Was dit dan het einde van het middagslaapje?

James wordt in oktober 3 en heeft tot voor kort altijd geslapen ’s middags. Nooit stribbelde hij tegen, sterker nog, hij gaf vaak zelf rond een uur of 14.00 aan dat hij naar bed wilde. Tot vorige week.

James zijn middagslaapjes waren altijd goud waard. Hij sliep toch wel meestal twee uur achter elkaar en dat gaf mij dan de mogelijkheid om in alle rust te werken, huishoudelijke klusjes te doen of telefoontjes te plegen zonder dat een peuter achter me de tent afbrak.

Toen we vorige week echter cold turkey met de speen zijn gestopt (hier zal ik later nog een artikel over schrijven), merkte ik dat het slapen overdag een lastiger verhaal werd. Hij had ineens geen zin meer om naar bed te gaan en als ik hem dan wel weglegde begon ‘ie na een kwartier alweer te roepen. In het begin dacht ik ‘roep jij maar, ik haal je er lekker toch niet uit’, maar toen het geroep twintig minuten later dan alsnog overging in gefrustreerd gehuil wist ik dat dit niks meer ging worden.

Dus haalde ik het mannetje weer uit bed en liet hem rondspelen in de verwachting dat hij aan het einde van de middag wel hartstikke sikkeneurig en doodop zou zijn omdat hij ’s middags niet geslapen had. Maar dit gejengel bleef uit en James bleef verrassend actief voor iemand die zijn gebruikelijke twee uur slaap overdag had overgeslagen.

Toch wilde ik me er niet zomaar bij neerleggen dat het middagslaapje nu ineens voorbij was. Tegelijkertijd wilde ik hem ook echt geen speen aanbieden, ondanks dat ik diep in mijn hart wist dat hij daarmee waarschijnlijk sneller in slaap zou komen. Maar goed, gestopt is gestopt. Consequent zijn is ook hiermee essentieel.

Bij de gastouder bleek James zijn slaapje nog wel nodig te hebben. Overigens ging het hier zonder te morren en eveneens zonder speen. Dat gaf me weer een beetje hoop om het thuis dan nog maar eens te proberen.

Maar nee, thuis was het weer een en al strijd om hem overdag in bed te krijgen. Een strijd die ik eigenlijk geen zin had om te voeren. Daarnaast weet ik ook dat er natuurlijk een keer een moment komt dat het middagslaapje eruit gaat en dat 3 jaar helemaal geen gekke leeftijd is waarop dat gebeurt.

Afgelopen zaterdag waren we ’s middags met hem naar de kinderboerderij geweest en terug in de auto merkte ik dat hij eigenlijk heel moe was en best een slaapje kon gebruiken. Zo’n 300 meter voor huis – zal je altijd zien – viel meneer uiteindelijk in inderdaad slaap.

Maar laten wegleggen, ho maar! Toen we hem uit de auto tilden was hij weer in opperste staat van paraatheid en het lukte dus wederom niet om hem direct in slaap te krijgen. Na weer twintig minuten jammeren en tussendoor nog een keer naar de wc werd het eindelijk stil boven. Inmiddels was het 16.15, maar meneer was wel in slaap gevallen.

Toch voel ik dat het definitieve einde van middagslaapje nabij is. En daar heb ik enerzijds vrede mee omdat het meer mogelijkheden biedt om overdag met James op stap te gaan, en anderzijds heb ik er moeite mee omdat het me ook wel lekker had geleken om met baby nr. 2 straks nog een peuter te hebben die ik ’s middags nog voor twee uurtjes naar bed kon brengen 😉

>> Volg me ook op Instagram!

Tot hoe lang hebben jullie peuters ’s middags geslapen?

Foto ©aldegonde via Shutterstock.

Dit vind je misschien ook leuk

11 reacties

 • Reageren
  Milou
  19/09/2017

  Oh ik zie echt op tegen dat moment, haha. Geniet ook zo van die slaapjes. Even wat tijd om te werken of gewoon even rustig te gaan zitten. Hoop dat het hier ook nog even blijft (ook als de baby er straks is) maar met zijn peuterbed is het nu al ‘de ene dag wel de andere niet’. Maar zoals je zegt, het is helemaal niet gek op zijn leeftijd en de speen zal inderdaad meespelen. Goed dat je consequent blijft wat dat betreft!
  Milou onlangs geplaatst…Spam je blog!My Profile

 • Reageren
  Eke
  19/09/2017

  Hier ook tot de derde verjaardag, daarna voorbij. Aan de ene kant mis ik het wel, Maar het is ook wel fijn om niet alles in de ochtend te hoeven proppen! Over twee weken een middagje psz, heb ik weer wat ruimte in rustig wat in huis te doen, haha.
  Eke onlangs geplaatst…15 dingen die niemand aan je vraagtMy Profile

 • Reageren
  Sylvia - alovelyadventure
  19/09/2017

  Mijn dochtertje was 2,5 toen we cold turkey met de speen stopte. Toen was het ook direct afgelopen met de middagslaapjes. In het begin erg moeilijk want ze had het slaapje duidelijk nog nodig maar na een tweetal weken was ze er helemaal overheen..
  Sylvia – alovelyadventure onlangs geplaatst…About last week..#37My Profile

 • Reageren
  Sara
  19/09/2017

  Mijn dochtertje is afgelopen juni 3 jaar geworden. Afgelopen maanden merkte ik ook dat ze haar slaapje niet meer wilde doen.
  Nu doet ze alleen nog een dutje als we een drukke ochtend hebben gehad, zoals de hele ochtend buiten spelen, zwemmen of krijspaleis.
  De overige dagen mag ze smiddags een uurtje (soms iets langers) op de Ipad filmpjes kijken en zo tot rust komen. En zo kom ik ook nog aan mijn rust 😉

 • Reageren
  Jodi - lief thuis
  19/09/2017

  Ik hoor ook wel eens dat kinderen soms een paar weken niet slapen en daarna weer wel.
  Vooral met einde zwangerschap en kraamtijd was een middagslaapje toch wel fijn geweest, maar een huilend kind in bed leggen is ook niks
  Jodi – lief thuis onlangs geplaatst…Hoe bereide we onze peuter voor op een baby en de eerste ontmoeting….My Profile

 • Reageren
  Yvonne
  19/09/2017

  Ik weet het eigenlijk niet meer (zal ook rond de 3 jaar zo’n geweest), dat zijn van die dingen die je vergeet. Ik weet wel dat ik er van tevoren erg tegenop zag en dat het me uiteindelijk erg meeviel.
  Bij ons ging het meer geleidelijk, mijn zoontje heeft ook nooit een speen gehad. Ik vind die dingen vreselijk, dus heb het nooit gestimuleerd en hij wilde ‘m niet de paar keer dat ik er één heb aangeboden.

 • Reageren
  Carmen
  19/09/2017

  Mijn oudste is 2 jaar en drie maanden en slaapt ook elke dag nog zo’n 2 uur overdag. Ook zonder gedoe, hij vraagt er zelf om. De jongste is 9 weken dus ik ben heel blij dat ze nu soms allebei slapen overdag!
  Carmen onlangs geplaatst…20 weken echo. 25 minuten niets aan de hand. En toen kwamen die markers.My Profile

 • Reageren
  Eva
  19/09/2017

  Oh! Hoe herkenbaar! Hier met 2,5 gestopt met de speen. Ook cold turkey en sindsdien doet de peuter thuis geen dutje meer, hij lijkt ook niet moe meer… op het kdv nog wel een dutje van 1,5u. En in de auto wil hij vaak ook nog wel in slaap dommelen. Ik vind het helemaal prima en blijf m’n peuter maar gewoon volgen, misschien heeft ie het later toch weer nodig.

 • Reageren
  Marloes
  19/09/2017

  Hier sinds aantal weken (vakantie) geen middagdutjes meer, hij wordt in december 4.. heeft het lang volgehouden!
  (Sliep/ slaapt ’s nachts slecht)
  Maar eigenlijk kan zoonlief nog steeds niet zonder op sommige dagen. Lastige tussenfase.

 • Reageren
  Chantal
  19/09/2017

  Mijn oudste zoon (3,5) slaapt nog steeds elke middag. Op het laatst van mijn zwangerschap (van zijn broertje) , had hij ook een korte periode geen middag slaapje meer nodig. Dat was van korte duur. Vast een fase oid. Dus wie weet 😉

 • Reageren
  Kim
  20/09/2017

  Ik merk dat mijn dochtertje van 3 jaar en 3 maanden haar slaapjes ook korter worden vaak nog z’n 5 kwartier i.p.v. 2 uur. Ze wil nog wel zelf. Lijkt me ook wel een dingetje als het ineens stopt ?. Vindt het fijn om zo nog heel even tijd met d’r zusje alleen te hebben. Wij zijn met 3 ook met haar speentje gestopt en heb wel het idee dat ze sinds die tijd korter is gaan slapen maar het kan natuurlijk ook gewoon de leeftijd zijn.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.