Voordelen vs. nadelen van het wonen in de stad met een kind

Mijn vriend en ik hebben vanaf de geboorte van James altijd in een stadsappartement gewoond. Dit heeft zo zijn voordelen, maar uiteraard ook een aantal nadelen.

Voordelen:

– Alles is gelijkvloers. En ik moet zeggen dat dit toch wel heel prettig is in veel opzichten. Ten eerste hoef je niet voor iedere scheet de trap op te lopen (alhoewel, voor het verbranden van calorieën is dit een positief punt), ten tweede is het schoonmaken zó gepiept en ten derde heb ik altijd zicht op wat James doet omdat de ruimtes allemaal vlakbij elkaar liggen.

– Alles zit op loopafstand. Van restaurants, tot winkels (ideaal als je bedenkt dat je ineens door je luiervoorraad heen bent), tot musea, tot het station (een waar uitstapje voor James om daar treinen te gaan kijken). Ik hoef me nooit te vervelen en James zeker niet. Op een regenachtige dag zijn er plenty mogelijkheden om dichtbij huis van alles te doen.

– In de stad is iedereen van alle leeftijden. En dat is voor een type als ik – dat soms een beetje tussen servet en tafellaken valt omdat ik op relatief jonge leeftijd een kind heb gekregen – toch wel prettig.

– Het kantoor waar mijn vriend werkt is dichtbij en de reistijd dus zeer kort. Dit betekent dat James meer quality time met zijn vader heeft dan wanneer we buiten de stad zouden wonen. 

– In ons geval ligt het park ook nog eens naast de deur. Bij gebrek aan een tuin stappen wij dus veel sneller op de fiets om naar het park te gaan, iets wat je misschien minder snel zou doen als je zelf een tuin hebt. En in het park is altijd wat te beleven. We wandelen er wekelijks, picknicken geregeld en kijken graag naar de eendjes. Ook zitten er veel speeltuinen in de buurt.

Maar goed, zoals jullie misschien wel weten zijn wij op dit moment op zoek naar een huis buiten de stad. Ik ben nu ook op het punt gekomen dat ik het helemaal oké vind om het centrum te verlaten en te verhuizen naar een kindvriendelijker gedeelte van Arnhem. Want – dat zal je niets verbazen – er kleven natuurlijk ook wat nadelen aan het wonen in de stad met een kind.

Nadelen:

– Uitlaatgassen en lawaai. Wij wonen aan een vrij drukke straat waar onder andere een school, een musea en het station aangrenzen. Dit betekent dat we met de ramen open dus vrij veel lawaai hebben van het verkeer. Met ramen dicht is het overigens geen probleem, maar even ‘rustig’ op het balkon zitten om je hoofd even leeg te maken is er niet bij. Daarnaast is het natuurlijk zo dat waar veel verkeer is ook veel uitlaatgassen zijn.

– Het verkeer is niet alleen een nadeel wat betreft de uitlaatgassen, maar ook omdat James niet zomaar even ‘los’ op straat kan banjeren. Zodra we de voordeur uitstappen moet ik zijn handje vasthouden want die voorbijsjezende auto’s en bussen zijn levensgevaarlijk.

– We hebben geen tuin. Een balkon en een achterplaatsje is het enige ‘buiten’ dat wij bij ons huidige appartement hebben. Ik mis geregeld een tuin waar James kan leren fietsen, schommelen of gewoon lekker kan uitrazen. Hier kijk ik dan ook erg naar uit bij een volgend huis.

– Het wonen in de stad is prijzig voor een relatief kleine ruimte. Wij betalen 1050 euro (excl. gas/water/licht) voor 75m2 maandelijks aan huur voor ons appartement en daar krijgen we geen tegemoetkoming voor. Dat is soms best even slikken.

Nu moet ik er wel bij zeggen dat, hoewel ik een huis buiten de stad op dit moment prefereer, ik niet zo snel écht ver bij de stad vandaan zou willen wonen. Maximaal 10 minuten rijden van een grote stad vind ik wel een enorme pré. Zelf ben ik bijvoorbeeld opgegroeid in Heerenveen, de dichtstbijzijnde stad daar is Leeuwarden op zo’n 25 minuten rijafstand. Hier zou ik zelf nooit voor kiezen. Al is het wel lekker om eens in de zoveel tijd even een paar dagen een Friesland te zijn. Maar voor altijd? Nee, dat niet.

Wonen jullie in een stad of een woonwijk? En wat je vind je hier fijn aan?

Dit vind je misschien ook leuk

14 reacties

 • Reageren
  Mama Lifestyle Blog
  04/09/2016

  Ik woon in een maisonette in de stad. De winkels zijn voor mij op 5 minuten loopafstand en dat vind ik heerlijk. Ik zou echt niet anders willen. Toen mijn kinderen nog baby’s waren wandelde ik dagelijks met de kinderwagen naar de winkels. Niet eens om iets te kopen, maar gewoon voor het wandelen en er even lekker tussenuit te zijn. Er is altijd iets te zien in de stad. Wel wil ik verhuizen naar een groter appartement, maar dan ook het liefst weer in de stad (en met een groot balkon).Succes met jullie zoektocht naar een ander huis!
  Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…Winactie cadeaubon Bol.comMy Profile

 • Reageren
  Dita
  04/09/2016

  Wij wonen in een dorp onder de rook van Heerenveen. Met 10 min rijden en 20 min fietsen zijn we in Heerenveen. Een supermarkt iets dichrer bij had wel fijn geweest maar verder wonen we hier prima. Allebei zijn we in dit dorp opgegroeid en ik ben blij dat Heerenveen alle faceliteiten heeft.
  Dita onlangs geplaatst…Baby update – Mila 7 maandenMy Profile

 • Reageren
  Sabine
  04/09/2016

  Toen mijn dochter geboren werd woonde we in stad. Heerlijk qua uitstapjes en lekker dicht bij de winkels en werk. Nu zijn we verhuisd maar met een tweede op komst is het voordeel van een groter huis met tuin toch wel doorslaggevend geweest.

 • Reageren
  Channa
  04/09/2016

  In een woonwijk, heel fijn. Wij wilde absoluut een tuin en liever niet de hoofdprijs betalen en dat is gelukt.
  Channa onlangs geplaatst…Tip! Dermo Care Paw Patrol verzorgingsproductenMy Profile

 • Reageren
  Mèlanie
  04/09/2016

  Wij wonen in een dorp. Heerlijk, ik zou zelf weer nooit in een stad willen wonen. We hebben de nodige winkeltjes en supermarkten, een lekkere hoekwoning met een grote tuin. We wonen in een nieuwbouwwijk waar dus vele jonge gezinnen wonen. De dichtstbijzijnde stad is Rotterdam op zo’n 50km, opzich wel lekker wat verder weg zo kan je er een heel dagje van maken…
  Mèlanie onlangs geplaatst…Over een week zijn wij getrouwd en klaar om op vakantie te gaan…My Profile

 • Reageren
  Heleen
  04/09/2016

  Ik woon in een woonwijk in een stad ? Nouja, zo goed als. Ik woon in een nieuwbouwwijk waar het hartstikke rustig is. Wanneer ik naar de stad wil, hoef ik nog geen 10 minuten naar t centrum toe. Tilburg is nog geen 20 minuten weg en den Bosch ook. Heerlijk hoor, alles binnen handbereik! (Waaronder de Efteling ?)
  Heleen onlangs geplaatst…#10 Slapen bij het GardameerMy Profile

 • Reageren
  Nicole
  04/09/2016

  Wij wonen op 5 min van het centrum in een rijtjeshuis. Ik zou niet in de stad willen wonen. Alleen al dat je auto niet voor de deur kan parkeren zou ik irritant vinden. Nu hebben we een tuin waar ons zoontje lekker in kan spelen en er os weinig verkeer. Ideaal!
  Nicole onlangs geplaatst…Zeven dingen die ik niet begrijp!!My Profile

 • Reageren
  Jodi - liefthuis
  04/09/2016

  Ook hier wonen we met de stad van Eindhoven op loopafstand. We hebben een huis gekocht ( was gelukje qua prijs) en lopen in 5 min naar het centrum maar wel het voordeel van een huis een wijk en een tuin. Top wijk hier ook, dus kom naar eindhoven ?
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Wat zit er in mijn (hand) bagage? mama en dreumes + TIPSMy Profile

 • Reageren
  Yvonne
  04/09/2016

  Wij wonen in de stad maar dan op 5 minuten fietsen van het centrum. De auto parkeren we op eigen terrein en ons terrein is 1000 m2 groot (stadsboerderij). Onze zoon fietst dus in de tuin. Erg ideaal allemaal.

  • Reageren
   Ulia
   08/09/2016

   tatta’s wel, haha

 • Reageren
  Josan Jongbloed
  05/09/2016

  Mijn eerste appartementje was in een dorp. Op zo’n 10 minuten lopen van het centrum. En het dorp lag op de route van Arnhem naar Utrecht. Ideaal dus. Dat gelijkvloerse vond ik ook prettig. Stiekem zou ik zoierts op den duur weer willen.
  In het dorp was van alles verkrijgbaar en wat je nodig had en omdat het een dorp was en geen stad, was het ook minder druk.
  Josan Jongbloed onlangs geplaatst…Je kinderen huiswerk laten maken in de zomervakantie?!My Profile

 • Reageren
  Maaike
  08/09/2016

  Wij wonen in Barcelona en ik heb precies dezelfde dilemma’s als jij. Het is geweldig om alles op loopafstand te hebben maar soms ben ik de drukte een beetje zat en mis ik meer groen om me heen.

 • Reageren
  Joke
  29/12/2017

  Grappig Sanne dat je bij Heerenveen de dichtstbijzijnde stad Leeuwarden noemt. Heerenveen is officieel een dorp maar je hebt hier alles. Wij zouden dan niet 20 km buiten een dorp als Heerenveen willen wonen omdat je daar echt niks hebt. Grappig is dat 😀 maar in jullie stad heb je natuurlijk heeeeel veel meer en dat zijn wij hier dan weer niet gewend :-).

  Leuke blog weer!

 • Reageren
  Emma
  29/12/2017

  Zelf kom ik uit Doornenburg, ik heb altijd op een prachtig plekje aan het water gewoond. Nu wonen wij in Huissen en dat bevalt prima. Het is van alle gemakken voorzien. Arnhem trekt mij niet zo maar Oosterbeek bijvoorbeeld weer wel maar wij blijven sowieso lekker in dit plaatsje.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.