Wat ik niet wist over NA mijn bevalling

Dat ik ongelofelijke spierpijn zou hebben. Opzich wel logisch als je erover nadenkt, je spant immers je hele lichaam samen tijdens het persen en het opvangen van de weeën, maar desondanks heb ik er nooit over nagedacht.  In combinatie met de moeheid en natuurlijk de pijn aan de onderkant kan het behoorlijk aanvoelen alsof je door een vrachtwagen bent platgewalst. Al deze klachten tezamen geven je overigens wel het gevoel alsof je echt hebt gewerkt om je kindje ter wereld te brengen. En dat is ook wel wat waard.

Dat ik niet meer wist hoe ik moest plassen. De eerste dagen na mijn bevalling naar het toilet gaan was vreselijk, en dan heb ik het nog niet eens over de ‘grote boodschap’. Het plassen ging bij mij niet zoals het hoorde, ook niet na het aanzetten van een kraan, plaatjes van plassende mensen of weet ik wat voor trucs allemaal. Ik heb twee dagen een blaaskatheter gehad omdat het me zelf niet meer lukte om er een straal uit te krijgen. Waarschijnlijk heeft dit te maken met je bekkenbodemspieren die tijdens de bevalling gerekt worden waardoor je het signaal van plassen of poepen kunt missen.

Dat het verliezen van bloed nog best lang kan duren. Ik weet nog dat een zwanger (inmiddels bevallen) vriendinnetje aan mij vroeg: “San, ik heb net dat kraampakket binnengekregen, maar klopt het dat er echt zoveel maandverband in zit?! Dit gebruik ik nog niet eens als ik een twee maanden achter elkaar ongesteld ben!” Ik moest haar toch eerlijk bekennen dat al die tig, ik noem het voor het gemak even barbiematrassen, echt wel nodig zijn. En dat twee pakken Kotex Night als aanvulling ook geen overbodige luxe zijn.

Dat naweeën bijna pijnlijker zijn dan gewone weeën. Niet heel lang na je bevalling beginnen je naweeën. Deze worden vaak versterkt als je borstvoeding geeft want dan krijg je lichaam een seintje dat je baarmoeder weer moet krimpen. Deze naweeën heb ik als mega intens ervaren en eigenlijk vond ik dit van alle klachten wel een van de meest vervelende, puur omdat je ze weer moet wegpuffen en je daar gewoon niet heel veel kracht meer voor hebt. Mijn naweeën rolden door naar mijn benen en ik vond dit zo’n ontzettend onnatuurlijk gevoel dat ik ze daarom misschien wel als bijna net zo pijnlijk ervaarde.

Dat ik nog nachtmerries zou hebben van mijn bevalling (en dat ik die nu nog steeds wel eens heb). Dit is natuurlijk ook een onderdeel van het ‘ontzwangeren’; het verwerken van je eigen bevalling onder andere door middel van dromen. (Over de verwerking van een bevalling schreef ik al eens eerder een artikel.)

Dat ik nadien last zou hebben van winderigheid en dan op zo’n manier dat je het niet tegen kunt houden. Je baarmoeder en darmen moeten weer opnieuw hun plek zien te vinden en dit gaat gepaard met het verliezen van lucht (omg dat klinkt echt te nasty voor woorden trouwens).

Dat gynaecologen echt heel goed kunnen hechten. Ik ben me geen enkele keer doodgeschrokken toen ik met een spiegeltje de boel daar beneden eens goed ging inspecteren. Oké, het is een beetje een rommeltje met al die draadjes en gedoe (en het feit dat de boel waarschijnlijk al een tijdje niet geschoren is helpt ook niet echt mee) maar ik had eerlijk gezegd verwacht dat ik het daaronder niet eens meer zou herkennen. Dat viel dus alles mee.

Dat je temperatuur elke dag wordt opgemeten door de kraamverzorgster en dat ze dat eigenlijk met zo’n ding voor tussen je billen moeten doen. Ik geloof dat ik even een wegtrekker kreeg toen ze daarmee op de proppen kwam. Ik heb haar vriendelijk doch resoluut verzocht de thermometer onder mijn oksel te steken ipv in mijn anus want dat was waarschijnlijk de doodsteek geweest voor me, myself en mijn onderkantje.

Dat netbroekjes echt je beste vriend worden in plaats van die grote oma onderbroeken die ik had gekocht. Serieus mensen, als je nog moet bevallen FIX DEZE DINGEN! Ik zweer je dat deze broekjes de reden zijn dat prinses Kate een paar uur na haar bevalling in een nota bene WITTE ROK buiten stond te zwaaien alsof er niks aan de hand was. Ik dacht alleen maar ‘mens hoe doe je dat want jij bloedt als een rund daar beneden!’ Goed, ik dwaal af maar deze broekjes zijn dus vet handig.

netbroekje
En na al deze (gênante) dingen houdt mijn vriend nog steeds van me hoor 😉

Dit vind je misschien ook leuk

18 reacties

 • Reageren
  Malou
  29/08/2015

  Och ja die naweeën.. Ik heb geen gewone weeën gehad, dus ik kan het niet vergelijken, maar het was best pijnlijk ja. En het bloeden vond ik ook vrij lang duren!
  Malou onlangs geplaatst…‘GEEF JE NOG NOG STEEDS BORSTVOEDING?’ DEEL 2My Profile

 • Reageren
  Lifesabout
  29/08/2015

  Leuk om te lezen, ik kan mij namelijk geen voorstelling maken van een vaginale bevalling. De thermometer mocht ik er zelf inwurmen…vond ik prettiger dan dat de verpleging dat deed.
  Lifesabout onlangs geplaatst…Photodiary. Memory Lane 23 -29 augustus.My Profile

 • Reageren
  Annemijn
  29/08/2015

  Oei, ik heb weer een hoop nieuwe dingen geleerd tijdens het lezen van dit artikel.
  Annemijn onlangs geplaatst…SHOPLOG: PRIMARK, EOS, H&M en MAC COSMETICSMy Profile

 • Reageren
  Lillyshuid
  29/08/2015

  Leuk artikel!!
  Lillyshuid onlangs geplaatst…De raarste opmerkingen die ik heb gehadMy Profile

 • Reageren
  Elisabeth
  29/08/2015

  Ja die spierpijn he? Die had ik écht niet aan zien komen. Ik maar denk dat ik heel relaxed lag te puffen om die weeën op te vangen. Not!
  Elisabeth onlangs geplaatst…Fotoverslag Lowlands 2015 (deel 1)My Profile

 • Reageren
  Channah
  29/08/2015

  Haha die netbroekjes! Maar op dat moment wel echt een uitkomst. Ik weet nog wel dat ik midden in de nacht de verpleegkundige ‘opbelde’ (ik lag er al een paar maanden) omdat ik een nieuwe nodig had, maar die kreeg ik niet omdat het anders ’t ziekenhuis te veel geld kostte. Ik moest m’n eigen ondergoed maar gebruiken. Stond ik daar na wekenlang in het ziekenhuis gelegen te hebben ivm hellp syndroom en een eigen onderbroek.. Die had ik natuurlijk niet! 😉
  Channah onlangs geplaatst…Kayla Itsines Bikini Body GuideMy Profile

 • Reageren
  Tamara
  29/08/2015

  Ohhh die naweeen, terwijl mijn laatste bevalling maar 2.5 uur duurde, had ik daarna nog bijna 4 dagen naweeen..
  Tamara onlangs geplaatst…Waarom speelgoed de nachtmerrie van elke ouder is.My Profile

 • Reageren
  Angela | Great Body & Skin
  29/08/2015

  Haha je laatste zin ? waar haal je die netbroekjes? Heb net omaonderbroeken ingeslagen. Geef ze wel aan mn moeder anders.
  Angela | Great Body & Skin onlangs geplaatst…Model Food Diary #8My Profile

 • Reageren
  Jess
  29/08/2015

  leuk geschreven en handig om weten. Van die spierpijn heb ik eigenlijk ng nooit gehoord.
  Jess onlangs geplaatst…Ik blaas 26 kaarsjes uit!My Profile

 • Reageren
  Zara
  29/08/2015

  Nog iets minder dan 3 maanden, dan mag ik eraan geloven.
  Waar kun je die netbroekjes halen?

 • Reageren
  Madelaine
  29/08/2015

  Ik HOU van je artikelen hier over. Ga meteen kijken waar ik die netbroekjes kan scoren. Over minder dan 4 maanden moet ik er maar ook aan geloven.. ieeeeek.
  Madelaine onlangs geplaatst…CARS / BIKES – GoalsMy Profile

 • Reageren
  Sandra
  29/08/2015

  Ik ben zelf nog lang niet toe aan kinderen, ik ben nu 20, maar ik vind je ‘mommy’ stukjes altijd erg leuk geschreven en daarnaast ook erg interessant. Het is niet verkeerd om nu al het een en ander te weten mocht ik ooit aan kinderen beginnen!
  Sandra onlangs geplaatst…Persoonlijk: Ik heb mijn propedeuse eindelijk behaald!My Profile

 • Reageren
  Marijke
  30/08/2015

  Twee weken geleden ben ik bevallen. Ik was goed voorbereid op ellende na het lezen van je artikelen over bevallen maar gelukkig heb ik een super bevalling gehad. De enige ellende kreeg ik erna met borstvoeding geven. Verschrikkelijke tepelkloven. Ik beval liever nog drie keer achter elkaar dan dat ik tepelkloven krijg. Gelukkig kolf ik nu.

 • Reageren
  Sabien
  30/08/2015

  Geweldig artikel, kan er nu (nog) om lachen. Mijn verbeelding is groot, vraagt vriendlief waarom ik lach… Leg dat maar eens uit!

 • Reageren
  Lina
  04/09/2015

  Super leuk je artikelen heb er veel aan!!. Ik moet over 7 weken ?
  En met je verhalen/tips weet ik een beetje wat me te wachten staat.

 • Reageren
  Anneleen
  05/09/2015

  Dat laatste zinnetje vind ik ontzettend mooi om te lezen Sanne… Een zwangerschap/bevalling maak je samen mee en het lijkt me heerlijk om dit samen met je partner allemaal te kunnen delen!
  Anneleen onlangs geplaatst…Reisverslag WalesMy Profile

 • Reageren
  Melissa
  04/04/2016

  Ooh, ik weet eigenlijk niet waarom ik toch die artikelen van je lees over de bevalling. Misschien toch omdat je het niet mooier maakt dan dat het is. Fijn die eerlijkheid, ik weet in iedergeval nu een beetje wat me te wachten staat. Nog 14 weekjes en dan is het zover.

 • Reageren
  Martine
  10/01/2017

  Haha ik had m al eens gelezen, maar hij blijft goed. Je hebt het over bloeden, maar herinner je je de Stolsels nog? Alsof je ineens een orgaan verliest ofzo, dat je denkt: WAT IS DIT!
  Of het moment dat ze de hechtingen gaan verwijderen! Omg..

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.