Waarom ik me nog steeds mezelf voel, ondanks het moederschap

Het kan een angst zijn van ouders, het idee dat ze zichzelf kwijt kunnen gaan raken na het krijgen van kinderen. Ik kan daar niet over meepraten, ik voel me namelijk nog steeds ‘mezelf’. En dit is waarom.

Ik verlang niet terug naar mijn leven voordat ik kinderen had. Er zijn sommige dingen die ik mis, zoals het hebben van een minimale verantwoordelijkheid, uitslapen, een momentje voor mezelf in de badkamer, of het kunnen dragen van een witte broek, maar overall past dit leven als moeder mij beter dan het leven zonder kinderen. Nooit heb ik het gevoel gehad dat ik teveel heb moeten inleveren, nooit heb ik het gevoel gehad mezelf kwijt te zijn en nooit heb ik het gevoel gehad dat ik langer de tijd had moeten hebben zonder kinderen. Ik heb eveneens nooit het gevoel gehad dat ik mezelf niet meer was, of dat mijn kinderen mijn hele leven op zijn kop hebben gezet.

Dit zijn de redenen waarom ik me nog stééds diezelfde Sanne voel.

– Ik ben soms egoïstisch. Dan zeg ik, “Jongens aju! Mama gaat even shoppen!” En dan ben ik blij dat ik even het huis kan ontvluchten. Ik geef het geregeld bij mij vriend aan, wanneer ik even tijd voor mezelf nodig heb. Dat hoeft trouwens helemaal niet lang te zijn, als het maar iets is wat ik kan doen zonder een Maxi Cosi in mijn ene arm een een peuter in mijn andere.

– Ik heb veel vrijheid in mijn werk. Soms zit ik in het buitenland, soms ben ik in Amsterdam voor meetings of events en soms zit ik lekker thuis te werken in een slobberbroek met een extra grote cappuccino naast me. Doordat ik dit kan doen, geeft me dit een giga gevoel van vrijheid. Ik werk niet voor een baas en hoef geen verantwoordelijkheid af te leggen. Ik schrijf over wat ik leuk vind, film wat ik leuk vind en doe wat ik leuk vind. Ik hoor anderen wel eens dat ze ‘geleefd worden’, mede door hun werk. Dat ervaar ik dus niet zo.

– Ik heb nog steeds dezelfde maat als voordat ik kinderen kreeg. Dit klinkt misschien een beetje als een arrogant kutstatement – zo is ‘ie absoluut niet bedoeld – maar ik vond ‘m toch relevant voor dit lijstje. Een lichaam verandert tijdens en na de zwangerschap, dat is ook bij mij het geval. Ik heb littekens, plekjes en andere uiterlijke veranderingen gehad die nooit meer ongedaan kunnen worden. Toch laat het feit dat ik nog steeds mijn oude broeken aan kan, me toch een beetje voelen zoals voor mijn zwangerschappen.

– Ik krijg steeds meer vrienden met kinderen. Ik heb veel vrienden zonder kinderen (thank god), maar inmiddels toch ook een aardig clubje gezellige mensen om me heen die of al een tijd moeder zijn, net een kind hebben gekregen of binnenkort een kindje zullen krijgen. Genoeg mensen in ieder geval die het snappen als ik zelfs te moe ben om een Netflix-serie op te starten en al om 20.30 mijn nest in duik. Het helpt zeker als er mensen om je heen zijn die in hetzelfde schuitje zitten.

– Leuk al die tochtjes Ballorig, Plopsaland en weekendjes Huttenheugte, maar ik neem de kinderen ook genoeg mee naar plekken waar ík graag heen wil. Ik moet er niet aan denken om alleen nog maar in kidsproof restaurants te eten of het ene krijspaleis na het andere af te lopen.

– Ik ben mijn passie voor make-up niet verloren. Ik geef toe dat ik in mijn pre-kindertijd wat langer besteedde aan een make-uplook, maar ook nu houd ik nog van een killer lipstick en een smokey eye. Make-up doet gewoon iets met me. Ik kan nog zo’n verrotte nacht hebben gehad, wanneer ik een beetje mascara, wat foundation en een dot blush draag, dan voel ik me direct beter en wakkerder.

Hoe zit dat bij jou? Ben jij veranderd na het krijgen van kinderen of voel je je nog wel min of meer de oude?

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.

Dit vind je misschien ook leuk

3 reacties

 • Reageren
  Lieke van Veen
  26/04/2018

  Leuk geschreven! Fijn dat je ondanks dat je kinderen bent nog steeds jezelf bent gebleven.
  Lieke van Veen onlangs geplaatst…Wat heb ik gekregen voor echte post is cool 4.0 ?My Profile

 • Reageren
  Lisanne
  26/04/2018

  Dank voor dit. Mede door jouw blog heb ik mezelf ook weer teruggevonden en nu ik dit lees kan ik mezelf er na ruim 3 jaar eindelijk in herkennen

 • Reageren
  Aimy
  04/05/2018

  Leuk artikel! Herkenbaar voor mij; ik ervaar ook niet zo’n kloof tussen mezelf en moeder zijn. Je leest dit echter wel heel vaak!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.