Vriend en vijand: de zon

Schermafbeelding 2015-04-26 om 15.21.35

Vroegah, ja vroegah ging ik uren in de zon liggen bakken met een beetje olijfolie op mijn lichaam en dat was dan mijn ultieme zomergevoel. Zo bruin mogelijk worden zoals op bovenstaande foto en een zo wit mogelijke bikini op mijn lichaam creëren. Ik hoef jullie niet te vertellen dat dat soort acties inmiddels zwaar passé zijn.

En wat heb ik een spijt mensen. Spijt omdat ik een keer terug ben gekomen van vakantie met tweedegraads brandwonden op mijn huid van de zon. Spijt omdat ik dacht dat zo bruin mogelijk zijn mooi was. En spijt dat ik al die keren zonder zonnebrandcrème in de zon heb gelegen. Zie foto’s van mijn zongedrag hieronder..

Schermafbeelding 2015-04-25 om 12.07.15

Schermafbeelding 2015-04-25 om 12.27.05
Vanaf mijn 13e tot mijn 20ste heb ik veel in de zon gelegen. En dan bedoel ik echt veel te veel. Ik ging zo’n twee a drie keer per jaar op vakantie naar een zonnig oord en dan was het bakken voor mijn leven. Mijn moeder heeft me wel altijd gewaarschuwd, maar ik als puber had daar lak aan. Pas nu er de laatste jaren zoveel awareness rondom het gevaar van UV-straling is gecreëerd, ben ik me gaan beseffen hoe slecht en hoe gevaarlijk de zon eigenlijk is.

1374223_641748572524532_274458806_n

DIT IS DUS NIET OKE HE MENSEN!

Op het event van Vision Sun werd dat me weer eens goed in de oren geknoopt. We vergeten soms hoe vaak we eigenlijk aan de zon worden blootgesteld zonder dat we dat zelf door hebben. Ook op die momenten moet je smeren. Denk aan wanneer je een wijntje op het terras doet, wanneer een eventjes op de fiets zit, of wanneer je gewoon buiten een wandelingetje maakt in je lunchpauze. Gooi dus te allen tijde een tubetje in je tas, zodat je nooit verlegen zit om zonnebrandcrème.

DSC_1585

En geloof mij, ik ben echt niet het type dat zich als een idioot elke dag met SPF beschermt, maar wanneer ik zie dat de zon ook maar enigszins door de wolken heen piept, dan vind ik dat ik op dat soort momenten in ieder geval SPF en een zonnebril bij me moet hebben. UV-straling weerkaatst trouwens ook op de randen van de wolken dus zelfs als je denkt dat de zon niet sterk is omdat er wolken omheen hangen, dan werkt UV-straling eigenlijk dubbel zo hard. Alleen als het écht bewolkt is, dan hoef je je niet druk te maken om schadelijke stralen. (In Nederland dan, in Thailand hoef je het niet te proberen om je op een bewolkte dag niet in te smeren).

Vorig jaar tijdens mijn zwangerschap mocht ik niet in de zon vanwege een zwangerschapsmasker (=pigmentstoornis waarbij donkerbruine vlekken ontstaan) dat je kunt oplopen. Toen pakte ik het beter aan!

sanne-strand-1024x682

DIT IS DUS WEL OKE!

Er wordt gelukkig steeds meer aandacht besteed aan bet belang van goed smeren. Vision Sun is bijvoorbeeld een project gestart met een aantal BN’ers waarbij ook de boodschap wordt uitgedragen dat je jezelf te allen tijde moet beschermen wanneer je in de zon bent. De BN’ers die meedoen zijn onder andere actrice Jelka van Houten, zeilster Lobke Berkhout en presentatrice en voedingscoach Vivian Reijs. Door middel van een aantal slow films krijg je een kijkje te zien in hun leven en zie je hoe vaak zij dagelijks in aanraking komen met de zon. Ik denk dat het goed is dat BN’ers aan dit project meewerken, omdat zij door hun voorbeeldfunctie hopelijk eerder mensen aanzetten tot insmeren. En als ik dat huidje van Vivian Reijs zag op het Vision event, dan ga ik denk ik nooit meer in de zon haha. Zo ontzettend flawless! Misschien is het wel leuk om haar video te zien, ik heb er al een stukje van mogen bekijken toen ik op het event was. De campagne draagt trouwens de hashtag #onderdezon.

Nu ben ik wel heeeeeel erg benieuwd naar jullie zongedrag. Hebben jullie in je leven al veel in de zon gelegen? En hoe secuur ben jij met insmeren? En vind jij het mooi om een bruin kleurtje te hebben of prefereer je juist liever een wittere huid? Let me know!

Special-S-layer-low-res

Dit vind je misschien ook leuk

16 reacties

 • Reageren
  Liset - Beautydagboek
  22/05/2015

  Goed dat je hier aandacht aan besteed! Ik heb ook zo’n vriendinnetje die al van jongs af aan ligt te bakken (zonder goede zonnebrand) en dat vond ik toen al niet zo’n goed idee, haha. Wat misschien mijn geluk is geweest is dat ik in de felle zon al gauw last krijg van eczeem en daardoor bewust vaak in de schaduw heb gezeten of in ieder geval niet te lang in de zon heb gelegen. Ik was dan ook niet zo’n bruinbakker ;). Maar ik kan nog wel beter smeren qua spf, dat zeker!
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…Wat heb je nodig om je foundation goed aan te brengen?My Profile

 • Reageren
  Lifesabout
  22/05/2015

  Jeetje wat was je op die foto bruin! Goed dat je hier over schrijft. Vroeger bakte ik er ook op los in de zon, nu ben ik daar heel voorzichtig mee. Als ik verbrand was dacht ik wel bruin te worden na een paar dagen….maar verbranden is al zo slecht.
  Lifesabout onlangs geplaatst…Helden van de maand – meiMy Profile

 • Reageren
  Malou
  22/05/2015

  wauw!!!! Je bent bijna dezelfde kleur als het dekbed, haha ik gniffel!
  Ik heb een lichte vorm van zonneallergie, naja licht.. Ik krijg gewoon rode bulten en blaren op mijn armen van de zon. En dat is echt echt echt niet leuk. Ik smeer dus altijd met factor 50 in de zomer en wanneer ik met blote armen loop. Vision is echt een heerlijk merk!
  Ik ben dus wit, en nee.. Dat vind ik niet altijd even mooi. Maar gelukkig bestaat we zelfbruiner en daar maak ik gretig gebruik van! Toch bruin, maar niet van de zon 🙂
  Malou onlangs geplaatst…De leukste schoolagenda’s voor 2015-2016My Profile

 • Reageren
  Elisabeth
  22/05/2015

  Ja vroeger he, toen wist je niet beter…. Same here. Maar beter laat dan nooit , toch?
  Elisabeth onlangs geplaatst…(Door)slapenMy Profile

 • Reageren
  Annemijn
  22/05/2015

  Ik vind dit altijd wel lastig. Ik ken het gevaar en vind de risico’s hier ook echt verschrikkelijk van. Maar aan de andere kant vind ik bruin zijn wel erg mooi! Maar gezondheid staat op nummer 1 dus smeren maar! Gelukkig bestaan er ook nog alternatieven zoals zelfbruiners!
  Annemijn onlangs geplaatst…Hoepelen met Hoopityourself.nlMy Profile

 • Reageren
  Japke Janneke
  22/05/2015

  Wow, heel herkenbaar!
  Ik heb ook zoveel in de zon gelegen tussen mijn 15e en 21e. Ik heb zelfs tijdens mijn vakantie op Bali tweedegraads brandwonden gehad door de zon. Ik had blaren op mijn gezicht. Het leek wel alsof ik uit een brandend huis was gelopen. Het was echt een nachtmerrie, want ik dacht dat het nooit meer goed zou komen. Gelukkig zit er nu een mooie nieuwe huid, maar die ga ik echt never nooit meer laten verpesten door de zon. Goed artikel!

 • Reageren
  Nadia
  22/05/2015

  Wat was je bruin! Ik ga in de zomer eigenlijk bijna nooit naar het strand, lig dus ook nooit echt te bakken. Ik vind een bruine huid wel mooier dan een witte maar ik smeer me wel braaf in, ben dan ook nooit echt heel bruin. Af en toe ga ik wel naar de zonnebank maar daar word ik ook niet heel bruin van.

 • Reageren
  Nesrin
  22/05/2015

  Ik deed hetzelfde als jij, hoe bruiner hoe beter was mijn motto.Olijfolie, babyolie, any kind of olie en bakken maar.

  Dit jaar ga ik voor bescherming.
  Nesrin onlangs geplaatst…Shop my closet |Nesrin’s uitverkoop | BlogsaleMy Profile

 • Reageren
  Manon
  22/05/2015

  Ik heb inderdaad ook spijt als haren op m’n hoofd voor al die keren dat ik onbeschermd in de zon heb gelegen. En dan inderdaad ook nog met een laagje olijfolie om extra bruin te worden. Draag nu elke dag een foundation met factor 25 en ga niet te lang meer de zon in. Liever niet heel bruin dan over een jaar of 40 huidkanker. Wat ik laatst trouwens las, is in de heetste uren (1300-1500) uur in de zon, de stralen verticaal schijnen waardoor je in deze uren niet bruin wordt maar wel verbrand. Nog een reden om tijdens deze uren uit de zon te blijven dus; hier word je niet bruin van!

 • Reageren
  Sanne
  22/05/2015

  als tiener lag ik heel veel in de zon maar durf ik het niet meer. Want als kind ben ik gewoon tweede graad verbrand. nu smeer ik liever te veel dan te weinig en dan zoek ik de schaduw op.
  Sanne onlangs geplaatst…Ik ben lactose intolerantMy Profile

 • Reageren
  Rosanne
  22/05/2015

  Ik was er juist al van jongs af aan bewust van dat de zon gevaarlijk kan zijn.
  Ik zeg ook altijd tegen mijn vriend dat hij zich goed moet insmeren ondanks dat hij een getinte huid heeft en daardoor nooit verbrand.
  Maar ik moet toegeven dat ik mij echt niet altijd goed insmeer als de zon hier in Nederland een klein beetje schijnt. Er zijn dus zeker nog verbeterpunten!

 • Reageren
  Jennifer
  22/05/2015

  Ik was ook altijd van het lekker zonnen. Kon uren in de zon liggen…..smeren deed ik wel, maar te weinig……En toen was het september 2013. Ik ging naar mijn masseuse en zei wees mij op een moedervlek op mijn rug die er niet goed uit zag volgens haar. Redelijk snel een afspraak gemaakt bij mijn huisarts die zei dat het waarschijnlijk niks was maar me wel doorstuurde naar de dermatoloog…….
  Begin oktober op een vrijdag naar de dermatoloog en daar te horen gekregen dat het bijna 100% zeker een melanoom was…..Alsof de grond onder mijn voeten werd weggemaaid. Een melanoom is de meest dodelijke vorm van huidkanker. De maandag erop kon ik al onder het mes. Wat heb ik veel gehuild dat weekend. Ik voelde me zo onwijs kut. Waarom? Was het al niet uitgezaaid? allemaal vragen die door mijn hoofd spookte….

  Gelukkig is de 1e operatie goed verlopen. Helaas was het dus inderdaad een melanoom en had de melanoom een dikte van 1,1 mm. Er moest een vervolg operatie komen waarbij ook preventief mijn lymfklieren werden verwijderd. Begin november ging ik voor de 2e keer onder het mes. De operatie verliep wederom goed. Dan het vreselijke wachten op de uitslag……twee volle weken wist ik niet waar ik aan toe was…..Gelukkig kreeg ik te horen dat alles goed was weggehaald, er geen uitzaaiingen rond de verwijderde moedervlek waren gevonden en mijn lymfklieren waren schoon. Ik ben nog nooit zo blij geweest !!!

  Nu ben ik sinds de operatie streng onder controle bij de dermatoloog en de chirurg. Elke keer wordt ik bekeken op verdachte plekjes en worden mijn lymfklieren gechecked op eventuele verdikkingen.

  Ik kijk nu wel uit met de zon. Was er in het begin ook een beetje panisch voor geworden. Toch kan ik gelukkig weer genieten van de zon op mijn huid. Alle lage factoren heb ik de deur uitgegooid en smeer alleen nog met factor 20 en hoger. En dan ook frequent natuurlijk.

  Zo……was een heel verhaal, maar moest het even kwijt. Ik hoop dat meiden dit dit lezen zich beseffen dat teveel zon schadelijk voor je kan zijn. Wees voorzichtig en smeer jezelf goed in !!!

  • Reageren
   Jennifer
   22/05/2015

   Zei wees mij op een moedervlek, moet natuurlijk zij zijn…….;-)

 • Reageren
  Eline
  22/05/2015

  Goed artikel! Ik smeer me altijd in met minimaal factor 30 en voor mijn gezicht factor 50. Verbranden probeer ik ook zoveel mogelijk te vermijden dus voldoende in de schaduw zitten en inderdaad niet de hele dag bakken.
  Eline onlangs geplaatst…Tips voor de perfecte zwangerschapsjeansMy Profile

 • Reageren
  Cherry - KickstartYourHealth
  27/05/2015

  Ik herken het! Vroeger als kind heb je totaal niet door wat de zon met je huid kan doen. Ik heb zelf ook jarenlang heel veel huidproblemen gehad, totdat ik met voeding mijn huid eindelijk kon herstellen. Nu ben ik zo enorm zuinig op mijn huid en smeer ik me altijd in en ik let ook op natuurlijke smeerseltjes. Vroeger had je het idee dt je sneller bruin werd zonder zonnebrand, maar dat is echt niet zo. Met zonnebrand blijf je zelfs nog veel langer bruin en wordt je ook egaler bruin. Dat is mijn ervaring 🙂 Liefs, Cherry.
  Cherry – KickstartYourHealth onlangs geplaatst…Suikervrije chocolade aardbeientaartjes (raw & vegan)My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.