Wat kun je verwachten bij de 4-jaarscontrole op het consultatiebureau?

Vorige week was het zover; het allerlaatste bezoekje van James aan het consultatiebureau. Vanaf nu zal de schoolarts het overnemen. Ik vertel je wat je kunt verwachten bij deze controle.

Allereerst wil ik even zeggen dat ik tot nu toe alleen maar positieve ervaringen heb gehad bij het consultatiebureau. Ik heb me nooit betutteld gevoeld of het idee gehad dat een ander zich met mijn opvoeding wilde bemoeien. Ik vind het fijn om af en toe even mijn verhaal kwijt te kunnen en ik merk ook altijd oprechte betrokkenheid vanuit het bureau. Zeker toen Isé en James nog baby waren, vond ik het heel fijn om met deskundigen mijn voeding- of slaapschema’s te bespreken.

Maar dat even terzijde, dit artikel gaat over het contactmoment met 4 jaar (officieel is het 3 jaar en 9 maanden maar wij waren iets later).

De assistente begin zoals altijd met wegen en meten, waarna dit genoteerd wordt in het groeiboekje (dat ik natuurlijk alweer twee jaar kwijt ben, dat snap je). Hierbij hield James alleen zijn onderbroek aan.

De jeugdverpleegkundige doet vervolgens een algehele gezondheidscheck en bespreekt nog een keer het gewicht en de lengte (James was aan de slanke kant en iets groter dan gemiddeld). Ook gaat ze in op zaken als opvoeding (hoe vind je zelf dat het gaat, waar loop je tegenaan, hoe redden jullie het als ouders), sociaal gedrag (hoe gaat je kind om met anderen) zindelijkheid, opvang. Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om zelf vragen te stellen.

Er worden een aantal oefeningetjes gedaan die gericht zijn op de ontwikkeling. James’ motoriek werd getest, hij moest hij een bruggetje bouwen met een aantal blokjes, over een lijn springen (met twee voeten tegelijk), een cirkel benoemen en dit natekenen (James noemde het trouwens geen cirkel maar een mandarijn…)

Net zoals bij de drie jaarscheck, worden ook bij deze vierde en laatste check de ogen gecontroleerd door middel van een test. De test voor vierjarigen is weer anders dan de test voor driejarigen. Waar hij vorig jaar enkel plaatjes hoefde te benoemen, was het deze keer iets ingewikkelder. De verpleegkundige wees op het bord een cirkel met een opening erin aan en James moest zijn eigen cirkel in zijn hand steeds op dezelfde manier houden als de cirkel op het bord. Hierbij was steeds 1 oog afgedekt.

Tevens kreeg James deze keer nog een vaccinatie (DKTP booster). Ik schreef al eerder dat ik ervoor kies om mijn kinderen wél in te laten enten en daarom was het ook deze keer weer tijd voor een prikje. Ik had James voorbereid door middel van filmpjes omdat hij het voor de eerste keer met volle bewustzijn mee zou krijgen. Ik vertelde hem wel eerlijk dat het heel even pijn zou doen. Gelukkig vond James het absoluut niet eng en toen hij nadien ook nog een mooie Star Wars pleister én een tattoo kreeg, was er al helemaal niks aan ’t handje.

De eerstvolgende controle gebeurt dus door de schoolarts. Dit zal zijn als James 5 jaar is en hij in groep 2 zit.

Hoe is jullie relatie met het consultatiebureau?

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.