Video’s opnemen: hoe gaat het in zijn werk?

filmen verbeterde cover

Zoals de meesten van jullie weten, verschijnt er zo’n 1 à 2 keer in de week een video op LaVieSagista. Ik vind dit altijd een erg leuke bezigheid. Vandaag wil ik jullie wat meer ins en outs vertellen over het hele filmproces inclusief bloopervideo’s!

Toen ik met mijn blog begon heb ik er geen moment over getwijfeld of ik zou gaan filmen of niet. Cameraschuw ben ik nooit geweest, sterker nog, ik wilde vroeger altijd nieuwslezeres worden. Mijn moeder heeft dan ook vele filmpjes van me waarop ik als peuter zogenaamd het nieuws aan het voorlezen ben. Mijn meest memorabele quote: “Vandaag zijn er tien mensen overleden waarvan vijf met bloed”.

Ik vind alles aan het filmen leuk: het opnemen, het editen, het bedenken van special effects, het zorgen voor een leuke achtergrond. Toch heb ik al echt wat missers gemaakt in mijn relatief korte filmcarrière. Zo stelde ik in het begin mijn camera nooit scherp, liet ik het geluid veel te zacht staan, en heb ik ook wel eens een video gemaakt waarop later zweetplekken onder mijn oksel te zien waren. Yup, dat hoort er allemaal bij. Alles gaat met vallen en opstaan! Inmiddels weet ik wel een beetje wat een video een leuke video maakt en wat niet. Ik heb een paar punten onder elkaar gezet die voor mij belangrijk zijn bij het filmen.

– Het allerbelangrijkste vind ik dat de camera goed scherp staat gesteld. Dit geeft een helder effect en de kwaliteit van je video’s is gewoon het beste als er geen wazige beelden tussen zitten.

– Daarnaast transporteer ik mijn video’s altijd in HD. Dat wil zeggen, 1080p. Dit is even wat meer geheugen op je computer want een HD film van 10 minuten neemt al gauw zo’n 1,5 GB ruimte in beslag, maar het kijkt zoveel lekkerder weg voor mensen wanneer ze een video in hoge kwaliteit bekijken.

– Een ander belangrijk aspect vind ik de achtergrond. Toen ik begon met filmen was ik daar niet zo heel kritisch op, dan ging het me vooral om de lichtinval. Maar nu weet ik dat mensen het toch wel erg fijn vinden wanneer je achtergrond er een beetje huiselijk uitziet. Zo zorg ik altijd voor kaarsen op de achtergrond, een fruitmand, of een fles water bijvoorbeeld. Ook vind ik het voor de afwisseling wel eens leuk om in de slaapkamer te filmen of op de bank, waar ik lekker een beetje onderuit kan zitten.

– Zoals ik hierboven al noemde is lichtinval ook iets waar ik altijd rekening mee houd. Het mooist vind ik daglicht zonder dat de zon in je gezicht schijnt. Dit geeft een natuurlijk effect en met mooi licht zie je er ook op je best uit. Lees: oneffenheden worden minder en je gezicht oogt een stuk frisser. Op dagen dat het regent film ik soms toch wel omdat ik natuurlijk vooruit moet werken, maar die video’s zijn over het algemeen een stuk donkerder en daardoor iets minder van kwaliteit. Straks als het winter is wordt dit nog wel een beetje een probleem, aangezien het dan soms hele dagen donker en grauw kan zijn. Ik zit dus te denken aan een softboxenset zodat ik alsnog mooie video’s kan opnemen.

– Als ik film dan besteed ik over het algemeen wat meer tijd aan mijn make-up dan dat ik dagelijks doe. Ik vind dat dit er gewoon bij hoort. Een hoop mensen zien je en dan zie ik er graag verzorgd uit. Op camera betekent dat ook dat je iets meer make-up op moet doen dan normaal. Het licht kan een hoop wegflitsen waardoor je er een beetje flets uitziet. Ik compenseer dit altijd door een flinke dot blush of bronzer aan te brengen. Ongeveer zoveel, dat je er niet zo snel mee over straat zou lopen. Ook maak ik meestal een mooie ooglook. Ik houd er dan rekening mee dat het niet een ooglook is die ik kort daarvoor al eens heb gebruikt voor een video. Ja, zo kritisch ben ik!

– Als ik aan al deze bovenstaande dingen heb gedacht, dan is het tijd voor het filmen zelf. En net als de voorbereiding, gaat ook dat zeker niet altijd over rozen. Ik verspreek me meestal wel een paar keer, en soms weet ik gewoon helemaal niet meer wat ik eigenlijk wilde zeggen. Het gebeurt me ook dikwijls dat er iets valt, dat ik gebeld word, dat de vuilniswagen met veel kabaal langs mijn huis rijdt, of dat ik een nies- of jeukaanval krijg. Lang leve Imovie! Met Imovie knip ik stukken uit de video die niet goed zijn en met dit programma doe ik de algehele nabewerking qua muziek en tekst. Soms laat ik overigens wel wat bloopers in mijn video zitten, maar meestal knip ik dat er gewoon uit omdat het af kan leiden.

Om aan te tonen hoe het er dan precies uitziet als het filmen verkeerd gaat, heb ik hier een paar korte video’s met bloopers.

Je kunt je hier op mijn YouTube kanaal abonneren.

Wat vinden jullie belangrijke aspecten als je naar een video kijkt? Wat maakt een video voor jou goed of minder goed? Ik ben erg benieuwd!

Dit vind je misschien ook leuk

5 reacties

 • Reageren
  Kirsten
  30/08/2014

  Wauwie, ik kan echt nog veel van je leren.. Vooral als het om video’s gaat! Moet zeggen dat het me inderdaad opviel hoe enorm rustgevend en licht jouw achtergronden zijn!

 • Reageren
  Marloes
  30/08/2014

  Haha super leuk om te zien. En dat ehmmm is erg herkenbaar, hihi ;)!
  Marloes onlangs geplaatst…Get Ready With Me: Weekend Ochtend RoutineMy Profile

 • Reageren
  Aty
  30/08/2014

  Ik heb heel erg gelachen Sanne. De frustratie spat er vanaf hahahaha.

 • Reageren
  Anneleen
  03/09/2014

  Leuk artikel! En ik vind je bloopers heel grappig!

 • Reageren
  Kim | Kimsbloglife ♥
  09/09/2014

  Hahaha die filmpjes zijn geweldig! Leuk om te zien dat ik niet de enige ben die zoveel fouten maakt 🙂 Ik zeg ook veel te vaak ‘euh’ en ik zeg ook heel vaak ‘dat vind ik leuk’, ik vind het zelf zoooo irritant! Ik ga denk ik ook eens een bloopervideo maken 🙂 Je tips voor het filmen zijn ook heel handig, ik denk ook best na over de achtergrond en het licht enzo. Ik ben nog niet zo lang bezig met filmpjes maken dus er is zeker wel nog werk aan de winkel!
  Kim | Kimsbloglife ♥ onlangs geplaatst…TAG: Jeugdsentiment ♥My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.