Waarom verveling goed is voor een kind

Toen ik net moeder was dacht ik dat ik mijn kind een fulltime entertainment programma moest bieden. Owee als ik zag dat James even niks te doen had, dan sprintte ik meteen naar hem toe om ‘m nieuw speelgoed aan te reiken.

Mijn vriend hield me daarin vaak tegen. Hij vindt het namelijk helemaal niet nodig dat een kind altijd veel speelgoed om zich heen heeft. Hij is er zelfs voorstander van dat James af en toe helemaal niks heeft om mee te spelen. “Laat hem maar’, zei hij dan. “Verveling is goed voor een kind. Hij verzint vanzelf wel iets om te doen”. Ik ging daar niet altijd in mee want ik vond het sneu om te zien als James met zijn ziel onder de arm rondliep, voelde me bijna een slechte ouder. Maar als ik het dan even aankeek dan bleek James inderdaad na tien minuten iets gevonden te hebben om zichzelf bezig te houden.

Zeker met de smartphones, Ipads en de daarbij behorende Youtubefilmpjes en Netflixabonnementen is het gemakkelijk om je kind zich daarmee te laten vermaken. Entertainment is er op deze manier altijd. Maar een kind hóeft niet altijd vermaakt te worden. Sterker nog, verveling is juist heel nuttig;

♦ Je kind wordt gedwongen om zelf iets te bedenken
♦  Het stimuleert de creativiteit van je kind
♦  Het prikkelt de fantasie van je kind
♦  Je kind leert om zijn eigen probleem op te lossen
♦  Je kind heeft even rust
♦ Je ontdekt wat ‘ie leuk vindt
♦ Je kind wordt er zelfstandiger van

Nu is het natuurlijk niet zo dat ik James  altijd aan zijn lot overlaat als ik zie dat hij al een half uur verveeld voor zich uitstaart. Soms is hij gewoon niet in the mood om zelf iets te verzinnen. Dat kan ik natuurlijk niet over mijn hart verkrijgen. Meestal geef ik hem dan een klein zetje in de rug door iets te verzinnen wat hij zou kunnen doen. Op zijn krijtbord tekenen, een hut bouwen of met Duplo spelen bijvoorbeeld. Ik geef hem ook wel eens ‘opdrachtjes’ die hij leuk vindt zoals dingetjes in de prullenbak gooien of zijn tafeltje schoonmaken met water en een doekje.

Ik probeer in ieder geval een balans te vinden tussen hem entertainment te bieden in de vorm van activiteiten samen of bezigheden alleen en hem soms gewoon even te laten als ik zie dat de verveling begint toe te slaan. Kijken hoe hij het zelf oplost. Gelukkig is James het inmiddels redelijk gewend om zichzelf te vermaken, er zitten immers genoeg dagen tussen dat ik aan het werk ben overdag.

Ik ben benieuwd hoe jullie daar als ouders mee omgaan, laten jullie je kind zich wel eens bewust vervelen?

Dit vind je misschien ook leuk

7 reacties

 • Reageren
  Frank
  18/07/2017

  Onze zoon is eigenlijk heel de dag druk bezig met spelen en wij hopen dan ook vaak dat hij wat rust pakt, maar als hij even niets doet probeer ik weer iets met hem te doen. Dus zoals je vriend het zegt heb ik het nog niet bekeken. Ik ga het ook meteen proberen ??
  Frank onlangs geplaatst…Terugblik; Eerste trimesterMy Profile

 • Reageren
  Liset
  18/07/2017

  Mijn zoontje is heel goed in zichzelf te vermaken gelukkig. Hij speelt ook net zo goed graag alleen. Ik vraag me wel eens af of hij zich echt wel eens verveelt, haha. Af en toe ‘hangt’ hij wel eens op de grond en dan met zijn benen omhoog op de verwarming. Of hij rolt een beetje onder de bank..gewoon een beetje chillen en liedjes zingen. Ik laat hem dan gewoon omdat hij dat ook fijn vindt en volgens mij voor hem een manier is om te ontspannen. Natuurlijk doe ik iedere dag wel wat met hem als hij uit school komt, dan puzzelen we even of we spelen we met de treintjes. Ik ben het er zeker mee eens dat kinderen niet altijd maar vermaakt hoeven te worden. Het is ook echt belangrijk om vanuit jezelf te gaan bedenken wat je wilt doen. Zo zijn mijn kids zondag de hele dag lekker bezig geweest met samen een tent bouwen, poppenkast spelen, stoeien, met lego spelen etc. Je merkt dat ze steeds weer iets nieuws bedenken om doen en dat is goed :).
  Liset onlangs geplaatst…Fashion | LASCANA shoplogMy Profile

 • Reageren
  Marloes
  18/07/2017

  Mijn dochter kan zichzelf heel goed vermaken, maar ze wil wel altijd dat ik mee doe. Heel soms doet ze liever iets alleen, maar dat is meestal precies op het moment dat ik wél zeeën van tijd heb. Kinderen he 🙂
  Marloes onlangs geplaatst…De perfecte zomer met Goodie Goodness + winactie!!My Profile

 • Reageren
  Lisette
  18/07/2017

  Meestal geef ik wel een zetje een bepaalde kant op. Ik merk helemaal als Niel even op de iPad mocht kijken of zo dat hij daar eigenlijk mega vervelend van wordt. Is na paar minuutjes wel weer over maar hij zou 8 uur lang tv kunnen kijken volgens mij! Hij gaat ook vaak na 10 minuutjes ofzo zitten gapen. Pfff, denk ik dan. Wij gaan graag naar buiten en je kan prima met een peuter een wandeling door bos maken. Hij verzint van alles om zich te vermaken. Rennen/verstoppertje/stokken zoeken. Zo grappig omdat te zien. Momenteel lig ik op de loungebank en ik hij met zand en water aan het klieren. Hij is vast heel vies zo, Haha maar ik vind het prima!
  Lisette onlangs geplaatst…5 Kook items waar ik niet zonder kan in de keukenMy Profile

 • Reageren
  marleen
  18/07/2017

  Ik heb geen kind, maar mijn moeder zei vroeger altijd: “Verveel je je? Dan ga je toch een ik-heb-niks-te-doen-clubje oprichten?” Haha. Eigenlijk verveelde ik me haast nooit omdat ik zelf gedwongen werd me te vermaken. En dat is alleen maar goed hoor!
  marleen onlangs geplaatst…Burgertrutjes.nl is jarig! Update & WIN een goodiebag!My Profile

 • Reageren
  Susan
  18/07/2017

  Ik heb een dochter (2,5jr) die zichzelf niet makkelijk vermaakt. Hangt steeds aan mn benen. Dus ze helpt met de was, stoft, stofzuigen, afwassen etc. Loopt gewoon liever achter me aan dan dat ze zelf iets doet.
  Het lukt nu net dat ik op de bank zit en zij met duplo speelt (maar ik wel steeds het poppetje op de schomnel moet zetten)

 • Reageren
  Rachel
  18/07/2017

  Ik heb twee knullen die zich prima kunnen vermaken. De jongste probeert met grote broer mee te doen, maar met een leeftijd van 8 maanden en 2 jaar gaat dat meestal niet goed.
  Als ik mijn oudste zoon iets aanbiedt werkt het vaak juist averechts. Hij vindt het meestal maar niets waar ik mee aankom en gaat lekker met zijn auto’s op de bank spelen. Hihi. Sinds kort komt er ook steeds meer fantasie in zijn spel. Echt heel leuk om te zien
  Rachel onlangs geplaatst…Tweelingtaart voor 4 jarige meidenMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.