Waarom vuil en stof voor kinderen oké zijn

Ben jij altijd hysterisch aan het poetsen omdat het huis volgens jou zo schoon mogelijk moet zijn voor de kinderen? Dan kun je daar nu mee stoppen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat wie tijdens zijn kindertijd wordt blootgesteld aan stof en vuil, beter is bestand tegen allergie en astma.

Nu roep ik natuurlijk niet op om met zijn allen massaal het huishouden te laten versloffen, maar het is dus niet zo dat hoe schoner je huis is hoe minder snel je kind ziek wordt.

Een allergie is een overgevoeligheidsreactie van het immuunsysteem op contact met vreemde stoffen, maar het kan ook een reactie zijn op stoffen die onschadelijk zijn. Zo’n allergische reactie kan zich op verschillende manieren uiten, denk aan eczeem, hooikoorts, allergische astma of een voedselallergie. De hygiëne-hypothese stelt dat kinderen tegenwoordig opgroeien in ‘te schone omgevingen’ en ze dus eigenlijk te weinig in aanraking komen met ‘goede bacteriën. Gevolg is dat het lichaam in actie komt bij (onschuldige) prikkels, zoals pinda’s, gluten en huidschilfers van dieren.

Het VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie) en de UGent onderzochten verder dat het drinken van rauwe koeienmelk  – ja echt waar – bescherming biedt tegen allergieën, iets wat eerst nog vooral een volkswijsheid was, maar dus nu echt wordt bevestigd.

Het was al langer vastgesteld dat kinderen die opgroeien op een veeboerderij beter beschermd zijn tegen astma en allergieën, maar de vraag waarom bleef tot nu toe onbeantwoord. Prof. Bart Lambrecht*  zegt: “Wat wij nu ontdekt hebben, is dat de link tussen boerderijstof en een bescherming tegen astma en allergieën echt bestaat. Daar zijn we achter gekomen door muizen bloot te stellen aan extracten van boerderijstof. Tests wezen uit dat deze muizen volledig beschermd waren tegen huisstofmijtallergie, de meest voorkomende vorm van allergie bij mensen.”

Dit heeft te maken met het eiwit A20, dat het lichaam aanmaakt na contact met boerderijstof en dat allergie en astma kan afremmen. Behalve dit ontdekten de onderzoekers ook dat wie last heeft van allergieën en astma een tekort heeft aan dat beschermende eiwit A20. De conclusies bieden weer perspectieven voor verder onderzoek. Zo proberen ze nu uit te zoeken welke actieve stof in het boerderijstof precies instaat voor de bescherming. Als dat bepaald kan worden, is de ontwikkeling van een preventief medicijn tegen astma een mogelijke volgende stap.

Heb jij of heeft je kind last van allergieën? Hoe schoon probeer je jouw huis te houden?


* Aan de VIB/UGent/UZ Gent

Bron 1
Bron 2

Dit vind je misschien ook leuk

9 reacties

 • Reageren
  Mama Lifestyle Blog
  12/08/2016

  Ik heb hier eens een documentaire over gezien. Echt heel interessant en een echte eye opener. Ik probeer mijn huis goed schoon te maken, dat lukt me niet, maar daar ben ik zeker niet rouwig om juist vanwege dit .
  Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…Wennen op de basisschoolMy Profile

 • Reageren
  Josan Jongbloed
  12/08/2016

  Het klopt dat astma en neusallergieen minder vaak voorkomen bij boerderijkinderen. Maar uit het onderzoek Veehouder en Gezondheid Omwonenden (VGO) dat dit jaar werd gehouden bleek dat mensen die veel in de buurt van een boederij omgroeien een verminderde longfunctie hebben. Ook schijnen longontstekingen vaker voor te komen onder deze groep mensen. Het was een nieuwsitem enkele weken geleden.
  Josan Jongbloed onlangs geplaatst…Als baby niet in de box wil, stop ik haar in het konijnenhokMy Profile

  • Reageren
   La VieSagista
   12/08/2016

   He dat is minder. Dat wist ik niet. Zal het onderzoek eens opzoeken.

 • Reageren
  Nicole
  12/08/2016

  Ik verslons mijn huishouden niet, maar ik ben ook echt niet rouwig als ik stof zie liggen. Ik kies altijd nog eerder voor mijn kind om daar iets mee te doen dan dat ik perse dat stof moet opdoen.
  Nicole onlangs geplaatst…Boekreview: Reisfotografie van Laura VinkMy Profile

 • Reageren
  Elisabeth
  12/08/2016

  Mooi gezegd. 🙂 ik hoop maar dat t waar is, want hier in huis is genoeg vuil en stof.
  Elisabeth onlangs geplaatst…Jims dagmenu met 20 maandenMy Profile

 • Reageren
  Nicole
  12/08/2016

  Het is ook niet vol te houden om nergens stof te hebben! Dus hier is ook stof hoor!
  Nicole onlangs geplaatst…5x Waarom Pokémon Go ook leuk is voor een 33-jarige moederMy Profile

 • Reageren
  Nicole
  12/08/2016

  Kijk! Dat wist ik niet. Maar sowieso denk ik dat als je als moeder te steriel wil zijn, je kind juist meer vatbaar wordt voor ziekten e.d.! Viezigheid hoort er een beetje bij 🙂

 • Reageren
  Marijke
  12/08/2016

  Ik blijf lekker zitten en spelen met mijn kind. Deed ik altijd al, ben ook niet van het poetsen en mijn gezonde verstand dacht altijd al dat ze er niet slechter van zouden worden.
  Marijke onlangs geplaatst…Vakantie terugblik: eerste vakantie met kinderen: wijn en poepMy Profile

 • Reageren
  Nesrin
  12/08/2016

  Ik houd mijn huis schoon maar niet brandschoon. Ik denk niet dat het mogelijk is om een huis helemaal stofvrij te krijgen dus de kids krijgen dit vanzelf wel mee 😉

  Wel ga ik elke dag met hygiënische doekjes langs de deurklinkers en toilet want ik wil geen poepbacterien (E-coli) hebben 😉

  Ik wil trouwens ook dat ze elke keer als ze binnenkomen de handjes wassen.

  Ben best een poetsfreak maar we leven wel gewoon in dit huis.
  Nesrin onlangs geplaatst…Zelf gezonde courgette chips maken koolhydraatarm en veganMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.