Verhaal: 100 jaar handen, mijn oma en ik

handen oma en SanneEigenlijk was mijn plan om bij deze foto een artikel over de verzorging van handen te schrijven. Dit zou echter in het niet vallen bij het verhaal ‘honderd jaar handen’, dat mijn moeder kortgeleden schreef bij deze foto. Hierop zijn de handen van mijn 78-jarige oma en mij te zien tijdens het kerstdiner 2013. Lees verder..

“Oma, hou je handen eens naast die van mij”. 
Sanne schuift haar bord wat opzij, rolt haar stoel een tikkie naar achteren en legt haar handen naast elkaar op het witte tafelkleed. Mijn moeder vouwt haar servet op, zet haar wijnglas even aan de kant en legt dan haar handen tegen die van haar kleindochter aan.
Honderd jaar handen. 
De 78 jaar oude handen van dat nog altijd in haar hart Rooms-katholieke kind, de handen die op kostschool zo menigmaal in gebed moesten worden gevouwen, die als boetedoening na balorigheid regelmatig voor dag en dauw de stenen vloeren van diezelfde kostschool moesten schrobben, terwijl ze op haar blote knieën zat. De handen die in moeilijke tijden gevouwen lagen in haar schoot en waar traan na traan op drupte.
Maar tevens de handen die mij hebben gevoed, getroost en gedragen. Die mijn tranen wegveegden, mij van splinters verlosten, pleisters plakten op mijn wonden, mijn haar vlochten en mij leerden haken. 
En dan de 22 jaar jonge handen van Sanne. De handen waarvan ik na haar geboorte alle vingertjes telde, die veilig in die van mij lagen als we erop uit gingen, de handen die altijd in de weer waren met knutselspul en die mij snibbig wegduwden toen ik haar wilde leren fietsen zonder zijwieltjes. Maar ook de handen die Takkie voor de laatste keer aaiden. 
En ja, bijna vergeten, de handen van de afwashulp van het Mexicaanse restaurant, “mama ik vind het goor werk, maar ik wil geld verdienen”, van de grote zus die luiers verschoonde, de handen die een veldmuis uit een diervriendelijke muizenval haalden en terugbrachten naar het bos,
de stille bleke handen met het infuus die ik opgelucht streelde nadat ze uit de narcose was ontwaakt.
Honderd jaar handen, het fascineert me ……..

*Mijn moeder heeft haar eigen blog waarop ze dagelijks een verhaal uploadt over vroeger, hilarische situaties met haar kinderen, vakantie-anekdotes en herinneringen uit haar jeugd.

Dit vind je misschien ook leuk

6 reacties

 • Reageren
  Manon
  07/01/2014

  Wat een mooie foto en een prachtig verhaal <3

 • Reageren
  Noa en Rianne
  07/01/2014

  Hey, leuk blog! En een mooie foto en het verhaal is ook echt heel mooi!

 • Reageren
  Picture Palette #2 | La VieSagista
  13/01/2014

  […] artikelen, dus dat probeer ik nu ook wat meer te doen. Het 100 jaar handen verhaal kun je hier […]

 • Reageren
  Keytothefuture
  14/01/2014

  Ahh wat een prachtig verhaal zeg! Heel mooi geschreven 🙂

  • Reageren
   La VieSagista
   14/01/2014

   Dankjewel!

 • Reageren
  Twee verhalen uit mijn moeders pen | La VieSagista
  25/01/2014

  […] verhalen over vroeger, maar ook over haar kinderen en het heden. Een paar weken geleden plaatste ik dit verhaal van haar en deze is erg goed gelezen. Onlangs heeft ze weer twee verhalen geschreven die ik […]

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.