en uiteraard ook heel veel genieten van je mooie zoon <3
  Yasmin onlangs geplaatst…On my wayMy Profile

 • Reageren
  Sandra
  25/10/2014

  Ik vind het rot voor je maar niet iedereen is het zelfde bij de ene is het rot en bij de andre niet ik hoop dat je het heb mee gemaakt dan weet je wat je moeder heb mee gemaakt ik heb 5 kinderen gekregen 2 meisjes en 3 jongens alle maal gezont bij 1tje heeb ik ib geknipt ze waren alle maal tusen 8 en 9 pond

 • Reageren
  keesje
  25/10/2014

  Je verveelde je zeker toen je dit verhaaltje ging plaatsen

 • Reageren
  marjolein
  25/10/2014

  Ik heb dit allemaal niet bewust meegemaakt, heb vanaf de eerste bloeding op vrijdag 30 april 1999 tot aan de bevalling (keizersnede)op zaterdag 1 mei 1999 om 18:20 een heerlijke gezonde dochter op de wereld gezet zonder 1 seconde pijn. Ik weet niet bewust wat weeën zijn. Heb alleen wat last gehad van de hechtingen.

 • Reageren
  jessica karwofodi
  26/10/2014

  omg i know the feeling all to well. en sja toch heb k er 3 geperst welluswaar met wat rustpauzes van gemiddeld 3 jaar. maar tis mooi vertolkt wat we mee maken

 • Reageren
  margret
  26/10/2014

  pffff nee niet mee gemaakt 4 keer bevallen maar gelukkig hier twee persweeen en ze waren er , als ik nu zeg deed geen pijn lieg ik .Maar was het te houden ja hoor.Ook uitgescheurt bij de oudste welliswaar niet groot maar bij mij was het bevallen en de arts zeg uit de gein dat gaat wel een tijdje duren voor een broertje of zusje .Ik zeg nee hoor kom maar op en 13 maanden later was zusje lief aan de beurt haha. Bij mij was het echt opstaan en doorgaan bij alle 4 gelukkig. Wat ik hier allemaal boven leest pfff meis ik heb met je te doen zo als met vele aanstaande moeders .

 • Reageren
  Inksane
  26/10/2014

  Wat een herkenning en waarom zou dit niet op internet mogen! Bevallen doen we al eeuwen zijn er geheimen over?? Meest vrouwlijke wat er bestaat, maar wat voel je je erna (pff wie houden we voor de gek, ook ervoor) ooh zo niet vrouwelijk en sexy. Je laaste zin zegt gelukkig ook alles waarvoor we het doen wat een ongelooflijke liefde voor je baby/kind waardoor je het uiteindelijk zelfs nog een keer allemaal zou ondergaan.wat na die 1e weet je het! 😉 Zo ook ik…drie geweldige kids. Veel geluk en onvoorwaardelijk liefde

 • Reageren
  Yolanda
  26/10/2014

  Helemaal waar! En dat plassen pijn doet, althans urine langs de hechtingen prikt heel erg✔️

  • Reageren
   Yolanda
   26/10/2014

   Staat er al bij sorry:)

 • Reageren
  natasja
  26/10/2014

  Als ik dit lees, denk ik jeetje, wat afschuwelijk! Wil nooit meemaken maar het lijkt me heel mooi om een kindje hebben. Daar heb ik wel alle ellende voor over.

 • Reageren
  Petra
  26/10/2014

  Hahaha geweldig! Zo te horen mag ik van geluk spreken. Ik heb mijn kinderen redelijk makkelijk en snel op de wereld gezet. Vervelendste was het tegenhouden van de persweeën en toen het hoofdje stond en de kleine nog gedraaid moest worden. Maar het cliché is waar. Je vergeet het.
  Petra onlangs geplaatst…Tag: You ask… I tellMy Profile

 • Reageren
  Me
  26/10/2014

  jeetje, kan je nagaan wat die vrouwen in de vorige eeuw hebben moeten doorstaan. Geen ruggenprik, geen schone hecht naald…of eigenlijk, geen hecht naald! Geen kussentje om op te zitten, de week er op gewoon weer op het veld moeten staan! Miljarden vrouwen zijn je al voor gegaan, dat het zeer doet weet iedereen, dat je daarna niet helemaal 100 bent kon je ook verwachten. Dus accepteer het gewoon en zeur dan niet!

 • Reageren
  Tamara
  26/10/2014

  Ik blijf er ook bij dat niemand je verteld dat borstvoeding pijn doet. Jeetje wat deed dat eerste keer aanhappen zeer en daarna blijven ze ook een tijd gevoelig, vooral onder de douche…
  Tamara onlangs geplaatst…Op dit moment #4My Profile

 • Reageren
  Ineke
  27/10/2014

  blij dat ik niet jouw bevalling heb gehad.
  Mijn bevalling:
  Weëenstorm was verdomde pijnlijk, ruggeprik verkeerd geplaatst dus maar voor helft verdoofd, kind in de stress dus aan de zuurstof, placenta kwam niet los dus operatie, toeschietreflex had ik niet dus mega dikke verstopte tieten die op ontploffen stonden en handmatig gemelkt moesten worden door kraamhulp en verloskundige in een pan heet water omdat kolf het niet weg kon krijgen. Kind helaas te klein en kon eten niet binnen houden dus eerste vijf dagen heen en weer reizen naar ziekenhuis.
  Maar aan de andere kant heeft de bevalling maar vijf uur geduurd en vloog hij er als een soort 4G reclame uit bij de derde pers.

  Met andere woorden …. Ik zou het zo weer doen.

 • Reageren
  Kiki
  27/10/2014

  wat leuk geschreven!! En natuuuuurlijk: gefeliciteerd! 🙂

 • Reageren
  jose
  27/10/2014

  heel herkenbaar ikzelf kreeg een zoon van 13 pond
  en ook nog 54 cm ik woog op het eind 93 kg
  en voorheen 62!!!!
  vroeg me vaak af voor de spiegel waar al dat buikvel heen gaat
  toen kwam de zuignap eraan te pas vacuum extractie omdat ik hem er niet kon uitpersen
  dan denk je wel…waar ben ik aan begonnen
  maar als de baby op je buik ligt….ben je alles weer vergeten

 • Reageren
  janneke
  27/10/2014

  Ik denk dat ik maar even wacht met mijn kinderwens……. 😛

 • Reageren
  Sandra
  28/10/2014

  Nou, ik ben benieuwd. Ben deze week uitgerekend maar het valt me nu al zwaar omdat vooral ’s avonds wanneer ik probeer te slapen de baby opeens denkt allerlei salto’s op mijn blaas uit te voeren. En ik nu ook al last heb van aambeien (vanwege de ijzerpillen, waar ik hardlijvig van werd, die me tijdens de zwangerschap gevoerd zijn) dat ik bijna schrik heb voor de persweeen.
  Ik hoop zo dat het gaat meevallen.
  Ik weet iedereen ervaart het anders en respect voor iedereen die het als hel hebben ervaren en daarna toch een 2e kind erbij kregen. Je zou echt denken ‘Nooit meer!’ Hahaha…
  Nou, ik moet dus nog en elke keer als de baby op m’n blaas danst denk ik moet ik dadelijk nou plassen of is het mijn vliezen die breken?
  Maar goed bedankt voor je verhaal! Alhoewel het voor mij ‘niet lachen’ was maar eerder ‘oh waar ben ik aan begonnen’ lol.
  Ook bedankt aan de vrouwen die vertelde dat het juist erg gemakkelijk ging. Ben blij dat iedereen het anders ervaart dat geeft mij hoop :).

 • Reageren
  esther
  28/10/2014

  Hahahaha geweldig en een feit!!!!! Ik heb ze alletwee gehad. Zowel normaal als keizersnede.
  Bij de normale kon ik met mijn kop tegen de muur aankopen tijdens de weeen.
  Maar wat me opvalt……..waar blijft dat mannen commentaar hahahaha

 • Reageren
  Sophie
  28/10/2014

  Allereerst van harte gefeliciteerd! Ten tweede, mijn excuses dat ik zo erg om je verhaal heb moeten lachen., maar wat heb je geweldig geschreven. Het is goed dat je het boekje open doet, en ja details horen daar dan ook bij!!! Hopelijk heb je er ook nog wel een beetje van kunnen genieten! X Sophie
  Sophie onlangs geplaatst…Food | Gezonde vegtarische lunchMy Profile

 • Reageren
  Jill
  28/10/2014

  Ik krijg nog eens koppijn van dat constante gezeur over bevallingen. Typisch wijvengedrag weer, zeuren over alles, wanneer het maar kan.
  Je was er zelf bij toen je bezwangerd werd. Je wist de consequenties. Stel je dan toch eens sterk op en houd gewoon je mond.
  Enig idee hoe dit gezeur op mannen kan overkomen? Geen wonder dat ze de vrouw als een zwak geslacht zien.
  Weer zo’n punt waarop ik vrouwen totaal niet begrijp… wat een ingewikkelde wezens. En dat terwijl ik er zelf een ben.

 • Reageren
  arlette
  28/10/2014

  Omg zo grappig al die reacties van vrouwen die nog geen moeder zijn. Ik dacht vroeger ook zo en dat ik heel wat kon hebben qua pijn haha ik zeg 1 ding wacht maar! Je hebt geen idee. Heb wel na 25 uur ruggenprik gehad thank god dus het eruit persen en hechten voelde ik gelukkig niet veel van. Alleen de vacuüm doet ook met ruggenprik echt wel zeer. Maar dat gevoel als ie op je buik wordt gelegd is niet normaal puur geluk dat kan je onmogelijk omschrijven. Ik heb een half uur gejankt van blijdschap en ik huil nooooit! Ik denk dat dat ook wel heel erg meehelpt bij de beslissing of je er nog 1 wil. Ik wil dat zowieso echt wel nog een keer meemaken.

 • Reageren
  Raquel
  28/10/2014

  Hahah ik pies bijna in mn broek !!
  Echt te gek !!

  Ik moet eerlijk zeggen ik heb alle twee mijn
  Bevallingen het gelukkig niet zo er varen ..
  Ik heb het heel makkelijk gehad ..

  Ik wens jou wel heel veel sterkte

 • Reageren
  cynthia
  29/10/2014

  ik vond de bevalling nog wel mee vallen op zich er is maar 1 ding wat ik het ergste vond van alles en dat lees ik niet terug in het verhaal jammer genoeg maar wat dacht je van de pijn in je borsten omdat ze zich vol pompen met melk dat heeft bij mij meer pijn gedaan dan de hele bevalling zelf en het rare van alles is ik heb nu 2 kinderen en bij bijde bevallingen heb ik gezegd ik doe dit nooit weer en toch is het 3e kindje al op komst maar hierna is het toch echt klaar en zeg ik voor de laatste keer dit doe ik nooit meer hahaha

 • Reageren
  Esther
  29/10/2014

  Hahahaha zooo waar dit! Heb er hard om moeten lachen, hoe herkenbaar

 • Reageren
  Karmen
  29/10/2014

  Ook ik mis nog 1 belangrijk detail… dat je denkt romantisch erbij te liggen en dan komt je kind bij het laatste stukje darm aan waardoor je onwijs naar de wc moet. Vervolgens zegt de verloskundige doodleuk: dat mag niet meer dame, doe het maar waar je ligt :-S OMG en mijn man zat met een boterhammetje met kaas langs mn bed whoehahahahaha

 • Reageren
  elise
  29/10/2014

  Nou..nou..
  Lijkt een beetje op klaagzang..tuurlijk is niet iedere bevalling t zelfde, maar buiten het mooie wonder zijn er nog een heleboel mooie dingen aan bevallen. Ik heb het 5x mogen doen en zou het zo weer doen.
  De spanning van yess het gaat beginnen.. binnen een paar uur zijn we ouders…
  Het gevoel van vrouw zijn, iets dat alleen voor ons weggelegd is.
  Het besef wat jouw krachtige lijf kan doorstaan, iets waar ik iig trots op ben.
  Het oergevoel met de oerkrachten die vrijkomen op t moment dat je “de meloen door je neus naar buiten perst”
  En daar t moment dat je je kindje op je buik krijgt..de geur..het glibberige..het warme lijfje onder de smeer.
  Dit heb je doorstaan..”de taak” waarvoor de vrouw in het leven is gekomen.
  nou heb ik idd geluk gehad met mijn bevallingen.. de laatste zelfs maar 25 min en 1 pers minuut, maar toch.. de pijn was er..5x..en ik zou t zo weer overdoen.. ik vind het hEt mooiste wat er is.
  (Zelfs met een half jaar “naweeen” hobbels en ehh bobbels zeg maar.

 • Reageren
  Daniëlle
  29/10/2014

  Mannen mogen zich dit soms wel wat meer realiseren ja, dat is denk ik daarom ook waarom je het geschreven heb hihi

 • Reageren
  Marjolein
  29/10/2014

  Je vergeet nog te zeggen dat angst de pijn veel erger maakt. En dat mensen op de een of andere manier het interessant lijken te vinden zo veel mogelijk ellende op internet te plaatsen om deze angst (en dus de pijn) bij anderen te vergroten.
  Ik ben verloskundige, een perswee voor de placenta stelt niets voor, een megaspuit komt er niet aan te pas.
  Mijn bevallingen waren het mooiste wat me is overkomen, het valt de meeste vrouwen heel erg mee en we can do it!

 • Reageren
  Iris
  29/10/2014

  Geweldig en helemaal waar ik ben net voor het eerst moeder geworden en niemand had me dit verteld wat jij zegt ..

  Het grootste wonder in de wereld doet je ook het meeste pijn
  Maar genieten is het zeker als je weer jezelf bent

 • Reageren
  melanie Peters
  29/10/2014

  hahahahahaha zooo gelachen, zoooo herkenbaar, geweldig, inmiddels heel blij, dat ik het ook nog een tweede keer heb mogen beleven. geniet van de kleine.

 • Reageren
  Lily
  30/10/2014

  Ha! Zeeeeeeeeeeeer herkenbaar! Ik mag het over 3 maanden, na 10 jaar te hebben gewacht, opnieuw beleven.. Boi.. dat wordt weer wat!

  Thanks for the reminder!

 • Reageren
  bianca
  30/10/2014

  Ik ben 2 keer bevallen. De bevalling van mijn zoon (1e) was binnen 21 min zonder weeën en in 1 perswee . 3 hechtingen en 2 dagen liep ik al te genieten met de kleine om een lekkere wandeling te maken.

  2de bevalling van mn dochter. Had ik een weeën storm. ( wee na wee zonder te kunnen wegpuffen) maar na 90 min was zij erok al en de zelfde dag heb ik gelijk genoten van mn kinderen.

  Voelde me tijdens de zwangerschap goed en bevalling goed en na de bevalling goed. Zou het zo nog overdoen maar vind mezelf te oud hihi

  Kortom de een heeft veel pijn en de andere poept ze er zo uit . Heel verschillend. ……

 • Reageren
  Kastie
  31/10/2014
 • Reageren
  Kastie
  31/10/2014
 • Reageren
  Denise
  31/10/2014

  Whaha, ik plas zowat in mn broek van het lachen. Leuk geschreven en heul herkenbaar!!

 • Reageren
  Amanda
  31/10/2014

  Grotendeels gelachen! Sommige dingen komen er overeen. Eerste bevalling duurde maar 2 1/2 uur. Meer dan 40 hechtingen, een hb van 2,1 en dus bloedtransfusies en nog een operatie. Bijna niet overleeft….. Plassen met een kannetje water erbij.
  Ja doodsbang voor de tweede bevalling. 16 uur weeën maar geen ene hechting en ik wandelde snel weer het ziekenhuis uit. Maar alles vergeten als je je kindje ziet.

 • Reageren
  wendy
  31/10/2014

  Hahaha komisch.

  Ik herken er veel dingen, wel lekker aangedikt.. 🙂

 • Reageren
  Trea Hillebrink
  31/10/2014

  Hoi, Leuk beschreven, hoewel het voor mij al 21 jaar geleden is deed het alle mooie en minder mooie herinneringen weer tot herleven komen. Nu kan ik al die jaren heerlijk genieten van mijn mooie kanjers.
  Trea

 • Reageren
  Annemieke
  31/10/2014

  Helemaal waar! En je beschrijft het nog heel netjes hoor! 😉
  De bevalling uit de film “De Gelukkige Huisvrouw” valt bij mij letterlijk in t niet. Uiteindelijk zijn clichés ‘bijna’ allemaal waar… Op eentje na: Ik vergeet de pijn nog steeds niet… Althans, ik ‘ervaar’ m na 5 en 3 jaar niet meer…maar ik vergeet t niet.
  Maar wát kan je daarna blij zijn met je kroost! Dat dán weer wel gelukkig!;-)

 • Reageren
  Angela | Great Body & Skin
  07/11/2014

  Oh mijn god nee, wat errug! Maar even in perspectief: heb jij gewoon erg pech gehad, of … ?
  Angela | Great Body & Skin onlangs geplaatst…Fashion Model Friday: Curvy Model Jana About her Skin Care RoutineMy Profile

 • Reageren
  Nathalie
  13/11/2014

  Mijn 1e bevalling was ongeveer net zo, alleen duurde het bij mij heel lang voor ik 10 cm ontsluiting had.
  Bij mij kwam de placenta ook niet spontaan, ze hebben 3 man sterk in mijn buik geduwd, en een spuit gegeven maar dat mocht niet baten, uiteindelijk is de placenta operatief verwijderd. Tijdens de operatie verloor ik 2.5 liter bloed en kreeg ik een bloedtransfusie.
  Ik had gelukkig geen hechtingen dus daar heb ik geluk mee.
  Voor mij was het ook heel zwaar maar jou laatste zin is zo waar!!!
  Inmiddels heb ik 3 kindjes.

 • Reageren
  marjolein
  13/11/2014

  Hahaha geweldig verteld dit, heb echt in een deuk gelegen door de manier waarop je dit heb opgeschreven. Ik moet er alleen wel bij zeggen dat ik mezelf hier totaal niet in herken. Voor alle aanstaande moeders: Ik zelf ben 4 weken geleden bevallen van 2 geweldige zoons ( dit zijn mijn eerste kindjes), en de “gruwel” hierboven is me gelukkig bespaard gebleven. Ik kwam s ochtends in het ziekenhuis met 4 cm ontsluiting s middags zat ik nog steeds op 6 cm dus toch maar een ruggenprik gevraagd ik had nml rug en buik weeën. Om een uur of half 9 kreeg ik persweeën rond kwart voor 9/ 9 uur mocht ik beginnen met persen en binnen 3 kwartier lagen beide kereltjes op me borst met 6 min. Verschil. En wat betreft me placenta met een paar duwtjes op me buik vloog die er ook uit.

  Groetjes Marjolein

 • Reageren
  Remy | BakingBeautyNL
  13/11/2014

  Geweldig geschreven! Ik heb echt gelachen…

  En ook om de reactie van sommige meisjes hier. Dat hechten is een onderwerp waar niemand over wil praten, maar dat is begrijpelijk!

  De bevalling: ik heb super veel respect voor de vrouw!
  Remy | BakingBeautyNL onlangs geplaatst…You’ve Got Mail #3: KookkunstenMy Profile

 • Reageren
  colind
  14/11/2014

  Alles helemaal waar! ‘onderkantje….’ zullen we nog eens naar t onderkantje kijken’ ho staat het met het onderkantje….onderkantje onderkantje onderkantje… kan t niet meer horen!

 • Reageren
  Trudy
  14/11/2014

  Die laatste zin, bijna.. als je kindje bij je weg word gehaald en in de couveuse word gelegd..

 • Reageren
  Bianca
  14/11/2014

  OMFG haha! Ik denk dat dit artikel meer iets is voor wie al bevallen is anders blijft een groot deel van je lezeressen kinderloos denk ik :p Echt een erg leuk artikel 🙂

 • Reageren
  Shauni
  15/11/2014

  Ik ben bevallen van me 1 ste kindje een prachtig van een dochter. Ik heb niets te klagen over pijn of. Wat dan ook . Ik heb er 20 min over gedaan en had niets van pijn . 🙂

 • Reageren
  Tamara
  13/01/2015

  Super om te lezen! Ik heb dan nog geen kinderen maar wil ze wel. Jij hebt wel veel met pijn te kampen gehad. Ik lees in reacties verhalen bij mensen die het niet zo pijnlijk hebben gehad. Kortom, je weet nooit hoe het bij je zal lopen. Maar het schut je wel wakker.. ik wacht nog even 😉
  Tamara onlangs geplaatst…Blue Sky “Crystal Menth” pepermuntsnoepjesMy Profile

 • Reageren
  Maartje
  09/03/2015

  Geweldig om te lezen. Heb in de deuk gelegen! Heel leuk beschreven. Sommige punten ook herkenbaar. Ik had n bevalling van 20 uur. Weëen van begin af aan al om de 5 min. Dus na zo 4uurtjes wachten naar het Ziekenhuis (woon in Zuid-Afrika en daar bevalt eigenlijk iedereen in het ziekenhuis.) Had ik nog maar 2cm ontsluiting. Paar uur later opgerekt tot 5cm. Niks geholpen. Toen hadden ze mn water gebroken, hielp ook niet. Zo’n 18uur later aan het infuus om de weëen op te wekken. En heb nog lachgas gehad waar ik heel duizelig van werd. Uiteindelijk na 20uur en 3 persweëen was hij er! Ze hadden me vlak voor hij kwam plaatselijk verdoofd omdat ik ingeknipt moest worden. Dus deed nirt zo zeer. Dacht alleen dat hij uit het andere gaatje kwam want jeee die deed wel zeer v het persen xD. Voelde daarna of ik heel de wereld aan kon! Ik had een kind gebaard zonder een kik te geven! Stuwing erg zeer. En zeker 10 keer borstontsteking gehad. En zeker 3maanden moe geweest. Maar het was het zo waard! Geniet van je ventje!

 • Reageren
  Meike
  29/06/2016

  LOL… verschrikkelijk herkenbaar. Van A tot Z. Geweldig!

 • Reageren
  Sandra Murray
  23/09/2016

  Hahaha omg wat heb je dit leuk geschreven! XD bijna alles klopte idd vergeleken met hoe ik het heb ervaren behalve het laatste. Alleen had ik dan niet van “naai de boel maar dicht” lol toen mijn zoontje er eenmaal uit was wist ik niet of ik het nog een keer kon doen. Maar de volgende dag was ik al van ‘bij nr 2 word het anders!’ en dat hoop ik ook over een paar weekjes ga ik namelijk bevallen van m’n 2de en ik HOOP echt dat het deze keer wat soepeler gaat xD

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.