Wanneer kan mijn kleuter zichzelf aankleden?

De gedachte dat mijn kleuter ineens van alles zelf zou kunnen tegen de tijd dat ‘ie naar de basisschool zou gaan, was niet helemaal correct.

Een van de dingen waar ik het meest naar uit kijk als zoonlief ouder wordt, is dat hij zichzelf op een zeker moment kan aankleden. Er zullen ongetwijfeld kinderen zijn van zijn leeftijd die dat al wel onder de knie hebben, maar bij James is dat aspect nog niet helemaal ontwikkeld. Ik noem: armen worden nog steeds door het hoofdgat gestoken, evenals twee benen in een pijp en ook sokken aantrekken blijkt in de praktijk nog een enorm geklungel.

Enerzijds wil ik James ruim de kans geven om het zelf te ontwikkelen, anderzijds hebben we daar in de ochtend nu niet bepaald uren de tijd voor. Nu is James ook wel een beetje van de gemakkelijke weg. Hij vindt het maar wat ideaal dat hij alleen maar voor mij hoeft te staan, af en toe een been of een arm uit te steken en de rest voor hem gedaan wordt. Opzich grappig, want bij ALLE andere zaken wil meneer altijd zelf de touwtjes in handen hebben, maar bij aankleden ziet hij zich liever geholpen door zijn moeder.

Natuurlijk laat ik hem vaak genoeg proberen zelf zijn kleding aan te trekken, maar het leidt in de meeste gevallen tot frustratie. Een broek met een te strakke knoop, een hoofd dat moeilijk door de hals glijdt, een onderbroek die niet duidelijk aangeeft wat voor en wat achter is. Ik snap die frustratie wel en daarom schiet ik toch al snel te hulp.

Onlangs heb ik ook nog eens de fout gemaakt door een jas voor hem te kopen die uit twee delen bestaat (een binnen- en een buitenjas) en dit is al helemaal een behoorlijke exercitie voor hem om die zelfstandig aan te krijgen.

Inmiddels begint James wel te snappen hoe zijn schoenen aan moeten en ook ziet hij daarbij (meestal) wat links er rechts is. Ik ga mijn handen niet branden aan schoenen die met veters vast moeten, dat is nog een stap te ver, maar met klittenband gaat het hem nu prima af.

Wanneer konden jullie kleintjes zichzelf aankleden?

Uitgelichte afbeelding: Sea Wave via Shutterstock

Dit vind je misschien ook leuk

19 reacties

 • Reageren
  Monique
  03/12/2018

  Onze oudste kon zich bij 3,5 aankleden (is nu 4 en gaat net naar school) dus ondergoed sokken trui en broek (ik moet altijd wel even alles recht trekken en de knoop dicht doen) Ook schoenen aan (zonder veters inderdaad ) en jas aan en rits dicht. Overigens kon hij jas aan (zonder rits) al heel lang door het welbekende trucje van de opvang.

  Wat hij niet goed kan is zijn trui uittrekken dan zit hij altijd in de knoop. Daar help ik hem altijd bij. En dat liever geholpen willen worden ook: als het aan hem ligt kleed ik hem aan vindt ie wel makkelijk :p

  Maar ach zo zijn er vast dingen die James wel makkelijk afgaan en de mijne niet! Elk kind is anders en het komt vanzelf. Gewoon blijven oefenen! Hij kleed zich als hij 18 is wel zelf aan hoor :p

 • Reageren
  Yvonne
  03/12/2018

  Op onze kleuterschool (groep 1) móesten de kinderen zichzelf kunnen aankleden na gymles. Eventueel met een beetje hulp (lastige knoop of zo inderdaad). Mijn zoontje kon het meeste toen ook wel zelf. En het maakt echt niet uit of ze dan een onderbroek of trui achterstevoren aan hebben hoor. Grappig toch?
  Zo lang je hem blijft helpen duurt het nog lang …;)

 • Reageren
  Tineke
  03/12/2018

  Ik heb een zoon van 2,5 en wilde binnenkort langzaam beginnen met het leren van zelf aan en uitkleden.

 • Reageren
  Melanie
  03/12/2018

  Ik ben benieuwd wanneer mijn dochter van bijna 2 het kan. Ze kan wel al zelf haar regenlaarzen aantrekken, heel schattig. En ik heb ook de fout gemaakt om zo’n jas met twee delen te kopen. Dacht lekker handig heb je meteen een zomerjas erbij. Maar de binnenste mouw gaat er steeds uit of de voering gaat dubbel. En met een ongeduldige dreumes is dat echt niet handig.

 • Reageren
  Emma
  03/12/2018

  In groep een krijgen ze hulp en in groep 2 kunnen ze het zelf. Er zijn ook veel kinderen die in groep een veel zelf kunnen doen maar ik zou er niet teveel druk opleggen hoor. Mijn dochter kan haar onderbroek, broek en sokken zelf, oja en haar schoenen en jas. Ik vind dat al heel knap.

 • Reageren
  Linda
  03/12/2018

  Haha.. die van mij kan het wel (ruim 4,5), maar is hierin liever lui dan moe.. gelukkig zit broertje lief van 3 hem nu op de hielen, die vindt het maar wat leuk (oke, meestal dan) om het zelf te doen.. en ze zijn allebei niet vies van een wedstrijdje wie het eerst de kleren uit heeft en wie aan.. ik laat Melle anders echt in de pyjama of onderbroek meegaan. En dat wil ie niet! Soms echt voor het blok zetten en de momenten dat je er tijd voor hebt ook echt oefenen met hem! Kaartje moet op de billen of in zn nek. Succes ermee iig! Het is wel verrekte handig als ze het kunnen. Knoop enz hoeft nog niet eens.. als ze 18 zijn kunnen ze het echt wel zelf zoals eerder ook gezegd wordt!

 • Reageren
  Liset - Beautydagboek
  03/12/2018

  Heel verschillend! Mijn dochter was 3 toen ze zichzelf aan kon kleden, maar bij mijn zoon was dat toen hij 4 was. Meisjes zijn vaak wat eerder met dingen, dus bij jongens zou ik me er nu nog niet druk om maken. James heeft ook gym op school toch? Dan moet hij wel zichzelf aan- en uitkleden, haha. Worden ze ‘gedwongen’ om zelfstandig te worden :).
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…Ik wil een paar kilo kwijt | Hoe ga ik meer bewegen en gezonder eten?My Profile

 • Reageren
  Jolanda
  03/12/2018

  Met gymles op school hield/houd ik altijd rekening met de kleding voor mijn dochter dus leggings/jeggings en een jurkje/trui. Zo min mogelijk knopen, ritsen etc. Maar in een vlecht of staart. Sinds haar 5e kan ze zich goed omkleden als er geen tijdsdruk op zit, inclusief ritsen. Veters strikken vindt ze nog steeds lastig als ze haast heeft dus op gymdagen trekt ze sketchers met klittenband aan of laarsjes met een rits. Ze is nu 8,5. Kan ie het wel, maar heb je haast waardoor je het overneemt dan zou ik kijken naar zoveel mogelijk momenten waarbij je tijd genoeg hebt om het hem zelf te laten doen. Begin met makkelijke kleding. Oefening baart kunst.

 • Reageren
  Moederschip
  03/12/2018

  Dochter van 3.5j kan dat ook nog helemaal niet. Alleen de schoenen, dat lukt wel. Een handig trucje daarvoor is een sticker in 2 knippen (verticaal) en de ene helft in de linkerschoen, de andere helft in de rechterschoen plakken.
  Moederschip onlangs geplaatst…Moederschip maand-ABCMy Profile

 • Reageren
  Carmen
  03/12/2018

  Mijn zoon is 3,5 en die kan het meestal. Shirts met lange mouwen zijn nog lastig, maar truien kan hij dan weer wel (?). Soms verliest hij wel zijn geduld en dan moet mama het doen.

 • Reageren
  Marije
  03/12/2018

  Als juf van groep 1-2 vraag ik ouders ook altijd om op gymdagen gemakkelijke kleding, dus niet die o zo schattige skinny jeans maar gewoon een jogging broek met gemakkelijke trui. En ach ja die trui achterste voren is toch ook niet zo’n ramp. Als juf heb je ook niet genoeg handen om 30 kleuters aan te kleden.

 • Reageren
  Sanne C.
  03/12/2018

  Mijn oudste is nu 3,5 jaar.
  En hier in België gaan ze vanaf hun 2,5jaar naar school. Tegen die tijd kan hij zelf zijn onderkleding, schoenen en jas. (Enkel de knop van de broek en de rits van de jas kan hij zelf nog niet).
  Nu begint hij zelf ook zijn bovenkleding aan en uit te doen. Dit gaat nog wat moeizamer maar alle begin is moeilijk e !
  Ik denk ook dat ieder kind daar zelf wel wat in aangeeft hoe of wanneer hij/zij hier klaar voor is.
  Ik ben nu benieuwd of mijn dochter Dit ook binnen een paar jaar al zelf gaat willen doen.

 • Reageren
  Sanne C.
  03/12/2018

  Mijn oudste is nu 3,5 jaar.
  En hier in België gaan ze vanaf hun 2,5jaar naar school. Tegen die tijd kon hij zelf zijn onderkleding, schoenen en jas aan en uit doen. (Enkel de knop van de broek en de rits van de jas kan hij zelf nog niet).
  Nu begint hij zelf ook zijn bovenkleding aan en uit te doen. Dit gaat nog wat moeizamer maar alle begin is moeilijk e !
  Ik denk ook dat ieder kind daar zelf wel wat in aangeeft hoe of wanneer hij/zij hier klaar voor is.
  Ik ben nu benieuwd of mijn dochter Dit ook binnen een paar jaar al zelf gaat willen doen.

 • Reageren
  Sharleen
  03/12/2018

  Hier kan de oudste van net 3 jaar vrijwel zelf aankleden, alleen de knoop en ritsen nog niet. De middelste van bijna 2 kan zelf haar schoenen en jas aan doen. De oudste kon dat echt nog niet op die leeftijd. Dus mijn ervaar; elk kind is anders.

 • Reageren
  Willemijn
  03/12/2018

  Als juf van een aanvangsklas (allemaal kinderen van (net) 4 jaar heb je bij de gymles handen te kort als ze moeten omkleden. Ze moeten zelf schoenen, truien (zonder knoop oid), vesten etc kunnen. De moeilijke dingen help ik echt wel bij maar het grootste deel moeten ze echt zelf kunnen. Het valt mij wel op dat kinderen steeds minder snel dit soort dingen kunnen vaak omdat ze ook enorm gepamperd worden en papa of mama het wel even doet..

 • Reageren
  Manouk
  04/12/2018

  Mijn zoon is in september 4 geworden en hij vindt het soms wel handig dat ik hem aankleed denk ik zijn broek, onderbroek en sokken kan hij zelf aan en uit doen. De knoop van zijn broek dichtdoen dan weer niet. Schoenen aan niet zo, maar dat komt omdat ik vaak schoenen koop met veters. En zijn jas aan en uitdoen ook. Soms ziet het er zó schattig uit als hij zijn jas uitdoet, dan lijkt hij net een hondje die zijn staart achterna rent haha. Want als hij dan zijn ene arm niet in de mouw krijgt dan draait hij rondjes haha. Te schattig.

  • Reageren
   Gon
   04/12/2018

   Haha, dat ronddraaien herken ik van mijn zoontje (nu 3,5). Hij kleed zichzelf al 3/4 jaar zelf aan ( heel fijn voor mij als mama alleen) Soms stoeit hij enorm met de mouw van zijn onesie, maar wil hij niet geholpen worden. Zoals eerder werd geschreven: Elk kind heeft voor alles zn eigen ritme. Als je er echt actie mee bezig wilt zou ik zeggen ” oefenen” op momenten dat er geen tijdsdruk op zit.

 • Reageren
  Sanne
  04/12/2018

  Mijn oudste van inmiddels 7 kon toen hij naar school ging zichzelf aankleden. Hij kwam wel eens thuis met een broek verkeerd om. Na de gym hield hij vaak zijn gym shirt aan, lekker makkelijk? Bij hem op school moeten de kinderen elkaar helpen bij de schoenveters vast maken wat ook leerzaam is voor ze.
  Mijn jongste van net 2 probeert zichzelf aan te kleden en slaat alle hulp van zich af.. ik laat hem zelf een paar minuten rommelen dan mag ik daarna helpen

 • Reageren
  Marcella
  04/12/2018

  Hier moeten de kids in groep 1 zichzelf aan kunnen kleden. Het kdv oefent vanaf ongeveer 2 jaar met aan en uitkleden, dus dat is ideaal. Het enige wat mijn zoontje nog niet lukt is veters strikken. Ik zorg er dan ook voor dat hij tijdens de gym dag schoenen met klittenband aanheeft.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.