Een vreselijke make-up tutorial

Ik schrok. Mijn hart stond even stil. Ik was verbijsterd. “Dit kan niet” ging er door me heen.


De reden voor het delen van deze video

Deze indringende en confronterende video maakt in één klap een groot probleem duidelijk: de seksuele uitbuiting van meisjes. Ik kan eigenlijk beter spreken van een gigantisch probleem, want naar schatting worden jaarlijks 1,8 miljoen kinderen het slachtoffer van seksuele uitbuiting. Een verontrustend en schokkend aantal. Meisjes van soms nog geen 12 jaar worden gedwongen te werken in disco’s, massagesalons, bordelen, privé-huizen of op straat. Bovendien neemt het sekstoerisme in derdewereldlanden toe.

MORE than 7000 young people â the majority of them girls â have spoken out about the everyday injustices and threats of sexual violence they face in a major new report entitled âHear Our Voicesâ. The âHear Our Voicesâ film is a conceptual art piece designed to represent the voices of thousands of girls worldwide who are unable to speak out about their problems. The girls featured in the âHear Our Voicesâ photo series and film are all actors and purely representational. They are no relation to the 7000 young people featured in the academic report.

Het schrijnende is dat de slachtoffers, die vaak minderjarig zijn, in hun land maar weinig rechten hebben om op terug te vallen en dus komt het vaak voor dat kinderen hun mond houden over wat hen is overkomen. Deels uit angst, maar ook deels uit schuldgevoel.

Normaal gaat het op mijn blog meestal over lichthartige zaken zoals hoe goed een mascara werkt of hoeveel dekking een foundation geeft, maar dit greep mij zo aan dat ik het ook belangrijk vind om hier aandacht aan te schenken. Toen Plan Nederland mij vroeg hier iets over te schrijven kon ik alleen maar instemmen.

Preventie van seksuele uitbuiting

Plan Nederland zet samen samen met partnerorganisaties verschillende projecten op om seksuele uitbuiting van kinderen te voorkomen, om de slachtoffers op te vangen, ze te herenigen met hun familie en te re-integreren in hun gemeenschap. Een voorbeeld hiervan is het ‘Down To Zero’-project, dit project richt zich op 19 landen in Afrika, Azië, en Latijns Amerika, waar de problemen het grootst zijn.

foto

Het programma wordt dit jaar opgestart en zal in de komende vier jaar kindprostitutie aanpakken door kinderen en jongeren in staat te stellen zelf voor hun rechten op te komen, beleid en wet- en regelgeving in de betrokken landen te verbeteren en sociale en politieke verandering te bevorderen.

Hoe wij ons steentje kunnen bijdragen

Uiteraard is financieel steunen een optie, maar wij kunnen daarnaast ook een belangrijke bijdrage leveren door misstanden te melden. Sekstoerisme is – hoewel maar een klein onderdeel van seksuele uitbuiting – de laatste jaren een groeiend probleem.

Ook vanuit Nederland blijft sekstoerisme bestaan en neemt het zelfs toe. Nederlandse daders zijn zowel op de bestemming als ook eenmaal terug in Nederland strafbaar en kunnen vervolgd worden, dit is echter afhankelijk van het aantal meldingen en de kwaliteit van de meldingen.

Meld het daarom als je iets verdachts ziet en kijk niet weg. Met de campagne ‘Don’t Look Away’ wordt gepoogd het aantal en de kwaliteit van de meldingen te verbeteren zodat deze voldoende aanknopingspunten bevatten om meer daders te kunnen opsporen en vervolgen. Meer informatie is te vinden op meldkindersekstoerisme.nl.


Ik heb dit artikel met een brok in mijn keel geschreven. Wat is het contrast toch groot met onze eigen kinderen. Het grijpt me als moeder verschrikkelijk naar de keel dat er zoveel kwetsbare kinderen zijn waarbij een liefdevol en zorgeloos leven hen simpelweg ontnomen wordt. De fysieke en emotionele schade bij deze slachtoffers moet enorm zijn. Denk aan trauma’s, schuldgevoelens, depressies en angst, maar ook de risico’s om HIV/Aids te krijgen. Dit kan en mag niet langer zo doorgaan. 

Unsplash child

Een kind moet kind kunnen zijn, zich niet druk hoeven maken om mishandeling, verwaarlozing, verkrachting of gedwongen prostitutie. 

Een van de redenen waarom ik Plan Nederland een warm hart toe draag is omdat ze het gehele traject van de slachtoffers naar een betere toekomst begeleiden: van de opvang, tot de traumaverwerking tot terugkeer in de gemeenschap. 

Ik hoop dat ik jullie door middel van deze video en door de informatie in dit artikel heb kunnen laten inzien dat er echt iets gedaan moet worden aan deze vreselijke seksuele uitbuiting van kinderen, maar belangrijker nog, dat er iets gedaan kán worden. En dat onze hulp daarbij hard nodig is. Zo kun je MEISJE smsen naar 4333 om eenmalig 3 euro te doneren. Hiermee worden de projecten van Plan gesteund.

*Dit artikel is in samenwerking met Plan Nederland geschreven.

 

Dit vind je misschien ook leuk

14 reacties

 • Reageren
  Mama Lifestyle Blog
  20/05/2016

  Misselijkmakend en vreselijk om te zien. Ik heb er verder eigenlijk geen woorden voor….
  Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…Ik ga door een zeer moeilijke tijd…My Profile

 • Reageren
  Nicole
  20/05/2016

  Vreselijk! En wat hebben onze kinderen inderdaad een geluk dat ze in onze veilige wereld mofwnq opgroeien.
  Nicole onlangs geplaatst…Help! Ik heb tips voor goede boeken nodig!My Profile

 • Reageren
  Martina
  20/05/2016

  Ik had het filmpje al gezien en het maakt me zo boos en verdrietig. Het is zo misselijkmakend. Ik ben heel blij met deze samenwerking, klinkt gek maar ik vind het goed dat je hier je blog voor gebruikt!
  Martina onlangs geplaatst…18 Mei 2016 – DM ShoplogMy Profile

 • Reageren
  Eline
  20/05/2016

  Echt vreselijk om te zien. Ik word er zo verdrietig en boos van 🙁 Vreselijk dat dit nog gebeurt.
  Eline onlangs geplaatst…Sporten tijdens de zwangerschapMy Profile

 • Reageren
  jeapiebel
  20/05/2016

  Goed dat je hier aandacht geeft door je artikel. Wat is dit erg zeg.

 • Reageren
  Tamara
  20/05/2016

  Ik zag het filmpje voorbij komen op facebook inderdaad! Verschrikkelijk dat het nog steeds zoveel gebeurd:(
  Tamara onlangs geplaatst…Shoplog Zara, Z8, WE, Name it, Zeeman en een miskoop!My Profile

 • Reageren
  Jodi - liefthuis
  20/05/2016

  Verschrikkelijk… Geen woorden voor bah bah bah
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Waar is mijn baby gebleven….slow down…My Profile

 • Reageren
  Kelly
  20/05/2016

  Heel naar om te lezen en bekijken en helaas is dit de keiharde realiteit. Wat heb ik een geluk dat ik mijn meisje hier in vrijheid en bescherming kan laten opgroeien zonder dat zij rond haar 11e moet gaan werken. Mijn hart huilt!
  Kelly onlangs geplaatst…Pesten: Hoe gaan we hiermee om?My Profile

 • Reageren
  Nesrin
  20/05/2016

  Ik kan mij het gewoon niet voorstellen. Het is verschrikkelijk.
  Nesrin onlangs geplaatst…Koolhydraatarme chipsMy Profile

 • Reageren
  Elisabeth
  20/05/2016

  Ik had het ook toen ik die video zag… ZO naar. En zat er nog de rest van de dag mee in mijn hoofd, wat er dan nar het einde zou gebeuren… Bleh niet aan denken.
  Elisabeth onlangs geplaatst…10 dingen over borstvoeding die ik niet bedacht had voor ik er mee begonMy Profile

 • Reageren
  Sabine
  20/05/2016

  Ontzettend goed dat je hier aandacht aan besteed!! Heb meteen gedoneerd, echt dit moet stoppen!

 • Reageren
  Iris
  21/05/2016

  Ik zag deze reclame laatst op YouTube! Meestal klik ik ze meteen weg, maar ik vond deze zo schattig beginnen met het meisje en haar “tutorial”. Op het moment dat de vader binnen kwam wist ik dat er iets mis was, echt heftig! Zulke reclames maken zeker indruk! Goed dat jij erover geschreven hebt!
  Iris onlangs geplaatst…NYX Soft Matte Lip Cream – PragueMy Profile

 • Reageren
  amanda
  21/05/2016

  Heftig blijft het om dit te zien, maar wel duidelijk dat er iets moet gebeuren. Mooi artikel…xx
  amanda onlangs geplaatst…Recept Aardappelsalade VideoMy Profile

 • Reageren
  Stijn van Plan Nederland
  23/05/2016

  Bedankt voor het delen en voor de lieve reacties allemaal! Hoe meer mensen hier vanaf weten, hoe eerder we het kunnen stoppen.
  Voor meer informatie over onze projecten die kindersekstoerisme tegengaan kunnen jullie ook nog een kijkje nemen op onze site: https://www.plannederland.nl/investeer-in-meisjes/projecten/bescherming/seksuele-uitbuiting-van-meisjes

  Groetjes, Stijn van Plan

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.