Waarom het goed is om je kind zelf kleding uit te laten kiezen

Voordat ik moeder werd zag ik al helemaal voor me hoe ik mijn kinderen de leukste outfits zou aantrekken. Wanneer ik in de stad was of online aan het rondneuzen dan werd ik helemaal wild van de stoerste jongens jacks, schattige broekjes en eigenwijze jurkjes. Wat een leuk idee dat ik ze dat straks allemaal aan zou kunnen trekken!

Leuk bedacht allemaal, maar in de praktijk verliep het natuurlijk behoorlijk anders. Want al snel had ik door dat die oh zo lieve jurkjes, te gekke broekjes en leuke overhemdjes helemaal niet zo kindvriendelijk waren. Het werd heel snel vies, zat soms zichtbaar niet lekker en de stoffen waren ook niet altijd bestand tegen het gekruip en geklauter van mijn jonge kinderen.

En dus ging ik in het vervolg bij het aanschaffen van kinderkleding kijken naar meerdere dingen: is het praktisch, zit het comfortabel, kan het tegen een stootje. Bepaalde kinderkledingmerken zoals Like Flo hebben ook echt als uitgangspunt dat een kind er lekker in moet kunnen spelen en bewegen. Dat zie je terug in stoffen en materialen.

Inmiddels is mijn oudste op een leeftijd dat hij zelf ook bepaalde voorkeuren begin te ontwikkelen voor kleding. Ik ga dat niet altijd tegenhouden omdat het toevallig mijn smaak niet is. Ik vind het bovendien ook leuk als hij het gevoel heeft dat hij zelf net zo goed een stem heeft in wat voor kleding hij draagt. En dus zitten we vaak samen achter de laptop kinderkleding uit te kiezen. Hij weet wel dat het niet de bedoeling is dat er alleen maar kleding met strip- en tekenfilmfiguren wordt uitgezocht, maar gelukkig vinden we vaak een middenweg.

Hij kiest regelmatig helemaal zelf zijn kleding uit ’s ochtends. De ene keer is de combinatie beter geslaagd dan de andere keer, maar het doet me goed om te zien dat hij trots is op het feit dat ‘ie het zelf heeft uitgekozen. Ik vind dat het hem zelfstandig maakt en dat het ook zijn eigen creativiteit stimuleert. Natuurlijk grijp ik wel eens in als hij in de winter met een korte broek komt aanzetten, maar over het algemeen gaat het erg goed en zie ik dat hij er veel lol in heeft.

Dit vind je misschien ook leuk

1 reactie

 • Reageren
  Emma
  23/01/2020

  Helemaal super! Vind ik ook, kinderen zijn ook gewoon kinderen! Ergens een guldenmiddenweg vinden is het beste!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.