Waarom drie een geweldige leeftijd is

Een baby is leuk en lief, maar ik heb wel gemerkt dat je in bepaalde opzichten weer een stapje terug doet en beperkt wordt in je doen en laten. Praten kunnen ze niet, je sjouwt je een bult aan meuk en qua slaap hoef je ook al niet al teveel te verwachten. Met een peuter ga je juist met sprongen vooruit. Driejarigen worden steeds zelfstandiger en kunnen duidelijk aan je maken hoe ze zich voelen, wat ze denken en wat ze willen.

Ik vertel je waarom drie een geweldige leeftijd is!

– Ze willen niet alleen dingen zelf, ze kúnnen ook daadwerkelijk dingen zelf. James hijst zich in zijn eigen jas, doet zijn eigen schoenen aan en heeft er een gewoonte van gemaakt om ’s ochtends en ’s avonds op eigen initiatief tanden te poetsen (met een beetje napoetshulp van mama of papa). Ook een plasje op de wc doet hij op eigen houtje; daar heeft hij mama niet meer voor nodig.

– Je hoeft niet meer als een politieagent toe te zien of ze geen gevaarlijke dingen in hun mond stoppen, kastjes over zich heen trekken of in de stekkerdoos gaan kwijlen. Sterker nog, ik kan James rustig twee verdiepingen hoger op zolder laten spelen zonder dat ik me hoef druk te maken of hij niet de hele toko afbreekt.

– Als je op pad gaat hoef je hooguit een lolly voor ze mee te nemen. Geen gesleep meer met luiers, slabbers, speelgoed, extra outfits.

– Ze begrijpen dingen steeds beter. Zoals dat het gevaarlijk is om over de parkeerplaats te rennen, dat ze eerst iets netjes moeten vragen en dat ze niet en plein public boeren en scheten moet laten (al wordt dat laatste niet altijd ter harte genomen…) En dat maakt het leven voor ons als ouders stukken gemakkelijker.

– Ze zijn uitstekende PA’s. En ze vinden het nog leuk ook. Die van mij helpt met planten water geven, luiertjes pakken, soms weet ‘ie zelfs iets te vinden wat ik al een tijdje kwijt was. Ideaal!

– Aan driejarigen kun je boeken voorlezen die voor jezelf ook wat interessanter zijn. Niet alleen maar kijk, benoem- of nijntjeboeken (boooooring), maar echte verhalenboeken waar je soms zelfs nog wat van opsteekt.

– De hele dag is één groot verstoppertje, tikkertje, apenkooispelletje. En ik vind het op mijn beurt heerlijk om daarin mee te gaan. Ik gniffel zelf nog het hardst als ik me achter de deur verstop en James loopt me tien keer voorbij.

Hoe oud is/zijn jouw kleintje(s)?

Dit vind je misschien ook leuk

5 reacties

 • Reageren
  Moederschip
  27/06/2018

  Oh helemaal eens! Ik ben ook echt geen babymama. Dat hele stopdetijd-gedoe, van mij zou het nog wat sneller mogen gaan haha. Mijn oudste is nu 3 en ik kan niet wachten tot de jongste dat ook is.
  Moederschip onlangs geplaatst…Kasteelpark BornMy Profile

 • Reageren
  Yvonne
  27/06/2018

  Ik dacht van tevoren datik geen “babymama” zou zijn. Maar toen ik eenmaal een baby had bleek ik dat toch wel te zijn. Maar als je geen slaaptekort hebt helpt dat wel mee natuurlijk. En die van mij huilde bijna letterlijk nooit (hooguit 10 minuten per dag, steeds als hij honger had totdat de fles erin ging). Dus ik vond het HEERLIJK!
  Maar naarmate ze groter worden vind ik het communiceren inderdaad geweldig. Ik lach me iedere dag weer een breuk met mijn 5-jarige. Ze denken vaak gewoon ook logischer dan wij. We kunnen veel van ze leren hoor:)

 • Reageren
  Yvonne
  27/06/2018

  Ja, zodra ze ouder worden kunnen ze inderdaad steeds meer en dat maakt het een stuk leuker en makkelijker! Nu moet ik wel zeggen dat dit per kind verschilt: mijn dochter heeft net de middelbare school achter de rug en ze deed alles helemaal zelf; ik hoefde nooit te zeggen: doe je wel je huiswerk? Mijn zoon daarentegen…pfff! ? Die moet je echt álles zeggen. Ga je tandenpoetsen, ga je tanden spoelen, doe je beugelelastiekjes in, ga douchen, ga je nu aankleden, ga leren….Hij heeft erg veel moeite met plannen. En dan denk ik, ok, ik moet dat loslaten, maar ja, dan komen we straks nóg vaker bij de tandarts en stromen de onvoldoendes binnen omdat hij weer is ‘vergeten’ te leren. Dan denk je dat hij daarvan wel leert, maar nee hoor. Hij is zó stoffig. ? Maar goed, wellicht komt dat nog wel goed. Zal toch wel?

 • Reageren
  Sanne
  27/06/2018

  Dit lijkt me ook zo fijn! Maar met twee zwaar autistische moppies blijven we helaas nog heeeel lang in de fase van luiers, tuitbekers, lades over voorhoofden etc hangen…
  Ik vind James elke dag leuker worden.. Heerlijk ventje hoor! En een slimmerik!

 • Reageren
  Pytsje
  29/06/2018

  Haha uitstekende PA ’s ja. Heerlijk vind ik het nu ze 3 is. Ook goeie entertainer voor der zusje. Ja zo mocht de tijd wel even stilstaan! Leuk geschreven weer!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.