Wat ik heb geleerd van bloggen

Ik blog nu alweer ruim twee jaar. Tijd om eens wat te reflecteren! Wat heb ik tot nu toe zoal geleerd van bloggen?

Dat kritiek niet erg is, maar juist heel waardevol kan zijn

Als je blogt krijg je kritiek, zo simpel is dat nu eenmaal. In het begin is het soms wat moeilijk omgaan met deze kritiek omdat je het te persoonlijk opvat of omdat het je in het verkeerde keelschat schiet. Maar tegenwoordig opent kritiek juist mijn ogen, houdt het me scherp en gebruik ik het om mezelf of mijn blog te verbeteren. Zo kreeg ik laatst een comment van iemand die zei dat het haar opviel dat mijn reviews korter waren dan voorheen en dat ze het gevoel had dat sommige blogs wat diepgang misten. Toen ben ik kritisch naar mijn blog gaan kijken en kwam ik tot de conclusie dat ze in ieder geval wat betreft dat eerste gelijk had. Ik moet toegeven dat ik ook fases heb dat ik wat meer tijd heb om te bloggen, of dagen dat het licht gewoon wat mooier is om te fotograferen, dagen dat ik meer inspiratie heb voor langere en meer diepgaande teksten. Maar soms zit het een beetje tegen en wil het gewoon een weekje even niet. Zeker als James ziek is dan heb ik daar mijn handen vol aan en dan zou het zomaar kunnen dat de kwaliteit van de artikelen die week wat minder is, al durft ik met recht te zeggen dat ik mijn blogs nooit afraffel. Ben ik echt niet tevreden? Dan komt er gewoon niks online. Daarom zou ik ook moeten zorgen dat ik wat back-upcontent heb zodat ik een vangnet heb op momenten dat ik even niet kan bloggen. Dat brengt me meteen bij puntje nr. 2 namelijk:

Dat ik absoluut geen planner ben

Nooit geweest en ik zal het vrees ik ook nooit worden. Ik heb al talloze planners, agenda’s, notitieboekjes, apps en weet ik het wat uitgeprobeerd om nu eindelijk eens een soort schema te maken voor op zijn minst een week, maar het is me tot nu toe nooit gelukt. Heel slecht eigenlijk om er bij voorbaat al vanuit te gaan dat het plannen sowieso nooit wat gaat worden maar ik zou gewoon niet weten hóe. Zelfs met een universitair diploma op zak kan ik nou niet bepaald zeggen dat plannen echt mijn ding is. Komt ook omdat het me nooit écht in de problemen heeft gebracht. Ik doe een hoop dingen gewoon uit mijn hoofd. Toen ik nog studeerde schreef ik ook amper wat op, ik vertrouwde op mezelf dat ik wel onthield wat er gezegd werd. Maar ooit gaat het me de kop kosten, dat weet ik wel. Dus voor de zoveelste keer heb ik een agenda gekocht en ga ik het weeeeeer proberen…

Dat bezoekers mij écht heel veel waard zijn

En dan niet in de zin van hoe meer bezoekers ik hebt hoe aantrekkelijker ik ben voor bedrijven, maar ik bedoel puur en alleen het menselijke aspect. Op momenten dat ik niet zo lekker in mijn vel zit, op momenten dat ik verdrietig ben of juist heel blij, momenten dat ik gewoon écht even niet weet hoe ik iets aan moet pakken maar ook de dagelijkse gezellige momenten met mijn bezoekers op Snapchat, Instagram of in de comments. Jullie zijn er altijd en ik ben zo, zó blij met jullie. Ik schreef al eerder een artikel om jullie te bedanken. Echt, you all make my day. Ik wil niet slijmen of overdreven doen maar er zijn al veel momenten geweest dat bezoekers mij de steun boden die ik op dat moment nodig had.

Hoe ik fatsoenlijke foto’s maak

Dat is echt iets wat ik heb moeten leren. Toen ik net begon met bloggen had ik totaal geen oog voor wat een goede foto was en wat niet. Bij de woorden diafragma en ISO-waarde schoot ik in de stress en ik fotografeerde het liefst gewoon op automatische stand. Lekker makkelijk. Maar hee, ik weet niet of jullie het gemerkt hebben maar de kwaliteit van mijn foto’s is wel degelijk vooruitgegaan als ik dat vergelijk met mijn beginperiode 😉 Ik heb tutorials gekeken, mijn vriend honderd keer dingen laten uitleggen en veel tips gelezen over fotograferen, bepaald licht, bepaalde camerastanden, props in beeld, etc. Nog steeds zijn er zat dingen die ik kan verbeteren en ik ben nog lang niet een überqueen wat fotograferen betreft, maar stukje bij beetje komen we er wel.

Dat bloggen een van de dingen is die het liefste doe

Al mijn passies komen op mijn blog tezamen: schrijven, informatie verstrekken, mijn liefde voor make-up, kletsen voor de camera, mensen boeien of inspireren. Ik heb in al die twee jaar nog geen enkel moment gehad dat ik dacht: nu ben ik er echt even klaar mee. Geen seconde overwogen om de handdoek in de ring te gooien. Natuurlijk gaat bloggen met ups en downs en zoals ik al eerder zei, de ene keer heb ik wat meer inspiratie dan de andere keer, maar ik heb er nog nooit genoeg van gehad. Er is zoveel dat ik met jullie wil delen en het bloggen heeft me tot nu toe al zoveel moois gebracht. Ik kan wel zeggen dat bloggen op ieder vlak mijn leven heeft verrijkt.

Dit vind je misschien ook leuk

13 reacties

 • Reageren
  Dorien
  10/02/2016

  Leuk artikel en heel herkenbaar! Ik moet zelf ook echt gaan leren om fatsoenlijke foto’s te schieten. Dat blijf ik lastig vinden. Ik volg je met plezier!
  Dorien onlangs geplaatst…NOOIT MEER DROOG EN PLUIZIG HAAR?!My Profile

 • Reageren
  Elisabeth
  10/02/2016

  Mooi geschreven dit. Ik lees jouw blogs nou al meer dan anderhalf jaar en ik merk echt dat je stees beter wordt. Ik herken veel van de punten die je noemt. Ik kan (wat mijn blog betreft) ook niet plannen. Ik kan zonslecht vooruitwerken! Echt om gek van te worden. En soms heb ik gewoon even geen zin of tijd, omdat Jim niet zo lekker gaat, of mijn werk. Dan zijn mijn artikelen korter, afgeraffeld. Zitten ze bovendien vol spel-, grammatica- én stijlfouten… lastig hoor…
  Elisabeth onlangs geplaatst…José’s boodschap over borstvoeding: leuk, grappig, fijn, irritant en volop genieten!My Profile

 • Reageren
  Nesrin
  10/02/2016

  Mooi geschreven Sanne. Bloggen is meer dan alleen content delen en er komt meer bij kijken dan dat ik in eerst instantie dacht.
  Ik volg jouw blog nu meer dan een jaar en kom hier nog steeds met veel plezier lezen.

  Ik heb ook geen back-up content en ben ook zeker geen planner.
  Nesrin onlangs geplaatst…What time is the Super Beyoncé? I’m in!My Profile

 • Reageren
  Channa
  10/02/2016

  Leuk om te lezen! Hier wil ik ook nog werken aan de kwaliteit van mijn foto’s, maar dat blijft best lastig. En verder is het helemaal waar wat je zegt, kritiek kan heel waardevol zijn en bloggen is hier ook echt een passie geworden 🙂
  Channa onlangs geplaatst…Week in foto’s #3 – Inbraak, Universiteit van Leiden & het krijspaleis!My Profile

 • Reageren
  Rosanne
  10/02/2016

  Mooi artikel en erg herkenbaar!
  Ik ben ook totaal geen planner en mijn agenda ligt al weken ongebruikt in mijn kast, oeps. Ik ben ook erg trots op mijn lezers, vooral de vaste lezer, en vind het onwijs leuk als ze een reactie achterlaten. Na 2,5 jaar bloggen brengt dat nogsteeds iedere keer een glimlach op mijn gezicht 🙂
  Keep up the good work Sanne!
  Rosanne onlangs geplaatst…Muziek met een betekenisMy Profile

 • Reageren
  Leonie
  10/02/2016

  Wat super dar je zoveel heb geleerd! Ik ben benieuwd waar ik ‘sta’ over een tijd met mijn blog. Ik heb er veel plezier in en het lijkt me heerlijk om mezelf dan ook meer te ontwikkelen op dat vlak..:)
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: Zwangerschapsupdate #6 – Week 14My Profile

 • Reageren
  Isabelle
  10/02/2016

  Dag Sanne,
  Leuk om te lezen, ik weet niet of je op mij doelt, maar ik schreef een gelijkaardige comment. Het was eigenlijk niet geuit als kritiek maar eerder als feedback. Want ik vroeg me écht af hoe je in je vel zat.
  Miscchien zou je dat kunnen zien als feedback? Die positief als negatief kan zijn, maar met het doel om je te helpen?
  Ik ben blij dat je zo eerlijk schrijft! Dit is heerlijk om te lezen. Liefs x

 • Reageren
  Lifesabout
  10/02/2016

  Mooi Sanne! Ik zie je passie ook echt dagelijks terug in je artikelen, zo bijzonder om te zien. Kritiek kan heel waardevol zijn, tot op zekere hoogte want het moet niet kwetsend op persoonlijk vlak worden.
  Ik blog nu ruim een jaar en het begon als een passie maar dat vuurtje is alleen maar groter geworden. Bloggen…I love it! En ja ook zonder een planning :’)
  Lifesabout onlangs geplaatst…Waarom multitasken helemaal geen goede eigenschap is.My Profile

 • Reageren
  jodi - liefthuis
  10/02/2016

  In twee jaar tijd heb jij naast zoveel mooie blogs en bezoekers dus nog meer bereikt. Dat je zo eerlijk bent over dat puntje kritiek vind ik mooi, het lijkt me niet niks als mensen zomaar hun mening geven. Super leuk om te lezen, ik ben benieuwd wat het mij brengt.
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…11 gekke zwangerschaps kwaaltjes die ik had, maar waar ik nog nooit van had gehoord…My Profile

 • Reageren
  Carlijn
  10/02/2016

  Mooi dat het bloggen je leven zo verrijkt heeft. Dat vind ik eigenlijk het aller belangrijkste: dat je door het bloggen weet waar je passie ligt, en je kracht. Fotografie enzo is bijzaak, het gaat erom dat je doet wat je leuk vindt.

 • Reageren
  Nicole
  10/02/2016

  Heel herkenbaar allemaal! Ik vind jouw foto’s altijd echt prachtig bij de reviews. Sowieso hele goede reviews die ik graag lees. En je bent ook superleuk om op Snaphat te volgen!
  Nicole onlangs geplaatst…Gaan voor een tweede kindje of niet? Ik twijfel zo!My Profile

 • Reageren
  Josan
  11/02/2016

  Niet planmatig werken is ook een routine of ritme hoor. Dat moet je ook maar volhouden, voor je het weet wordt die herkenbaarheid doorbroken door een periode van structuur en als je het oude ritme dan weer wilt oppakken herkent niemand dat meer. Maar zonder gekheid mooi dat je je leerpunten en groeicurve (h) erkent.
  Josan onlangs geplaatst…Wat te doen met vervelende reageerders?My Profile

 • Reageren
  Anneleen
  13/02/2016

  Ik vind het mooi om te lezen hoe hard je je bezoekers en lezers waardeert! 🙂 dit herken ik namelijk helemaal!
  Anneleen onlangs geplaatst…8 Redenen waarom Sims 3 leuk isMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.