Vooruitblik op 2020

Hoewel het natuurlijk altijd een verrassing blijft wat een nieuw jaar gaat brengen, zijn er al een aantal dingen waar ik wel al op vooruit kan blikken. In dit artikel wil ik daar graag even bij stil wil staan.

Aanstaande zaterdag start er weer een nieuw seizoen Wie Is de Mol. Heb ik gewoon helemaal zin in. Wie gaat er nog meer kijken?

Mijn beste vriendin gaat in juli trouwen op Sicilië en ik ben een van de gelukkige getuigen. Ik vind het zo bijzonder en kijk er ook al zo lang naar uit. Kan wel janken als ik eraan denk. Mijn lieve, mooie vriendin met de liefde van haar leven. We weten al zo’n anderhalf jaar dat ze gaat trouwen en het gaat echt een gigantische happening worden komende zomer. We gaan er met een grote groep vrienden naartoe en zullen er een aantal dagen blijven.

In mei weten we of James naar groep 3 gaat. Hij is een herfstleerling, de grens voor de overgang naar een volgende groep ligt op 1 oktober en James is van 8 oktober. Je zou zeggen, wat maken die 7 dagen nu uit, maar ze zijn hier erg streng in en volgen zijn ontwikkeling nauwkeurig om te kijken of hij er klaar voor is om straks al naar groep 3 te gaan. In eerste instantie vond ik het onzin dat ‘ie wellicht nog een jaar in groep 2 blijft kleuteren, omdat hij van 8 oktober is heeft hij er immers al een heel jaar extra op zitten in vergelijking met kinderen die later jarig zijn. Toch drukte de juf me op het hart dat ze het pas op het allerlaatste moment zullen beslissen, omdat haar ervaring leert dat er veel herfstleerlingen zijn die vastlopen in groep 3 en dat je dan dus beter een jaar extra kunt kleuteren. Cognitief kan hij het aan zei ze, maar sociaal-emotioneel is het nog even aankijken.

Mijn vriend en ik gaan samen een weekend naar Berlijn. Dit was nog een cadeautje van ‘m voor ons jubileum. Berlijn staat al heeeel erg lang op mijn to visit lijstje. Ik ben sowieso gek op Duitsland (vanwege de Kerstmarkten in de winter, goedkope beautyshopping, maar ook vanwege de toffe steden zoals Keulen, Hamburg, Düsseldorf, etc.) Nu staat Berlijn dus op de planning. Waarschijnlijk dit voorjaar.

Ik ga mijn laatste jaar als 20er in. In april word ik namelijk 29. Denk dat ik het heel gek vind om straks de 30 aan te tikken. Mooi, maar gek. Die leeftijd klinkt toch heel volwassen ofzo. Alhoewel, het feit dat ik twee kinderen heb en een eigen huis is toch ook al best volwassen 😛 Tegelijkertijd heb ik wel eens het gevoel alsof de tijd heeft stil gestaan. Alsof ik ben blijven hangen op 25. Niet qua gedrag, maar gevoelsmatig. Bij anderen vind ik 30 hartstikke jong, en bij mezelf denk ‘wow, is het al bijna zo ver’.

Wat zijn dingen waar jij dit jaar naar uitkijkt?

Dit vind je misschien ook leuk

7 reacties

 • Reageren
  Heleen
  08/01/2020

  Oh Sanne zo herkenbaar hahaha. Ik vind het ook zo gek als iemand mij aanspreekt met “mevrouw”. Waar ik vroeger iemand van 30 hartstikke oud vond, ben ik het nu ook bijna?

 • Reageren
  Fraukje
  08/01/2020

  Ik ken James natuurlijk niet, maar ik ben voorstander van extra jaartje kleuteren bij twijfel. Groep 3 is een méga stap, zelfs voor kinderen die er hartstikke klaar voor zijn. Mijn zoontje is van half september en zoals het er nu uitziet, wat betreft het sociaal emotionele aspect, laten we hem een jaartje extra kleuteren. Mijn dochter is een heel pienter meisje maar was verder nog ‘klein’. Ze was qua lesstof al veel verder maar dat jaartje extra kleuteren, géén spijt van.

 • Reageren
  Jolanda
  08/01/2020

  De grens van 1 oktober is ergens in de jaren ’80 al losgelaten. Als hij het cognitief aan kan, dan kan groep 3 wel eens beter zijn. De klas is rustiger, gestructureerder en daar kan hij sociaal en emotioneel meer baat bij hebben dan een jaar langer in een combi 1-2 met doorlopende instroom van nieuwe 4-jarigen. Blijf kijken naar wat hij nodig heeft! En stel de vraag wat een jaar extra in groep 2 hem cognitief en didactisch gaat brengen. Hier stromen in principe alle herfstkinderen door tenzij het beter is van niet. Jouw school lijkt daar andersom in te staan en dat is echt ouderwets

  • Reageren
   Shirley
   09/01/2020

   Dit is hier ook het geval. Mijn zoontje is van november en we hebben hem door laten gaan. Sociaal was ‘ie nog best klein maar groep 3 doet hem zo goed. rust, structuur, meer uitdaging. Heel ander kind! Hij leert goed en snel en qua sociaal-emotionele ontwikkeling gaat hij nu ook met sprongen vooruit. Met een jaar extra bij groep 1 en 2 had ‘ie deze uitdaging zeker niet gehad.

 • Reageren
  Sara
  08/01/2020

  Heel herkenbaar van het 30 worden! Ik ben in september 29 geworden, dus dit jaar aan de beurt! Voelt heel gek vind ik, soms denk ik inderdaad dat ik nog 25 ben. 30 klinkt zo.. serieus en echt volwassen. Terwijl ja, dat leven leid ik inderdaad ook (met veel plezier!) als getrouwde vrouw en moeder met peuter in onze fijne eengezinswoning in ons kleine stadje. Toch wel heel gek! Ik wil het ook absoluut niet vieren, maar hoop dan lekker met mijn man een paar dagen weg te kunnen, maar we proberen ook een tweede kindje te krijgen, dus benieuwd wat 2020 in petto heeft voor ons 🙂

 • Reageren
  Marielle
  09/01/2020

  De grens van 1 oktober bestaat toch al een aantal jaar niet meer? Volgens mij is 1 januari de nieuwe grens.

  • Reageren
   Shirley
   09/01/2020

   Meestal hanteren ze volgens mij dat de grens tot 1 oktober standaard door gaat naar de volgende groep en dat oktober, november en december grensgevallen zijn. De kinderen van januari kleuteren dan sowieso die maanden daarna. Dat zijn de dingen die ik hier in de omgeving hoor.
   Shirley onlangs geplaatst…Dit is de nieuwe collectie van Z8 voor lente/zomer 2020My Profile

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.