Wachten op uitslag MRI-scan

wachten op telefoontje

Wachten op een uitslag. Het went nooit. Vanaf het moment dat mijn zusje haar laatste scan goed was in maart, heb ik eigenlijk alweer op gezien tegen het volgende ‘checkmoment’, want ja, als je kanker hebt gehad dan weet je dat het ieder moment ook weer terug kan komen. Deze week was het zover: de uitslag van de MRI-scan.

Van mezelf ben ik al een ongeduldig persoon. Rustig wachten zit nu eenmaal niet in mijn aard. Niet als ik in de rij sta bij de supermarkt, niet als ik in de file sta, niet als mijn trein te laat dreigt te komen, en zeker niet als ik telefoontjes verwacht met belangrijke uitslagen. En gedurende de ziekteperiode van mijn zusje waren dat er nogal wat.

Gisteren was het dus wachten op de uitslag van de MRI-scan. Deze scan is onderdeel van de follow-up die mijn zusje krijgt voor haar Hodgkin. Na een paar maanden chemotherapie en bestraling wordt ze nu elke drie maanden goed in de gaten gehouden of de tumoren niet weer gaan groeien, met andere woorden, of de boel stabiel blijft. Dit was het tweede ‘checkmoment’ na de behandelingen. Mijn zusje had alweer een tijdje benauwdheidsklachten en een hoestje, precies die klachten waarvoor ze destijds werd opgenomen en hoe ze ontdekten dat ze kanker had. De uitslag was voor ons dus extra spannend. De oncoloog zou tussen 12.00 en 16.00 telefonisch de uitslag van de scan aan mijn moeder doorbellen, die op haar beurt weer mij zou appen of bellen. Je begrijpt dat ik  vanaf 12.00 uur met het hart in mijn keel bij mijn telefoon zat te wachten.

Lieve vriendin M. kwam om 12.10 binnenzeilen om de uren tot 16.00 wat dragelijker te maken. Het eerste uur ging het nog wel. We dronken koffie en kletsen wat, en we hadden sowieso al rekening gehouden met het scenario dat we überhaupt voor 14.00 niet gebeld zouden worden. De ervaring uit het verleden had immers geleerd dat een dergelijk telefoontje eerder te laat dan te vroeg kwam. Triest genoeg zijn er vaak genoeg noodgevallen op de kinderoncologieafdeling, waardoor afspraken uitlopen en bel deadlines niet gehaald worden.

Toch spelen er genoeg scenario’s door je hoofd met betrekking tot ‘het telefoontje’. Als de oncoloog heel vroeg belt, dan is het misschien dringend en is er dus iets mis.. Als ‘ie te laat belt dan is het misschien ook mis en zijn ze al met een nieuw behandelplan bezig waardoor het allemaal uitloopt. Mijn gedachten bespreek ik met vriendin M, maar ze verzekert me dat het geen zin heeft om over dit soort scenario’s na te denken en dat ik echt moet proberen dat naar de achtergrond te drukken. ‘We zien het wel’ was eigenlijk het enige wat we tegen elkaar konden zeggen. Verwachtingen hebben bij dit soort uitslagen is sowieso geen goed idee. Je kunt je toch nergens op voorbereiden.

Om 15.00 begon ik een stuk ongeduldiger te worden. Aan mijn site werken lukte niet meer en ook James werd wat onrustig. We besloten even de stad in te gaan om daar op een terras nog een kop koffie te drinken. Vriendin M. bleef tegen me praten, zelf kreeg ik niet echt meer iets over mijn lippen. Mijn keel zat dicht van de spanning en gedachten flitsen door mijn hoofd. We zullen nu toch wel echt ieder moment een telefoontje krijgen zeiden we tegen elkaar. Waar ik eerst iedere minuut op mijn telefoon keek, werd dat nu iedere seconde. Mijn geluid zette ik op vol volume zodat ik echt niks zou missen.

Toen werd het 16.00. Nog steeds geen bericht. James, vriendin M. en ik waren inmiddels weer thuis. Ik was neergestreken op de bank en zat een beetje apathisch voor me uit te staren. Mijn moeder durfde ik geen bericht te sturen want die zat zelf natuurlijk ook vol met spanning en als ze iets wist dat had ze natuurlijk allang iets van zich laten horen.

Ik besloot mijn schoonmoeder te bellen toen het inmiddels 17.00 was en het belmoment dus al een uur verstreken was. Zij heeft goed contact met mijn moeder en misschien wist zij iets meer. Zodra ze opnam barstte ik in huilen uit. Ik snikte dat ik niet begreep waarom ze nog niet gebeld hadden en dat ik even niet meer wist waar ik het zoeken moest. Ze stelde me gerust en zei dat ze mijn moeder zou contacten. Nog geen 5 minuten later belde mijn schoonmoeder terug om te zeggen dat mijn moeder het ziekenhuis al had gebeld en dat ze daar hadden gezegd dat de oncoloog die middag helemaal niet aanwezig was.. De moed zakte in mijn schoenen.. Zul je zien dat we de uitslag pas de volgende dag krijgen! Mijn schoonmoeder was echter nog niet uitgepraat. “Binnen nu en een half uur belt iemand anders van de afdeling oncologie met je moeder, zij heeft de uitslag van de scans.”

Toen ik de telefoon neerlegde stond er al een appje van mijn moeder in beeld: DE UITSLAG VAN DE MRI WAS GOED!!!!!!

Wat waren we blij. Ik heb geloof ik wel twintig vreugdedansjes gedaan. Mijn zusje, mijn held.

IMG_5563

En nu genieten van de zomer!!

*Bron foto

Dit vind je misschien ook leuk

20 reacties

 • Reageren
  esther
  27/06/2015

  wauww wat onwijs fijn meis!!!
  Zit met tranen in me ogen ( zwanger&hormonen)
  Veel liefde voor jullie allebei

 • Reageren
  Adinda
  27/06/2015

  Jeetje wat een spanning en wat een fijn nieuws! Hier ook traanogen (zonder zwangerschapshormonen ;)) fijne zomer!!
  Adinda onlangs geplaatst…Zes uur laterMy Profile

  • Reageren
   Sara
   27/06/2015

   Ja hier ook niet zwanger, maar wel tranen in mijn ogen. Wat fijn Sanne, super!!!

 • Reageren
  Liset - Beautydagboek
  27/06/2015

  Oh wat moet dit een spannend moment voor jullie zijn geweest! Heel naar om te horen dat de oncoloog jullie niet terugbelde tussen de afgesproken uren, zoiets is zenuwslopend. Gelukkig kregen jullie toch uiteindelijk heel goed nieuws te horen! Super goed zeg en genieten van dit mooie nieuws!
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…Wat een onrustige en slechte huid met je zelfvertrouwen doetMy Profile

 • Reageren
  Angela | Great Body & Skin
  27/06/2015

  Aaah meid wat fijn! vervelend dat ze zo met dit telefoontje om zijn gegaan (zich niet aan afspraken gehouden en jullie onnodig laten wachten).
  Angela | Great Body & Skin onlangs geplaatst…Charitag: Hoe Maatschappelijk Bewust Ben Jij?My Profile

 • Reageren
  Bregje
  27/06/2015

  Wat een goed nieuws!!! Heb ook een traantje weggepinkt, wat moet die spanning heftig zijn! Ik wens jullie een prachtige zomer toe! X
  Bregje onlangs geplaatst…Vandaag even niet…#2My Profile

 • Reageren
  Sandra
  27/06/2015

  Geweldig!!!!! Wat een sterke topper! Elke keer krijg ik weer kippenvel als je schrijft over je zusje. Ik ben echt heel blij voor jullie! Lekker genieten nu. 😀
  Sandra onlangs geplaatst…8 Dingen die écht niet veilig zijn in mijn buurtMy Profile

 • Reageren
  Tamara
  27/06/2015

  Wat een supernieuws zeg! Wat kun je dan vreselijk in spanning zitten he?
  Tamara onlangs geplaatst…Het leed dat ‘je rijbewijs halen’ heet!My Profile

 • Reageren
  Fleur
  27/06/2015

  Jeetje wat ontzettend heftig verhaal. Maar gelukkig met een fijne uitslag! Je zus gun je natuurlijk het allerbeste dus logisch dat je met haar meeleeft.
  Fleur onlangs geplaatst…Working on my goals #2My Profile

 • Reageren
  Heleen
  27/06/2015

  Jeeetje wat fijn dat de uitslag goed is!!!! GEFELICITEERD???!!!! Wat zijn jullie toch dapper! X
  Heleen onlangs geplaatst…#54 Vrijwilligerswerk doenMy Profile

 • Reageren
  Angelique
  27/06/2015

  <3
  Angelique onlangs geplaatst…Lichtpuntjes en dankbaarheid #week 4My Profile

 • Reageren
  Joy
  27/06/2015

  Pff wat een heftige middag. En dat ze het dan zo maar zijn vergeten terwijl jullie uren in spanning zitten.
  Maar GELUKKIG, is alles goed met je zusje!
  Joy onlangs geplaatst…Mijn Huisje Boompje Beestje #11My Profile

 • Reageren
  Yasmin
  27/06/2015

  Jeetje man ik lees het met volle spanning en tranen in m’n ogen. Ik kan me niet half voorstellen hoe het wel niet voor jou zou moeten voelen. En voor je zusje natuurlijk. Maar wat fijn dat alles goed is! Nu genieten vd zomer!
  Yasmin onlangs geplaatst…On my wayMy Profile

 • Reageren
  Ceetje
  27/06/2015

  Jeetje wat een spannende dag dan zeg! En super fijn dat de tweede scan ook goed was!
  Ceetje onlangs geplaatst…Hema concealer palette reviewMy Profile

 • Reageren
  Nadia
  27/06/2015

  Wat zenuwslopend… maar wat fijnn!

 • Reageren
  Nesrin
  27/06/2015

  Gelukkig!!! Goed nieuws! Ben heel erg blij boor jullie.

  Slordig van het ziekenhuis 🙁
  Nesrin onlangs geplaatst…Brownie recept ( best classic brownie ever)My Profile

 • Reageren
  Denise
  27/06/2015

  Pfff wat verschrikkelijk dat jullie zo lang moesten wachten. Maar wat fijn dat de uitslag goed was!!
  Denise onlangs geplaatst…Ben ik nu een slechte blogger?My Profile

 • Reageren
  Marloes | Deloesious
  27/06/2015

  Wat fijn voor jullie! Gelukkig voor niks zo druk gemaakt. Nu genieten!

 • Reageren
  Olga
  27/06/2015

  Wat ontzettend zenuwslopend en vreselijk fijn dat zij dit goede nieuws heeft mogen ontvangen. X
  Olga onlangs geplaatst…Happy list #11My Profile

 • Reageren
  Ayaan Nina
  27/07/2015

  Fijn dat de uitslag goed was voor jullie

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.